Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 2 december 2012

December is een dure maand

Eigenlijk is dat een open deur, want het is niet voor niets dat ik vroeger, toen ik nog in de bijstand zat in december een extra eenmalige uitkering kreeg. Hoe heette dat ook al weer? Ik geloof dat het inderdaad eenmalig uitkering heette.
Het was een fijn extraatje, dat ik een aantal jaren ontvangen heb, meestal uitbetaald rond kerst.
Als je niets extra's ontvangt, hoe kom je dan zonder financiële rampen de maand december door? Gewoon, door weinig uit te geven.

Cadeaus: Het is nu een beetje laat, maar een goede tip voor volgend jaar: koop niet alle 5 december- of kerstcadeaus op het laatste moment, maar spreid aankopen over het hele jaar. Dan merk je er in december nauwelijks iets van. Geef òf met sinterklaas òf met kerst cadeaus, maar niet allebei. Maak zelf leuke dingen van (semi) afvalmateriaal.

Hoe kom je aan een kerstboom?
- Heb je schoolgaande kinderen? In iedere klas staat een kerstboom. Vraag of jij deze boom mag meenemen naar huis.  Dan heb je een gratis boom en is de school meteen de kerstboom kwijt. Ik heb jarenlang dezelfde boom gehad. Gekocht als klein boompje in een pot. Ieder jaar na kerst plantte ik hem in een vorstvrije periode in de tuin. Tegen de tijd dat het kerst werd, groef ik hem weer uit de tuin en was hij klaar voor de volgende ronde. Hij werd onderaan een beetje kaal, maar dat werd vakkundig weggewerkt onder versiering die ieder jaar opnieuw gebruikt werd.
Ik doe nu al weer jaren zonder boom. Mijn kinderen hechten en geen belang aan en mijn huid kan heel slecht tegen de naalden.

Feesteten.
Maak met kerst thuis een feestelijke maaltijd. Door de tafel feestelijk te versieren en kaarsen te gebruiken wordt zelfs een eenvoudig gerecht als stamppot zuurkool een feestmaal. Een simpel soepje vooraf en een toetje toe en klaar is je kerstetentje. Als je het heel erg mist om in een groter gezelschap te eten, organiseer dan een kerstdiner met 10 à 12 mensen. Laat iedereen thuis iets lekkers maken en eet dat gezamelijk op.

Feestkleding.
Kijk eens in de kringloop. Accessoires zijn heel belangrijk: sjaals, oorbellen en andere glitters. Het hoeft echt niet nieuw te zijn. Oud- en gerecycled is ook mooi, dat noemen ze vintage tegenwoordig.

11 opmerkingen:

 1. Ik zet dit jaar voor de tiende keer mijn nepboompje uit de uiterste uitverkoop van de Intratuin a 35 euro op. Komt dus op 3.50 per kerst en hij gaat vast nog eens 10 jaar mee. Ik wil geen echte boom in huis hebben ook al is een echte boom mooier. Verder hebben wij nog niks gekocht of iets geks gedaan en dat gaan we ook niet doen. Met de kerst nemen we allemaal wat mee en maken we er wat gezelligs van. Wij hosten Oud&Nieuw en daarbij worden de kosten altijd gedeeld door alle deelnemers. Lekker makkelijk allemaal, geen stress en wel genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kocht vorig jaar de boom op 24 december.
  NIet vanwege het consuminderen overigens, maar omdat we het toen toevallig erg druk hadden.

  5 euro kostte het boompje.

  Groetjes, bespaarzuinig

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk niet dat veel scholen een echte boom in de klas zetten tegenwoordig. Op de school van dochter (en zo ken ik nog wel een paar voorbeelden) staat ieder jaar een kunstboom in de klas en die gaat voorzien van ballen zo weer de berging in na de feestdagen.
  Ook het extraatje in december bestaat al lange tijd niet meer in de bijstand.Ik werk al 19 jaar bij een SD en heb het een keer meegemaakt dat mensen EUR 50,00 kregen ivm een extreem koude periode. Dat kregen zij toen in december.
  Verder heb je helemaal gelijk, gezelligheid zit in kleine dingen en het hoeft helemaal niet superduur of luxe te zijn. Sterker nog de meeste kinderen houden helemaal niet zo van exclusieve dingen. Hoewel die jongen van mij wel dol is op biefstuk ;)
  Groetjes Saar

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In de kringloop hier worden prachtige kersversieringen verkocht. En zelfs een kunstboompje. Als je al in de zomer kijkt,kun je daar ook mooie bijna nieuwe cadeautjes vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toen mijn laatste kind op de basisschool zat bijna 4 jaar geleden hadden ze daar al kunstkerstbomen. Wat is er mis met mooie guirlandes maken van een beetje ijzerdraad, een mooi lint, groen van de conifeer en een snoertje lampjes? Staat net zo leuk en gezellig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik word binnenkort zestig en heb ook geen zin meer in een kerstboom. Maar in de kringloop heb ik een leuk kunstkerstboompje van ongeveer 1 meter hoogte gekocht. Ik heb hem leuk opgesierd en na de kerst gaat hij opgesierd en al in een grote plastic zak naar zolder Dus over ruim een week haal ik hem naar beneden, zak eraf, stekker in het stopcontact, op een tafeltje, want dan lijkt het nog wat en de kertboom is klaar. Heerlijk !!!!
  Nog wat leuk versieren en het is weer klaar voor de kerst.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik maak zelf een kerststukje van groen uit de tuin en een boom zetten we niet neer i.v.m. een overenthousiaste kater die graag in bomen klimt, verder versier ik de kamer met spulletjes die we al jarenlang hebben en eventuele aankopen van rommelmarkten en kringloopwinkels. voor wat extra sfeer zet ik ook nog bloembollen neer in de kleur wit en heel veel kaarsen.alles bij elkaar ben ik nooit veel geld kwijt ,omdat alles goedkoop gekocht is en al jaren oud en uit eigen tuin. het eten is ook simpel en houdbare dingen al in voorgaande weken in de aanbieding gekocht. het gaat toch vooral om het samen gezellig samenzijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn boom heb ik 5 jaar geleden van mijn moeder gekregen, voor 7,50 gescoord bij de kringloop!! En ieder jaar zet ik hem weer op! Ik heb toendertijd plastic ballen gekocht bij de intratuin voor een habbekrats! Wanneer mijn kinderen oud genoeg zijn dan ga ik misschien wel voor glazen ballen...Elk jaar ná kerst struin ik de winkel af voor leuke hebbedingetjes die ik het jaar erop dus vrolijk neerzet! Met wat kaarsen aan is het altijd reuze gezellig in huis. Tijdens de kerstdagen eten we 1 dag bij mn schoonmoeder en de andere dag zijn de kinderen bij hun vader, dus vriend en ik eten dan gewoon gewoon zegmaar...Lekker een spel rummicub doen, als het weer meezit een fijne wandeling maken en dan gezellig kaarsjes aan en lekker genieten....Hoeft niet veel te kosten.


  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook nu al opletten voor het vlees dat in de aanbieding is scheelt veel geld. Afgelopen weekend heb ik al het soepvlees gekocht en het vlees voor één gerecht. Heb rode kool gekocht en die gemaakt en in de diepvries gestopt. Voorbereiden voor kerst kan idd al en goed letten op de aanbiedingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. We krijgen tien eters met de kerst,
  Vlees heb ik al gekocht, en ik koop geen pakjes/zakjes etc. Ik maak alles zelf. Ik knip de bovenkant van de plastic bekers af maak er een amuse hapje in.

  - voor tien personen
  150 gram (allergoedkoopste ham)
  1 brie kaasje of smeerkaas puntjes
  1/2 komkommer
  3 theelepel citroensap

  alles piepklein snijden
  ham onderin
  daarna de kaas
  en daarna komkommer. druppel citroen erop.

  ------------
  bladerdeeg hapje (heel makkelijk)
  3-4 plakken Proscuitto (parmaham)

  2 plakjes bladerdeeg

  2-3 champignons

  beetje kruidenkaas

  1 ei

  Ontdooi het bladerdeeg. Warm de oven voor op 180 graden. Plakje bladerdeeg neerleggen, plakje parmaham erop (werk precies, goed bedekt) beetje kruidenkaas, dunne plakjes champignons (1 laag) weer plakje parmaham, nogmaals kruidenkaas en tot slot plakje bladerdeeg. Om het snijden later te vergemakkelijken, kan je de ham en de bladerdeeg voorsnijden: werk dan erg nauwkeurig. 1 laagjestaartje is voldoende voor 9 amuses.

  bovenkant van plakje bladerdeeg insmeren met geklutst ei, 20-25 min in de oven. Kan koud en warm gegeten worden. Serveren met een prikker.

  Mijn moeder maakt een pan met soep
  en ik heb een geldig recept van babi pangang wat je ook van kip kunt maken.

  http://www.smulweb.nl/recepten/1079814/Babi-pangang

  Veel plezier !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. goede tips! ook voor kerstversiering, kerstballen etc. kun je heel goed bij de kringloop terecht. zo heb ik de meeste dingen verzameld. ook let ik al een tijdje op vleesaanbiedingen, zodat we geen dure gourmetschotels hoeven te kopen als de tijd rijp is. :)

  BeantwoordenVerwijderen