dinsdag 13 maart 2012

Hoe serieus moet je de houdbaarheidsdatum nemen?

Op voedingsproducten moet een houdbaarheidsdatum staan (is dat eigenlijk wel zo?), maar tenminste houdbaar tot betekent helemaal niet dat je producten na die datum weg moet gooien.
Tip van het Voedingscentrum (en ook van mij):  Vaak is het helemaal niet nodig om voedsel weg te gooien en is het nog prima bruikbaar! Probeer te zorgen dat je niet gigantische voorraden opbouwt en maak het oudste eerst op en daarna pas wat later gekocht is.
Belangrijk bij meel en pasta producten: koel en droog bewaren.
Ook de aflevering van Zembla op vrijdag 9 maart ging over voedselverspilling. Klik hier om de uitzending via uitzending gemist te bekijken.
Ik vind het een heel belangrijk onderwerp. Het is niet alleen goed voor je portemonnee om niets weg te gooien. In Nederland wordt per jaar voor VIER MILJARD euro aan voedsel weggegooid. Je leest het goed, dat is €4.000.000.000,- Dat moet anders kunnen. Begin bij jezelf en gooi niets meer weg!
Kniepertie heeft een pagina op haar blog gemaakt waar ze op bijhoudt hoeveel ze voedsel weggooit.
Een geweldig initiatief wat navolging verdient in consuminder-bloggersland.
Ik denk er over om zelf ook zo'n pagina te beginnen. Typisch een gevalletje van na-aperij, maar wel met goede bedoelingen. Ik verwacht namelijk dat het me inspireert om nog minder weg te gooien dan ik nu al doe. Ik heb het idee dat ik erg weinig weggooi, maar misschien valt het stiekem behoorlijk tegen!
The proof of the pudding is in the eating, zeggen ze tegenwoordig in goed Nederlands.Voor lezers die niet weten wat dit betekent: de ondervinding (praktijk) zal het leren.

Nota bene: dochter moet een go of no go krijgen bij met maken van een werkstuk en dat op een volledig Nederlandstalige opleiding. Zijn ze daar helemaal van de ratten besnuffeld? Waarom niet goed en correct Nederlands! Maar goed, dit terzijde.

Het weggooien van voeding in de laatste week in huize Zuinigaan:
1 sinaasappel die van binnen verrot bleek te zijn, een nare blauwe schimmel zat er in de kern. De sinaasappel had niet lang op de schaal gelegen en was waarschijnlijk bij aankoop al aan het rotten.

17 opmerkingen:

  1. Misschien na-apen, maar als iedereen dat nu eens zou doen, dan zou het best een groot effect hebben denk ik. Als je je bewust ben van wat je allemaal wel niet weggooit, dan is de kans groot dat je het toch minder gaat doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja weet je, 'k kan het ook stilletjes ergens bijhouden, maar het confronterende zit 'm vooral in het feit dat je open en bloot op het wwweb aangeeft wat er bij jou thuis, euh in mijn huis, weggegooid wordt aan eetbaars.
    En ook al zou het minder dan gemiddeld zijn, eigenlijk is alles wat je weggooit, teveul.
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Op Amerikaanse blogs zie je het ook, dan heb je iets als Food Waste Friday, waar op vrijdag een foto wordt gemaakt van de dingen die die week zijn weggegooid. Soms is het veel, soms is het niets. Het inspireert wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja t is verschrikkelijk veel geld en ook verschrikkelijk van het verspilde voedsel,terwijl in andere delen zoveel honger en tekorten zijn.
    Zou het door de zogenaamde economische crisis niet minder worden? ( winkels schijnen minder te verkopen?, dus mogelijk eet men meer op ipv weggooien en nieuw kopen?)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind het een goed idee. Vooral omdat je jezelf ermee confronteert. Bewustwording heet dat in goed Nederlands ;-) en dat is nooit verkeerd. Ik ga het ook eens bijhouden...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gisteravond een pak volle melk van C.2000 leeggedronken. THT 04-03-2012. Smaakte nog net zo lekker. Met dank ook aan mijn goede koelkast (denk ik)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je dat geregeld doet dan went je lichaam er vast aan. Ik had vroegah een tante die dat ook deed en er geen last van had. Dronk ik er een glaasje melk dan was ik 2 dagen doodziek.
      Groetjes Nikki

      Verwijderen
  7. de vriend van mijn dochter zei toen hij pas wat met haar kreeg dat hij beslist niets eet wat over de datum is, nou dat denkt hij want bij ons komt best wel eens iets op tafel dat de datum gepasseerd is, wat niet weet wat niet deert en er is nog nooit iemand ziek geworden ,want het is net als met alles , zo lang je je gezonde verstand gebruikt kan er heel veel.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Als je goed naar je etenswaren kijkt en goed ruikt, weet je zelf wel of je het nog kunt eten of niet (is mijn mening). Goed initiatief om bij te houden hoeveel je weggooit. Ik probeer ook zo'n tabje aan te maken op mijn blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De hond is een goede restverwerker. Anders had ik wel eens een stukje brood met schimmel. Nu verdwijnt het tijdig in de hondenmaag.Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb zojuist 4 taco dinner-kits bij de Xenos gekocht voor 10 cent per pak. Officieel nog houbaar tot volgende week, maar ik durf het over 3 maanden ook nog rustig te eten. De kruiden blijven nog veel langer goed. Misschien dat de taco's wat slapper worden, maar op iets wat na produktie een houdbaarheidsdatum meekrijgt van een jaar of 2, is 3 maandjes bijna verwaarloosaar.
    Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij eten al maanden olijfolie die over de datum is. De hele partij ging voor een schijntje weg een week voor de tht datum. Het smaakt nog heerlijk. Ook het pak griesmeel met tht datum 2007 ging er nog prima in vorige maand.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Bij droge produkten maakt de houdbaarheids datum niet zo veel uit, hooguit neemt de smaak wat af.
    Met de verse produkten ben ik wat voorzichtiger. Maar als geur en smaak goed zijn wordt het hier ook opgegeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Tja, als het maar niet doorslaat. Mijn schoonmoeder werkte als thuishulp bij een oude meneer. Deze zei rustig bij schimmel op een stukje vlees, och dat snijd ik wel weg hoor... Hij is er trouwens wel oud mee geworden :-).

    gr. An

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Weggooien, ik kan me niet herinneren wanneer ik iets eetbaars heb weggegooid, ja toch beschimmelde geraspte kaas. Normaal leg ik een aangebroken zakje ( koop ze in de reclame)in de vriezer, ideaal, nooit schimmel en dat was ik nu vergeten:-((
    Verder bewaar ik restjes aardappel in de koelkast, schil de andere dag een aardappel minder en doe de koude op het laatst bij de warme aardappels en laat dat nog even staan. Werkt prima.
    Kapjes van brood eten jullie toch ook wel? lekker met appelstroop vinden wij.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wij gooien zelden voedsel weg. Heel veel producten zijn rond de THT datum nog goed. Eet het eerste op wat het eerste op moet is een simpel maar werkend advies.
    Ik ben erg geschrokken van de hoeveelheden voedsel die er worden weggegooid, zoals ook naar voren kwam in de uitzending van Zembla.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. als iets echt bedorven is dan gooi je het weg. Heb je bijv. groente dat wat 'slap'geworden is, zet het in koud water, wortel, sla pept toch weer op. Verder verstandig inkopen en gebruiken. Oud brood, daar maken we tosti's van of wentelteefjes, of aan dobbelsteentjes met olie in de oven lekker bij sla of soep. Het laatste restje kaas wat je niet meer kunt schaven, raspen en invriezen. Groente dat je hebt gekocht maar wat net niet meer voldoende is voor het hele gezin, kook er maar soep van gewoon meerdere 'restjes' gebruiken. Aardappelpuree wat over is van een warme maaltijd, niet weggooien! Andere dag goed kruiden en roer er een blikje tonijn door. Kleine hamburgertjes van maken, laten rusten in de koelkast en daarna bakken in wat olie. Wat tht betreft, beoordeel het product op kleur, geur en smaak.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.