dinsdag 20 februari 2024

Rapportgeld

Toen ik een kind was en naar de lagere school ging, kreeg ik van mijn grootouders en van mijn ouders rapportgeld. In het begin per rapport een kwartje of zo, later bij iedere 7 of hoger een kwartje. Dus met 4 zevens of hoger kreeg je zo maar een gulden, bij ieder rapport weer.
Het was een goudmijntje in mijn ogen!
Alle geld moest in de spaarpot en vervolgens kwam het geld op mijn spaarrekening van de Zilvervloot. Hoe dat ging met de rapporten op de middelbare school, dat weet ik niet meer. Volgens mij was het toen afgelopen met het spekken van mijn spaarrekening.

mijn rapport van klas 4 van de lagere school

Mijn oudste kleinkinderen zitten nu in groep 3 en ik zou kunnen beginnen met rapportgeld. Afgelopen weekend heb ik het prachtige rapport van mijn kleindochter mogen bewonderen. Zo heel anders dan bovenstaand rapport! Je krijgt nu als ouder een veel uitgebreider beeld van het leerproces van het kind in kwestie. Dat was overigens bij de rapporten van mijn dochters ook al zo.
Ik heb nog een beetje twijfels, want ik vermoed dat de jongste kleindochter van bijna 4 dan ook wel geld wil voor haar spaarpot, maar toch vind ik het een goede traditie om bij de start van groep 3 rapportgeld te geven. De jongere kleinkinderen krijgen dat dan later wel en hopelijk leef ik nog wel minstens 10 jaar. Tegen die tijd hebben mijn jongste kleinkinderen ook de basisschool achter de rug.
En hoe veel geef ik dan?
Wat is redelijk en leuk?
Kreeg jij vroeger rapportgeld en hoe doe je dat als ouder?

36 opmerkingen:

  1. wij kregen vroeger wel rapportgeld,maar een vast bedrag voor elk kleinkind. Goed of minder goed kunnen leren mag geen verschil maken,lijkt me

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien kreeg ik bij een zeldzame negen een kleine extra bonus.
      Ik wil nu in ieder geval geen verschil maken in de hoogte van het bedrag.

      Verwijderen
    2. Izerina . Ik ben heel benieuwd wat jij hier van vindt dan. Vroeger ,in mijn tijd , moest je je dictee foutloos maken. Nergens rode streepjes. Pas dan kreeg je een stickertje .Of heete dat toen nog plakplaatje. 😏 Met dyslectie was ik daar dan vreselijk trots op.
      Ik erger me nu zo aan al die gif,glitter spring beestjes, cartoontjes die volwassen mensen elkaar uit delen op fb. Voor elke scheet of bord eten of lief bekkie van de hond. Noem maar op.
      In mijn werk heb ik vaak mee gemaakt dat mensen het recht willen hebben om.fouten te maken en er slecht tegen kunnen om op hun verantwoordelijkheid ,zelfs als het over veiligheid van anderen gaat ,aan gesproken te worden.
      Van mensen in het onderwijs hoor ik nu vaak wel ; we worden een rubberen valtegel maatschappij. Er wordt geeist dat de tere kinder zieltjes in alles gespaard moeten worden. Er is regulier voortgezet onderwijs waar drie kwart de een of andere diagnose heeft. Wat voor softies kweken we dan ? Dus ja Aaf ik ben het er mee eens dat sommige beloningen krijg je pas al je zooo groot bent en er wat voor gedaan hebt. Hebben ze wat om naar uit te kijken toch.

      Verwijderen
    3. Haha. Aaf . Opeens zie ik een relatie met de meeste reacties op wat je Zondag poste. Stel je voor dat je wat ,hoe klein het ook is ,van een ander zou verwachten. Dat kan en mag niet hoor. Dat moet van uit een intrinsieke ,of hoe dat ,van binnen uit ,heet komen .🥺

      Verwijderen
    4. Wat moet dat moeilijk zijn geweest Geeske.Ik gaf les op een VBO school. Ooit vertelde een leerling,dat thuis alleen het rapport van haar zusje(havo) aan de visite werd getoond. Toen kwamen zoveel trieste verhalen los.Zelf probeerde ik met werk nakijken te benadrukken,wat goed was en wat nog iets beter kon.

      Verwijderen
    5. Dat is de andere kant. Ik bedoel : hoe erg is het dat ze leren dat er ergens moeite voor gedaan moet worden. Nu worden ze gelijk in een labeltje gepropt . Rugzakje, pgb tje noem maar op. Daar hoeven we dan ook niet niet meer al te veel van te verwachten. Lees van hun zelf niet. Dat is toch ook stigmatiserend. En heel erg beperkend .

      Verwijderen
    6. Waren er in de tijd dat ik op school zat maar van die labels en rugzakjes 'uitgedeeld'. Dan was mijn schooltijd zeker makkelijker verlopen, in plaats van opmerkingen als lui, vind school niet belangrijk etc.

      Verwijderen
    7. Precies, 13:27. Je haalt me de woorden uit mijn mond. Eh..toetsenbord.👍👍

      Verwijderen
    8. Ik heb twee kinderen met een rugzakje. School heeft daar zelf aardig aan bijgedragen kan ik melden.

      Ik denk dat er wat mis is met het onderwijs / onze maatschappij ipv met de kinderen zelf. School is chaotisch en (te) druk.
      Er zijn teveel afwijkende dagen en activiteiten.

      Wat is er mis met rust, reinheid en regelmaat, met een juf of meester die orde kan houden?

      Kinderen vallen uit door de chaos en moeten dan naar speciaal onderwijs.

      Of een kind heeft terecht iets extra nodig, maar je moet dan als ouder praten als brugman in 6 gesprekken om een miniscule aanpassing te bewerkstelligen waardoor een kind iets wel red in plaats van niet (bv ouder mee op schoolreis ivm paniekaanvallen).

      Kom niet met dat de kinderen te kwetsbaar zijn of dat de ouders het niet goed doen. Er gaat ook echt iets mis in het schoolsysteem.

      Verwijderen
    9. Ik denk dat je helemaal gelijk hebt!

      Verwijderen
  2. Wij geven 10,- voor het rapport. Ook voor de kleinsten die nog niet naar school gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij doen dat ook, zelfs voor de baby. Tegen de groteren zeg ik dan: zij doet ook haar best met in de broek poepen.

      Verwijderen
  3. Geen rapportgeld. Niks. In de vierde klas bij meester Kuifje die geen orde kon houden , strafwerk. Mijn ouders wisten niet eens dat ik strafwerk kreeg of iets nablijven. Een schoonzus leerde me met meer pennen schrijven. Dan was ik sneller klaar. Bijzonder, omdat Pa wel in het schoolbestuur zat, in de gemeenteraad, in de kerkenraad.
    Bij het condoleren na zijn overlijden kwamen mensen naar ons toe, en zij vonden dat ze zo goed hadden kunnen praten met hem. Tja….

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het eigenlijk niet meer passen in deze tijd. Zoals je zelf al aangaf zijn rapporten heel anders dan vroeger en ook wat en hoe kinderen leren is anders. Ik heb ook de indruk dat een rapport niet meer zo gebracht en gevoeld wordt als vroeger. Het geeft de ontwikkelingsfase en voortgang van het kind binnen de schoolse omgeving weer, zodat dat gedocumenteerd is. Ouders worden daarin met dat rapport meegenomen. Het is niet van en voor grootouders. Ik denk dat het de kracht van de grootouders is om juist niet iets te doen met school en leren. Leuke dingen doen met je kleinkinderen lijkt me veel belangrijker dan geld geven.Ga met ze naar een theatervoorstelling of de bioscoop of laat ze iets uitzoeken in een speelgoedwinkel omdat het vakantie is. Geef ze er desnoods geld voor, maar hang het niet op aan school. ( En dan dus geen onderscheid in leeftijd).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij doen hier alles. Iedereen rapportgeld, vakantiegeld voor een heel groot ijsje, het boek van de Voorleesweek voor de jongsten en de oudsten mogen een boek kiezen wanneer de Kinderboekenweek is. Tussen door krijgen ze ook nog iets zodra deze beppe iets ziet waarvan ze denkt dit vindt deze of gene leuk.
      Past misschien niet in het kader van Aaf, maar ik geef het liever met een warme hand. Zuinig aan is voor mijzelf

      Verwijderen
  5. Ik heb zowel kleuter, basis als Mulo onderwijs op de Montessorischool gehad en daar hadden we geen rapporten. Hele korte verslagjes eind van het jaar.
    Op de kleuterschool speelde ik graag met de rits en strikken las ik. We hadden daar houten frames met lapjes erin bedoeld voor de motorriek te oefenen.
    Ik kan me niet herinneren dat ik geld kreeg ervoor net zoals ik me niet kan herinneren of en wanneer ik zakgeld kreeg. Er werd wel voor me gespaard want ik had een spaarboekje.
    Hoe ik het met mijn dochter deed kan ik me ook niet herinneren, zal het haar eens vragen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn kinderen kregen altijd geld van mijn (nu ex)schoonouders als ze “over” gingen naar de volgende klas. Toen mijn oudste van HAVO-3 naar VMBO-4 ging kreeg hij niets omdat hij in de ogen van opa en oma niet “over” was gegaan… Ik kan er nog pissig om worden.
    Groet, Ikkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nee.
    Vakantiegeld lijkt me veel leuker voor je kleinkinderen.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ging vroeger altijd een rondje maken met mijn rapport, langs opa en oma, maar ook langs de tantes. En van allemaal kreeg ik wel wat. Omdat ik het een leuke gewoonte vind, geef ik ook mijn kleinkinderen rapportgeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ook ik kreeg vroeger rapportgeld van een tante: een gulden. Ik voelde me rijk en natuurlijk ging dat in de spaarpot en werd later naar de bank gebracht. Nee, er werd niets voor gekocht zoals dat nu gebeurt.
    Mijn kleinkinderen krijgen van ons geen rapportgeld. We bewonderen hun rapporten wel en bij de zomervakantie krijgen ze geld inéén. Rapport-/vakantie- en kermisgeld. We hebben best een leeftijdsverschil (7 kleinkinderen in de leeftijd van 3-20 jr).

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wij kregen thuis geen rapportgeld. Het wordt overigens ook wel wat duur met 7 kinderen. Ik kan me ook niet herinneren dat onze kinderen rapportgeld van ons kregen. Maar misschien ook wel en laat me mijn geheugen hier in de steek. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zo'n rapport heb ik ook wel liggen. Met allemaal tienen en één negen. En weet je wat ik kreeg ? Op mijn kop ! Want als je overal 10 kan halen, kan dat ook voor dat laatste punt. En weet je wat daarvan kwam ? Ik heb nooit maar dan ook nooit meer mijn best gedaan om hoog te scoren. Tja...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. geen geld, maar lekker ergens een ijsje halan of iets drinken met wat lekkers veel leuker.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Voor elk rapport geven wij een boek. De oudste kleinzoon zit nu op het vwo en krijgt geen rapport meer. De cijfers worden nu op de mobiel getoond.
    De jongste van 10 jaar heeft in januari een rapport gekregen. Hij kreeg deel 12 van de Boomhut. En nu in de vakantie kwam het laatste deel uit. Nr 13. En dat hebben we lekker samen gekocht, omdat het vakantie was. En hij bijna zijn type diploma heeft gehaald.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wij geven rapportgeld vanaf groep 3. En dan krijgen ze ongeacht de prestaties het bedrag van de groep waar ze in zitten. Dus 3 euro in groep 3 en 8 euro in groep 8. Ze vinden het leuk en komen graag hun rapport laten zien. En dat vinden wij weer leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij kregen van onze ouders geen rapportgeld. Wel een cadeautje aan het eind van het jaar om de overgang te vieren (dat was op de basisschool). Van oma en grootvader kregen we geld en van een oom en tante van mijn vader ook. Weet niet meer welke bedragen.

      Verwijderen
  15. Nee ik kreeg geen raportgeld maar eigenlijk best wel in weelde opgegroeid dus het geld was er wel.
    Ik zelf vind het best onzin want ze moeten gewoon altijd hun best doen en wat als je een keer slecht raport hebt?
    Mijn nichtjes en neefje krijgen nu ook wel wat maar eigenlijk vind ik maar een geschooi.
    Als ik kinderen had zou ik dan ook niet toestaan dat ze er geld voor krijgen.
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik kreeg zeker geen rapport geld. Mijn ouders vonden het vanzelfsprekend dat we ons best deden, en hoge cijfers werden volgens mij niet meer gewaardeerd dan lagere cijfers. Ik had denk ik altijd wel een goed rapport, was een slim kind - en ik had niet zoveel anders dan schoolwerk op de lagere school.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Van mijn ouders en mijn opa/oma kan ik mij geen rapportgeld herinneren. Je best doen op school was een gegeven (een noodzakelijk kwaad) en of het nou iets beter of minder lukte was geen onderwerp van beloning.
    Maar het eerste wat mij inviel bij geld van opa/oma, is het 'muntje' dat we altijd kregen aan het eind van een bezoek. Mijn ouders 'autogeld' en wij kleinkinderen een 'muntje'. Nou schijn ik een keer op een vraag van mijn zusje 'wat is 5 gulden?' heel onderkoeld te hebben geantwoord 'een bezoekje aan opa en oma.' Nou vonden wij dat heel normaal toen maar pas later heb ik mij gerealiseerd hoe bijzonder dat eigenlijk was. Ook geld 'voor sint en kerst' was een vast gegeven en wie jarig is trakteert (opa en oma een dag na elkaar jarig in de zomervakantie) dus ook dan kregen wij kleinkinderen geld. Dus niet dat wij ook maar iets tekort kwamen (zeker niet). Maar rapportgeld ken ik niet, en ik kan ook niet zeggen dat ik het gemist heb of jaloers naar klasgenootjes keek. Wij hadden gewoon andere gewoonten.
    Dus waarom ik dit vooral vertel is om je misschien nog wat inspiratie mee te geven..het kan ook anders, gewoon doen wat passend en leuk voelt.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wij kregen bij ieder rapport (Ik dacht 3x per jaar) geld van m'n ouders (fl10,-) en van opa's en oma (fl5,-) Bij het zomer rapport ook van tantes en ooms. En we kregen van 1 opa altijd ijsgeld in de zomer. Ik vond dat allemaal super leuk en liefdevol als kind. Goed ons best doen was sowieso aan de orde want anders... (Ik weet niet wat er dan gebeurde :) ) dus het cijfer was niet relevant voor de beloning het ging om je inzet. Het ene kind had een 7 de andere een 9 dat is was eenmaal zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik heb mijn kinderen nooit rapportgeld gegeven. De grootouders deden het wel toen ze nog naar de basisschool gingen.
    Heb het altijd onnodig gevonden. Ik stuur mijn kleinkinderen een paar keer per jaar een pakje, als ze jarig zijn krijgen ze geld en als we aankomen hebben we altijd iets lekkers voor ze.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik kreeg van mijn opa af en toe 1 gulden. Totdat ik op een keer een briefje van 25 kreeg.
    Opa zei toen de woorden die ik nooit ben vergeten, "je krijgt nu veel, want ik ga dood. En van oma krijg je niks". En wat was dat waar, opa stierf. En van oma, die heel zuinig was, heb ik nooit een zakcentje gekregen.
    Dubbel verdriet!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. ik kreeg geen rapportgeld en heb het mijn kinderen ook nooit gegeven. Ze kregen als we op vakantie gingen wel vakantiegeld.
    Rapporten belonen aan de hand van cijfers vind ik sowieso een slecht idee. Het ene kind werkt zich kapot voor een 6, de ander heeft zonder moeite een 8. Moet dat meer "beloond" worden?

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.