Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 11 oktober 2011

Lekker en goedkoop 3

Zuurkool Hawaï
    2x 500 gram zuurkool
    1 ananas, in stukjes gesneden (of 2 kleine blikken ananasstukjes)
    2 keer een handvol rozijnen (80 g)
    dobbelsteentjes ontbijtspek uitgebakken
    1 kilo aardappelen, geschild, in grote stukken gesneden
    water om de aardappelen in te koken
    1/4 liter melk
    vers gemalen peper
    nootmuskaat
    een klontje boter

Bak het spek even uit in een grote braadpan. Haal de uitgebakken spekjes uit de pan.
Spoel de zuurkool desgewenst af, om het minder zuur te maken, en zet het met aanhangend water op in de braadpan van het spek, op heel laag vuur en smoor de zuurkool 20 minuten

Snijd de ananas in de lengte in vieren, snijd het harde midden weg en verwijder de schil; snijd dan het vruchtvlees in middelgrote stukjes (of gebruik ananas uit blik.)

Leg het spek, de rozijnen en de ananas op de zuurkool, en laat het goed warm worden, roer er af en toe in.

Schil de aardappelen, snijd grote aardappelen in een paar stukken, breng ze met wat water aan de kook en laat ze 17 minuten koken.

Warm de melk op, stamp de aardappelen en voeg de melk toe met het klontje boter, wat peper en nootmuskaat.


Penne met prei/tonijnsaus
Nodig voor 4 personen
250 g penne
½ blik maïs
400 g prei
1 pakje kruidenroomkaas (150 g)
1 ½ dl halfvolle melk
2 blikjes tonijn in water
1 el zonnebloemolie en zwarte peper

Kook de penne beetgaar.
Laat de tonijn uitlekken en verdeel met een vork in stukjes.
Was de prei en snijd in dunne ringen.
Verhit in een pan de olie en roerbak de prei enkele minuten.
Giet de melk erbij en roer de kruidenroomkaas erdoor. Roer tot er een saus ontstaat.
Doe de uitgelekte tonijn en maïs erbij en breng op smaak met peper. Warm alles goed door.
Meng de saus door de penne.

Broodpizza
Lekker als hoofdgerecht.
Nodig voor 4 personen
½ volkorenbrood
1 potje tomatensaus (350 g)
1 groene paprika
½ blikje maïs
ananasstukjes
100 g gegrilde kipfilet
2 teentjes knoflook uit de knijper
4 tl gedroogde oregano
200 g zelf geraspte jongbelegen kaas
1 el (olijf)olie

Bereiding
Snijd de paprika en de kipfilet in dunne reepjes.
Roer de knoflook door de tomatensaus.
Rooster het brood en verwijder eventueel de korstjes.
Vet een ovenbakplaat in met 1 el olie.
Leg de boterhammen erop, zodat ze de hele bodem bedekken.
Smeer de tomatensaus erover en beleg verder met paprika, kalkoen, ananas en maïs.
Strooi de oregano en de geraspte kaas erover.
Verwarm ongeveer 20 minuten in het midden van de oven op stand 5 (200°C).

Tip
Maak van de overgebleven korstjes, croutons. Snij de korstjes in blokjes en bak ze knapperig in een koekenpan met een beetje (knoflook)olie. Lekker als snack of door de salade of soep.


Pastasalade
250 gram gekookte macaroni naar keuze (al dente koken en meteen met koud water afspoelen)
¼ literblik fijne doperwtjes (doperwten laten uitlekken)
1 potje paprika (zoetzuur laten uitlekken)
2 eetlepels paprikavocht (uit het paprikapotje)
6 afgestreken eetlepels tomatenketchup
1 dl. mayonaise
1 afgestreken eetlepel mosterd
1 eetlepel olie
2 eetlepels fijngeknipte peterselie
2 eetlepels fijngeknipte bieslook
peper en zout
enkele slablaadjes (gewassen en uitgelekt)
Maak een sausje met het vocht van de paprika's, mayonaise, mosterd, olie en ketchup.
Meng de saus door de koude macaroni en voeg er de peterselie, bieslook, doperwtjes en de in stukjes gesneden paprika erbij. Proef de salade en voeg er peper en zout naar smaak toe.
Laat de salade minstens een uur op een koele plek rusten en dien haar op in een bedje van slabladeren
Tip: 1 eetlepel verse kruiden staat gelijk aan 1 theelepel gedroogde kruiden.

Aardappelkoekjes
500 gram gekookte aardappelen
1½ dl. melk
zout en peper
nootmuskaat
100 gram gesnipperde ham
50 gram geraspte kaas
3 eetlepels fijngeknipte tuinkruiden
paneermeel
margarine of boter

Maak van de aardappelen, melk, zout, peper, nootmuskaat, ham, kaas en tuinkruiden een stevige aardappelpuree.
Vet een bakblik in.
Maak van de aardappelpuree koekjes van 1 cm. dik, wentel ze door de paneermeel en leg op elk aardappelkoekje een klontje margarine/boter.
Leg de aardappelkoekjes op het bakblik en bak ze midden in de hete oven of een gril goudbruin.
Geef er sla en een pikante saus bij.

Elzasser Pizza (Flammenkuche)
4 personen
bereiden 10 min, voorbereiden 85 min, wachten 15 min

Ingrediënten
400 g patentbloem
1 zakje instant gist
3 grote uien, in plakjes gesneden
(olijf)olie
125 ml crème fraîche
200 g gerookte spekblokjes
zwarte peper versgemalen
50 g rucola (sla)
Voorbereiden
1. Meng in een kom de bloem met de gist en 2 tl zout. Roer er 250 ml lauwwarm water door en kneed alles tot een soepel en elastisch deeg. Laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
2. Schenk wat olie in een pan met een dikke bodem en fruit de uien in ca. 7 min. zachtjes gaar zonder te kleuren. Bak ook de spekblokjes even aan. Strooi er naar smaak zout en peper over.
Bereiden
3. Verwarm de oven voor op 225 °C. Bestrooi het werkvlak met wat bloem. Rol het deeg uit tot een langwerpige lap van 5 mm dik.
4. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop. Bestrijk het deeg met crème fraîche. Verdeel de uien en spekblokjes erover en maal er peper boven.
5. Bak de Flammenkuche in het midden van de oven in ca. 15 min. knapperig bruin en gaar. Leg de Flammenkuche op een schaal en garneer met de rucola.
Energie 720 kcal-
Eiwit 21 g-
Vet 36 g-
Koolhydraten 78 g (per eenpersoonsportie)

Gestoofde komkommer met kwark
2 komkommers
1 l olie
1 teen knoflook fijngesneden
1 rode spaanse peper, zonder zaad in ringetjes gesneden
1 prei in ringen gesneden
2 l fijngehakte groene kruiden, peterselie, dille of venkelpeper & zout
150 gram volle kwark

Halveer de komkommers in de lengte en verwijder met een scherpe lepel het zaad. Snijd de helften in plakjes van circa 1/2 cm.
Verhit in de braadpan of wok de olie en (roer)bak daarin kort ophoog vuur de knoflook, de spaanse peper en de prei. Voeg de komkommerplakjes toe en schep alles goed door elkaar.Zet de warmtebron laag en laat het gerecht 10 minuten zachtjes stoven.
Roer er de kwark door en verwarm het gerecht door en door, de kwark mag niet koken, anders gaat deze schiften.
Voeg de groene kruiden toe. Breng het gerecht op smaak met peper en zout.
Rode pepers pak ik uit de diepvries, waar ik altijd restanten bewaar.
Geef er rijst, couscous of polenta bij.

Polenta met kaas:
Benodigdheden:
een houten lepel
6 deciliter vleesbouillon (of water met bouillonblokjes)
1 tak rozemarijn (circa 10 centimeter)*
150 gram maïsgriesmeel voor polenta, zie Info
2 eetlepels halvarine, olijfolie of boter (of meer naar smaak)

* rozemarijn is lekker, maar niet noodzakelijk

Eventueel nog extra:
voor polenta met kaas:
50 gram geraspte Parmezaanse kaas

voor plakken polenta:
CAKEVORM (of hitte bestendige bewaardoos)
(olijf)olie om in te vetten en te besprenkelen

voor een eenvoudige tomatensaus:
1 blikje tomatenpuree (60 gram)
1 volle eetlepel maïzena
2 volle theelepels gedroogde Provençaalse kruiden
2 deciliter water
1/2 eetlepel suiker
zout en (cayenne) peper naar smaak

Info:
Maïsgriesmeel voor polenta wordt ook wel kortweg 'polenta' of  'polentameel' genoemd.
Maïsgriesmeel voor polenta wordt meestal geïmporteerd uit Italië en op de verpakking staat dan: Farina di maïs per polenta.
Tip: De bekendste 'polenta' zit in een doorzichtige cellofaan verpakking met rode opdruk. Er zit een kilo in.  Zoek in de supermarkt niet bij de bakproducten, deze meelsoort is doorgaans te vinden ergens in de buurt van de rijst en de pasta.

BEREIDEN (polenta pap - basisrecept):
Breng de bouillon met de rozemarijn (in een ruime pan) aan de kook.

Laat - als de bouillon kookt - de hittebron hoog staan.
Roer met een houten lepel in de kokende bouillon en strooi er langzaam het maïsgriesmeel in.

Blijf roeren en let goed op: Neem - als de pap begint te koken - de pan even van de hittebron om heftig spatten te voorkomen.

Roer - met de pan van de hittebron af - circa een minuut flink door en zet de pan daarna op een lage hittebron die zo afgesteld is dat de papa net blijft koken. Tip: Gebruik bij een gasfornuis zo nodig een vlamverdeler.

Kook de polenta - regelmatig roerend - in circa 10 - 20 minuten gaar. Voeg wat water toe als de polenta te dik wordt.

AFWERKEN:
Roer halvarine, olijfolie of boter (naar smaak) door de pap en breng de polenta - indien nodig - nog op smaak met zout.
Tip: Polenta kan af en toe roerend enige tijd warm gehouden worden - zet de pap niet te lang van te voren op tafel want dan is hij al stijf aan het worden voordat de eters hem op het bord hebben.
________________________________________
Polenta met kaas:
Bereid de polenta volgens het basisrecept. Roer de kaas door de polenta voordat de pap op smaak gebracht wordt met zout (dat zit namelijk ook al in de kaas)
________________________________________
Plakken polenta:
Bereid de polenta volgens het basisrecept, maar voeg geen extra water toe als de pap erg dik wordt. Doe de polenta na het koken in een met olie ingesmeerde cakevorm en laat de massa tot lauwwarm (of koud) afkoelen. Stort de polenta op een snijplank en snijd de polenta in dikke plakken.
Tip: Serveer lauwe plakken polenta 'zoals het hoort' besprenkeld met een beetje olijfolie.
________________________________________
Eenvoudige tomatensaus:
Roer de maïzena met een klein deel van het water (voor de tomatensaus) glad in een steelpan.
Doe de rest van het water, de tomatenpuree, de suiker en de Provençaalse kruiden in de steelpan.
Breng de inhoud van de steelpan al roerend aan de kook en laat de saus even doorkoken.
Proef en breng de saus op smaak met (cayenne) peper en zout. Klaar!


Algemene bespaartips
Kook pasta de helft van de bereidingstijd en laat in het kookwater met het deksel op de pan nagaren.
Gebruik een snelkookpan voor gerechten die lang moeten stoven.
Kook extra porties en vries ze in.
Halfvolle en magere zuivelproducten zijn goedkoper en gezonder.

9 opmerkingen:

  1. Misschien ga ik die zuurkool Hawaii komende maandag wel eten. Klinkt erg lekker!

    Dat recept met penne en prei maakte ik ook wel eens, alleen doe ik het dan met creme fraiche en gebruik ik ketjap om het wat pittiger te maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Handige recepten, ik denk dat ik er deze week ook iets van ga proberen. Misschien wel een iets andere variatie, want ik probeer altijd zo min mogelijk ingrediënten te gebruiken (en dan wel lekker/niet saai te koken).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker veel recepten! Vooral die van dat pizzabrood vind ik erg aanlokkelijk. Wij eten vandaag zuurkool, maar alleen met spekreepjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voor een vegetarier maakt die ananas de zuurkool ook zonder spekjes smakelijk. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat veel recepten weer, de zuurkool hawaï en de penne met prei/tonijn ga ik zeker uitproberen, bedankt!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je hebt wel weer je best gedaan, zeg, met al die recepten! Ik ga er vast eens een paar uitproberen.
    Groet, Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk al die recepten! Wat gebruik je alleen veel zuurkool. Hier gebruik ik ook altijd een kilo zuurkool, maar dan schil ik er wel een kilo of 4 aardappels bij :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  8. die zuurkool ga ik vanavond maken:))

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Teunie: ik probeer toch elke keer minstens 200 gram groenten per persoon te koken. Voor 4 personen gebruik ik inderdaad 1 kg zuurkool. Het lukt niet altijd om zo veel groenten in het gerecht te verwerken, soms geef ik er salade bij.

    BeantwoordenVerwijderen