zondag 21 oktober 2012

Je computer moet worden nagekeken, echt waar!

Ik werd gisterochtend wakker gebeld door een Engels sprekende man met Indiaas of Pakistaans accent. Hij zei dat hij belde namens mijn computermaatschappij en dat mijn computer dringend moest worden nagekeken, daarvoor had hij mijn bankrekening nodig, geboortedatum, mijn pin etc. Dan kon mijn computer eens goed worden nagekeken.
Ik had niet de vertegenwoordigheid van geest om te vragen welke computermaatschappij zo nodig "maintenance" moest plegen aan mijn computer, maar wat ik wel wist, is dat ik bij de neus genomen werd. Nog nooit meegemaakt dat ik gebeld werd met een smoes. Ik bromde iets van "You've got the wrong number" en hing op.
Denken ze nou echt dat ik via de telefoon mijn bankrekeningnummer en andere persoonlijke gegevens zou geven? Ik was nog niet helemaal wakker, maar nog steeds niet achterlijk.

25 opmerkingen:

 1. Wat een eng verhaal! Dat het kennelijk ook op deze manier gaat! En hoe komen ze erop!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja! En wij maar denken dat het alleen ons overkomen was. Ze hebben bij ons wel verschillende keren gebeld. En bij mijn moeder ook en die is wel wegwijs met haar laptop en tablet maar kreeg het na 3 keer wel een beetje benauwd van die mannen! Gelukkig was ik er toen ze voor de vierde keer belde! Heb toen "netjes" uit gelegd dat we hier niet van gediend zijn!
  Zuinigaan ik lees je blog met plezier. Fijne zondag! Sam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De regiokrant schreef een stukje over die lui. Zelfs de politie wilde meldingen van dat soort telefoontjes.Omdat ze met onderzoek bezig waren. Ik heb van die gasten al drie keer een telefoontje gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, had ik ook van de week. Een vraag in het engels over Windows. Even aangehoord en toen gezegd in het hollands dat ik geen engels spreek en ik heb opgehangen.
  Lees je blog dagelijks en steek er altijd wat van op.
  Fijne zondag
  Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed gedaan! Onze buurman trapte er een paar weken geleden in. Gelukkig nog geen permanente schade aan zijn computer of bankrekening, en een buurman heeft zijn computer weer ontdaan van alle malware die hij onder leiding van de beller er op had gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ze proberen het op alle manieren: zo komen er ook regelmatig nepmailtjes langs. Laatst had ik er zogenaamd nog een van mijn provider: of ik alle inlogcodes maar even wilde doorgeven.
  Ik waarschuw de kinderen er zoveel mogelijk voor om met verdachte mailtjes, sms'jes en telefoontjes naar mij of hun vader toe te komen. En ze mogen ook niet zomaar iets van ons downloaden of ergens een sms'je naar sturen. Tot nu toe luisteren ze braaf naar ons, maar we blijven er voor waarschuwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik kreeg laatst zogenaamd een mailtje van mijn bank,maar gelukkig vond ik het raar en heb het mailtje gemeld aan mijn bank en die vroeg of ik het meiltje wilde doorsturen aan valse-email@ing.nl ,dat heb ik ook gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. héhé, ze kunnen maar proberen. Stel dat het hun in 1% van de gevallen lukt, dan is dat een hééél winstgevende business. Verwerpelijk tot en met, maar heel moeilijk te bestrijden.

  Nu, ik wil je ook bedanken. Naar aanleiding van je bericht mijn pc eens opgekuist en nu loopt het beestje terug als nieuw.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. aaai i had t van de week werkelijk ook 2 x....gewoon de telefoon meteen erop gelegd, maar tjeemig....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. je bent wel heel blonT als je daar intuint. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, deze is zo doorzichtig dat het gewoon lachwekkend is. Vorige week kwam er iemand bij me aan de deur die zei dat er de laatste tijd veel inbraken bij mij in de wijk waren. Hij reageerde quasi-verbaasd dat ik daarover niets op het nieuws gehoord had.'O, ik luister nooit naar het nieuws, daar word je maar bang van.' Hij leek even confuus, maar zei toen: 'En nou mogen wij van mijn bedrijf gratis alarmsystemen weggeven.' Ik heb toen erg gelachen en hem vriendelijk afgewezen. Bij mij valt echt NIKS te halen, alleen al het idee dat ik een alarmsysteem zou willen. Maar ik vond het ook een raar verhaal, alle interne alarmbellen gingen af (haha, dat had ik tegen hem moeten zeggen!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé ik heb er ook 1 aan de deur gehad, die man was zo verbolgen dat ik niet eens gratis een alarmsysteem wou. Bij mij hetzelfde praatje. Er waren heel veel inbraken geweest in de buurt. Ik heb hem verteld dat hij dan in de verkeerde buurt was;) Rare telefoontjes luister ik niet eens af, gewoon de haak erop.

   Verwijderen
  2. Ook hier in het uiterste zuiden kwamen ze langs om een gratis alarmsysteem te plaatsen. Wie trapt daar nou in! Gratis.Hier zouden zogenaamd ook heel veel inbraken in de buurt zijn geweest. Nou daar weet ik niks van. Hopelijk zijn er geen mensen ingetrapt.
   De laatste tijd hoor je steeds meer van die rare verhalen dat vreemden aan je pincode of computergegevens willen komen.
   Hopelijk blijft iedereen heel alert.
   Groetjes kreeftje.

   Verwijderen
  3. Hier ook zo eentje die mij een alarm wilde aansmeren. En waarschijnlijk de betekenis van het woord 'nee' niet kende. Hij ging echter zo ver dat als er ingebroken zou worden op het moment dat mijn kinderen thuis zouden zijn, dan was het mijn verantwoording als mijn kinderen iets zou overkomen!!!! Duidelijk aangegeven dat ik niet akkoord ging met de manier waarop hij angst aan het aanpraten was. Daarna diverse bedrijven afgebeld om na te gaan of die man van hun was, maar niemand wist van iets af en waren verbolgen over zijn aanpak. Hier betrof het een oudere man, schat eind 50, grijs/wit haar, brilletje op en kwam 'intelligent' over. Zonde dat hij zichzelf verlaagt voor zo iets als dit.

   Verwijderen
  4. Als je die mensen binnen laat, gaan ze natuurlijk uitvoerig bekijken waar de sensoren op zouden moeten worden gehangen, etc. En een paar dagen later zijn alle kostbaarheden meegenomen. Een gratis alarmsysteem? Als het er eenmaal zit verdienen ze er niets meer aan.

   Verwijderen
  5. Hier had ik nog nooit van gehoord! Ik denk niet dat ik zo maar iemand binnen zou laten, maar het is sowieso wel even goed om te lezen met wat voor verhalen mensen aankomen. Persoonlijke gegevens aan de telefoon geven doe ik in ieder geval niet, als de bank oid iets van me moet hebben, dan laten ze maar contact opnemen door een door mij bekende contactpersoon!

   Verwijderen
 12. Het wordt steeds gekker, een belletje hebben wij nog niet gehad over de computer. Wel werden we gebeld door een engels sprekend persoon dat we een prijs hadden gewonnen of we even onze kreditkaart gegevens wilde geven.Dus bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ongelooflijk, dat heb ik nog nooit meegemaakt! Wat een brutale actie zeg. Echt niet normaal...wat gaan ze ver om je bankrekening te kunnen leegplukken zeg...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dit onderwerp was een aantal weken geleden ook bij het programma opgelicht. Er trappen vooral oudere mensen in, dus ouderen laat je niet foppen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ben (nog) niet gebeld gelukkig, maar ik trap hier niet in! Ik koop zowiezo niet aan de deur en wimpel telefoontjes resoluut af! Laatst aan de deur iemand die "namens onze gemeente" langskwam met de mededling dat de containers gereinigd konden worden, uiteraard tegen een geringe vergoeding. Ik zei van nee geen belang bij, had ie maar geen container moeten worden! Hij bleef proberen en dat de buren dit ook hadden gedaan enz enz. Ik gelijk met gemeentehuis gebeld en die wisten nergens van. Maandags in de krant stond het stukje al dta er containeroplichters actief waren....Hoe komen ze erbij!! Koppie erbij als je een of ander vaag figuur aan de deur of telefoon krijgt!


  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Enkele maanden terug kreeg mijn moeder een telefoontje : een mannenstem wenste haar proficiat dat ze met een loterij van één of andere kledingketen 25 000 euro gewonnen had. Om het bedrag op mama's rekening te kunnen storten, had de beller wel even het rekeningnummer én het bijhorende nummertje uit vier cijfertjes nodig.... Mijn moeder is, ondanks haar leeftijd, nog heel oplettend en rook onraad. Ze zei tegen de man aan telefoon dat hij even moest wachten want dat ze die gegevens niet bij de hand had en die nummers niet uit het hoofd kende en dat ze even ging zoeken. Ze liet de hoorn openliggen en dronk op 't gemak nog een tasje koffie. Na een vijftal minuten nam ze de hoorn terug op en zei dat ze de gegevens bijna gevonden had en ze die direct zou doorgeven. De man aan telefoon zei dat ze zich niet moest haasten en dat hij wel zou wachten. Ons ma haastte zich dus totaal niet en wachtte nog een tiental min vooraleer ze terug aan telefoon kwam. De heer aan de andere kant was zeer vriendelijk en zei dat hij de gegevens zou noteren. Ons ma zei dat het heel vriendelijk was van hem maar dat ze zich bedacht had : zij was oud en had die 25 000 euro niet nodig en hij mocht dat bedrag op zijn eigen rekening schrijven. Hij is beginnen vloeken en mijn moeder uitmaken voor rotte vis omdat ze hem zolang aan de lijn gehouden had....Mama heeft hem, vlak voor ze de telefoon toelegde, nog veel plezier gewenst met zijn 25 000 euro.....

   Verwijderen
 16. Heel toevallig is, door een misverstand met KPN, mijn telefoonnummer dat ik al bijna 40 jaar heb een "geheim" nummer geworden. Eerst dacht ik erover om het nummer weer in het telefoonboek te laten opnemen, maar later bedacht ik dat het toch wel handig cq verstandig is om het "geheim"te laten blijven. Haha.
  En aan de deur doe ik bij rare verhalen gelijk de deur weer dicht en op het veiligheidsslot.
  Laatst kwam een meisje aan de deur vragen of ze hier even naar de WC mocht. Nou, niet dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Nou ja zeg! Wat een brutaliteit!
  Hier is het zover nog niet gekomen, maar ik krijg elke dag wel een aantal mailtjes van een aantal banken..

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het erge is dat hier toch heel veel mensen intrappen, meer dan dat je zou denken. Er begint vaak pas een belletje te rinkelen als ze het met hun kinderen of bekenden over het telefoontje hebben gehad. Het heeft vaak met onwetendheid te maken maar ook met het feit dat je overrompeld wordt door zo'n figuur aan de telefoon. Je kunt tegenwoordig niet voorzichtig genoeg zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. bij ons kwamen ze ook aan de deur, aangezien ik zelf bij een beveiligingsbedrijf had gewerkt, en ze van dat beveiligingsbedrijf ook kwamen, had ik meteen een leuk gesprekje, zij boden dat systeem ook gratis aan, wij hebben het na wat overwegingen gedaan, en hem nu bijna 1 jaar, en geen enkele spijt van gehad! nou was er ook in mijn vorige woning ingebroken, en alleen al de psychische schade is niet in geld uit te drukken, daarnaast ben ik nu ook veelal alleen thuis en ook nog eens slechthorend geworden, dus je snapt dat wij er heel blij mee zijn, dat ik mij toch een stukje veiliger kan voelen!

  BeantwoordenVerwijderen