woensdag 12 oktober 2011

Financiële crisis, banken crisis, huizencrisis, landen in crisis

Het lijkt alsof het nooit meer ophoudt, financiële crisis, huizencrisis, bankencrisis, hele landen op de rand van faillissement, Dexia genationaliseerd. Het lijkt er op dat de weg omhoog heel moeilijk wordt. Iedereen moet volgend jaar inleveren, sommige mensen wat meer, anderen wat minder, maar inleveren of meer betalen schijnt onvermijdelijk te zijn.

Wat mij verbaast, is dat het nog steeds heel gewoon is om een aantal keren per jaar op vakantie te gaan, om een auto te hebben, om karren vol met boodschappen te kopen in de supermarkt. Oppervlakkig gezien lijkt het toch nog steeds alsof er helemaal niets aan de hand is. Ga eens de stad in op zaterdag. De mensen kopen zich suf. Kennelijk moet alle herfst en wintermode aangeschaft worden.
Crisis? Ik zie er helemaal niets van! Niet op mijn werk, niet in mijn woonbuurt.

Ondertussen is de crisis voortdurend in het nieuws.
Gisteravond kwam het bericht dat Slowakije het noodfonds voor Griekenland niet steunt (klik hier).
Spaanse banken worden afgewaardeerd (klik hier).
Schuldencrisis gaat naar de grotere landen (klik hier).

Moet ik mij echt ongerust maken? Of gaat alles gewoon door en wordt mijn huis langzamerhand steeds minder waard? Het schijnt dat mijn huis nu veel minder waard is dan toen ik het 4,5 jaar geleden kocht. Een deel van het geld dat ik er in stak en er nog steeds in steek door hypotheek af te lossen, is "gewoon" verdampt, verdwenen. Ik was in de veronderstelling dat het huis zijn waarde zou houden, maar daar lijkt het nu niet op. Wat moet ik verwachten? Is mijn huis aan het einde van de looptijd van de hypotheek nog maar de helft waard? Dan hoop ik maar dat de inflatie flink toeslaat, zodat mijn hypotheekschuld in ieder geval relatief niet erg hoog zal zijn!
Ik moet zeggen, ik had geen idee waar ik aan begon toen ik in april 2007 mijn huis kocht. Ik meende dat wel te weten: ik kocht een huis en dat zou steeds meer waard worden. Een goede investering voor de toekomst, dacht ik. In die periode begon de huizencrisis in de VS de kop op te steken, ik dacht dat die huizencrisis in de VS geen invloed zou hebben op de rest van de wereld. Een beetje dom, achteraf. Eén troost, er waren vast en zeker meer mensen die zo dom waren toen een huis te kopen. Dat dus nu minder waard is dan toen ze het kochten. Nu is de vraag of ik toch niet beter had kunnen huren. Gelukkig woon ik hier wel prettig. Het woonklimaat is hier beter dan in de oude achterstandswijk waar ik eerst woonde.
Ik blijf hier zeker, maar ik heb toch wel wat gemengde gevoelens.

16 opmerkingen:

  1. Wij hebben hetzelfde probleem, in jan 2009 een huis gekocht. Ik probeer het op langere termijn te bekijken, NU zijn de huizenprijzen lager, maar hoe is het over 20 jaar? Dan zal de markt wel weer gestabiliseerd zijn denk ik. Niet te vroeg zorgen maken.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt in ieder geval niet meer te maken met de jaarlijkse huurverhoging. Dit was voor ons dertige jaar geleden een reden om een huis te kopen. Wanneer je er lekker woont, is dat toch ook fijn. Gr. LZV

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Zuinigaan,
    Ik denk dat je verstandig hebt gedaan om een huis te kopen. Uiteindelijk gaan de huizenprijzen weer stijgen. Eind jaren '70 was er ook zo'n enorme prijsdaling van huizen voor een x-aantal jaar. Na jaren van prijsdaling gingen de huizenprijzen uitendelijk weer omhoog. De markt is nu gewoon niet stabiel en er zal een nieuw evenwicht gevonden moeten worden van vraag en aanbod.

    Zo lang je in je huis woont (en dit kan betalen) is er geen probleem, er ontstaat pas een probleem wanneer men het huis wil verkopen op dit moment en er een x-bedrag voor moet terugkrijgen omdat men anders met een restschuld achter blijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk,dat de omzetten van winkelbedrijven een goede graadmeter zijn,voor hoeveel mensen minder te besteden hebben.Ik las,dat er bv op zaterdagmiddag meer kijkers-niet-kopers in winkelstraten lopen. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben in 2007 ook een huis gekocht en als we ons huis nu zouden verkopen met een dik verlies achter blijven, maar ik ga het huis nu niet verkopen dus heb er ook geen last van. Ik maak mij er allemaal niet zo druk om. Komt tijd komt raad. Ik ga mijn spaarcenten nu ook niet stoppen in het aflossen van de hypotheek daar heb ik alleen mijzelf mee. Krijg minder terug van de Belastingdienst en mijn spaargeld verdwijnt in een bodemloze put. Nee hoor ik kan mij er echt niet druk om maken. Komt allemaal wel weer goed.

    En de zaterdagse mensen die je ziet lopen kopen echt allemaal niet meer zoveel als vroeger hoor. Meer kijkers dan kopers.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij hebben in 2009 een huis gekocht. Aan de ene kant is het redelijk 'waardevast': we verbouwen flink en op een manier die de waarde verhoogt (of de verlaging compenseert) en er zit een flinke lap grond bij, iets dat ook altijd een bepaalde waarde blijft vertegenwoordigen. Toch doe ik er extra veel (ik moet nog naar 'alles') aan om de hypotheek af te lossen, zodat we straks die last niet meer hebben en dus ook niet afhankelijk zijn van een eventuele verkoopprijs. Ook wil ik me er niet te veel druk om maken, want wij willen hier graag nog even blijven wonen. Tegen die tijd kan alles er weer heel anders uitzien.

    Voor wat betreft de kopers; ik zie in mijn omgeving wel steeds meer dat mensen opletten, maar als ik gewoon in de winkel kijk, lijkt het inderdaad of het niet op kan. Aan de andere kant; de paar keer dat ik nu bij de kringloopwinkel geweest ben, was het er echt druk...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. We hebben ons huis zo'n 1,5 jaar geleden gekocht. Of het in waarde gedaald of gestegen is? Geen idee. En het interesseert me ook niet zoveel, eerlijk gezegd. We lossen juist wél af. Ik wil niet met een restschuld blijven zitten, mocht het ooit zover komen - en dit huis is misschien wel ons pensioen. Zonder hypotheek ergens kunnen wonen, moet toch altijd goedkoper dan iets huren zijn? En die hypotheekrente-aftrek, daar gaat vroeg of laat echt wel een einde aan komen. Kun je maar beter een niet al te hogen hypotheek hebben, denk ik dan. Liever geen schulden voor ons. Zelfs niet voor een huis. Maar goed, we zullen wel zien. Misschien blijkt het achteraf toch niet zo'n goede keuze. Tja, ik ga er maar niet wakker van liggen, we doen wat wij denken dat goed is - en hopen het beste.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. o alsof je in mijn hoofd keek toen je dit stukje schreef, ik heb precies dezelfde vragen!
    Wij gaan binnenkort met een adviseur van eigen huis praten om ons te laten informeren wat we nu in onze situatie het beste kunnen doen (aflossingsvrije beleggingshypotheek en inmiddels afgekeurd met wia-uitkering)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja, sparen en bezuinigen is hot. Wat ben ik blij dat ik, helaas een beetje laat, maar toch de bakens heb verzet.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Eventuele waardedaling van je eigen huis geen probleem zolang je kan blijven wonen en belangrijker "naar je zin". Niet teveel spaargeld gebruiken om af te lossen. Als je het nodig hebt is het moeilijker om te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Kan me voorstellen dat deze vragen door ieders hoofd speeld in deze rare tijd, maar inderdd zolang je er woond hoef je je eigelijk geen zorgen te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb me dat ook afgevraagd hoor. Ik zie nog steeds rijen mensen staan voor de broodjeszaak en er worden nog steeds nieuw auto's en kleren gekocht.

    Hier hebben we de broekriem zodanig aan moeten halen dat we niet zomaar van alles kunnen kopen. Niet dat we het arm hebben, maar wij hebben bijvoorbeeld geen geld (over) voor een vliegvakantie oid en kleding wordt (af en toe) in de uitverkoop gekocht.

    Ook met boodschappen let ik weer beter op. Alles is duurder geworden en dat merken we!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wij hebben het geluk gehad om nu, net in een dal van huizenprijzen, een huis te kunnen kopen. En dan nog relatief goedkoop voor deze tijd in onze buurt. Er is nog wel een beetje aan verklust, maar het weegt niet op tegen wat ons huis waard is over een half jaar. Zelfs niet als de huizenprijzen nog meer dalen.
    Over een jaar of 4/5 zullen de prijzen wel weer enigzins gestegen zijn en zitten we weer goed.

    Overigens lijkt het overal en nergens een crisis te zijn. Als je gewoon kan blijven werken en je kon goed rondkomen, dan kun je dat straks ook. Eens goed alles nakijken is natuurlijk nooit weg, maar voor heel veel mensen echt geen noodzaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ook wij maken ons niet druk om de waardedaling van het huis: we willen er toch niet weg. We wonen goedkoop, betalen de hypotheek al jaren bruto dus ook als van de ene op de andere maand de Hyp.Rente Aftr. afgeschaft zou worden, komen we nog niet in de problemen. En: de geschiedenis heeft nu eenmaal de neiging zich te herhalen, dus de prijzen zullen ook wel weer eens omhoog gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb geen idee hoe de huizenprijzen zich gaan gedragen. Kijk alleen naar onze eigen situatie. Wij kochten het huis 10 jaar geleden, voor de hoofdprijs, maar wilden het graag hebben, en dachten dat het wel meer waard zou worden. Momenteel werken we beiden, houden wij geld over, sparen dat, en lossen 2x per jaar een flink bedrag af op het aflossingsvrije gedeelte van onze hypotheek (we hebben 50% spaarhypotheek, en 50% aflossingsvrij). Geen idee of dit verstandig is, maar gevoelsmatig geeft het mij rust, heb ik gedaan wat ik nu kan doen. En het scheelt toch mochten we willen verkopen; dan is af te lossen bedrag aan de bank lager.
    Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  16. ik denk ook dat je het niet al te zwart wit moet zien. Wanneer je huurt ben je je geld ook elke maand kwijt. Zo lang je niet op korte termijn wil verhuizen is er niets aan de hand. Wat wellicht nog wel zin kan hebben is kijken of je de hypotheekrente nu kan oversluiten naar een ander, soms ben je dan goedkoper uit. Je moet goed de boeterente weten bij je eigen bank en dan kun je kijken of je het terug verdiend bij een ander.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.