maandag 3 oktober 2011

Lekker en goedkoop 2


Nog weer in de rubriek lekker en goedkoop:
(Ik heb me deze keer verteld, ik heb 8 budgetrecepten voor jullie verzameld.)

Spaanse bruine bonen soep
1 groot blik bruine bonen
1 blik gepelde tomaten of tomatensaus of verse tomaten ± 200 gr.
Flink veel paprika poeder, naar smaak (verse paprika kan ook)
Zout
Peper
3 flinke uitgeperste knoflooktenen of knoflookpoeder
2  uien, gesnipperd
1 prei in dunne schijfjes gesneden.
Om extra te binden, 2 grote aardappels in kleine stukjes gesneden toevoegen.
Water of water met een bouillonblokje om te verdunnen.

Uien en prei bakken, de knoflook, zout, peper toevoegen en daarna de tomatenblokjes het blik bruine bonen met vocht en de aardappelblokjes toevoegen.
Eventueel nog iets verdunnen met water of bouillon en koken tot de aardappelblokjes gaar zijn of uit elkaar vallen( hangt van het aardappelsoort af die gebruikt is).*
Dit recept is zonder vlees maar je kunt natuurlijk ook met ( vegetarische)gehaktballetjes/gebakken spekblokjes/plakjes chorizo en dergelijke de soep verrijken.

Tip: Het is goedkoper om gedroogde peulvruchten te nemen, weken en koken volgens de gebruiksaanwijzing. Als ik de helft van pak bonen nodig heb dan kook ik toch het hele pak bonen gaar en vries de helft daarvan in, scheelt tijd de volgende keer. Wel op tijd laten ontdooien in de koelkast.

1 groot blik bruine is ongeveer de helft van een pak gedroogde bruine bonen.

Tip: voeg een klein beetje gare maïs of doperwtjes toe voor de kleur.

* Kruimige aardappelen vallen uit elkaar. Vastkokers blijven blokjes aardappel. Gebruik het soort dat je in huis hebt dat is het gemakkelijkste.

Preitaart
1 pakje diepvriesbladerdeeg
1 kg prei
boter
150g ham
1 ei
zout
peper
4 plakken kaas
paneermeel.

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
Maak de prei schoon, snijdt deze in stukjes en was deze.
Kook de prei in een pan met een beetje water en zout 3 minuten en laat deze dan uitlekken.
Snijd de ham in kleine blokjes.
Klop in een kom het ei los en meng er de ham, prei, zout en peper door.
Vet een springvorm in en bekleed deze met bladerdeeg.
Schep het preimengsel op het bladerdeeg en leg hier de plakjes kaas over.
Bestrooi het met paneermeel en leg hier en daar een vlokje boter.
Zet de vorm 30 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.


Pannenkoeken met koolvulling.
500 g spitskool, fijngesneden
1 ui, gesnipperd
1 tomaat, in stukjes
3 eetl. olijfolie - 2 theel. korianderpoeder
peper en zout
2 theel. paprikapoeder
75 gr. geraspte kaas

Basisbeslag voor 12 pannenkoeken met een diameter van 32 cm.
Voor alle pannenkoeken wordt eerst het beslag gemaakt.
180 cc melk
180 cc water
360 cc bloem
2 eieren
een snufje zout
Doe de melk en het water bij elkaar.
Roer de eieren en het zout erdoor.
De bloem toevoegen en roeren tot men een glad beslag heeft.

Stoof ui, kool en tomaat in de olie totdat de kool zacht is geworden. Voeg peper, zout, koriander en paprikapoeder toe.
Bak een aantal pannenkoeken en rol in elke pannenkoek een deel van het koolmengsel.
Leg de opgerolde pannenkoeken naast elkaar (met de flap naar beneden) in een ingevette ovenschaal.
Bestrooi de pannenkoeken met geraspte kaas.
Bak ze ongeveer 20 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 200ºC.
Dien de warme gevulde pannenkoeken op met een groene salade erbij.
Variatie extra gevuld en pittig: Meng gekruide olijven in stukjes gesneden, ansjovis (of andere vis) en basilicum of pesto door het koolmengsel.
Dit recept is ook met andere koolsoorten te gebruiken.

Broccoli, gehakt en gebakken aardappelschotel.
2 stronken broccoli
aardappelen
uien
gehakt
knoflook(poeder)
kruiden naar smaak.

Schil was en snij de aardappelen in schijfjes en bak deze zachtjes in de olie.
Maak van de broccoli kleine roosjes en voeg deze samen met de in stukjes gesneden ui,knoflook en kruiden bij de aardappelschijfjes.
Rul ondertussen in een koekenpan het gehakt gaar en voeg deze tenslotte toe aan het mengsel.
Lekker met bijvoorbeeld knoflooksaus.


Bonenpot met stokbrood.
2 uien
2 appels (elstar)
blikje maïs à 300g
300g gehakt
1 blik witte bonen in tomatensaus à 425g
1 eetlepel olie
water
bouillonblokje
paprikapoeder
maïzena
blikje tomatenpuree
cajennepeper
teentje knoflook
koffiemelk of koffieroom
peper
stokbrood.

Pel en snipper de uien.
Schil de appels en snijd ze in blokjes.
Laat de maïs uitlekken.
Maak een paprikaroomsaus: pannetje met 250 ml water op het vuur, een half bouillonblokje erin, blikje tomatenpuree, paar scheppen paprikapoeder, scheutje room of koffiemelk of desnoods gewone melk, beetje bloem of maïzena om te binden, snufje cajennepeper, uitgeperst teentje knoflook, roeren, opkoken en nasudderen.
Verhit de olie in een grote braadpan.
Bak de ui met het gehakt bruin en rul.
Voeg de appel en de maïs toe en bak ze even mee.
Schep de bonen met de paprikaroomsaus door het vleesmengsel, voeg 2 dl. water toe en breng alles aan de kook.
Breng het op smaak met wat peper.
Serveer met wat stokbrood.

Gehaktbrood
300 gr. aardappelen
melk
peper en zout
300 gr. gehakt
1 ei
1 ui
1 kleine prei
paprikapoeder
50 gr. geraspte kaas
margarine
Kook 300 gr. geschilde aardappelen gaar en maak er met melk, peper en zout een puree van.
Meng 300 gr. gehakt,1 ei,1 geraspte ui,1 in ringen gesneden prei,paprikapoeder en 50 gr. geraspte kaas door de puree.
Doe de massa in een ingevette kleine cakevorm en zet dit 35 minuten in een matig hete oven van 175C.

Stamppot ijsbergsla met ui en champignons
1 kg aardappelen
zout
peper
nootmuskaat
1dl melk
1 grote krop ijsbergsla
150 g spekblokjes
100 g champignons
1 ui

Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout gaar.
Maak ondertussen de sla schoon, snijd deze in reepjes, was ze en laat ze uitlekken.
Maak de champignons schoon en snijd deze in plakjes.
Maak de ui schoon en snipper deze fijn.
Bak in een pan de spekblokjes uit.
Voeg dan de champignons toe en laat deze een paar minuten mee bakken.
Verwarm in een steelpan de melk.
Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de warme melk peper en zout door.
Schep de sla, spek – champignonmengsel en de ui door de aardappelpuree.

Sperziebonensoep.
 450 gr. gebroken sperziebonen (diepvries)
3 aardappelen
1 takje bonenkruid (of gedroogde bonenkruid)
6 dl runderbouillon (tablet)
3 eetlepels bloem
150 g zure room
zout
peper
1 rookworst
2 eetlepels gehakte peterselie.

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes.
Doe de bouillon, aardappelen, sperziebonen en bonenkruid in een pan, breng dit aan de kook en laat de soep 25 minuten zachtjes koken.
Haal het takje bonenkruid uit de soep en breng de soep op smaak met peper en zout.
Roer de bloem door de zure room en bind hiermee de soep.
Snijd de rookworst in plakjes en laat deze warm worden in de soep,maat laat de soep niet meer koken.
Bestrooi de soep vlak voor het opdienen met de peterselie.

5 opmerkingen:

  1. Ik ben gek op bruine bonensoep dus jouw spaanse versie ga ik zeker eens maken. En die pannenkoeken met koolvulling lijken me ook wel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt weer voor de lekkere recepten!
    De (sperzie)bonensoep en de preitaart gaan we hier zeker een keer proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk recept, die pannenkoeken met koolvulling, dat kun je ook veel variaties mee maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wouw je heb aardig wat recepten neer gezet, die prei taart lijkt me heerlijk!

    Zuinigaan wilde meteen even mijn nieuwe web-adres aan je door geven.. web-log word toch niets meer bij deze het nieuwe adres http://eurominderen.blogse.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vandaag heb ik de Spaanse bruine bonensoep gemaakt, en het smaakte erg lekker.

    Bedankt voor het plaatsten van de recepten.

    Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.