Eind maart dit jaar kocht ik dit kookplaatje. Een uitgave van €24,90. Maximaal vermogen 1500 watt.
En sindsdien heb ik dat voornamelijk gebruikt om te koken. Gewoon een éénpitter, waarbij ik deels gerechten eerder op de dag al voorbereidde om zo veel mogelijk zonnestroom rechtstreeks van mijn zonnepanelen te gebruiken . Dat ging prima en ik gebruikte maandenlang (bijna) helemaal geen gas om op te koken. Alleen zonnestroom en meestal op momenten dat de zon hoog aan de hemel stond.Waarom deed ik dat? Voornamelijk om de terugleverkosten wat te verminderen. Want ik lever meer stroom terug dan ik afneem. Dat is op zich goed gelukt, voor zover ik het nu kan overzien. Dat scheelt me €37,- per jaar. Maar natuurlijk had ik anders voor die gebruikte stroom door de salderingsregeling een terugleververgoeding gekregen à €0,168 / kWh.
Maar momenteel leveren mijn zonnepanelen erg weinig stroom. Ik heb deze maand nog maar 15 kWh teruggeleverd en op sommige dagen 0 kWh. Bijna niets dus vergeleken met de maand mei dit jaar, toen ik 295 kWh terugleverde aan het net. En toen gebruikte ik mijn kookplaatje al, anders was de teruglevering nog hoger geweest.
Tot eind januari ga ik weer op gas koken. Daarna stap ik weer over op stroom. Helemaal zonder stroom kook ik niet, want ik gebruik wel mijn oven en mijn magnetron. Die laatste gebruik ik vooral om op te warmen en zelden om te koken.
Wat denk jij dat voordeliger is?
Koken op ingekochte stroom of koken op gas?

Wij hebben vorig jaar onze gaskookplaat vervangen door een inductieplaat. Kookt heerlijk en bovenal stukken veiliger dan koken op gas. Het betekende wel dat er ook een nieuwe meterkast moest komen. Dat laatste wilden we toch al omdat we dan onze auto makkelijker kunnen laden.
BeantwoordenVerwijderenIk vind persoonlijk het plaatje dat jij hebt wat ouderwets en armoedig. Er zijn regelmatig bij supermarkten losse dubbele inductieplaten te koop. Dat zou ik een beter investering vinden. Overigens gebruik je met koken relatief weinig gas. Ik wil geen slaaf worden van onze panelen of energiebedrijven en dus koken we gewoon in de avond. Mijn man heeft wel net een plug-in batterij besteld die overdag stroom van de panelen opslaat en dat bij niet werkende panelen afgeeft. Daar kunnen er nog meer bij. Ben heel benieuwd wat dat gaat schelen.
Je noemt betaalbare opties armoedig..
VerwijderenWij moeten de halve keuken verbouwen om electrisch te gaan koken. (Waar ik overigens totaal niets op kan laten lukken, ik kan nog geen ei koken op die dingen)
Dan moet de meterkast er uit en vervangen. Maar die zit op een plek waar ie eigenlijk niet mag zitten dus moet ie verplaatst. Dan moeten we van een 2 fase naar 3 fase vastrecht. En dan moeten we nog eens de batterijen gaan kopen om het rendabel te maken. Kostenplaatje 45000 euro geschat, mits onze oude keuken gewoon teruggezet kan worden.. Dat kun je heel veel gas voor verbruiken.
Ik heb zonet trouwens stoofvlees staan aanbraden en een kwartiertje gesudderd, nu staat de pan ingepakt tot de koffie, dan sudder ik hem weer een kwartiertje, pak de pan weer in en morgenavond valt het met 5 kwartiertjes uit elkaar.
Die electrische auto is hier nog minstens 3 deccenia ver weg wat geld betreft.
Ik denk dat je idee van wat normaal is om te besteden een beetje armetierig is.
Helemaal mee eens.
Verwijderen1e Anoniem: ik kook ook inductie maar ik heb geen 3fase electra.
VerwijderenInderdaad is het plaatje ouderwets en armoedig.
VerwijderenDaarbij is inductie efficiënter, en de plaat makkelijker schoon te maken.
Wie bepaalt dat ? Wat een maffe rare ideeen. Zo helpen we de wereld met zijn allen naar de barebiejes. Elkaar vertellen dat het allemaal meer en meer moet.
VerwijderenWij zijn het beetje hetzelfde als jou ik heb nog tot Juli vast contract en kan dus mijn opwek van afgelopen zomer nu opmaken met elektrische heaters dat gaat goed. Daarna moet ik nog meer mijn best gaan doen om nog meer eigen opwek te gaan verbruiken dat zal een hele klus worden. Als de terug lever boete te veel wordt moet ik me eens gaan verdiepen in zero export van de zonnepanelen. Vind het hebben van zonnepanelen nu erg ingewikkelt worden ik hoef geen cent voor de terug leverring te krijgen maar heb ook geen zin om ervoor te gaan betalen.
BeantwoordenVerwijderenWel duur voor zo’n kookplaatje! Ik kocht er ook een paar, maar die waren destijds tussen de 12 en 17 euro. Dat was toen door de oorlog in Oekraïne de gasprijs door het dak ging. Ik gebruik ze momenteel niet en kook op gas maar ben wel blij ze te hebben, voor het geval dat. Wat duurder is hangt natuurlijk ook af van je situatie en eat je momenteel betaalt en of je wel of geen zonnepanelen hebt.
BeantwoordenVerwijderenZolang de saldering nog geldt kun je je kookplaatje best gebruiken. Al is koken op gas op zich voordeliger. Je moet ook de de te verwachten terugleverkosten erbij betrekken.
BeantwoordenVerwijderenHelemaal mee eens koken op gas is voordeliger dan elextra een warme maaltijd is rond de 10 cent bij ons, het voordeel bij gas is dat ik bij stroomuitval nog kan koken
Verwijderendat is wel eens gebeurd . Het enige voordeel van een plaat is het schoonmaken en het is veiliger.
2 weken terug op zaterdag 13.30 uur ging opeens de stroom eraf. Wij dachten een algemene stroomstoring en zijn gaan wandelen. Toen we om 5 uur thuiskwamen en nog geen electriciteit hadden zijn we bij diverse buren gaan informeren. Wij en 3 huizen verderop de buurman hadden geen stroom de rest van de buren wel. Stedin gebeld, zij kwamen rond half 8 en hebben het professorisch gemaakt. Zondagochtend om 8 uur kwamen ze terug om een stuk kabel onder het trottoir te vervangen. Omdat we tussen de 4 en 8 uur geen electriciteit hadden kregen we € 35,- compensatie. Wat was ik blij dat we op gas koken zodat we gewoon thee konden zetten en erwtensoep (want makkelijk) konden warmen. Ook konden we de 2 lampjes op batterijen die ik voor het noodpakket had gekocht uitproberen. Fijn dat ik ze had, de buurman verderop had bij kaarslicht gezeten.
VerwijderenAnoniem 8.32 Google eens op gas koken binnenklimaat woning.. dan ziet u nog een ander nadeel Bieke
VerwijderenHoi Bieke ik geloof dat eerlijk gezegd niet echt maar heb me er ook niet echt eel erg in verdiept. Ik heb een aantal keer mijn luchtkwaliteits meter mee na de keuken genomen en met afzuigkap aan was hij nog steeds groen. Ik krijg soms het gevoel dat die artikelen geschreven zijn om mensen van het koken op gas af te halen. Wat ik zeg mijn co2 meter geef aan de de lucht goed is. Maar misschien heb jij je er meer in verdiept.
VerwijderenNee heb ik niet. Ik kook niet meer op gas en heb geen luchtkwaliteit meter. Bakken in vet op hoog vuur is ook ongezond. Dus ramen op ook in de winter om goed te luchten (we hebben een dichte keuken) en een goede afvoer naar buiten met de afzuigkap. En verder zijn geurkaarten slecht voor de luchtkwaliteit… veel stoffen van meubels en gordijnen kleren enz schijnen microplastics af te geven op je huid en in de lucht… een mens kan in deze tijd niet meer gezond leven Alleen maar zo goed mogelijk.., Bieke en o ja we hebben een hond die huidschilfers en haren schijnen ook heel ongezond te zijn. :) maar zijn gezelschap en buiten wandelen dan weer heel gezond.. alles draait om de balans.
VerwijderenIk heb geen zin om over zulk soort zaken na te denken. Teveel gedoe. Over het algemeen zijn we zuinig met energie maar maken het niet te ingewikkeld. Ik hoef ook niet rijk te sterven. Koken doe ik op mijn vier gaspitten.
BeantwoordenVerwijderenIk denk er net zo over.
VerwijderenIk had net als de eerste reageerder ook geïnvesteerd in een inductieplaatje in plaats van deze, ouderwets en armoedig zijn geen termen die ik zou gebruiken maar inductie is zo veel veiliger en efficiënter. Juist ook als je wat ouder en slechter ter been of misschien zelfs een beetje vergeetachtiger wordt. Het is wel duurder; als je exclusief op geld gefocust bent zal je die investering op dat vlak waarschijnlijk niet terugverdienen.
BeantwoordenVerwijderenOm veiligheidsoverwegingen is er nooit gas aangelegd waar wij wonen; dat is niet eens iets waar ik over zou kunnen nadenken als ik zou willen.
Ik vind het een beetje overdreven deze zuinigheid, en kan mij vinden in anoniem 8.55
BeantwoordenVerwijderenIk gaar(de) ook mijn ovenschotels tussen de middag,als de zon schijnt.Niet voor die paar centen,maar omdat ik de terugleverboete een "rotstreek"vind
BeantwoordenVerwijderenDat is ook mijn motivatie. Ik vind de terugleverboete een straf voor zuinig zijn met stroom. Dus probieer ik op een nuttige manier meer stroom te verbruiken.
VerwijderenIn mijn nieuwe huis is geen gas meer aanwezig, dus weinig keus. Inductiefornuis voor mij en ik kook gewoon rond etenstijd, tenzij iets moet sudderen natuurlijk.
BeantwoordenVerwijderenGas is veel goedkoper, zowel voor koken als voor de verwarming. Dat is ook zo na de belasting op gas en de beloning (negatieve belasting) op stroom. Een m3 gas kost een euro en daar kan je een kwartaal voor koken.
BeantwoordenVerwijderenNederland wil over naar stroom voor gemak en robuustheid en veiligheid, niet voor lage kosten.
Als je (bv) aardappelen kookt in ruim water en 5 minuten nadat het kookt uitzet zijn de aardappelen na ongeveer een half uur daarna ook gaar. Opwarmen van bv kant en klare rode kool kun je bovenop de pan in een ovenschaal laten opwarmen. Stampotten en bv stoofvlees kun je in een stoofzak of bed laten garen.
BeantwoordenVerwijderenKan ook in weinig water! Vit C uit de aardappelen zit anders in je kookvocht.. aardappelen schillen wassen en dan pas! In stukjes snijden… want binnen in de aardappelen zit wel vit c geen vuil.. opzetten met een bodem water, als het goed kookt na 5 minuten uitzetten Theemuts over je pan na 20 minuten gaar. Kookvocht wat er nog is in soepen jus of saus gebruiken. Of opdrinken want resistent zetmeel super goed voor de darmflora. Maar is alleen lekker als je in heel weinig water kookt..doe ik ook met restje groentenkookvocht. Bieke
VerwijderenResistent zetmeel werkt alleen als je het koud gebruikt :)
VerwijderenKlopt! Afgieten en af laten koelen, maar opnieuw verwarmen heeft daar geen invloed meer op!! Dus pasta koken en laten afkoelen Dan opnieuw opwarmen bv in ovenschotel. Minder suikerpiek en resistent zetmeel Werkt ook zo voor aardappelen Bieke
VerwijderenWij hadden zo'n plaatje in de caravan. Daar had ik maar twee pitten en ook voor het geval de gasfles leeg zou zijn zo tegen het einde van de vakantie. Maar deed er weinig mee. Duurde te lang voor hij warm werd en ook de warmte was niet geweldig.
BeantwoordenVerwijderenIn ons vorige huis namen we in 1977 een nieuwe keuken en ben ik overgegaan op elektrisch koken, omdat ik toen een cursus Indonesisch koken en bakken deed. Wel waren dat halogeen platen. Dat ging vlugger dan het normale elektrische platen.
In het huis waar we nu wonen heb ik al vanaf 2013 inductie. En zou niet anders willen. En sudderen gaat fantastisch op inductie, in de gietijzeren braadpan.
Nog een tip voor gerechten die wat langer moeten sudderen: koop of maak een zgn hooimadam/ hooikist oftewel ecostoof, of zet de pan omwikkeld met krant/ doek in een dekbed of oude slaapzak. Ideaal vind ik zelf.
BeantwoordenVerwijderenIk vind de aanschaf van een hooimadam veel te duur.
VerwijderenEr zijn ook dementie vriendelijk elektrisch pitjes. Wel duur . 150 euro . Maar een huis wat afbrandend duurder. Ze zijn op 15 minuten in te stellen. Ideaal lijkt mij. En dan in de hooimadam. En wat ben ik nu. Ook zo ‘ n armoedzaaier of iemand die zo eco duurzaam doet. Ze gingen weer los. De opmerkingen. Kijk mij nu eens algemeniseringen. Zo veel mensen die wel moeten nadenken. Om dat ze anders niet rond kunnen komen.
BeantwoordenVerwijderenIk kook ook op inductie sinds 2019. Wat ik doe.. stoofvlees oid op goed aan de kook en dan dikke theemuts over de pan plaat uit… blijft kokend heet als plaat contact blijft houden met de pan… naa een uur plaat weer even aanzetten tot inhoud weer kookt en dan weer uitzetten.. werkt ook met bonen en soepen. Bieke
BeantwoordenVerwijderenWat is er bij u een trieste, armoedige kooksituatie ontstaan.
BeantwoordenVerwijderenEn dat allemaal door die zonnepanelen.
Nee, zo wil ik niet leven.
Gerry
Zo zie ik dat helemaal niet. Ik vind het geen enkel probleem om zo te koken. Je moet de zonnepanelen niet de schuld geven. Het is mijn keuze om het zo te doen, hoewel die terugleverboete hierbij wel een factor is die meespeelt.
VerwijderenDe tarieven van aansluiting elektra en gas volgend jaar omhoog.. tarief voor gas is bij Liander nu 0.75 per dag! Wordt dus 0.81 x 365 =€295 Alleen maar voor de aansluiting en vervoer!! Dus zonder verbruik! Wij gaan eind december helemaal van het gas af. Vorig jaar 120 kuub verbruikt aan verwarming. Nu verwarmen we met elektrische kacheltjes werkt prima voor ons. O ja om vrolijk te worden per januari gaat liter benzine €0.05 extra belasting kosten… Bieke
BeantwoordenVerwijderenIn het kader van zuinig aan doen...
BeantwoordenVerwijderenIk kwam er vandaag achter dat per 1-1-2026 er geen servicekosten meer opgegeven kunnen worden voor de huurtsoelag. Van alle kosten kreeg ik er toch €16 vergoed.
Ook de maximale zorgtoeslag gaat met €2 per maand naar beneden.
Dat is gewoon €216 per jaar minder te besteden...!
Minstens, want er zal vast weer eea fors gaan stijgen.
Beste anoniem, voor zover ik weet gaat de huurtoeslag wel een stuk omhoog om dit te compenseren. Het is een soort vereenvoudiging. Als het goed is, gaat u er niet op achteruit.
VerwijderenMaar daarvan denk ik ook, eerst zien, dan geloven.
Groet, G
Helaas, bedrag blijft hetzelfde.
VerwijderenDen Haag zegt wel meer wat niet blijkt te kloppen.
Wij koken op gas en hebben een losse inductieplaat aangeschaft om te koken als er veel zonne-energie is. Ik houd er tot op zekere hoogte rekening mee, ga er niet mijn hele dag op indelen, kan ook niet want overdag aan het werk. Maar alle beetje helpen.
BeantwoordenVerwijderenDoordat ik overdag veel thuis ben, lukt het vaak goed om (deels) op zonnestroom te koken. Nu in de donkere maanden niet echt, maar buiten de ruim acht weken rondom de kortste dag, gaat dat goed!
VerwijderenGa je dan 's middags warm eten of warm je het 's avonds weer op?
Verwijderen