Het is helemaal niet zo heel lang geleden dat we in Nederland geen
waterleiding hadden. Pas vanaf halverwege de 19e eeuw werden er
waterleidingen gebouwd. Amsterdam was in Nederland de eerste stad die in 1853 drinkwater uit
de duinen (bij Zandvoort) haalde.In
mijn geboortestad Leeuwarden duurde het tot 1887 voordat er een
waterleiding was. In 1888 waren er 252 aansluitingen in Leeuwarden.
In steden werd vroeger het drinkwater uit grachten en
sloten gehaald. Maar dit water was niet echt schoon en soms echt zwaar
vervuild, ook omdat het afvalwater op die grachten en sloten geloosd
werd. Daarom gebruikte men vaak regenwater of water uit schone
rivieren, bijvoorbeeld uit de Utrechtse Vecht, maar ook uit putten en
pompen. Dat water uit pompen en putten was soms ook vervuild met ziektes
als cholera en tyfus.
Die ziektes zorgden voor veel doden, er vielen bijvoorbeeld in het jaar
1849 in Nederland 23.267 doden als gevolg van de cholera. In 1866 maakte
een cholera-epidemie in België 43.400 en in Nederland 21.000
slachtoffers.
Vooral de cholera-epidemieën waren een reden om te starten met de aanleg van waterleidingnetwerken.
Het is nu onvoorstelbaar dat er door vervuild drinkwater zo veel
slachtoffers vielen. Dat schone drinkwater komt nu gewoon uit de kraan
en je hoeft absoluut niet bang te zijn dat je er ziek van wordt.
En de prijs?
Die is onvoorstelbaar laag!
Ik betaal hier in de stad Groningen €0,000955 per liter water. (exclusief vastrecht en belastingen)
Een koopje vind ik zelf!
Een goede besparingstip: koop geen water in flessen, maar tap het uit de kraan. Dat scheelt je veel geld!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
dinsdag 8 oktober 2024
Schoon drinkwater, heel gewoon en toch ook heel bijzonder!
Labels:
Vroeger
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Nou, in. Apeldoorn mag men tot 14 oktober geen ongekookt kraanwater drinken of gebruiken voor voeding. Dus vervuiling komt nog steeds voor. Al is het op dit moment nog op kleinere schaal. En het advies van de overheid is juist om wél flessenwater in huis te hebben voor nood. Ik weet van mensen die voor dat doeleinde water wekken. Dat kan dus ook. Herminez
BeantwoordenVerwijderenWater wekken?wat moet ik mij daarbij voorstellen?
VerwijderenWat ik denk want dat doe ik ook een jerrycan kopen die geschikt is voor drinkwater die vervolgens schoonmaken, dat moet wel goed gebeuren, en die dan vullen met kraanwater en dan in een donkere koele ruimte zetten. Dacht dat het half jaar goed bleef voor mij ook weer een klusje.
VerwijderenDaar wordt wecken mee bedoeld.
VerwijderenWecken. Conserveringsmethode door water in potten of flessen te doen, deze verhitten waardoor het vacuum trekt en erg lang houdbaar is.
VerwijderenHet leidingwater is schoon maar er zitten nog altijd medicijnresten in water, uitgeplast door mensen die medicatie gebruiken. Voor mij een reden om het niét te drinken, ik gebruik (bio) mineraalwater uit glazen flessen, vanwege de enorme hoeveelheid microplastic deeltjes die in plastic flessen zitten. Vergiftigd worden we toch maar daar waar ik de schade kan beperken doe ik het 😁
BeantwoordenVerwijderenMineraal water wordt uberhaubt niet getest op medicijnresten. De eisen gesteld aan mineraal en bronwater zijn veel minder scherp gesteld dan die voor nederlands leidingwater.
VerwijderenAls ik veilig water wil drinken kies ik juist voor kraanwater.
Er is een strenge controle op mineraalwater, medicijnresten zijn absoluut uitgesloten. In kraanwater zitten hoge concentraties antibiotica en metformine. Dat moet je niet willen...
VerwijderenZover mij bekend komt het grootste deel van het Nederlandse leidingwater uit dezelfde bronnen als het Nederlandse flessenwater, wat het voor mij nogal discutabel maakt of flessenwater nou echt gezonder is dan leidingwater. Mineraalwater gaat als regel zonder verdere bewerking in de fles. Ik heb begrepen dat alleen het zwavel- en ijzergehalte zo nodig aangepast wordt.
VerwijderenLeidingwater moet mineralogisch voldoen aan meer dan 50 eisen en wordt daar ook op gecontroleerd terwijl mineraalwater mineralogisch moet voldoen aan een stuk of 15 eisen. De precieze getallen zullen wel ergens te vinden zijn. En wat het gezondheidsaspect aangaat; tijdens de biologielessen heb ik al geleerd dat een teveel aan mineralen door onze nieren wordt afgescheiden, waardoor het een niet gezonder is dan het ander.
Dus om te kiezen voor de goedkoopste variant lijkt me een volstrekt logische keuze.
De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water. Vond ik een wonderlijk bericht. Wij doen het kraanwater door een filter. Met name om pfas er nog extra uit te halen.
VerwijderenHet gaat vaak gedachteloos, water uit de kraan. Maar het is precies wat je schrijft, heel bijzonder!
BeantwoordenVerwijderenWij hebben hier (in het verre zuiden) water uit een bron, wat door het hele eiland beschreven werd als het lekkerste, zachtste en schoonste water. Sinds een paar jaar heeft de EU opgelegd dat wij dit als klein gehuchtje niet zomaar ongefilterd mogen gebruiken en wordt het nu eerst door een zuiveringsinstallatie gehaald om gezondheidsredenen...
Wij (vlak boven Brussel) hebben heeeeel hard water, waarvoor we een waterontharder in huis hebben moeten halen, die met zouttabletten het kalk uit het water haalt.
BeantwoordenVerwijderenWe betalen per jaar zo'n €730 aan schoon water, onderhoud/controle/afschrijving van de machine, zouttabletten.
We zijn met z'n vieren, en ik let er echt op. We vangen bijvoorbeeld het koude water op voordat de douche warm wordt, en spoelen daarmee het toilet door; we hebben daarvoor een speciale emmer met een schenktuit. We hebben een klokje voor het douchen. Het water dat nog redelijk schoon is in de keuken gaat over de planten in de tuin, etc.
Dat doen wij ook altijd al, niet omdat het water zo duur is maar omdat verspilling van kraanwater zo zonde is. En we hebben 3 regentonnen zodat we zelden kraamwater hoeven te gebruiken voor de grote tuin, dit jaar helemaal geen enkele keer nodig geweest. Jaar ervoor wel, en toen ving ik in de keuken ook water op van bv aardappels/groente spoelen en afgieten.
VerwijderenIk hoop dat Aaf het oké vindt dat ik het even zo doe.
BeantwoordenVerwijderen@Nienke
Ik heb op je reactie van afgelopen zaterdag over boodschappen blog van Aaf gereageerd. Je schreef daar iets over kruidige pompoencurry. Ik heb gisteravond daar op gereageerd.
Zie mijn reactie :)
Hoi anoniem, ik heb gereageerd in de betreffende blog!
Verwijderen@Aaf, wat een fijn platform bied je hier, haha.
En, inderdaad, fantastisch dat we hier zulk goed en gezond drinkwater hebben, zomaar voor bijna niets uit de kraan!
Wat fijn :)
VerwijderenIk heb er nog op gereageerd met wat vragen.
@Aaf
Dankjewel dat dit toegelaten werd.
Wij zijn van heel hard water naar normaal gegaan. Eerst hadden we 24 tot 28 Dh (Duitse hardheid) nú gemiddeld 8 Dh. Dit komt omdat WML een grote waterontharder heeft geplaatst. Hierdoor wordt eerst alle water onthardt voordat het de leidingen in gaat. Scheelt hen ook in reparatie kosten van de leidingen buiten de woningen.
BeantwoordenVerwijderenDe eerste wateraansluitingen mogen dan in 1853 al gemaakt zijn, maar in het dorpje waar ik geboren ben en tot mijn twaalfde heb gewoond, is pas in de jaren '60 aangesloten op nutsvoorzieningen als waterleiding en elektriciteit en was, naar men zei, het laatste dorp in Nederland dat aangesloten werd op het energienet. Riolering en gasaansluiting kwam nog later.
BeantwoordenVerwijderenVoor drinkwater hadden we een zogenaamde nortonpomp die het water oppompte van 60 m diepte. Dan zat je onder de laag ijzerhoudend water en voor was- en kookwater hadden we, samen met de buren, een diepe welput waar uitzonderlijk schoon water uit kwam.
Volgens de regels van nu ben ik uitermate onhygiënisch opgegroeid, maar de praktijk was wel dat we zelden ziek waren, ondanks dat we een appel die in een koeienvla gevallen was alleen maar afveegden aan het gras en dan gewoon opaten. Je liep echt niet naar de pomp om de appel af te spoelen. We aten ook gwoon de knollen, wortels of rapen, zo uit de grond. Als ze geschild moesten worden gebruikten we onze tanden ervoor, om ze vervolgens te vermalen met onze kiezen.
Ik ben nu 80, maar heb in mijn kinderjaren, denk ik, wel zoveel weerstand opgebouwd dat ik nog steeds nauwelijks last het van opstandige darmen. Zeer zeker als ik het vergelijk met mijn 3echtgenoot, Zij is in de grote stad geboren en opgegroeid en had al een bad thuis toen ik dat woord nog niet kende. Maar iedere vakantie had zij wel een of twee dagen de maag van streek. Opgroeien in 'primitieve' omstandigheden heeft ook zijn voordelen.
Mooi stukje geschiedenis Willem.
VerwijderenDat kinderen tegenwoordig veel astma en exzeem hebben schijnt ook te komen door een verarmd darmmicrobioom ( oa goede bacterien en vit B12 wat je uit 'modder' haalt) en te schone omgevingen. Gr.Marij
Het zoungoedmzijnnalsmhetbwatervduurdernwerd. Dan gingen mensen er hopelijk bewuster mee om. Schoon betaalbaar drinkwater wordt het probleem van de toekomst. We krijgen of teveel ineens of droogte.
BeantwoordenVerwijderenIk vind 'schoon' ook betrekkelijk door medicijn en drugsresten. Maar ik denk wel dat het veilig is. Microplastics krijgen we ook vooral door eten binnen.
De meeste filtersystemen voor thuis brengen weer andere risico's met zich mee, vooral door vervuiling met bacterien. Gr Marij
De Romeinen hadden ook al drinkwater! Dit water was grondwater uit nabij gelegen heuvels en werd met aquaducten en tunnels naar de stad gebracht. Alleen de rijkste Romeinen hadden een aansluiting, de meeste mensen liepen met een kan naar de drinkwater fontein in de buurt.
BeantwoordenVerwijderenDe Romeinen gingen douchen in een publiek bad, en tot in de jaren 50 waren er in Nederlandse wijken ook publieke douche plaatsen. Pas later kreeg ieder huis een eigen douche.