maandag 10 december 2012

Goedkoop eten en gezond blijven

Hoe zorg je er voor dat je gezonde voeding binnen krijgt en toch je uitgaven beperkt houdt?

- Kies vaker peulvruchten in plaats van vlees als eiwitbron.
Peulvruchten bevatten vezels en heel gezonde bouwstoffen. Dit zegt het Voedingscentrum over peulvruchten:
In peulvruchten zitten meer vezels dan in de meeste volkorenproducten. Peulvruchten bevatten weinig calorieën. Peulvruchten zijn verder rijk aan koolhydraten, eiwitten, B-vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor.
Peulvruchten zijn goede vleesvervangers. Volwassenen kunnen een portie vlees van 100 gram vervangen door 75 gram peulvruchten. Vooor kinderen van 4 tot 12 jaar is dat 50 tot 75 gram peulvruchten. Goed spul dus en niet duur. Een stuk goedkoper dan vlees.

- Kies groenten van de koude grond van het seizoen. Dus niet geteeld in de kas en niet geteeld in verre landen. Koop groenten niet voorgesneden, maar snijd zelf, dat scheelt vitamines en daarnaast euro's. Ook groenten uit blik, diepvries of glas zijn een goede keus, dit omdat het conserveringsproces heel snel gaat, zodat er bijna geen vitaminen verloren gaan. Kies daarbij dan niet voor A-merken, maar voor minder bekende merken of huismerken. In de verschillende soorten groenten zit een wisselende hoeveelheid vitamines en mineralen. Daarom is het goed te variëren, dan krijg je van alle bouwstoffen voldoende binnen.

- Koop geen kleine hoeveelheden. Koop een grote zak, in plaats van een kleine verpakking. Bij grote verpakkingen krijg je meer waar voor je geld en ben je per kilo een stuk goedkoper uit. Koop een heel brood en geen broodjes. Luxe broodjes zijn soms minder gezond, dat komt omdat aan de receptuur vet (croissant) of suiker toegevoegd is (koffiebroodje, puddingbroodje). Vries de rest in of bewaar het op een koele, droge plaats.

- Kook, bereid en bak zelf. Alle kant en klaar is duur en voedingskundig niet altijd (en misschien wel meestal) verantwoord. Wat mankeert er aan kant en klaar? Te weinig groente in warme maaltijden, te zout, te vet, slechte vetten etc. Voorgesneden groenten zijn niet om half zes gesneden als je ze om zes uur wilt koken. Die zijn dagen geleden al gesneden en gaan hard in kwaliteit achteruit als ze gesneden bewaard worden in de supermarkt. Bovendien is voorgesneden groente vaak een stuk duurder dan zelf gesneden. Let maar eens op wat gesneden uien, spitskool of champignons kosten!

8 opmerkingen:

  1. 't Enige wat 'k voorgesneden koop is 'verse' boerenkool. Zo jammer dat je bijna nergens die struiken nog kan halen, en m'n postzegel leverde ook dit jaar maar 1 struikje ;)
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toch jammer,dat groenten en fruit zo duur zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Op het schapkaartje staat veelal de prijs per kg of liter.
    Als je daar op let zie je vaak grote verschillen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die struiken koop je nog op de markt. Helaas ook geen boerenkool uit eigen tuin voor mij. Knolvoet en al mijn jonge boerenkoolplanten gingen dood. Volgend voorjaar een plekje zoeken in de tuin waar nog nooit kool heeft gestaan, dat zou nog wel gaan. Maar er mag ook geen rucola of herderstasje gestaan hebben. Ik mis mijn eigen boerenkool

      Verwijderen
  4. Ik heb een folder van appie gekregen, dat ding heet kerstmarkt.
    Daarin staan allemaal gerechten die ze kant en klaar verkopen, maar ik maak alles zelf. En dat is heel makkelijk, kijk maar eens op www.kokenmetkarinn.nl daar heb ik ook een boekje van.
    Simpel en veel lekkerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Pindakaas op brood is niet duur, de meeste kinderen vinden het lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Satesaus op basis van pindakaas, bijv bij spruitjes, rijst en dan kroepoek erbij. Echt geen vlees nodig

      Verwijderen
  6. Ik koop al mijn groenten en veel van mijn fruit bij de bioboer. Als je de kans hebt om dingen rechtstreeks bij de boer de kopen, kun je ook het een en ander besparen omdat er geen tussenhandel is die er aan wil verdienen. En de boer krijgt dan ook een redelijke prijs. Ik heb laatst een enorme stronk biologische boerenkool gekocht voor 1,50. Daar konden we met zijn tweeën makkelijk twee keer van eten. Zuurkool is ook een goedkope groente - een zakje kost zo rond de 70 cent en daar halen wij 3 porties uit.
    Wat vlees betreft kun je ook voor kleinere porties gaan, of bijvoorbeeld een ons ham of ontbijtspek door het eten mengen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.