Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 14 juni 2009

Goedkoop eten

14/06/2009
Eten is een onderwerp dat elke dag weer terug komt. Of je toekunt met een klein budget voor je boodschappen, heeft vooral te maken met het feit of je de kunst verstaat om met weinig geld gezonde, lekkere maaltijden te maken.
Waar moet je op letten?

Koop goedkope eiwitbronnen

Dan bedoel ik NIET dat je bij de kiloknaller vlees moet kopen, dit vlees is waarschijnlijk niet diervriendelijk geproduceerd. Je kunt eiwit uit andere, goedkopere, bronnen halen: peulvruchten zoals bruine bonen, linzen en soja en afgeleiden daarvan zoals tofu, eieren, pinda’s en noten, zuivelproducten zoals, melk, kaas en kwark etc.

Gebruik minder vlees

Je hebt niet zoveel eiwit nodig, de meeste mensen in Nederland komen ver boven de minimale eiwitbehoefte uit. In recepten kun je gerust wat minder vlees nemen. Je hoeft niet bang te zijn daardoor een eiwittekort op te lopen.

Koop veel tegelijk waar dit kan

Voeding die je goed kunt bewaren of kunt invriezen kun je op het moment dat het goedkoop is inkopen. Vaak zijn grotere hoeveelheden voordeliger dan kleine hoeveelheden

Koop lokale groenten en fruit van het seizoen

Producten die niet van ver aangevoerd hoeven te worden en die niet uit kassen komen, kunnen goedkoper en milieuvriendelijker geproduceerd worden. Groenten uit diepvries en blik worden geproduceerd in de tijd dat de oogst op zijn grootst is, daardoor zijn deze producten relatief goedkoop. De conserveringsmethoden die tegenwoordig gebruikt worden zijn uitstekend, dit betekent dat er bijna geen voedingsstoffen verloren gaan tijdens het conserveren.

Koop basisvoeding en doe het zelf

Koop dingen die je moet schillen, snijden, koken, bakken. Koop niets dat je alleen moet opwarmen. Alle werkzaamheden die je zelf verricht aan het maken van de maaltijd zijn voor jou gratis. Maak zelf sausjes en kruiden- en specerijenmixen.

Produceer zelf:
kweek kruiden, groenten en (klein)fruit. Vang vissen, zoek noten en wilde groenten en houd kippen.

Koop goedkope (groot)verpakkingen van:
rijst, aardappelen, pasta

Let op aanbiedingen
maar koop alleen volgens bovenstaande voorwaarden, anders ben je nog steeds duur uit.

Gooi niets weg
.
Zorg dat je niet te veel koopt en houd je voorraad goed bij. Let op houdbaarheidsdata en gebruik de oudste producten eerst. Je betaalt ook voor de bedorven en verrotte voeding, dus dat is heel jammer, ook voor het milieu. Die voeding die je weggooit moest wel geproduceerd en vervoerd en door jou betaald worden.

Vanavond eten we:
diepvriesspinazie, zelfgebakken aardappeltjes, gekookt eitje en wortelsalade – een maaltijd van nog geen euro per persoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten