vrijdag 4 oktober 2024

Wat kun je als oudere doen om een fatale val te voorkomen?

Het aantal mensen dat overlijdt doordat ze per ongeluk vielen, struikelden of uitgleden is ten opzichte van 2022 met 12 procent gestegen en is bijna vier keer zoveel als twintig jaar geleden.
Die stijging sinds 20 jaar geleden is enorm veel en ook die 12% in twee jaar tijd is fors! Ik schrok nogal van de groei van het aantal fatale vallen! En voor zover ik weet, zijn daar de ongelukken met elektrische fietsen nog niet eens bij inbegrepen. Die ongelukken vallen namelijk in de categorie verkeersslachtoffers.
Wat voor vallen dan wel? Vallen van een trapje in huis, uitglijden in de badkamer, uitglijden bij gladheid in de winter, vallen van de trap, struikelen over een stoeptegel enzovoort.
Het zijn meestal ouderen die fataal vallen, vooral 80- en 90-plussers, maar ook "oudere jongeren".

Hoe kun je voorkomen dat je valt of dat je overlijdt aan het letsel?
Word je duizelig door medicijnen? Meld het aan je huisarts en probeer een ander soort medicijnen, waar je niet duizelig van word.

Beperk je alcoholgebruik, of drink bij voorkeur helemaal geen alcohol. Ouderen zijn soms al wat slechter ter been en als er dan ook nog alcohol in het spel is, dan worden je stappen nóg wiebeliger! Alcohol is gewoon gevaarlijk, ook in huis, in de badkamer of op de trap.

Neem de fiets, of ga lopen als je boodschappen gaat doen. Stap niet in de auto, maar beweeg! Bewegen is sowieso goed voor je lichaam.

Zorg voor een goede balans door sterkere spieren, krachttraining helpt, waardoor je steviger op je benen staat en minder snel valt. Ik zie tegenwoordig veel leeftijdgenoten bezig in de sportschool, net als ik doen ze krachttraining voor benen, armen, rug, buik, armen.

Zorg voor een jaarlijkse test van je ogen en als je een bril hebt, poets de glazen dagelijks, zodat je niet door matglas kijkt.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met goede voeding. Zorg voor voldoende eiwitten, vitamine D en calcium. Daardoor bouw je een sterk skelet op en de eiwitten zorgen voor sterke spieren, dat laatste alleen als je die spieren goed gebruikt uiteraard. Maar ook als je 60- of 70-plus bent, kun je je voedingstoestand verbeteren en zorgen dat je botten niet brozer worden.

Zorg voor goed passende, stabiele schoenen zonder gladde zolen. 

Heb jij nog meer tips om te zorgen dat je niet valt en dat áls je dan valt, je val niet dodelijk is?

22 opmerkingen:

  1. Ik zie ook veel ouderen in de sportschool. Mijn bot gewicht neemt toe. Vreemd toch, nu er 8 miljard extra ruimte is in de begroting dat de btw verhoging op sport niet wordt terug gedraaid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Net als OpnieuwBeginnen zijn er bij mij op de sportschool ook veel ouderen, de oudste is een heel aardige mijnheer, L. die twee keer per week komt. Hij is 93. Hij doet veel krachtoefeningen en wat cardio. Daarnaast doet hij veel op de fiets, ik zie hem regelmatig door de wijk rijden. Zelf doe ik cardio en krachttraining, vooral omdat ik ook nu al soepel en krachtig wil zijn, en dat wil blijven. Ik ben vijf jaar geleden gevallen in de badkamer, ik viel flauw, geen aanleiding of oorzaak te achterhalen, maar het kostte me 6 afgebroken voortanden ik viel namelijk met mijn gezicht vol op de tegels! Gebroken tanden zijn goed te repareren, maar gebroken botten - en zeker op hogere leeftijd - zijn geen pretje en kan je veel ellende van hebben. Voorkomen is dus ook hier beter dan genezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De gemeente aanschrijven dat ze loszittende stoeptegels verhelpen en boomwortels verwijderen.
    Vaccinatie locaties toegankelijker maken voor ouderen!
    Rolstoel toegankelijk (er) maken van gebouwen.
    Bij nieuw te bouwen huurwoningen zorgen voor lage of geen drempels.
    Geen lantarenpalen meer royaal op voetpaden plaatsen.
    De btw op gezonde voeding verlagen, zodat men gezonder kan eten.
    Losse kleden, kleedjes, matjes weghalen in huis.
    Enz. Enz.Enz.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als tip: doe een cursus valpreventie of iets gericht op stabiliteit. Informeer bij de huisarts of zorgverzekeraar.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nederland vergrijst dus meer ouderen die kunnen vallen. Net zoals met fietsongelukken, door de elektrische fiets zijn er meer mensen gaan fietsen, dus een verhoging van de fietsongelukken. Maar preventie en sporten helpt zéker mee. Groet Ella.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vorig jaar hebben wij (74 en 79) een 8 weekse cursus valpreventie gevolgd, georganiseerd en betaald door de gemeente en in samenwerking met een fysiopraktijk. We vonden het echt nuttig, nu is vallen altijd anders dan je leert maar toch zijn tips als je kleine maken en hoofd intrekken geoefend en dan hopelijk voer je die ook uit als je echt valt, Vooral het weer opstaan werd op verschillende manieren geoefend. Ook de tip: niet meteen opstaan maar even de tijd nemen je lichaam te scannen waar wat pijn doet etc helpt om daarna de beste beslissing te nemen welke manier op te staan.
    Ook parkoersje om pilonnen en over obstakels werd geoefend en de oefeningen voor stabiliteit doe ik ook echt thuis.
    Iedereen vond het erg prettig en nuttig de cursus te hebben gevolgd en zich zekerder te voelen. Dit jaar wordt het herhaald

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik denk dat het probleem vooral is dat ouderen zichzelf nogal eens kunnen overschatten. Zo had mijn oma eens respectievelijk een gebroken arm en gekneusde ribben omdat ze ver in de tachtig nog dacht evenveel te kunnen als de gemiddelde twintiger, dit waren makkelijk te voorkomen incidenten (dus niet iets als een losse stoeptegel die ze over het hoofd zag oid).
    Ik zie het ook bij mijn schoonouders (beide in de 80) en hun broers/zussen, allemaal van die ongelukjes die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. In het ziekenhuis ben je als verpleegkundige verplicht een formulier in te vullen met mogelijke oorzaken als een patiënt is gevallen.
    Wat mij toen opviel was dat bijna alle ouderen die vielen recent een medicatie verandering hadden gekregen en/of slaapmiddelen.
    Ouderen raken na hun pensionering vaak hun vaste ritme kwijt en nemen dan medicatie omdat zij slecht slapen, terwijl wat meer bewegen in de buitenlucht en op vaste tijden opstaan en naar bed ook helpt.
    Nu ik 73 ben sta ik nog steeds op een vaste tijd op, en ik beperk mijn middagdutje door de wekker te zetten. Elke dag naar buiten, ik heb drie trappen en een binnentrap, en yoga voor balans.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben vorig jaar gevallen op straat. Onregelmatige tegels, gladde klinkers vanwege regenval en vuurwerkresten, wilde snel naar huis en dat ging mis. GEbroken rib, zo bleek. Wat was dat moeizaam herstellen. Wat kun je doen? Veel bewegen, krachttraining, evenwichtsoefeningen. Een extra leuning bij de trap, dus aan beide kanten. Niet te snel stoppen met traplopen want dan leer je het af. Huis opruimen, onnodige spullen wegdoen. Geen gladde kleedjes, snoeren etc. Goede schoenen en je ogen laten controleren want minder zicht is ook een risico. En zo'n valcursus doen, maar die zouden eigenlijk heel laagdrempelig en fijnmazig in buurtcentra of wijkscholen moeten worden gegeven, veel ouderen blijven thuis wonen en zullen niet meer naar een zorgcentrum gaan. Groeten, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb in mijn omgeving nu al een paar keer zien gebeuren dat ouderen (vooral dames) vallen omdat ze 'snel even' iets willen doen. Vooral om niet als lastig te worden gezien, vermoed ik. Dus snel als passagier de auto uitstappen, snel 'uit de weg' zodat anderen door kunnen. Herkennen jullie dat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik herken het maar doe bewust het zoveel mogelijk in mijn eigen tempo. Bovendien heb ik de neiging bij inspanning/concentratie op "even snel" mijn adem in te houden en dat veroorzaakt duizeligheid.
      Als ik mensen in de weg sta of ophoud excuseer ik me ook altijd even dat het wat langer duurt dan ik ook zou willen

      Verwijderen
    2. Wat goed dat je je daar van bewust bent, Lot. Ik herken dat 'adem inhouden' van mijn schoonmoeder in een voor haar spannende situatie. Terwijl er niemand er een probleem mee heeft als het wat langer duurt.

      Verwijderen
  11. De ouderen die wij kennen die zijn gevallen, geven allen aan dat ze vielen omdat ze "even" iets wilden doen. Kortom: noodzaak om met je hoofd bij het lopen te zijn. Moeilijk als je lijf boven de 80 is en je geest nog 50.
    Bij 1 dierbare zijn hartproblemen onderliggende oorzaak van zo nu en dan vallen. Er is niks meer aan te doen en zij accepteert dat ze ondanks alle voorzorgsmaatregelen zij weer kan komen te vallen, omdat voor haar een actief en afwisselend bestaan belangrijker is dan zo lang mogelijk blijven leven. Is nu boven de 90.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben 52, maar zit op 'conditietraining' van de lokale vrouwenbeweging: 1x per week rustig maar stevig bewegen. De ene keer wat meer beenspieren trainen, de andere keer de romp, dan weer coördinatie of evenwicht, of lenigheid.
    Ik probeer elke ochtend mee te doen met Nederland in Beweging, en doe dan nog wat extra vloeroefeningen (sit-ups en push-ups).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Veel ziekenfondsverzekeraars hebben een adviseur/verpleegkundige in dienst die bij ouderen aan huis kan komen om te bekijken wat de gevaren en de oplossingen daarvoor zijn. Veel wordt dan gesubsidieerd of is te huur. Bij mijn ouders werd bijvoorbeeld geadviseerd alle losse vloerkleedjes weg te halen en elke dag een blokje om te wandelen.

      Verwijderen
  13. Goede verlichting op de fiets en in huis. Zeker op de trap. Ik neem b.v in de brandgang altijd een zaklamp mee

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Er is geen sportschool bij mij in de buurt. Gelukkig zijn er bv op youtube veel oefeningen voor 60+ te vinden. Ik ben fan van yes2next. Een engelstalig kanaal waar allerlei filmpjes op te vinden zijn. Voorgedaan door een sportlerares en haar 80+ moeder. Elke week een nieuwe aflevering. O.a.stretching, balansoefeningen en conditietraining. Aanrader ! De moeder
    doet haar oefeningen meestal zittend trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb meteen gekeken, want ik kan ook niet naar de sportschool, en wat een leuke site met die olijke moeder en dat keuzemenu.
      Dat ga ik ook proberen, dankjewel voor de tip!

      Verwijderen
    2. Net gekeken op yes2next, die ga ik eens vaker bekijken. Leuk dat er twee generaties ouderen mee doen, dat geeft je toch een gevoel dat het altijd kan, bewegen. Groet, Ine

      Verwijderen
  15. Er was hier een actie van de gemeente ..Korting op een helm of gratis spiegel + montage + afstel les. Voor 60 + ers. Toevallig liep ik de fietsen winkel in. Een helm vind ik nog niet nodig met een driewiel bakfiets zonder electrisch ondersteuning . Die spiegel plus de afstelles. Je moet een puntje schouder zien om de diepte te kunnen inschatten is heerlijk. Dat fiets zo veel relaxter . En waarom niet nu al vast wennen aan dingen die ooit nodig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mijn vader is 91 en is goed gezond en goed ter been. Maar tot 3 jaar terug stond hij zelf nog op het dak de schoorsteen te vegen. Van de gekke. Gelukkig laat hij het nu doen. Maar hij overschat zichzelf inderdaad, omdat hij zich jong voelt.
    Als kinderen hebben wij daar maar weinig invloed op ;)
    Gr.Marij

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Je krijgt bijna altijd waarschuwingen voor het fout gaat. Het beste wat je kan doen is die waarschuwingen serieus nemen. Stel dat je bijna over de stoep struikelt omdat je met iemand praat bij het lopen. Dan kan je beter gaan opletten of minder praten bij het lopen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.