maandag 3 december 2012

Veel gepind door de Sint

Zowel hier , als hier kon je in de afgelopen dagen lezen dat er veel pinbetalingen verricht zijn afgelopen zaterdag. Op het hoogtepunt werden er ruim 400 betalingen per seconde gedaan. Betekent dit nou ook dat er veel gekocht is? Ja waarschijnlijk wel. Vierhonderd betalingen per seconde vind ik heel veel. Maar tegenwoordig is het zo: klein bedrag mag. Vroeger moest je extra betalen als je een klein bedrag pinde, dat is nu niet meer zo. Dus worden ook kleine bedragen gepind, bedragen die nog niet zo lang geleden contant betaald werden. En bovendien, het is wel crisis, maar het verschil tussen vorig jaar en nu is ook weer niet heel erg groot, toen was het ook al crisis en werd er ook al rekening gehouden met een verminderd inkomen.
Zelfs ik pin tegenwoordig regelmatig. Tot voor een jaar of vijf deed ik dat nooit. Ik haalde geld voor een hele week en daarmee deed ik alle betalingen. Nu haal ik minder geld en pin ik meer. Een van de redenen daarvoor is dat ik ben gaan internetbankieren. Ik heb nu veel meer zicht op mijn (pin)betalingen dan vroeger, ik kan direct mijn saldo checken. Vroeger, met girobetaalkaarten en dergelijke, duurde dat een hele tijd.
Ik zorg overigens wel, dat ik altijd wat contant geld bij me heb. Stel je voor dat de stroom uitvalt of dat het pinverkeer platligt, dan kan ik helemaal niets kopen! Dat vind ik geen prettig idee!

16 opmerkingen:

  1. Ik heb juist bijna nooit contact geld bij me, hooguit een paar euro. Kan alleen maar kwijtraken. En nu heb ik een mooi overzicht van mijn financiën door mijn bankafschriften in excel te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik pin nooit...doe alles contant, echtgenoot pint wel..
    Ik ben zelf voorzichtiger met kopen als ik het contant doe....
    geen impulsaankopen meer...als ik iets leuks zie moet ik er
    automatisch over nadenken en wacht ik meestal tot de volgende
    dag....dikwijls vergeet ik het dan of vind ik het toch niet
    zo nodig als eerst gedacht....
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik betaal nooit cash, altijd met de pin. De enige keren dat ik contact geld heb is als ik naar de markt ben geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Net als jij heb ik in een apart vakje van mijn tas altijd geld bij me. En al twee keer nodig gehad omdat ergens de pinautomaten niet werkten

    BeantwoordenVerwijderen
  5. maar ja als de stroom uitvalt werkt de kassa ook niet meer en worden de meeste winkels gewoon gesloten. waar wil je dan nog wat kopen?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zuinigaan die bang is dat ze niets kan kopen.
    Hier klopt iets niet.. :))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat dacht ik ook al ;-)
      Maar de winter is in aantocht (de eerste sneeuw valt hier nu). Ik heb het dan altijd ook meer met het idee dat ik wel wat contant moet hebben want stel je eens voor dat... ik weet niet een wat hoor.

      Verwijderen
    2. Ha, ha, ik koop toch echt wel eens wat. Misschien is het hier in Groningen een achtergebleven gebied, maar ik heb al diverse keren meegemaakt dat ik in de supermarkt niet kon pinnen en alleen met contant geld af kon rekenen. Dan is het heel handig om boter bij de vis te hebben en met mijn boodschappen naar huis te kunnen fietsen.

      Verwijderen
  7. ik merk dat ik ongemerkt meer uitgeef als ik pin.
    Ik kan mijzelf veel beter in de gaten houden met contant geld.
    Vooral als ik weet dat er maar een bepaald bedrag in mijn portemonnee zit. Daar moet ik het dan gewoon mee doen van mijzelf. Het heeft heel lang geduurd voor ik mijn pinpas thuis durfde te laten, zo bang was ik dat ik bij de kassa geld tekort zou hebben en dan kan je bijpinnen.
    Nu ben ik eraan gewend en ik heb nog niet voor schut gestaan bij de kassa doordat ik tekort kwam.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik pin eigenlijk altijd,maar hou wel goed bij wat ik uitgeef, geef nu echt niet meer uit dan toen ik nog contant betaalde, heb wel altijd 50 euro contant geld bij me ,want heb al een paar keer meegemaakt dat er storing was met pinnen, bovendien is mijn dochter bijvoorbeeld een keer haar pinpas kwijtgeraakt en dan kun je geen geld halen bij onze bank ,dus als je dan geen contant geld hebt sta je mooi te kijken ,want het duurt een aantal dagen voor je een nieuwe pas hebt, dan is het altijd handig om wat contant geld achter de hand te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik pin niet. Heb dan veel meer overzicht. Als er een periode is dat ik pin heb ik het gevoel dat ik teveel uitgeef. Nu heb ik dat nooit meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij werkt het anders, ik geef niet méér geld uit als ik pin. De combi werkt voor mij het best.

      Verwijderen
  10. Sinds juni dit jaar haal ik aan het begin van de week mijn 'weekgeld' van de bank af en daar moet ik het mee doen. Als ik pin dan geef ik meer uit dan dat ik heb. Het enige wat ik nog pin is de 2 keer per jaar dat ik mijn boodschappen laat bezorgen de AH en als ik met de oudste kleding ha kopen.

    Ik heb nu een beter overzicht met wat ik uitgeef en wat ik overhoud.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Thuis heb ik een begrotingsbestand op Excel en daar voer ik alles in wat wij (mijn vriendin en ik) uitgeven. Het is dan ideaal dat wij van de gezamenlijke rekeningen alles pinnen. Zelfs de kleinste bedragen. Zo kan ik ook de betalingen die zij doet ook invoeren in het bestand. Op deze manieren houden wij het overzicht in categorieën. Voor elke categorie hebben wij dan weer een budget ingevoerd en maandelijks kijken we samen of we eronder hebben kunnen blijven.
    Ook loopt het bestand op de cent nauwkeurig (na het invullen van de betalingen) met de bankrekening. Ideaal werkt dit voor ons! Want bij contant geld is het overzicht of zijn de bedragen soms niet meer te traceren hoeveel iets gekocht en hoeveel er bijvoorbeeld van de 20 euro is gekocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. ik heb het nog niet onder controle met mijn financien.
    als ons maandloon binnenkomt geef ik altijd veel te veel uit.
    dan pin ik en ook contant geld opnemen.
    en dan heb ik geen overzicht meer.
    maar ik zal het moeten leren.
    ik sta niet zo sterk in mijn schoenen de laatste tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt ervoor kiezen om direct het maximale bedrag wat je misschien zou kunnen sparen over te boeken naar je spaarrekening. Je lopende rekening ziet er dan een stuk kaler uit. Je wordt dan vanzelf voorzichtig. Aan het eind van de maand neem je gewoon weer wat op van de spaarrekening als je dat nodig hebt. Ik krijg mijn geld de 23e. Ik laat de 24 e 250 euro overboeken naar mijn spaarrekening. Meestal haal ik er aan het eind wel weer 100 euro vanaf, soms echter niet. In december vrees ik dat. De hele 250 euro terug moet, maar ik kom niet tekort.
      Groet
      Jannie

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.