Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 11 december 2012

Wat blijft er over van mijn pensioen?

Volgens dit bericht zijn de pensioenen heel erg in waarde gedaald. Lees ook hier, op de site van de Volkskrant. Veel mensen krijgen tzt niet meer dan 50 % van hun laatst verdiende loon. Voor de lage inkomens is de daling in waarde ongeveer 16%. Mij is jarenlang door het ABP voorgespiegeld dat mijn inkomen redelijk op peil zou blijven, maar het lijkt er op dat ze hun beloften wat dat betreft niet waar zullen maken.
Nu denken lezers die tussen 25 en 45 jaar oud zijn misschien dat ik mijn handen nog mag dichtknijpen dat ik pensioen ontvang, dat is allemaal leuk en aardig, maar ik heb er behoorlijk moeten betalen. In de jaren 70 werkte ik 20 uur per week, maar toen kon je nog niet parttime pensioen opbouwen, dus ik betaalde alsof ik 40 uur per week werkte. Het lijkt er nu op dat ik dat geld allemaal (let wel: verplicht!) in een bodemloze put gooide. Zie ik er ooit nog wat van terug?
Het blijkt maar weer eens dat het een goed besluit is geweest om hypotheek te gaan aflossen. Waar zou ik een hypotheek van moeten betalen van een zeer sober pensioentje?
Ik ben begonnen met bezuinigen en aflossen omdat ik op mijn 65e maar 20 pensioenjaren zou hebben. Daar komt deze daling in waarde dan nog weer eens overheen! Hoe hoog zal mijn netto inkomen in 2018 zijn? €1200 per maand? Of mag ik toch iets meer verwachten?

25 opmerkingen:

  1. Naast je pensioen krijg je ook AOW en dat is toch een aardig bedrag per maand. Je leeft nu sober. Wil je dan na je pensionering er ineens op los gaan leven? Wanneer je blijft aflossen, heb je volgens mij geen zorgen. Het is natuurlijk wel irritant, dat het ABP zo roekeloos met het geld van velen is omgegaan en dat er uit de pensioenpot is gegrabbeld door de regering.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. AOW voor alleenstaande is ongeveer 1000 euro. Daar komt dan je pensioen boven op. Krijg je nooit een berekening van het ABP? Anders kun je erom vragen. Neem het opgegeven bedrag en trek er ongeveer 5 procent vanaf. Veel meer zal er niet afgaan. Die 16 procent is relatieve achteruitgang. De bedragen zijn nu al 4 jaar hetzelfde terwijl alles gemiddeld 16 procent duurder is geworden

      Verwijderen
    2. Ik weet niet wat het is, maar af en toe kan ik niet meer verder typen, terwijl ik nog niet klaar ben. Te lang gewacht tussendoor?

      Verwijderen
    3. Nu dus ook weer, ik had nog willen zeggen dat er bij het abp nog geen verlaging is geweest, die komt in april nml een half procent. Dan is alles ook weer duurder dus dan zitten we op een relatieve daling van 20 procent

      Verwijderen
    4. Dat is niet helemaal waar. Je krijgt de AOW en het pensioen niet apart. Als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt krijg je pensioen met AOW compensatie. Dat is een heel ander bedrag. Wij zijn hier al maanden mee bezig. Wij zitten ook bij het ABP. Het is heel anders dan je denkt.

      Liefs Frederique

      Verwijderen
    5. Frederique, zoals ik het begrijp krijgt Zuinigaan gewoon AOW en pensioen. Heb je een partner die jonger is dan 65, dan gaan er andere zaken spelen.

      Verwijderen
    6. Dag frederique.
      Ik krijg op dezelde dag 2 bedragen, Aow en pensioen. Bij de aow krijg ik ook nog aanvulling voor mijn 8 maanden jongere, niet meer werkende partner. Als ik de bedragen bij elkaar optel zit ik eigenlijk te hoog. Krijg naheffing van de belasting. Dat geld leg ik elke maand alvast opzij.
      Groet
      Jannie

      Verwijderen
    7. mijn moeder heeft ook aow en pensioen van abp, maar die bedragen zijn echt wel apart hoor, ik beheer haar financien dus. aow voor een alleenstaande is nu € 1008,56.

      Verwijderen
  2. De AOW-uitkering is nu (2012) zo rond de € 950,00 netto p/m, voor een alleenstaande, het zou natuurlijk fijn zijn als je daarvan geen hypotheeklasten meer hoeft te betalen.
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je als aow-er nog steeds je hypotheek niet hebt afbetaald heb je volgens mij toch iets verkeerd gedaan.

      Verwijderen
    2. Ik kocht 5 jaar geleden een huis. Heb je iets verkeerd gedaan als je als 54 jarige een huis hebt gekocht?

      Verwijderen
    3. Je hebt wel pech, dat jaar waren de prijzen bijna op de top. Ik geloof dat het 2008 op zijn top was.

      Verwijderen
  3. de aow-uitkering is meer dan 950 euro netto per maand, het is namelijk 1007 euro netto per maand voor een alleenstaande.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zit dat verschil tussen Kniepertje en Anoniem er niet gewoon in of je het vakantiegeld erbij optelt of juist niet?

      Ik heb maar 240 euro bruto pensioen per jaar, en ben nu bijna 50. Solliciteer me een ongeluk, maar het schijnt dat de arbeidsmarkt pas in 2017 weer gaat aantrekken. Dan ben ik 54. Hopelijk kan ik dan nog werk krijgen en wat pensioen opbouwen.

      Verwijderen
    2. nee het vakantiegeld wordt 1 keer per jaar uitbetaald en dat reken ik niet mee.

      U woont alleen (alleenstaand)

      Bedrag per maand

      met heffingskorting

      Bruto *

      € 1.085,63

      Loonheffing

      € 0,00

      Bijdrage Zvw

      € 77,07

      Netto

      € 1.008,56

      Verwijderen
  4. Ik snap hier ook niet veel van, als je iedereen verplicht laat betalen, moet ook iedereen een uitkering kunnen krijgen. Is er dan verkeerd gerekend, of slecht belegd? In ieder geval is het mooi balen, want veel mensen zijn nu op een leeftijd, dat ze er niet veel meer aan kunnen veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Men, overheid, heeft geen rekening gehouden met de mensen die vlak na de 2de wereldoorlog zijn geboren. De babyboom, generatie. Dat waren veel kinderen en dat zijn nu veel mensen allemaal ongeveer tegelijk met pensioen gaan.
      Terwijl er al jaren minder betaald wordt, omdat er sinds de jaren 70 minder mensen zijn geboren, oa. door de anticonceptiepil. Minder babies, dus ook minder mensen die zijn gaan werken en pensioenpremie betalen. Dat kon je zien aankomen, maar niemand vond het nodig om er iets aan te doen. Nu zitten we er mee.

      Verwijderen
  5. Dat is inderdaad zuur zeg, dat je dat geld als het ware in een bodemloze put hebt gegooid. Hopelijk krijg je snel duidelijkheid over wat je nu uiteindelijk aan inkomen kunt verwachten, zodat je je daar op kunt instellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik had in de 70 er jaren ook een deeltijdbaan en betaalde toen ook veel pensioenpremie. Maar die jaren tellen wel als voltijdjaren, waardoor ik nu gemiddeld hoger uitkom. Het heeft dus toch een positieve kant en het is dus ook geen bodemloze put geweest. Maar ja het had beter gekund.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik kan zo vaak ik wil de site van het ABP raadplegen. Aan de hand van deze site (mijn ABP) heb ik uitgerekend hoe groot het verschil is tussen mijn bruto inkomen nu en het bruto inkomen vanaf mijn 66e jaar. Dit verschil is €8.313,96.
    Mijn bruto jaarinkomen is dan dus 8.314 euro lager. Per maand is dat bruto bijna 700 euro minder. Hoeveel ik daarvan zal merken, dat weet ik niet. Dat hangt vermoedelijk ook af van de belastingmaatregelen die dan van kracht zijn en ook of het ABP de pensioenen moet verlagen. Dan wordt het nog minder.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een bruto inkomensdaling van ruim 8000 per jaar is flink wat! Ik kan me voorstellen dat je je toch wel wat zorgen maakt. Hopelijk valt het toch wat mee doordat je na je 65e misschien minder sociale premies en belastingen hoeft te betalen.
    groetjes,
    Alida

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De belastingdruk id dan fors minder, de belastinghervormingen gaan erg geleidelijk. Afhankelijk van je inkomen nu kun je verwachten dat je bruto weliswaar 8000 minder is, maar dat het nettoverschil ongeveer. 2500 euro per jaar is. Als je inkomen wat hoger is kan het wel 300 netto zijn. Je kunt gewoon bellen met het abp en het laten uitrekenen met de gegevens van nu.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 3000 ipv 300 in vorig bericht. Wat is dat toch, dat het intypen blokkeert?

      Verwijderen
  10. pensioen geld is niet altijd winstgevend. krijgen we het geld dat niet zo groot is. Daarom is het beter om ten behoeve als primaire

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik snap nog steeds niet dat mensen het een bodemloze put noemen. Feit is dat je inleg meer rendement heeft opgeleverd (als je de gemiddelde leeftijd bereikt) dan dat je het op een spaarrekening had gezet. Dat pensioenfondsen een verkeerd beeld hebben voorgespiegeld is kwalijk natuurlijk

    BeantwoordenVerwijderen