vrijdag 8 maart 2024

Zonnepanelen en het omzeilen van de salderingsregeling

Onlangs is de afbouw van de salderingsregeling in de Eerste Kamer weggestemd. Tot nader orde blijft de regeling gelden.

Betekent dit dat het nog steeds zo voordelig is om zonnepanelen te hebben?
Nee, want linksom of rechtsom hebben energiemaatschappijen hun prijsbeleid op de salderingsregeling aangepast met diverse maatregelen.

- Een heffing op teruglevering van stroom die te veel wordt opgewekt en niet zelf wordt verbruikt. Stel dat je net als ik, 1250 kWh te veel opwekt. Dan moet je bij een toenemend aantal bedrijven een terugleverheffing betalen. Je mag nog wel terugleveren, maar daar moet je voor betalen.
- Hogere leveringstarieven voor mensen met zonnepanelen. Die moeten dus voor hun geleverde stroom op momenten dat de zon onvoldoende of helemaal niet schijnt, per kWh meer betalen dan huishoudens zonder zonnepanelen.
- Sommige bedrijven zijn voor mensen met zonnepanelen niet beschikbaar op vergelijkingssites. Als je op een vergelijkingssite invoert dat je zonnepanelen hebt, dan krijg je die bedrijven niet te zien.
- Een lagere cashbackkorting dan huishoudens zonder zonnepanelen.
- Een hoger vastrecht
- Verlaging van de terugleververgoeding. Op dit moment is die terugleververgoeding bij nieuwe vaste contracten vaak nog maar 5 cent per kWh, een jaar geleden kreeg ik nog 21 cent per kWh. 

Het is niet zo, dat alle energiebedrijven voor al deze bovenstaande maatregelen kiezen, maar de terugleververgoeding is overal flink teruggeschroefd en in combinatie met een terugleverheffing, wordt het heel onvoordelig om meer stroom terug te leveren dan je als huishouden verbruikt. Als ik dit jaar net zo veel teruglever als afgelopen jaar, dan krijg ik daar nu in totaal €21,35 terugleververgoeding voor en afhankelijk van de energiemaatschappij betaal ik meer aan terugleverheffing dan die €21,35 die de panelen mij opleveren.
Dus lijkt het slimmer om zo veel mogelijk van de overproductie te verbruiken of de zonnepanelen op zonnige zomerse dagen gewoon maar uit te schakelen.

Uiteraard profiteer ik ook nog steeds van de zonnepanelen, want ik kan door de salderingsregeling wel nog alle stroom die ik gebruik wegstrepen tegen de geproduceerde stroom van de panelen op mijn dak.

Mijn huidige vaste contract loop half juni dit jaar af. Het is nog onduidelijk in hoeverre mijn contract voortgezet kan worden en of dat voor mij het voordeligst uitpakt. Ik ga een maand voor afloop van het contract zoeken op vergelijkingssites naar een geschikte overstap!

Lees meer over de maatregelen van energiebedrijven op Tweakers

21 opmerkingen:

  1. Zou deze situatie al ingecalculeerd zijn,toen de mensen enthousiast werden gemaakt voor zonnepanelen? Ik vind het zo'n onlogische regeling.Zoiets als verleid worden om brood in de aanbieding te kopen en het later beschimmeld weggooien

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat mij betreft een prima actie van de energieleveranciers. Ben er een beetje klaar mee dat ik als stroomklant zonder zonnepanelen mee(r) mag betalen door/voor paneelbezitters. Het zou eerlijker zijn de salderingsregeling af te schaffen, het eigen verbruik op het moment van opwekken te verrekenen en de rest als teruglevering uit te betalen, en dat op het moment van gebruik als normaal gebruik aan te merken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zou me enorm belazerd voelen.
    Blij dat ik nooit voor die enorm lelijke dingen gezwicht ben. Kan ook niet op een rieten dak, denk ik.
    Triest is het allemaal wel...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wanneer je in een rietgedekt stulpje woont, hoef je ook niet op de centen te letten lijkt mij... En dat is waar het in essentie om gaat. Mensen die die geen zonnepanelen kunnen plaatsen/betalen betalen nu de hoofdprijs ten faveure van paneelbezitters.

      Verwijderen
    2. Beste AteE. Ik en vele anderen betalen weer mee aan allelrei toeslagen van mensen die minder verdienen. Zo is het leven nu eenmaal. Het gaat erom wat wil de overheid stimuleren? Toch de aanschaf van zonnepanelen in dit geval? En ja, dat de salderingsregeling nu toch omzeild wordt hebben we te danken aan de privatisering. Extreme winsten zijn zo voor de energiemaatschappijen.

      Verwijderen
    3. @Luz, ik voel me niet belazerd, nog niet tenminste, mijn contract is pas eind december afgelopen, dan ben ik ook de sjaak. IK heb een plat dak, je ziet de panelen vanaf de straat niet. En het ging mij/ons niet om het geld alleen, ook om het duurzame aspect.

      Verwijderen
  4. Krijg je minder dan 2 cent per kWh? Dat vind ik wel heel weinig...
    Overigens hebben wij panelen liggen die "maar" ongeveer 70% van ons stroomgebruik opwekken. Hierdoor heb ik wel voordeel van de zonnepanelen, maar minder vaak het nadeel van dat ik de opgewekte stroom niet kwijt zou kunnen. (Hoewel het natuurlijk in de zomer nog best voor kan komen, dat ik op een zonnige dag teveel produceer voor mijn eigen huishouden).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, ik krijg geen 2 cent per kWh. Ik krijg onder mijn huidige contract nog 13,5 cent per kWh, maar in het aanbod op vergelijkingssites zie ik alleen nog 5 cent per kWh staan en soms 7 cent, maar daar hebben ze dan andere kosten weer verhoogd.

      Verwijderen
    2. Niet klagen maar dragen Aaf. Immers, je hebt de panelen aangeschaft op basis van gratuit geld, van de belastingbetaler.

      Verwijderen
    3. AteE, het grootste deel van de aanschafwaarde van de zonnepanelen betaal je gewoon zelf hoor!

      Verwijderen
    4. Aaf klaagt toch helemaal niet ze somt gewoon de feiten op en ja geen wonder dat er steeds minder vertrouwen komt in de politiek want zo gaat het altijd. Minder inkomsten in de schatkist dan schaffen we het af, minder bekeuringen en overtredingen dan maken we ze duurder om de begroting rond te krijgen. Maar niet iedereen met zonnepanelen zit goed in de spreekwoordelijke slappe was. Mijn moeder huurt gewoon een sociale huurwoning en kon 1 jaar geleden kiezen voor zonnepanelen waar ze 20 Euro per maand voor betaald ze tekende voor 5 jaar en nu loopt haar energiecontract af en moet ze ook nog gaan betalen voor die dingen. Ik woon in een appartement in wij hebben 11 panelen én een warmtepomp maar daarvoor betalen we huur aan Eteck en nu 'mogen' we ook nog extra betalen omdat wij ook gezien worden als rijke lui met zonnepanelen. Laten we (in ieder geval hier op deze blog) een beetje aardig voor elkaar zijn. De meeste mensen nemen zonnepanelen ook om klimaatredenen en niet om daar vet aan te verdienen. Dat doen de energiemaatschappijen met weilanden vol panelen die niet extra belast worden!

      Verwijderen
    5. Het is in het nieuws geweest dat veruit de meeste mensen zonnnepanelen nemen vanwege het financiele voordeel. Niet vanwege het klimaat.

      Verwijderen
  5. Wij zitten bij BudgetEnergie en die rekenen ook hogere kosten nu voor ons als zonnepanelen houders. Dus wat je zegt: linksom of rechtsom worden zonnepanelen toch minder voordelig.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is een logische reactie. Eerst wordt een subsidieregeling opgetuigd om mensen te stimuleren. Waar dan ook mee. Later wordt dat voordeel weer afgebouwd. Alleen vind ik 100 procent naar 0 procent wel een grote stap. Halveer dan eerst het terugleveringsvoordeel. Je kunt niet verwachten dat een voordelige regeling tot in lengte van jaren blijft bestaan. Veel mensen lieten ook extra panelen op hun dak leggen vanwege dat voordeel. Maar het kost de overheid op den duur teveel geld. Elektrische auto's hebben ook belastingvoordeel. maar ook dat voordeel blijft niet tot in lengte van jaren bestaan. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik verwacht ook dat we die gaan horen klagen als ze flinke aanslag krijgen voor de wegenbelasting want dat gaat immers op gewicht en een elektrische auto weeg veel meer ten overstaan van een bezine/diesel auto.

      Verwijderen
  7. Daar komen straks ook nog de kosten van het afvoeren bij.....waar gaan wij die dingen dumpen? Afrika!!! Of moeten er nieuwe afvalverwerking terreinen bij komen.
    En hoeveel gaat dat straks kosten.
    Ik vind het nog steeds een lastige som.
    Hier liggen ze op het appartement en is de verlichting in de kelder kosteloos
    .
    Groet Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hetzelfde als met de elektrische auto's . Het maken en weer afvoeren is heel slecht voor het milieu en dat geldt ook voor de windmolens.

      Verwijderen
  8. Zuinigaan, bedankt voor de verwijzing naar het Tweakers artikel. Ik heb ook zonnepanelen en volg de huidige ontwikkelingen zo goed mogelijk. Dit Tweakers artikel geeft het meest alomvattende en meest gebalanceerde overzicht, dat ik ben tegengekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ondanks dat ik bij een zeer groene energiemaatschappij met vermoedelijk veel zonnepaneelbezitters zit, werd ons weer een zeer veel voordeliger jaar- of tweejaarscontract aangeboden. Ja, de leveringskosten gaan wat omhoog en de terugleververgoeding daalt wat, maar dat weeg niet op tegen de gehalveerde tarieven, ook voor gas. Plus nog een flinke jaarkorting. Ik blijf zitten waar ik zit, heb ik al vergeleken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Maar inderdaad: goed om verder te kijken dan alleen het verbruikstarief. Fijne opsomming dus weer Aaf, daar help je mensen mee. Dank!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.