Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 18 september 2010

Kinderen leren omgaan met geld

18/09/2010
De afgelopen week was de week van het geld. Om te zorgen dat kinderen later volwassenen worden die goed met geld om kunnen gaan, hebben ze een opvoeding nodig waarin ze leren omgaan met geld.
Op de site van het NIBUD vind je allerlei informatie voor ouders:
zakgeld
kleedgeld
leren keuzes maken
een week van het geld krant (Goed gemaakt! Persoonlijk vind ik het een heel leuke krant! )
Een heel belangrijk punt wordt aangestipt: geef het goede voorbeeld. Laat zien dat je zelf op een verantwoorde manier met geld omgaat, dat je je financiële wensen en mogelijkheden tegen elkaar afweegt.
Hoe leer je kinderen omgaan met geld?
Geef hen verantwoordelijkheden en gebruik zakgeld niet als middel om te waarderen of te straffen.
Wat deed ik om mijn kinderen een financiële opvoeding te geven? Ik gaf mijn kinderen vanaf hun zesde een beetje zakgeld. Daarmee mochten ze doen wat ze zelf wilden, maar ik legde er de nadruk op dat ze, als ze spaarden méér geld hadden om echt leuke dingen te doen of te kopen. Als er kermis was, kregen ze een bepaald bedrag voor 3 xc3 4 attracties, dat ze mochten gebruiken voor de attracties, maar als ze dat wilden mochten ze het geld ook in hun spaarpot doen. En dat extra sparen van kermisgeld deden ze soms (deels) ook wel. Vanaf hun 12e kregen ze zak+kleedgeld. Niet erg veel, ik zat op bijstandsniveau tot respectievelijk hun 13e en hun 10e. Ook daarna was mijn inkomen niet erg hoog. Ze leerden verstandig met geld omgaan, kochten vooral in de uitverkoop en kochten geen merkkleding. Oudste dochter is iets minder spaarzaam dan jongste, ze heeft meer de neiging om geld uit te geven, maar ook zij doet het heel goed en heeft geen schulden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten