woensdag 2 februari 2011

Houdbaarheid van producten

02/02/2011
Op voedingsproducten staat een aanduiding over de houdbaarheid of de uiterste verkoopdatum.
Tenminste houdbaar tot, of te gebruiken tot zijn gangbare termen. Wat betekenen die termen? Kun je voedingsmiddelen eten die over de datum zijn?
Het is heel handig te weten hoe lang je de verschillende etenswaren kunt bewaren, zodat je niet te veel in voorraad hebt en voedsel weg moet gooien. Dat is jammer voor het geld en de moeite die het gekost heeft om het product bij jou te krijgen. Het is lang niet altijd zo dat je een product dat over de houdbaarheidsdatum is, meteen moet weg gooien, in sommige gevallen is het nog prima te gebruiken. Dus let op wat je weg doet.
Je zou een onderscheid moeten maken tussen houdbare spullen en spullen die snel bederven.

Die laatsten zijn: vlees, gevogelte, vis, zuivel. Deze kun je, als je de etenswaren op een goede manier vervoert en bewaart, goedhouden tot de datum die op de verpakking staat. Als er geen verpakking is, omdat ze bijvoorbeeld op de markt gekocht zijn, is het raadzaam de producten snel, bij voorkeur nog dezelfde dag te consumeren en tot de bereiding koel te bewaren. Zeker bij vlees, kip en vis zou ik je niet aanraden dit na de uiterste datum nog te gebruiken. Je kunt er akelig ziek van worden.

Eieren
is al weer een ander verhaal. Daar staat een THT datum op de ik regelmatig overschrijd. Wat ik doe: ik bewaar eieren in de koelkast en als ik een ei ga bakken dat over datum is, ruik ik aan een ei nadat ik hem opgebroken heb. Geen stank: niets aan de hand. Rotte eieren ruik je echt wel!
Ziek ben ik van eieren over datum nog nooit geweest. Zorg er wel voor dat je het ei goed doorbakt, zodat je het lang genoeg verhit.

Kaas:
blijft tamelijk lang goed. Zolang er geen schimmel op staat, kun je het consumeren. Bij schimmel, kun je de schimmelplekken er af snijden en de rest consumeren, dat deed mijn hele familie. Omdat zowat mijn hele familie in de kaas/zuivel werkte, lijkt mij daar niets mis mee.
Langer houdbare voeding:

Diepvries: het is van belang dat diepgevroren voedsel niet ontdooit, ook niet een beetje. Tijdens de periode in de vriezer gaat de kwaliteit heel langzaam iets achteruit, voornamelijk door uitdroging. Dus het is wel slim om producten niet te lang te bewaren, want dit is niet bevorderlijk voor de kwaliteit. Bederven doet het eigenlijk niet, volgens mij. Zorg voor snel en koel vervoer.
Doe nooit ontdooid vlees, kip of vis weer in de vriezer.
Ook brood bewaar ik in de vriezer. De plakken brood die ik per dag nodig heb, haal ik 's ochtends uit de vriezer.

Conserven in potten en blikken.
Deze zijn heel lang houdbaar, meestal jaren. Een paar maandjes meer of minder maakt niet uit. Zorg voor een koele, droge omgeving. Ik weet niet hoor, maar het lijkt me een slecht plan om je blik sperziebonen op de verwarming te bewaren. Dat komt de houdbaarheid vast niet ten goede.

Bij pakken koekjes etc. volg ik de datum. Koekjes bederven niet zozeer, maar worden snel minder smakelijk. Ik zou niet zo snel koekjes presenteren die houdbaar waren tot december 2011 (foutje! ik bedoelde 2010). Waarschijnlijk zijn ze zacht of smaken ze muf. Als ik verder niets in huis had, zou ik wat gaan bakken. Een stuk lekkerder!
Zuurkool in vacuüm. Is in feite heel lang houdbaar, dit komt dat zuurkool geconserveerde kool is. Met de datering op het pak neem ik het niet zo nauw. Soms is de zuurkool dan wel wat zuurder. Als ik oude zuurkool heb, dan spoel ik het af. Het komt bij mij overigens bijna niet voor dat ik zuurkool heb die over de datum is.
Lees hier en hier nog een aantal bruikbare tips.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.