dinsdag 8 oktober 2024

Schoon drinkwater, heel gewoon en toch ook heel bijzonder!

Het is helemaal niet zo heel lang geleden dat we in Nederland geen waterleiding hadden. Pas vanaf  halverwege de 19e eeuw werden er waterleidingen gebouwd. Amsterdam was in Nederland de eerste stad die in 1853 drinkwater uit de duinen (bij Zandvoort) haalde.In mijn geboortestad Leeuwarden duurde het tot 1887 voordat er een waterleiding was. In 1888 waren er 252 aansluitingen in Leeuwarden.
In steden werd vroeger het drinkwater uit grachten en sloten gehaald. Maar dit water was niet echt schoon en soms echt zwaar vervuild, ook omdat het afvalwater op die grachten en sloten geloosd werd.  Daarom gebruikte men vaak regenwater of water uit schone rivieren, bijvoorbeeld uit de Utrechtse Vecht, maar ook uit putten en pompen. Dat water uit pompen en putten was soms ook vervuild met ziektes als cholera en tyfus.
Die ziektes zorgden voor veel doden, er vielen bijvoorbeeld in het jaar 1849 in Nederland 23.267 doden als gevolg van de cholera. In 1866 maakte een cholera-epidemie in België 43.400 en in Nederland 21.000 slachtoffers.
Vooral de cholera-epidemieën waren een reden om te starten met de aanleg van waterleidingnetwerken.

Het is nu onvoorstelbaar dat er door vervuild drinkwater zo veel slachtoffers vielen. Dat schone drinkwater komt nu gewoon uit de kraan en je hoeft absoluut niet bang te zijn dat je er ziek van wordt.
En de prijs?
Die is onvoorstelbaar laag!
Ik betaal hier in de stad Groningen €0,000955 per liter water. (exclusief vastrecht en belastingen)
Een koopje vind ik zelf!

Een goede besparingstip: koop geen water in flessen, maar tap het uit de kraan. Dat scheelt je veel geld!

10 opmerkingen:

  1. Nou, in. Apeldoorn mag men tot 14 oktober geen ongekookt kraanwater drinken of gebruiken voor voeding. Dus vervuiling komt nog steeds voor. Al is het op dit moment nog op kleinere schaal. En het advies van de overheid is juist om wél flessenwater in huis te hebben voor nood. Ik weet van mensen die voor dat doeleinde water wekken. Dat kan dus ook. Herminez

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Water wekken?wat moet ik mij daarbij voorstellen?

      Verwijderen
    2. Wat ik denk want dat doe ik ook een jerrycan kopen die geschikt is voor drinkwater die vervolgens schoonmaken, dat moet wel goed gebeuren, en die dan vullen met kraanwater en dan in een donkere koele ruimte zetten. Dacht dat het half jaar goed bleef voor mij ook weer een klusje.

      Verwijderen
    3. Daar wordt wecken mee bedoeld.

      Verwijderen
    4. Wecken. Conserveringsmethode door water in potten of flessen te doen, deze verhitten waardoor het vacuum trekt en erg lang houdbaar is.

      Verwijderen
  2. Het leidingwater is schoon maar er zitten nog altijd medicijnresten in water, uitgeplast door mensen die medicatie gebruiken. Voor mij een reden om het niét te drinken, ik gebruik (bio) mineraalwater uit glazen flessen, vanwege de enorme hoeveelheid microplastic deeltjes die in plastic flessen zitten. Vergiftigd worden we toch maar daar waar ik de schade kan beperken doe ik het 😁

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mineraal water wordt uberhaubt niet getest op medicijnresten. De eisen gesteld aan mineraal en bronwater zijn veel minder scherp gesteld dan die voor nederlands leidingwater.
      Als ik veilig water wil drinken kies ik juist voor kraanwater.

      Verwijderen
  3. Het gaat vaak gedachteloos, water uit de kraan. Maar het is precies wat je schrijft, heel bijzonder!
    Wij hebben hier (in het verre zuiden) water uit een bron, wat door het hele eiland beschreven werd als het lekkerste, zachtste en schoonste water. Sinds een paar jaar heeft de EU opgelegd dat wij dit als klein gehuchtje niet zomaar ongefilterd mogen gebruiken en wordt het nu eerst door een zuiveringsinstallatie gehaald om gezondheidsredenen...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij (vlak boven Brussel) hebben heeeeel hard water, waarvoor we een waterontharder in huis hebben moeten halen, die met zouttabletten het kalk uit het water haalt.
    We betalen per jaar zo'n €730 aan schoon water, onderhoud/controle/afschrijving van de machine, zouttabletten.
    We zijn met z'n vieren, en ik let er echt op. We vangen bijvoorbeeld het koude water op voordat de douche warm wordt, en spoelen daarmee het toilet door; we hebben daarvoor een speciale emmer met een schenktuit. We hebben een klokje voor het douchen. Het water dat nog redelijk schoon is in de keuken gaat over de planten in de tuin, etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik hoop dat Aaf het oké vindt dat ik het even zo doe.

    @Nienke
    Ik heb op je reactie van afgelopen zaterdag over boodschappen blog van Aaf gereageerd. Je schreef daar iets over kruidige pompoencurry. Ik heb gisteravond daar op gereageerd.
    Zie mijn reactie :)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.