Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 27 september 2010

CO-2 voetafdruk

27/09/2010
In de Volkskrant van afgelopen zaterdag een artikel over de CO-2 voetafdruk van groenten en bloemen. De krant kwam met verbazende feiten.
Rozen uit Afrika zijn minder vervuilend dan die uit Nederland, omdat bij de kweek in kassen veel CO-2 vrijkomt. De CO-2 voetafdruk is groter bij kas-rozen uit Nedeland dan bij in Kenia gekweekte rozen die per vliegtuig vervoerd zijn.
Bloemkool Ook een biologisch gekweekte bloemkool zorgt voor meer CO2 uitstoot dan een gewone bloemkool. Heel interessant. In dit opzicht zijn Spaanse tomaten milieuvriendelijker dan Nederlandse tomaten. Voor veel soorten groenten en fruit maakt het ook uit in welk seizoen je de groenten en het fruit koopt. Voor een overzicht kun je het beste de site van Milieu Centraal raadplegen.
Meestal is het zo, dat de soorten met de minste milieubelasting ook het goedkoopste zijn. Al die CO-2 uitstoot is gerelateerd aan kosten voor verwarmde kassen of vervoer per vliegtuig. Dus sla je slag met de kalender in de hand en koop groenten van het seizoen met een lage CO-2 uitstoot, goed voor je portemonnee en voor het milieu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten