woensdag 5 juni 2024

Het eten (eh, ik bedoel voer) van mijn kat

Toen ik een kind was, toen kreeg de kat van de buren resten van de warme maaltijd: aardappels, groenten en wat jus + een schoteltje melk. Die kat kreeg nooit iets anders.
Onze kat die we destijds hadden wel, die kreeg harde brokjes, maar verder niets.

Later toen ik in 1978 bij mijn schoonouders op de boerderij kwam, bleek dat zij hun katten wit brood overgoten met karnemelk te eten gaven. Daar heb ik me over verbaasd. Die katten waren heel mager en schuw. Ik denk dat ze op jacht in de omgeving en in de schuur het nodige naast hun brood met karnemelk aten.

Ik heb al mijn katten (soms 3 tegelijk, soms 2 tegelijk en soms 1) altijd een combinatie van harde brokken en zacht voer gegeven.
Juniper, mijn kat (nummer 7).

Ik koop vaak aanbiedingen, maar dat zijn niet de goedkoopste producten die je in de supermarkt kunt kopen. Mijn kat lust onderstaand merk voeding niet, zowel de harde brokjes variant als de zachte voeding.

Ze zet er geen bek op en loopt er bij weg. En huismerk van de AH of van de Aldi? Nou nee, echt niet, daar is de dame veel te goed voor!
Wat wel?
Dit eet ze al van jongs af aan en gaat er goed in.

En dit vindt mevrouw ook goed te doen en die krijgt ze dus in verschillende variaties:
Die blikjes zacht voer koop ik altijd in de aanbieding in een doos met 8 verschillende blikjes.
Ze krijgt dagelijks zowel harde brokken als zacht voer. Van het natte voer krijgt ze iedere dag 1/3 blikje als snack. In de zomer komen de buurkatten ook nog wel eens ongemerkt naar binnen en zie ik mijn kat reageren en kijken richting keuken. De buurkatten vinden de harde brokjes blijkbaar ook niet slecht voor een keertje.

36 opmerkingen:

  1. Het is altijd even zoeken wat je kat graag eet, en wat goed voer is.
    Ik bestel zelf voer online, in zakken van tien kilo. Dat is goedkoper, en handig voor mij want zo heb ik lang voorraad en hoef ik niet te sjouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe doe je dat als je op vakantie bent?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bedoel wie zorgt er voor!

      Verwijderen
    2. Meestal mijn buurvrouw. Ik zorgde ook jarenlang voor haar kat. En als zij er niet is, dan doen mijn (schoon)kinderen het.

      Verwijderen
  3. Wat leuk, je verhaal over je kat!
    Ik heb ook een lapjeskat, wat mijn favoriete kattensoort is en ze is nummer 3 in de reeks en net zo vriendelijk en rustig als haar 2 voorgangers.
    Wat brokjes betreft, eet ze graag Perfect Fit of Purina One, iets anders wordt afgekeurd en inderdaad zacht voer van Gourmet, ze hoeft dan niet veel te hebben, maar ik moet het 's avonds als ik ga eten niet vergeten, want dan krijst ze alles bij elkaar.

    Jali

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Eén van onze katten krijgt heftige diarree van Whiskas (brokjes, natvoer, snoepjes) dus toen zijn we overgegaan op Felix. Toen onze oude kat (die helaas niet meer leeft) dikke darmontsteking kreeg, zijn we overgegaan op CaroCroc brokjes uit de dierenwinkel. We geven daarnaast Felix natvoer. Onze twee (overgebleven) katten krijgen dit nog steeds in combinatie met snoepjes van Felix en Catisfaction.
    Mijn oma vertelde altijd over hun grote rode kater die met de pot mee at. Ze begreep niet dat wij speciaal kattenvoer kochten. :) Tijden veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier momenteel drie katten (Guppie, Monster en Muis), die net als de jouwe een combinatie van brokjes en nat voer krijgen. Brokjes van het merk in de blauwe doos staan de hele dag voor het grijpen. ‘s Avonds krijgen ze ieder 1 zakje van het paarse merk. Ze eten daar niet allemaal even veel van en zijn dus ook niet allemaal even dik 😂.

    Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Thuis aten de katten ook mee met het gewone eten. De vis vond ze heerlijk. Maar ze kreeg alleen de restanten. Later kocht ik van mijn zakgeld Felix. Ze sprong bijna tot de bovenste plank van de inbouwkast. Zo lekker. Maar ja, niet verwend.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De Gourmet is in de aanbieding bij AH deze week, ons katertje Pascal lust alleen de doperwtjes en worteltjes, en de worteltjes zoekt hij er razendsnel uit en laat ze dan staan. Hij heeft een chronische darmontsteking, levenslang Prednison, maar lekker stout en meestal vrolijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat we destijds aan onze katten gaven weet ik niet meer, wel dat er een was die kennelijk allergisch voor vis was, na een maaltijd kwam alles er weer uit, en dat deed ze zittend halverwege de trap zodat alles over de treden naar beneden drupte. En de combi vis en andere maaginhoud was zo vies en stinkend!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Onze kat krijgt kramp van graan, dus duur voer. Gelukkig lust ze dat wel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat deed ik met een vorige kat ook, graanvrij voer geven. Schijnt gezonder te zijn. Maar deze (buiten)kat stond vervolgens doodleuk te knagen op de broodkorsten van de kippen :0

      Marjolein

      Verwijderen
  10. onze hoogbejaarde poes krijgt alleen brokjes. iets anders wil ze ook niet. Natvoer ruikt wel lekker en soms likt ze de jus/gelatine eraf maar eten doet ze het beslist niet. We zijn sinds ze hier woont 1 keer gewisseld waarbij ze aanvankelijk liever niet at dan de nieuwe brokjes, nu een paar jaar later wil ze alleen de 'nieuwe' brokjes, het oude merk eet ze ook niet meer. Zij en haar inmiddels overleden broertje zijn van de straat gevist voordat we ze adopteerden maar schooieren is er niet bij, ze zit wel graag te kijken als ik aan het koken en eten ben maar de zeldzame keren dat ik een stukje vis of vlees heb hoeft ze echt niet. Oh nou ja als ik volvette yoghurt of kwark van de boer haal dan mag ze graag mijn kommetje 'afwassen', heel respectvol een likje van mijn vinger hoeft niet en ze komt pas bedelen als ze door heeft dat ik klaar ben met eten. En ik krijg altijd eerst een kopje (hebben we haar niet geleerd)
    Kittens zijn schattig maar oude poezen zijn het leukst :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn jonge kat doet dat ook. Wat bleek nou, het lukt hem neit...dus sinds het begin prak ik het met wat warm water..en dat vindt hij heerlijk.

      Verwijderen
  11. Wat een snoezenpoes heb jij!
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb een lapjespoes gehad die dol was op meloen. Zodra ik in de keuken een honing of netmeloen aansneed, kwam ze gillend de keuken in.. ze kreeg dan een paar dagen elke dag een paar stukjes meloen. Ze begon dan ook echt te kwijlen… Na een lange winter zonder meloenen… want toen echt veel duurder dan nu.. herinnerende de kat de geur nog steeds. Ik nam haar als 8 jarige kat uit het asiel en ze heeft nog 23 jaar bij ons geleefd. En meloen is ze altijd blijven eten. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat?! Is ze 35 geworden?! Dat is bijna het wereldrecord!

      Verwijderen
  13. Hier helaas geen goedkoop voer. Een oudere kat (17jaar) met beginnende nier problemen dus speciaal niervoeding, a €12,50 /kg daarnaast nog elke dag een kuipje zacht voer a €2. Want brokjes op deze leeftijd gaan ook moeilijker.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Onze poes krijgt speciaal voer voor mainecoons. Het voer van de supermarkt werd ons afgeraden, dat is "vooral vulling en weinig voeding" zei de dierenarts.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wij wonen in het buitenland en hier verkopen ze niet echt kattenvoer. Al zag ik laatst wel iets in de supermarkt, maar voor een belachelijke prijs.
    Onze kat krijgt dus ook "gewoon" eten; hij is dol op pasta en kikkererwten, dus dat krijgt hij meestal. Maar ook stukjes hard brood op op te knagen. Verder kopen we regelmatig visjes (sardien) voor hem bij de visboer, wat hij heerlijk vindt. Bij die visboer zijn we vaste klant en daar krijgen we regelmatig een zak vol vissenkoppen mee voor de kat. Zijn "snoepje" is gedroogde vis van de markt. Hij is heel gezond en heeft een prachtige vacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Laatst zag ik een filmpje over diverse (huis-)dieren, die aangeboden voedsel dat was bewerkt niet aanraakten. Als een dier iets niet lust, heeft dat natuurlijk ook te maken met voorkeur, maar ik vond het filmpje veelzeggend.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik kom ook van een boerderij en wij gaven de katen ook brood met melk er overheen en ook wel brokjes.
    Als er een restje nasi over bleef of een frikadel te veel ging dat ook naar de katten en zo doen mijn ouders dat nog steeds.
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Mijn dochter gaf haar vroegere katten van kitten af allerlei verschillende soorten voer en die aten daardoor alles van goedkoop tot duur voer. Haar huidige katten krijgen wel duur voer en dat lijkt een stuk duurder, maar doordat je er minder van hoeft te geven omdat het beter vult valt dat best mee. Bovendien hebben ze hierdoor minder last van allerlei kwaaltjes wat zich vertaald in minder dierenarts kosten wat dus ook weer een voordeel is.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Dagelijks brokjes (hetzelfde merk als jouw kat Aaf) en eens per week een bakje nat voer. Verder niets. Hij bedelt niet, steelt geen eten, heeft ook geen interesse in ander eten behalve af en toe een vlieg(je).

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Het eten voor je kat. Het eten van je kat zou ik niet doen. Scheelt wel in de kosten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat gaat Aaf niet eten want niet vegan.. Hoewel; als het goedkoper is dan de macrobiotische rotzooi die ze nu eet kan Aaf zomaar eens wat anders op het menu zetten..

      Verwijderen
  21. Het eten van mijn kat, ik kreeg een hele rare associatie . Ik zag jou al kattendijen eten, haha. De kat als lijdend voorwerp inplaats van onderwerp. Ik weet niet in welke krant, maar er is een rubriek waar verwarrende grammatica besproken wordt. Deze kun je wel inzenden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat het een Frisisme is. In het Fries is iten (= eten) zowel een werkwoord als een zelfstandig naamwoord. Ik vind het heel gewoon om te zeggen: het eten van mijn kleinkinderen en dan bedoel ik niet het opeten, maar het voedsel.

      Verwijderen
    2. Ik denk ook dat het een Frisisme is. Ik koop eten voor mijzelf, mijn gezin en voor mijn honden en ik heb eten in voorraad. Ik gebruik het woord voedsel of voeding zelden, veel vaker het woord eten. Maar het blijkt nu dat dit in het Nederlands alleen een werkwoord is?

      Verwijderen
    3. Volgens 'Het Groene Boekje, "Woordenlijst Nederlandse Taal", is eten zowel een werkwoord als zelfstandig naamwoord. Het heeft dus niks te maken met een streektaal , maar is normaal en correct Nederlands. Misschien dat het in Noord-Nederland een gebruikelijker term is dan in West-Nederland, maar fout is het zeer zeker niet.

      Verwijderen
    4. Hier ook geen verwarring hoor. In oost-Nederland volkomen normaal om 'eten' als zelfstandig nw te zien.

      Verwijderen
    5. @Willem: dank voor je reactie. Mijn dochter zei vanmiddag ook al dat er niets mis was met mijn oorspronkelijke titel. 'Eten' kun je als werkwoord en als zelfstandig naamwoord gebruiken.

      Verwijderen
  22. Ben opgegroeid op een boerderij en op en rond het erf liepen er 20 á 25 katten rond. Die kregen 's morgens en 's avonds na het melken een paar liter melk. Verder moesten ze hun kostje zelf maar bijeen scharrelen. Iets wat ze kennelijk ook goed lukte. want ze zagen er al;tijd goed gevoed uit. Ze hielden het huis en erf vrij van muizen, ratten en ander ongewenst gedierte en op zijn tijd werd er ook wel een vogeltje verschalkt. Verder maakte de katten ook wel eens een uitstapje uitstapje naar de naastgelegen bosjes. Een enkele keer kwam het voor dat een huiskat verwilderde en niet terugkwam naar de boerderij, maar ging zwerven in bos en veld.
    Niet echt vergelijkbaar met de huiskatten van tegenwoordig. Ik denk zelfs dat mijn ouders in deze tijd grote kans gelopen hadden de dierenpolitie op hun dak te krijgen, al heb ikzelf ook het idee dat er heel veel katten zijn die bepaald niet naar hun aard verzorgd worden en heel langzaam (vaak uit pure 'dierenliefde') liefdevol doodgeknuffeld worden.
    Even ter info; ik heb, sinds mijn kinderen de deur uit zijn, geen huisdieren meer. Belangrijkster reden; je kunt gaan en staan waar en wanneer j e wilt zonder zorg voor een huisdier.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Onze katten kregen ook verschillend eten (5 stuks) alle zijn ze inmiddels allemaal overleden.
    Enige wat ze niet verdroegen was felix.. op een of andere manier hadden ze er allemaal iets tegen.
    Verder maakte het ze weinig uit wat ze kregen al hadden ze natuurlijk wel hun voorkeuren, ze vonden harde brokjes lekker net als nat voer, dus dat kregen ze gewoon afwisselend.

    Wat je zegt dat vroeger de restjes werden gegeven, dit weet ik van huis uit ook nog wel, onze honden, die aten toen gewoon met de pot mee.. maar onze kat kreeg tompoes nat voer, dat laatste bestaat volgens mij niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheoriën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.