vrijdag 21 juni 2024

Voor het eerst een verspakket gekocht

Op diverse plekken is geschreven over het voordeel van verspakketten. Onder anderen bij de Keuringsdienst van Waarde en Avro/Tros Radar
De verspakketten zouden veel goedkoper zijn dan wanneer je de afzonderlijke ingrediënten koopt.

Dus dacht ik: ik koop er eentje bij de Lidl, deze week in de aanbieding. Een pakket Curry Madras. Normaal €4,99, nu €1,50 goedkoper, dus €3,49.
Het is een pakket dat door meerdere supermarkten verkocht wordt, de inhoud is altijd voor 4 personen.
Bij de AH kost zo'n zelfde pakket €5,89.
Het is niet een complete maaltijd, 300 gram rijst, olie en 300 gram (vegan)kipstukjes moet je zelf nog toevoegen.

In het pakket van de AH (966 gram) zitten volgens hun site de volgende ingrediënten:
1 kleine bloemkool
1 rode paprika
2 tomaten
1 rode ui
1 rode peper
1 limoen
zakje kruidenpasta
pakje kokosmelk

In het pakket van de Lidl (1090 gram), dat ik kocht, zit nog een extra ui, maar heeft verder exact dezelfde inhoud. Daarvan waren 940 gram groenten, nog niet schoongemaakt. Dus de stronk en de bladeren van de bloemkool, de uienschillen en de stelen van de paprika en rode peper woog ik mee. Dus was er op zijn best 900 gram groenten, waarschijnlijk minder, niet echt veel voor 4 personen.
Ik heb de inhoud niet om zitten rekenen naar losse ingrediënten. Ik geloof het wel dat het voordeliger is, hoewel ik in eerste instantie twijfels had. Als Radar en de Keuringsdienst van Waarde dat vinden, dan zal dat wel!

Gisteravond ging ik er mee koken, voor het eerst van mijn leven een verspakket! Ik heb nog een extra rode paprika toegevoegd om de hoeveelheid groenten wat te vergroten en die paprika had ik al bijna een week liggen en kon niet veel langer bewaard worden. Het eten was heerlijk, dat moet gezegd worden. Maar....... het feit dat het voor 4 personen is, maakt dat ik niet nog een keer een pakket neem voor alleen mijzelf. Ik moet er nog 3x van eten! Minstens, want het zijn grote porties. Dat had ik natuurlijk van tevoren ook kunnen weten, maar ik had er eigenlijk niet goed bij stilgestaan.

Verspakketten worden bijna in iedere supermarkt aangeboden, dus ik neem aan dat ze veel gebruikt worden.
Koop je wel eens een verspakket? Wat is jouw ervaring?

43 opmerkingen:

  1. Voor vier personen vind ik de pakketten zeker niet. Vaak voeg ik zelf nog extra groente toe.
    En ik eer er maar heel weining koolhydraten bij.
    Ook al zou ik dat er in doen vind ik hel erg weinig voor 4 personen. Vier kinderen misschien...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja wij doen dat heel vaker zeker het pakket wat jij beschrijft. Soms eten we het met zilvervliesrijst maar ook wel eens met Indiaas naanbrood. Het is ook voor ons teveel maar ik doe het restant of in de vriezer of we eten het 2 dagen later. Ik maak het meestal ook met vegetarische wokstukjes. Van de winter hadden ze een verspakket Indiase Dahl dat vond ik ook erg lekker. Misschien is het soms duurder maar ik vind het prettig dat er niets overblijft en je niet allerlei ingrediënten hoeft te kopen waar je weinig meer mee doet. Voor vanavond staat het verspakket Shakshuka op het menu.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Koop zo'n pakket alleen als het in de kast ligt voor produkten net op of over de datum dus met een flinke korting. Verder koop ik mijn groentes hoofdzakelijk bij mijn groenteboer. Daar kan ik bijvoorbeeld bloemkool voor een persoon kopen. En meestal zijn de groentes daar goedkoper dan in de supermarkt en bovendien kwalitatief beter en lekkerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij TGTG boxen zit het ook wel eens en bij de Lidl had ik er eens een voor 0.50 ct. De curry madras heb ik er eens van gemaakt en dat was smakelijk.
    Maar meestal gebruik ik de onderdelen in andere maaltijden en met het zakje kruiden is kip ook lekker mee te kruiden

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben verschillende vers pakketten uitgeprobeerd: erwtensoep, lasagne, piri piri, curry Madras en Thaise curry.
    Eigenlijk is alleen de curry Madras een blijvertje, vanwege de verrukkelijke kruiden. De rest vind ik echt duurder, vooral als je grote eters hebt en groenten in flinke hoeveelheden op de markt koopt.
    Ook hebben wij er maar nauwelijks genoeg aan met z'n drieën, ondanks de rijst en tofu die erin gaan.
    Maar nergens kun je zo'n kruidenmengsel kopen, zó lekker!
    De Thaise curry en de Piri piri zijn voor ons te heet.
    En de voorgesneden groente pakketten zien er niet lekker vers en fris uit naar mijn idee.
    Misschien kun je het nog eens maken als je eters krijgt Aaf?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb het 2x gedaan waarvan 1x erwtensoep.
    Dat doe ik nooit meer ,vond het kleine hoeveelheid .
    Zelf kook ik grote pan ,deel uit aan de kinderen en vries verder in.
    Vond mijn eigen soep ook lekkerder .
    Het andere was ook die curriculum en we vonden het niet lekker.
    Geef mij maar gewoon mijn eigen klaargemaakte eten dat gaat naar onze smaak.
    Ik vind het voor 4 personen ook niet veel.
    Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zolang er geen biologische pakketten zijn ga ik het niet proberen.
    Ik heb altijd op voorraad (alles bio) uien wortels tomaat of tomatenpuree knoflook, bloemkool of broccoli, prei, diepvries sperziebonen, bleekselderij, bananen , komkommers appels rijst linzen en aardappelen. En in het seizoen zelf op bio tuingrond gekweekte aardbeien, bramen, frambozen, kersen , peren en tomaten, pluksla en rucola.en courgettes Met deze ingredienten kan ik voldoende verschillende gerechten maken. Van een bloemkool kan ik een agv tje maken, maar ook een stoofpotje, en het restje in de soep.Ik eet gemiddeld per dag anderhalf pond groente.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, geweldig hoor, dat je zoveel hebt, uit eigen tuin.
      Maar je bent een uitzondering, er zullen niet zoveel mensen zijn met zo'n uitgebreide tuin
      Dan moet je het doen met wat in de winkel tekoop is. En alles biologisch is aan de prijzige kant. Helaas.

      Verwijderen
    2. Ruimte in de tuin is als volgt. Tussenwoning. Voortuin inmiddels volwassen perenboom en lei-kers tegen de scheiding.
      Achter tegen de schutting framboos en braam. 3 struiken grote trostomaten, 1 courgette (opbrengst vaak 30 stuks) voor gelijk eten en in de vriezer voor later in de pasta) 1 pot met half rucola en half pluksla. 8 hangbakken met doordragende aardbeien hoog aan de schutting boven de tomaten ed. Voordeel is ook weinig last van slakken in hangbakken. Enkele potten met bladselderij en andere kruiden. En op het terras staan 10 potten met aardappels heel vroeg en middel soort. Gemiddeld levert dat per pot 1,5 kilo op. Genoeg voor een week. Al 2 potten gerooid. Daar gaat nu boerenkool in.
      Overtollige opbrengst van fruit kan in de vriezer. En overtoliige peren gaan in de droger als chips voor de kleinkinderen.
      Ook wij leven van een minimum inkomen hoor. Op deze manier kunnen we ons toch gezond biologisch eten veroorloven.

      Verwijderen
    3. Als ik elke dag 750 gram groente eet, kan ik op de wc blijven zitten!

      Verwijderen
    4. Rauw 750gr is iets van 400 bereid.
      Tis niet zoveel als het lijkt.
      Zelf eet ik ook veel groente.
      Inderdaad meer ontlasting maar wel beter voor mij.

      Verwijderen
  8. ja ik koop ze vaak als ze afgeprijst zijn.dan gebruik ik de ingredienten voor wat anders.de groenten gaan fijn gesneden in de vriezer. ben ook alleen,maar zo heb ik voordelig aanvulling op mijn voorraad.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik koop ze als ze afgeprijsd zijn of in de aanbieding. Wij eten er altijd twee keer van.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wij kopen ze ook wel eens, of het goedkoper is weet ik niet zo goed, ik koop het vooral voor het gemak dat je ervan hebt. De voorgesneden verspakketten vind ik helemaal ideaal voor drukke dagen

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik koop vaak de pakketten voor soep. Die bevallen me prima. Genoeg om zelf met zoon 1 of 2 keer van te eten en ook nog een portie naar mijn ouders te brengen. Heerlijk met een lekker broodje erbij. Af en toe eens uit een andere supermarkt voor de afwisseling.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dit Lidl verspakket heb ik ook een paar gemaakt en ik vond het heel lekker. Ik ben wel fan van verspakketten omdat ik geen avontuurlijke kok ben en misschien ook een beetje gemakzuchtig. Ze helpen me om toch eens wat anders te koken.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wij eten er met z'n tweeën van, wel met veel minder rijst en minder kip. Meestal blijft er dan een klein lunchhapje over voor de volgende dag. De meeste verspakketten en soeppakketten vind ik prima te eten.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb nog nooit zo’n pakket gekocht hoewel ze er aantrekkelijk uitzien. Omdat mijn partner een eetstoornis heeft zou ik er alleen van moeten eten. Zo’n grote diepvries heb ik niet om steeds 3 porties in te vriezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Diverse malen verspakketten in tgtg zak van de Lidl gekocht, allemaal smakelijk. Soms ontbreekt dan een tomaat of sinaasappel. Wij eten er 1 x van met 2 personen, behalve bij de soep daar doen we vaker mee. De curryzakjes of saus voor goulashsoep gebruik ik niet helemaal, veel te pittig daar kan mijn man niet goed tegen. Ik vind het leuk om een keer iets te eten wat ik anders nooit maak en je hebt gelijk een nieuw recept erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Een enkele keer neem ik er één mee uit een aanbieding. Op zich is het wel lekker en niks mis mee, maar voor vier personen is het toch wel wat te weinig. En ik kook net zo lief zelf, dus echt veel meerwaarde heeft het voor ons niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar met die paketten kook je toch ook zelf ?Ik dacht dat alleende sauzen, bij oosters eten bv, er in een zakje bij zaten.

      Verwijderen
    2. Ja, je hebt gelijk. Ik bedoel eigenlijk meer dat ik net zo lief m'n eigen recepten kook. Zo'n pakket is prima, maar heeft voor mij niet echt meerwaarde.

      Verwijderen
  17. Ik denk dat het wat is voor mensen die van gemak houden of gewoon even snel wat op tafel willen zetten. Zelf houd ik van veel groenten en royaal kruiden, dus voor mij zou het geen probleem zijn bv een heel potje kruiden te moeten kopen, dat gaat uiteindelijk toch wel op. Ik ben met kant en klaar pakketten altijd bang dat er uiteindelijk te weinig kruiden naar mijn smaak bijgeleverd zijn. Ik moet wel bekennen dat ik ze nog nooit gebruikt heb, dus wellicht zijn ze juist wel hartstikke handig hoor die verspakketten. Maar ik denk dat voor een eigenwijze kok als ik die zelf graag wat in elkaar flanst gewoon groot inkopen van groenten en kruiden uiteindelijk voordeliger is. Maar het is wel fijn dat ze bestaan, ik denk wel dat het zo makkelijker is om gezonder te eten voor mensen, omdat je bijna alles gelijk bij de hand hebt met zo'n pakket. Zeker voor drukke gezinnen. Leuk dat je er aandacht besteed :) Met vriendelijke groet, Rianne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee voor even snel hoef je er niet aan te beginnen. Het moet toch allemaal gesneden worden en in volgorde erbij en dan garen en soms nog extra ingredient zoals kip erbij kopen en rijst koken, dat zit er allemaal niet in het is echt de groente en kruiden. Voordeel is vooral dat alles er in zit, dus ook een teentje knoflook (een bolletje ligt bij mij altijd in te drogen), en bv een limoen en worteltje, precies zoveel je nodig hebt voor het recept.

      Verwijderen
    2. Bedankt voor je reactie Lot, zoals gezegd, ik heb zelf geen ervaring met vers pakketten. Dan is het dus toch nog wel wat werk om er eten mee te koken, alleen in de supermarkt heb je dan dus je gemak en voordeel eruit, omdat alle groenten en kruiden erbij in zitten. Hier komt de knoflook altijd wel op :) maar ik begrijp wel wat je bedoelt. Als je het niet vaak gebruikt, dan ligt zo'n bolletje idd maar in te drogen. Ik ben zelf een grote groente eter, al gauw gemiddeld 750 gram groente per dag en soms nog wel meer (ik eet meestal 2x warm op een dag, want ik houd niet zo van brood) Zo bevatte mijn maaltijd van gisteren bijna 500 gram spitskool (gewokt met krokante tofu en rijst) en als ik bv macaroni maak voor mijzelf dan gaat daar een halve courgette in, een paprika en een prei of ui gerust een bak champignons van 250 gram en dan nog een blik lima bonen en een blik gepelde tomaten of een bakje cherrytomaten. Ik eet dus meestal 2 keer per dag een grote warme maaltijd, een ander kan denk ik wel met zijn 2 of 3en eten van wat ik als 1 maaltijd eet denk ik. Ik vermoed dat ik bij zo'n vers pakket er waarschijnlijk ook maar 1 keer van eet. Met vriendelijke groet, Rianne

      Verwijderen
  18. 940 gram groente voor 4 personen is toch meer dan genoeg?
    En bovendien bijna de aanbevolen groente wat het voedingscentrum adviseert.
    U had oordeel helft van de producten kunnen gebruiken en de andere helft een andere maaltijd mee kunnen maken.
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is het rauwe gewicht.
      Ik vind het heel erg weinig.
      En van die pakketten eet ik alleen 2x. Ik eet maar een klein hoopje rijst bijv.
      Ook met een berg tijst vijd ik het per persoon wel erg weinig groente.
      Ik heb altijd geleerd dat groente grootste portie op je bord moet zijn.

      Verwijderen
    2. Aanbevolen is minimaal 250 gram per dag en elke dag! En liever 350 gram maar omdat bijna niemand dat zou doen adviseren ze het maar niet… maar zou voor wel veel beter zijn. En dan ook niet 250 gram van 1 soort groenten maar verschillende in verschillende kleuren… maar dat adviseren ze ook maar niet officieel.. maar eigenlijk heeft het menselijk lichaam dat wel nodig aan vezels en voedingsstoffen Bieke

      Verwijderen
    3. Dat vind ik erg weinig.
      Neem 250gr wokgroente en weeg dan wat je iverhoudt na het wokken. Dat ik jeel sumier wat er dan nog achter blijft op je bord.
      Ik maak zelf veel gerechten met meerdere soorten hroenten, juist omdat kleut op mn bord heel aantrekkelijk vind.

      Verwijderen
  19. Ik koop ook wel eens een pakket als het in de aanbieding is, maar dat is niet vaak meer, want 50 cent aanbieding vind ik niet veel voor zo'n duur pakket. Ik vind het echt wel prijzig, juist omdat het afgepast is: dun preitje, soms een al wat minder verse paprika, kleine bloemkool. Maar ik knip de ingredientenlijst van de wikkel en de handleiding en koop dan af en toe de ingredienten los. Dat lijkt iets duurder, maar de rest van de bloemkool eet ik dan met aardappels, de rest van de prei in de pasta en ik kies een versere paprika, enz. Het kruidenmengsel kun je idd helaas niet los kopen. Maar heel erg vind ik dat niet, met andere kruiden is het ook lekker.
    Ik las eerder dat het handig zou zijn vanwege snel klaar, nou, het is meestal veel snijwerk. Maar als ik ergens kort op vakantie ben met een eigen keukentje vind ik het ideaal: veel goedkoper dan uit eten en veel gezonder dan de snackbar. En ik heb dan toch tijd zat voor de bereiding.

    C/J

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op vakantie zijn ze top!

      Verwijderen
    2. Slim idee voor de vakantie

      Verwijderen
    3. De pakketten van de lidll zijn regelmatig in de aanbieding. We eten er met z'n tweeën van met een dag er tussen. Doe er altijd een extra paprika, ui of courgette bij, net wat het recept is. Groene curry en curry madras zijn mijn favoriet.

      Verwijderen
  20. Ik koop regelmatig een verspakket, altijd in de aanbieding. Vaak doe ik er nog wat extra groente bij. Wat overblijft, gaat naar mijn zoon, hij heeft een spierziekte en kan niet meer eten koken. Alleen nog maar kant en klaar uit de diepvries opwarmen. Dan heeft hij weer eens een gezonde maal. En ik koop regelmatig wereldgerechten. Hetzelfde verhaal. Het is alleen jammer dat je de kruiden niet los kunt kopen. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Nog nooit zo'n pakket gekocht, we hebben altijd veel groente in huis en als er iets speciaals nodig is dan kopen we dat los. Alles gaat altijd wel op, en als het lang blijft liggen dan kan het vaak nog in soep of stoof. Ik snap overigens wel dat dit soort pakket zo'n succes zijn, gemak dient de mens en niet iedereen heeft altijd zin en tijd om te bedenken wat te eten of is gewoon niet zo creatief in de keuken. En dan is dit toch heel fijn denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik heb op die manier diverse nieuwe gerechten uitgeprobeerd. Maar daarna wel zelf nagemaakt met diverse groenten die ik nog had liggen. Op die manier weet ik of het loont om bepaalde specerijen aan te schaffen die nogal duur zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. We eten regelmatig het verspakket dat je hebt gemaakt.Ik vind die van de lidl het lekkerste smaken. En inderdaad deze week goedkoop. Ik vries de curry altijd in als we over hebben. En de rijst kook ik er dan elke keer vers bij. Zelf eet ik het met bloemkoolrijst. Erg lekker. Dus als je drie porties over hebt kun je dat makkelijk invriezen en dan rijst er later bij koken.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik vind de pakketten lekker. Puberzoon heeft sinds een poosje een eigen kookdag. Dan koop ik zo'n pakket en dat maakt hij dan (met extra toegevoegde groenten). Het recept is duidelijk en als je koopt wat er nog extra bij moet, dan is het compleet.

    We kopen wel altijd het pakket wat in de aanbieding is, met liefst nog eens 35% extra korting. Dan kom ik uit op 3-3,50 euro per pakket.

    Ik neem wel de vrijheid om de toevpegingen aan te passen naar wat anders .

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Regelmatig een verspakket maar met 4 personen er van eten met 4 volwassen eters gaat echt niet, daar is het te weinig voor meestal. 3 is wel de max maar eigenlijk nog te kort meestal

    BeantwoordenVerwijderen
  26. ...en klinkt alsof het inclusief rijst en nepkip zo'n 10 euro heeft gekost, oftewel 2,50 euro per volledige en gezonde maaltijd? Mooie prijs, zou ik zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nog niet eens een tientje. De rijst was uit een euro aanbieding, begin dit jaar bij de Plus. Een euro voor een pak basmatirijst à 400 gram. Daar gebruikte ik 285 gram = 71 cent. De 2 pakken (= 350 gram) met wokstukjes (bewaard in de vriezer) kwamen ook uit een aanbieding en kostten samen hooguit €3,20. In totaal kwam ik uit op nog geen €7,50.

      Verwijderen
    2. Hierbij vergat ik wel de extra paprika die ik toevoegde en de olijfolie mee te nemen in de berekening. Dus er komt nog bijna een euro bij.

      Verwijderen
  27. Ik haal heel vaak een verspakket. Ik vind ze super handig. Als ik even niet weet wat we zullen eten neem ik een verspakket. Voor drie personen is het genoeg en je kunt het altijd aanpassen aan wat je zelf lekker vind erbij

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.