Een aantal weken geleden zaaide ik groenten en bloemen in bakken. Oost-Indische kers, goudsbloem, veldsla en zaad dat ik gewonnen had uit de groentebakken van mijn dochter. Ik meende zeker te weten dat het rucola was. Dat leek me lekker om te eten. De zaailingen kwamen goed op, beter dan de Oost-Indische kers en ook beter dan de goudsbloem.
Alleen leken de plantjes van de "rucola" niet echt op rucola! Het getande blad ontbrak!
Is dit wel rucola?
Ik maakte er voor jullie een foto van:
Op zich geen probleem, dan ga ik de blaadjes en steeltjes van dit plantje door een salade doen. Ook dat is eetbaar.
Wat denk jij dat dit is?
Snijbiet?
BeantwoordenVerwijderenIen
Aaf, ik heb jouw foto in mijn plantdeterminatieapp gezet. Die zegt dat het zwaardherik is, ook wel wilde rucola genoemd. Kijk maar eens op Wikipedia, daar staat veel informatie erover.
BeantwoordenVerwijderenEr zijn meerdere soorten rucola. Zonder die leuke supermarktblad en met klein ronder blad.
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je wat probeert. Rucola gaat in de zomer doorschieten, maar groeit makkelijker in het najaar.
Ik heb geproefd en het smaakt naar rucola. Het is gewoon een ander soort blad!
VerwijderenZo zie je maar dat je op het verkeerde been gezet kunt worden door supermarktproducten!
VerwijderenAch, ik doe ook wel eens gekke dingen. Zo heb ik jaren terug via alieexpress rucola gekocht. Het was een proefbestelling. Want eng die Chinezen, en zaden via alieexpress kost je de kop niet.
VerwijderenMaar wel de planeet
VerwijderenIk denk ook aan rode biet. Groetjes jet
BeantwoordenVerwijderendit iis vrijwel zeker geen rode biet,zou zeggen proef een blaadje dan is het misschien duidelijk.snijbiet zou kunnen maar ben ik niet zeker van zolang ik het niet van dicht bij zie
BeantwoordenVerwijderenBen je wel voorzichtig Aaf? Als je niet zeker weet wat het is.
BeantwoordenVerwijderenIk heb eens gelezen over een gezin die dacht wilde peterselie te hebben gevonden, maar het was iets anders en ze zijn heel ziek geworden.
Gevlekte scheerling waarschijnlijk. Die is zeer giftig.
VerwijderenRadijsjes???????????
BeantwoordenVerwijderenEr zijn meer dan 2 soorten rucola. Ikzelf vind de gewone wilde rucola het lekkerst.
BeantwoordenVerwijderenThea
Als de planten wat ouder worden zullen de bladeren wat meer getand zijn, dan herken je ze waarschijnlijk beter als rucola!
BeantwoordenVerwijderenDit is het juiste antwoord, naar mijn idee is dit wel rucola, maar gewoon nog in de kleuterfase. De meeste planten beginnen hun jonge leven in een iets andere gedaante; eigenlijk net zoals mensen zou je kunnen zeggen....
VerwijderenLeesgraag.
Bietjes zijn het in ieder geval niet, want de kiemplantjes ervan zien er heel anders uit. Zover ik vanaf de foto kan beoordelen is het wel sla, maar of het rucola is weet ik niet. Ik vind het lijken op de snijsla die mijn moeder vroeger ook zaaide. Het smaakte als iets dat tegenwoordig botersla genoemd wordt en waar zowel mijn zus als ik een gloeiende hekel aan hadden vanwege het weeïge mondgevoel.
BeantwoordenVerwijderenVraag me ook af of het zaad dat ervan gewonnen is wel soortecht is. Als de oorspronkelijke plant een product is van veredeling gebeurt het zelden dat je uit het ervan gewonnen zaad dezelfde plant terugkrijgt. Dat kan in dit geval ook heel goed mogelijk zijn. Iets met F1-hybriden
Ik had er nog helemaal niet aan gedacht dat het zaad misschien helemaal niet soortecht is. Dat kan natuurlijk heel goed. Dochter had het zaad en een hoge staande bak voor haar verjaardag gekregen en de planten schoten in de herfst door. Daar heb ik de zaden van gewonnen in de veronderstelling dat ik dan weer dezelfde soort planten zou krijgen, maar dat hoeft inderdaad helemaal niet het geval te zijn.
VerwijderenMisschien een tip installeer de app lens op je mobiel. Je maakt dan een foto van iets waarvan je wil weten wat het is en dan wordt het gevraagde item meteen opgezocht. Echt heel handig.
BeantwoordenVerwijderen