donderdag 20 juni 2024

Aan de oplader!

Mijn kleinzoon van 2 jaar speelde tijdens ons uitstapje naar Schiermonnikoog met de lichtschakelaars van de lampen. Bij één wandlamp had hij daarbij per ongeluk de stekker uit het stopcontact getrokken en toen deed de lamp het niet meer. Het stopcontact zat achter de bank en hij kon er niet bij om deze stekker weer in de "oplader" te doen. Hij was teleurgesteld en riep steeds: 
oplader, 
oplader! 
Het leek mij niet een goed idee dat hij daar de kans toe kreeg. De stopcontacten waren niet beveiligd en ik had hem al even bezig gezien bij een stopcontact. Ik had hem verboden met het stopcontact in de andere hoek van het appartement te spelen. Ook geen lampen aan en uit, het is geen speelgoed. Hier zijn je autootjes en je andere speelgoedjes. Veel veiliger!
Ik vond het heel grappig dat hij de stekker van een lamp in de oplader wilde doen en bedacht me hoeveel opladers ik thuis heb.
opladers voor:
mijn telefoon
mijn e-reader
mijn dames-scheerapparaat
mijn tandenborstel
mijn kruimelzuiger
mijn elektrische stoeldeken
mijn activitytracker
de accu van mijn elektrische driewieler

Wat veel eigenlijk!
Het eerste oplaadbare apparaat wat wij bezaten was een baardtrimmer, niet voor mij, maar voor wijlen mijn partner en later kwam er een  tondeuse, ook voor hem. Dat was voornamelijk omdat hij langdurig gedwongen opgenomen was in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar kwam geen kapper, dus snoeide ik zijn haar en baard een beetje in model. De tondeuse met een grote kam, lengte 2,5 cm, zodat hij niet helemaal kaalgeschoren werd en de baard knipt ik ook een vrij kort. Inmiddels zijn deze apparaten al lang afgedankt.
Het langste in bezit van bovenstaande apparaten met accu: mijn elektrische tandenborstel.

Ik denk dat deze jongste kleinzoon snel genoeg weet waar stopcontacten en opladers voor dienen. Hij heeft veel belangstelling voor knopjes. Nog even en hij heeft een smartphone! Hij kan al foto's swipen op mijn telefoon.

Heb jij ook zo veel opladers?

17 opmerkingen:

  1. Die gaat jou misschien wel helpen later

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel te veel soms om gek van te worden 'maar is natuurlijk eigen schuld.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als ik jou was zou ik eens wat gaan lezen over kinderen en mobiele telefoons. En je dochters mee laten lezen. En uiteraard geen telefoon aan je kleinkinderen geven om foto’s te swipen. Ik snap werkelijk niet hoe je dat in je hoofd haalt als grootouder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begrijp het probleem niet. Ik had tijdens ons uitstapje wat foto's gemaakt en een filmpje en die liet ik hem zien, terwijl ik de telefoon in mijn hand had en onder het kijken ging hij zelf ook swipen op mijn telefoon. Dus hij weet hoe hij naar de volgende of de vorige foto kan gaan. Niks mis mee, lijkt me!

      Verwijderen
    2. @Anoniem om 12:08 uur: Wat een onzin dat je niet met een kind naar foto's op je telefoon zou mogen kijken. Hoe haal je het in je hoofd om dat verwerpelijk te vinden!

      Verwijderen
    3. Hoi anoniem, ik zie het probleem met foto's kijken op de telefoon ook niet. Vroeger keek je foto-albums met de kleintjes, nu kijk je de foto's op de telefoon. Niets mis mee lijkt me.
      Wel ben ik aan het twijfelen over een telefoon voor mijn dochter. Ze gaat straks naar de middelbare school en eigenlijk hebben ongeveer al haar klasgenootjes al een telefoon. Ik heb het gevoel dat ze daardoor soms al best wel buiten de groep ligt. Ik vraag me dus af uit welke twee kwaden ik zal kiezen. De kans dat ze zich rot voelt door social media en dergelijke, of de kans dat ze enorm buiten de groep valt omdat ze geen telefoon heeft. Ze is ook al één van de weinigen met een bril.
      Zou je je bronnen willen delen, dan kan ik me even goed inlezen.

      Verwijderen
    4. @anoniem 12.50 op de middelbare school kan een kind niet zonder mobiele telefoon. Daarop staan roosters en worden wijzigingen doorgegeven, klassen hebben met de mentor een groepsapp. Alle communicatie verloopt via whatsapp of andere social media.. Je kunt haar er nu al beter mee leren omgaan dan dat ze straks in de brugklas voor schut staat omdat ze geen mobiel heeft. Vindt ze zelf ook dat ze buiten de groep ligt omdat ze nog niet eentje heeft.? En zelf ook oefen met regels instellen voor gebruik. 😉 Mijn kinderen mochten hun mobiel niet mee naar boven als ze naar bed gingen. Tot een jaar of 15 is dat gelukt.

      Verwijderen
    5. Iedere keer dat een jong kind een foto swipet op een telefoon word er dopamine aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat de hersenen blijvend veranderd worden. Het is niet te vergelijken met een fysiek foto album. Hoe jonger kinderen blootgesteld worden aan schermen (ook kinderprogramma’s ) hoe meer problemen met hun geestelijke gezondheid op latere leeftijd, met name verslaving en depressie. Je geeft je kindern toch ook geen heroine? Bronnen? Kom op zeg. Google op kinderen schermgebruik evidence based dopamine, dat soort zoektermen, moet lukken toch?

      Verwijderen
    6. Ok, ik heb het gegoogeld en kom op een artikel van ouders van nu, lijstje met schermtijd per leeftijd.
      0 tot 2 jaar: geen scherm
      2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag
      4 – 6 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 4 x 15 minuten)
      6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten)
      8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag
      10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag
      12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag

      Dan kan Aaf dus 30 minuten met haar kleinzoon foto's kijken, leuk!
      Mijn kinderen hebben overigens in de eerste 8 jaar meer gekeken dan dat en kunnen supergoed buitenspelen, lezen, fantasiespellen doen, zich concentreren op school, vriendschappen sluiten en onderhouden. Ze slapen goed en hebben geen overgewicht, dus ach...
      Er zijn vast kinderen voor wie het problemen oplevert (misschien kinderen met meer aanleg voor concentratieproblemen etc.?), en misschien dat er op latere leeftijd nog problemen zullen ontstaan (ik hoop het niet!) maar om het nou te vergelijken met heroïne... Poeh zeg.

      Verwijderen
    7. Anoniem van 12.50. Met alle respect voor de zorgen die je hebt, maar een kind op de middelbare school die geen mobiel heeft kan eigenlijk niet, zoals Olga ook al zegt. Je kan beter samen met haar kijken naar wat ze wel en niet wil en mag. En haar een beetje wijze maken en er mee leren omgaan. Wij hebben onze kinderen in groep 8 een mobiel gegeven, om te wennen en daarmee waren we al rijkelijk laat. He zorgen zijn terecht, maar het buiten de deur houden is geen reeele optie. Haar ermee leren omgaan wél. Succes!

      Verwijderen
    8. Ik sluit me aan bij Olga, mijn dochter had in groep 8 haar mobiel. Op school was toen ook al aandacht voor wat we en niet in de klassenapp kan.
      Ennidd rooster, cijfers, huiswerk, alles staat in een app. Soms ook oefenapps voor franse of duitse woorden.
      De regels hier waren ook dat ie beneden bleef als zij naar bed ging. Ook ik verloor dit toen ze 15 of 16 was.
      Nu is dochterlief 21 en gebruikt ze geen sociale media, behalve whattsapp. Laat ze oefenen, laat zien dat er leuke dingen zijn buiten de digitale wereld. Je kunt ze helaas niet tegen alles beschermen.
      Groet, G

      Verwijderen
  4. Dopamine, foto's, Aaf jij trekt wel vreemde mensen aan, hahaha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. https://smartphonejunkie.nl/smartphoneverslaving/relatie-dopamine-telefoongebruik/

      Verwijderen
    2. Even gekeken, maar deze tekst is nergens wetenschappelijk onderbouwd. Ze heeft natuurlijk wel een punt dat we veel te gemakkelijk op onze mobiel kijken. Maar onderbouwd is het niet.

      Verwijderen
  5. 1 oplader voor telefoon en tablet, 1 voor mijn e-bike en eentje voor mijn tandenborstel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja joh ik zie ook allerlei producten langskomen bij influencers op Instagram. Je zou denken dat je je huis niet meer schoon krijgt zonder allerlei rare apparaten met accu en oplader erbij! En natuurlijk: kussens, speakers, telefoons natuurlijk, allerlei ‘smart’ dingen voor je huis… Ik word er gek van.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheoriën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.