Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 30 december 2011

Erwtensoep

Wat was het gisteren vies weer, we vertrokken gisteravond in een zware hagel/regenbui, waar we in no time heel erg nat van werden.
Volgens mij is het tijd voor een heerlijke pan eigengemaakte erwtensoep!
Hierbij het recept voor een grote pan soep:
300 gram spliterwten
1 flinke prei
1 grote winterwortel
1/2 knolselderij, bij voorkeur met blad
2 uien
2 aardappelen
dobbelsteentjes spek
een schouderkarbonade
bouillonblokjes naar smaak
een kleine rookworst
………………………………………………………………………….
Was de erwten en breng ze in 1,5 liter water met de karbonade en het spek aan de kook. Voeg na een uur de in blokjes gesneden aardappelen en groenten toe en laat 30 minuten koken. Haal de karbonade uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes. Voeg de in plakjes gesneden rookworst en bouillonblokjes toe.
Als je houdt van pittig, voeg dan nog wat sambal toe.
Eet smakelijk!
Bezuinigingsmogelijkheden:
gebruik een snelkookpan
gebruik de hooikist
gebruik minder vlees en worst

Ik varieer regelmatig, soms heb ik geen prei in huis en gebruik ik meer uien, of ik gebruik knolraap, of gebruik ik geen rookworst, maar chorizo.
Voor "echte" snert gebruik ik wel altijd knolselderij.

10 opmerkingen:

  1. Ik maak in de kerstvakantie ook altijd erwtensoep, maar omdat het nog steeds niet echt koud is, heb ik nog niet de neiging gehad om een pan soep te maken. Toch is het wel een idee, want je hebt door nu een grote pan soep te maken, meteen ook weer een voorraadje in de vriezer voor de drukke dagen in januari.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij aten op eerste kerstdag mijn zelfgemaakte erwtensoep, hij was zo op. Ik gebruik een snelkookpan en doe er ongeveer twee keer zoveel groenten in als jij, en een lepeltje kerrie, dat maakt het voor mij altijd net af. Door je blogje heb ik nu alweer trek in erwtensoep! Eet smakelijk alvast!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja hè?! Maar ik vond het wel een gezellige dag, zo lekker binnen terwijl het buiten te keer ging. Ook uitstekend weer om binnen op te ruimen. Vandaag schijnt weer stralend de zon.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. het geheim van de smit (mijn moeder :-) is een zakje (goedkope) nasikruiden toevoegen...

    Fijne jaarwisseling alvast :-)

    Groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  5. smid bedoel ik natuurlijk :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Net waar ik aan toe ben, snert! Morgen is boodschappendag en ik heb meteen m'n lijstje aangepast ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. O wat is erwtensoep toch lekker he! Echt zo,n heerlijke winterkost. Ik ga je recept uitproberen hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Sinds mijn man een jaar of 5 terug 20 kilo afgevallen is maak ik mijn erwtensoep in plaats van karbonade met hamlapjes deze zijn veel minder vet, ook doe ik er sinds die tijd zuurkoolspek bij dat ik er na het koken weer uithaal ook voeg ik een magere rookworst toe.
    Omdat ik niet wil dat mijn man weer teveel aankomt.
    Dit in verband met de diabetes die hij heeft sinds hij 20 kilo afviel hoeft hij geen insuline meer te spuiten en dat wil ik graag zo houden.
    groetjes,
    Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lekker hoor! Erwtensoep maken is bijna mijn hobby en altijd weer leuk om nieuwe erwtensoep recepten te ontdekken. Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen