Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 23 september 2010

Roomboter

23/09/2010
In het tv programma Keuringsdienst van Waarde op 9 september een uitzending over roomboter. De vraag was wat de reden was van de prijsverschillen tussen de verschillende soorten boter.
Eigenlijk is er niet een echt verschil, er zijn veel strenge wettelijke eisen, die ervoor zorgen dat uit de room van de melk roomboter gemaakt wordt. Alleen boter in een gouden wikkel is grasboter, dat is dus van koeien die buiten lopen. De boter die in de winter verkocht wordt in gouden wikkels, wordt in de zomer geproduceerd en ingevroren. Maar …… de boter in papieren wikkels is in de zomer ook grasboter en verschilt in niets van de veel duurdere boter.
Aan het einde van het programma werd er door een boerin die zelf boter produceert, blind geproefd. Ze kon niet proeven welke boter haar eigen boter was.
Dus ik denk dat de smaak niet veel uitmaakt, ook door de Europese wet- en regelgeving. De beste keuze lijkt mij de biologische boter, omdat hierbij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden en de koeien ander voer krijgen.
Overigens kan ik jullie het TV programma echt aanraden. Het heeft een critische kijk op producten en prikt marketingmythes door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten