Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 15 mei 2012

De OV chip, o wat is die toch hip!

Ik ben een beetje in een rare bui zoals je ziet. Ik zit me net te verbazen over de OV chip. Nou ja verbazen, eigenlijk erger ik mij groen en geel. Ik heb een internetaccount, waarbij ik kan nagaan hoe mijn reizen verrekend zijn met mijn saldo. De afgelopen maand was het goed mis, maar omdat het in mijn voordeel was, laat ik het maar zo. Volgens de site van de vervoerders kan je alleen een declaratieformulier inzenden als je vergeten bent om uit te checken of als je te veel betaald hebt voor je reis. Bijbetalen hoeft niet, kennelijk. Niet dat ik van plan was over de te weinig betaalde reizen een declaratie in te dienen overigens. Het gaat steeds om kleine beetjes.
Ik zal in dit blogje eens uitrekenen wat mijn voordeel was.

- op 13 april ben ik volgens de OV kaart gereisd van Gieten OV Knooppunt N33/N34 naar Groningen, v Ketwich Verschuurbrug Wonderlijk, want ik reisde in werkelijkheid van Groningen centraal station  naar Drachten. Ritprijs Gieten Groningen €3,33. Werkelijke ritprijs (Groningen Drachten na overstap) €4,86.

- op 21 april ben ik volgens de OV kaart in Drachten een bushalte eerder uitgestapt. Klopt niet, ik ben op de gebruikelijke halte uitgestapt. Prijsverschil €0,78. Veel geld eigenlijk, misschien moet ik inderdaad eens een halte eerder uitstappen. Dan krijg ik wat beweging en bespaar op de reis.

- op 27 april stadsbus: incheck bij huis, uitcheck bij station. Bij de verrekening staat: incheck op zonegrens 1432 1422 - uitcheck in Peize Joest Lewelaan (nooit geweest, nooit van gehoord) - overigens ben ik volgens diezelfde OV chipkaart een minuut later op het centraal station Groningen overgestapt in de bus naar Drachten. Ritprijs volgens OV chip €0,95 De prijs voor de werkelijk gemaakte reis is €1,60

- op 27 april een overstapritje met de stadsbus - ingecheckt bij station, uitgecheckt vlak bij mijn huisadres. Incheck staat op dezelfde bushalte als de uitcheck, ergens in mijn woonwijk, maar niet bij de bushalte waar ik ingestapt ben - ritprijs 0 euro. Werkelijke prijs €0,80.

Mijn voordeel in totaal: €3,76. Dat is niet wereldschokkend, maar waar ik problemen mee heb, is dat 7x in één maand een andere halte geregistreerd wordt dan de werkelijke halte en soms een heel andere busverbinding.
Wat als het bedrag van de fout geregistreerde reis meer is dan de werkelijk gereisde kilometers? Hoe bewijs ik dat ik niet in Gieten of in Peize was? Hoe krijg ik, als ik teveel betaal, mijn geld terug?
In de herfst was het duidelijk, toen was de rit wel goed geregistreerd, maar om ondoorgrondelijke redenen was er bijna 25 euro te veel gerekend. (Klik hier voor het bericht) Ik kon bewijzen dat ik van Drachten naar Groningen gereisd had. Maar wat als je dat niet kunt bewijzen?

Nog een aanvulling: op 12 mei ben ik na een overstap uit de stadsbus van het Centraal station in Groningen naar Westlaren (ten westen van Zuidlaren) gereisd. Ook dat ging niet helemaal goed. De incheck klopt, maar de uitcheck is na 20 minuten weer op het Centraal station in Groningen. Een gratis ritje dus. Mijn voordeel: €2,33.

Optelsom van mijn voordeel tussen 13 april en 13 mei: €6,09.  Werkelijke prijs voor alle busreizen met mijn OV chip was €70,78. Mijn voordeel door alle storingen is bijna 10%. Met dank aan Arriva en Qbuzz.

11 opmerkingen:

 1. Als er bij jou al zoveel fout gaat,hoe werkt het systeem dan landelijk gezien? Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oeps, en wat nou als er in Peize precies op 't moment dat jij daar 'niet' was iets gebeurde waarover men (lees justitie ofzo) jou wil ondervragen? Leg dat dan maar 'ns uit.
  Big Brother is watching YOU, eng idee!
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik reis nooit (misschien gelukkig) met het OV. Maar als ik jou verslag zo lees, ben je bijna verplicht om na elke OV reis alles na te kijken. In dit geval is het dan wel in je voordeel, maar ik kan mij zo voorstellen dat er ook veel reizigers gedupeerd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Iedere keer als ik je stukjes over de OV chipkaart lees ben ik blij dat ik nooit met het ov reis. Niet iedere verandering blijkt een verbetering...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook al een paar keer gehad dat de verkeerde halte genomen wordt, maar bij mij was het steeds in mijn nadeel. Van 1 van die keren heb ik mijn geld terug gekregen. Volgens de OV chip was ik toen bij een halte 10 kilometer terug ingestapt. Omdat de bus maar 1 keer per uur rijd, klopte de tijd van instappen niet en het was ook nogal onmogelijk om 10 minuten later op de uitstaphalte te zijn. Dus dat kom ik nog enigsins bewijzen. De andere keren heb ik niets teruggekregen. Toen ging het steeds om 2 haltes verschil, ongeveer 40 cent.
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is toch erg! Dat dat ding zo slecht werk! Hebben ze nu nóg alle fouten er niet uit?!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gelukkig hoef jij de eerste € 3,76 die in je nadeel uitvalt niet te declareren bij OV!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier in België draai ik dat om. Wij hebben zo geen chipkaart, maar we kunnen bij vertragingen van de trein wel een vergoeding krijgen. Met die vergoeding kan je wel enkel treinbiljetten kopen, maar toch.

  Hoe werkt het? Als je een abonnement hebt kan je een formulier invullen met je vertragingen. Op basis van de duur van de vertraging krijg je een vergoeding. MAAR er zijn sites die de vertragingen automatisch bijhouden en het formulier automatisch opmaken.

  Wat kan je dus doen? Elke werkdag zoek je vertragingen op je traject op en vult die in op het formulier. Als je genoeg vertragingen genoteerd heb kan je een compensatie vragen. Je hoeft dus niet werkelijk op die trein gezeten te hebben.

  Brengt me per jaar zo'n 100 euro op waarmee we uitstapjes met de trein kunnen maken.

  Correct? Niet helemaal, maar de dienstverlening van de spoorwegen is hier vreselijk. Dan is dat een welgekomen compensatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben een Belg en zit dus zonder wietpas. Erg vervelend. Ik heb me een 'anonieme' OV pas moeten aanschaffen. Nadat ik met mijn pin pas betaald had was de buspas natuurlijk niet anoniem meer. Big Brother weet in welke bus of trein deze Belg zit en dit nog wel live. Ik hoopte dat ze omwille van mij en mijn zakkie wiet geen hele bus zouden gaan tegenhouden?

  Het viel me wel op dat de reis goedkoper uitviel dan wat mijn computer voorspelde. Als ik de pas mag geloven. Als het systeem geografisch ook zulke fouten maakt als jullie vertellen, dan is het systeem voor de politie totaal onbruikbaar want dan zetten ze hun fuik misschien 100 km verder op dan waar de persoon die ze willen spreken zich bevindt? En 5 uur te laat. En dan staan ze daar. Busje komt zo... :-)

  Ik dacht dat men het systeem zou kunnen misbruiken om Belgische 'drugstoeristen' nog wat harder te koeioneren. Maar. Misschien vraagt men zich af waarom er de laatste tijd zoveel Belgen van Leeuwarden naar Groningen reizen? En dan half gratis nog wel.

  'Eerlijk en slim' staat er op het pasje. Dat zouden ze op de wietpas ook mogen zetten... Als je na 30 jaar zomaar ergens niet meer binnen mag? Om dan half gratis half het platteland van Nederland te mogen komen bekijken...Iedereen blij. Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat als je vergeet uit te checken en dan niet meteen in een andere bus weer incheckt? En pas een week later weer het OV neemt? Blijft die chip dan heel de tijd kms zitten tellen? Omdat hij denkt dat je nog altijd in die bus zit? Dan ben je wel klaar. Misschien stopt het systeem na een paar uur met tellen omdat het systeem dan denkt : het kan toch niet dat diene mens al urenlang telkens dezelfde rit zit te maken of wat?

  Ik ben daar wat bang voor want in één bus ging er tijdens het uitstappen twee keer een rood lichtje branden : uitchecken niet gelukt (of zowat). En de derde keer ging het prompt van : U BENT REEDS UITGECHECKT! (domme Belg). Ik ben maar rap uitgestapt. Voor je het weet ben je per ongeluk weer ingecheckt. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Update : het lijkt wél goed te werken. Mijne bonus van vorige keer hebben ze deze keer afgepakt. Ik heb het ding moeten bijladen.

  BeantwoordenVerwijderen