Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 30 januari 2013

Mislukte zelfgemaakte kikkererwtenburgers

Ik dacht gisteren wel even zelfgemaakte kikkererwtenburgers te kunnen maken, maar dat ging niet helemaal goed.

Wat ging er in?  (voor 1 persoon voor 2 dagen)
150 gr kikkererwten - geprakt met de staafmixer
1 grote winterwortel - geraspt
1 ui - geraspt
1 teentje knoflook - uitgeperst
2 eieren
2 geroosterde volkoren boterhammen - verkruimeld
een eetlepel Indiase kruidenpasta
een eetlepel zonnebloemolie

Ik mengde alles door elkaar en maakte er burgers van. Maar ze vielen uit elkaar, de samenhang was niet goed, het geheel plakte niet goed aan elkaar. Ik heb de burgers wel gegeten en het smaakte uitstekend, maar het zag er niet uit als burgers. Ik at er een half kropje baby sla romaine bij en een paar schijfjes komkommer.

Wat ging er mis? Vermoedelijk zit er naar verhouding te veel groente in. De volgende keer ga ik nogmaals een poging doen, dan voeg ik wat havermout toe en misschien nog een extra ei. Ik denk dat er dan een echte burger ontstaat.
Misschien ook wat minder wortel?

De lauwwarme kikkererwtensalade die ik eergisteren at, was een véél groter succes, dat zag er mooi uit èn het smaakte lekker.
Wat zat daar in (de hoeveelheden zijn voor 1 persoon)?
ca. 150 gr kikkererwten (koud)
een gebakken kleine ui
een gebakken kleine gele paprika
ca 100 gram gebakken spekreepjes
een halve krop baby sla romaine, fijngesneden (koud)
een halve gesnipperde rode ui (koud)
Alles door elkaar mengen, doe de sla als laatste er doorheen. Het ui/paprika/spek-mengsel was warm, de rest was koud.
Heerlijk was dat! Maar, door het spek niet vegetarisch.

6 opmerkingen:

  1. Ha zuinig aan,
    Ik heb toevallig deze week een receptje geplaatst voor kikkererwtenburgers.

    Ik weet niet of er nog een ei doorheen moet (er zit al vrij veel ei doorheen). Havermout ipv brood lijkt me wel een goeie.
    Kijk anders even op
    http://genietenvaneten.blogspot.nl/2013/01/vegetarische-burgers-van-kikkererwten.html

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kijk anders even op mijn kookblog, daar staat een recept op van een kikkererwtenburger met groenten. De truc is pindakaas gebruiken, dat plakt lekker.....
    http://spaarcentjekookt.blogspot.nl/2011/04/groenteburger.html

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ook goed bindt is Colon Clean of darmreiniger (bij het Kr*it*at heet het zo) het zijn pysiliumvezels en vooral in combinate met ei werkt het prima.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lot, wat een goed plan om die te gebruiken! Grappige toepassing. Ook gezond, heb je meteen vezeltjes naar binnen.

      Verwijderen
  4. beetje mengen met boekweit meel.. houd de boel bij elkaar. en maak de burger lekker stevig.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zou er ook geen brood door doen, eerder meel of een van de andere suggesties hierboven.

    BeantwoordenVerwijderen