donderdag 28 augustus 2008

Tips voor goedkope en verantwoorde maaltijden

28/08/2008
Mijn streven is om gemiddeld per dag per persoon ongeveer 1 euro aan de warme maaltijd uit te geven.
Hiervoor heb ik een aantal vuistregels;
- Geen kant-en-klaar-maaltijden gebruiken. Kant-en- klaar bevat vaak te weinig groenten en te veel zout en vet. Daarnaast is zelf maken een stuk goedkoper.
- Geen kant-en-klaar gesneden groenten gebruiken, maar zelf snijden. Gesneden en voorgewassen groenten zijn vaak 2 à 3 x zo duur dan zelf snijden.
- Maak sauzen zelf. Dan weet je wat er in zit en het is een stuk goedkoper.
- Maak zelf pizza, met meel en gist.
- Bak zelf pannenkoeken van meel, melk en eieren. Je hebt helemaal geen dure mix nodig voor pannenkoeken. Ik voeg altijd wat volkorenmeel en havermout toe. En kant-en-klare pannenkoeken zijn natuurlijk helemaal niet nodig.
- Groenten van het seizoen gebruiken. Groenten die uit "verweggistan" aangevoerd moeten worden zijn duur en het vervoer is milieuvervuilend. Dus koop nu verse sperziebonen en niet in december.
- Koop aanbiedingen, maar let op aanbiedingen die eigenlijk niet zo goedkoop zijn. A-merken zijn bijvoorbeeld vaak nog steeds duur. Let ook op de hoeveelheid. Als groente in de aanbieding is, dan staat er soms de prijs per kilo, maar soms ook per 500 gram. Met die prijsaanduiding wil de supermarkt je op het verkeerde been zetten. Groente van 2 euro per 500 gram nog steeds erg duur.
- Koop grote verpakkingen aardappelen, rijst, macaroni.
- Zoek bij groenten die per stuk verkocht worden als (bloem)kolen de grootste uit. Het verschil in grootte is soms aanzienlijk. Vries de rest in.
- Diepvries- blik en glas- conserven zijn wat betreft voedingswaarde een goede vervanging voor verse groenten en soms een stuk goedkoper. Ook hier geldt: koop geen A-merken. Mijn kinderen hebben altijd de voorkeur gegeven aan diepvriesspinazie en sperziebonen uit glas. Smaken verschillen, want ik vind eigenlijk de verse versie lekkerder. Maar omdat mijn oudste dochter een erg slechte groenteneter was, was ik allang blij dat ze groenten at.
- Een portie vlees hoeft niet erg groot te zijn om toch voldoende eiwitten binnen te krijgen. Ik ga bij rundergehakt uit van 75 à  90 gram per persoon.
- Sommige bronnen van eiwit zijn erg goedkoop: eieren, zelfgekookte peulvruchten, tofu en tempeh (de naturelvarianten)
- Kook met kruiden, knoflook en andere smaakmakers. Kruiden geven smaak aan voeding. Het ruikt vaak een stuk lekkerder als voeding pittig gekruid is. Ook hier weer geen dure kruidenmengsels, maar eigen mengsels.
- Wees spaarzaam met kaas bij de warme maaltijd. Kaas is duur en vet. Wel lekker overigens.
- Koop geen dingen die je niet lekker vind. Als je alleen op de prijs afgaat, maar het blijft liggen en je moet het weggooien is dat nog steeds weggegooid geld.
- Zo nu en dan mag je best wat duurders kopen. Niet alle maaltijden hoeven 1 euro te kosten, dat compenseer je wel weer met goedkopere maaltijden. Wij "bezondigen" ons regelmatig aan heerlijke gerookte zalm. De vetten in zalm en andere vette vis zijn heel gezond door de goede Omega 3 vetzuren die er in zitten. Dit is wetenschappelijk bewezen, dus genieten we.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.