Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 18 februari 2013

De hoortoestellenman

Een tijdje terug werd ik op mijn werk gebeld door het hoortoestellenbedrijf. Het was al haast 5 jaar geleden dat ik mijn hoortoestellen aanschafte. Ik werd uitgenodigd voor een nieuwe hoortest en een evaluatie van mijn behoeften op hoorgebied. Ook zouden indien nodig mijn hoortoestellen bijgesteld worden. Ik heb een afspraak gemaakt voor vandaag, 18 februari. Tegelijkertijd schoonmaken van de toestellen kon niet, daar moest ik een afzonderlijke afspraak voor maken.
Een beetje raar, hoe kwamen ze eigenlijk aan het telefoonnummer van mijn werk? Ik was nog nooit eerder op mijn werk door hen benaderd. Ik kon me niet herinneren dat ik mijn werktelefoonnummer had gegeven. Misschien wel, ik weet het niet meer. Hoe dan ook, ik belde nog maar even over het schoonmaken. Het is wel handig om dat op dezelfde dag te laten doen. Toen ik belde voor een schoonmaakafspraak, bleek mij al snel dat de afspraak op 18 februari voornamelijk een verkoopafspraak was. Het zou gaan over nieuwe mogelijkheden en van bijstellen van de oude toestellen was geen sprake. O, zit dat zo! Er is volgens de bevestigingsbrief 75 minuten (!) uitgetrokken om mij ervan te overtuigen dat ik veel beter andere gehoortoestellen kan aanschaffen. Toestellen die beter zijn, waar ik meer mee kan horen en die van alle gemakken voorzien zijn.

Recent heb ik een brief van de zorgverzekeraar ontvangen. De verzekeraar meldde mij dat ze een contract hebben met o.a. "mijn" hoortoestellenbedrijf èn dat ze vanaf januari niet meer 1000 euro vergoeden, maar 75% van de prijs. Ik betaal nu dus 25% van de aanschafprijs van nieuwe toestellen zelf.
Vijf jaar geleden vergoedden de zorgverzekeraar en het UWV elk ca 1000 euro voor mijn toestellen en betaalde ik een beetje zelf, ik betaalde voornamelijk de verzekering, onderhoudsabonnement en wat batterijen. De hoortoestellen + verzekering + een paar setjes batterijtjes kostten toen in totaal ca €2175,- Nu moet ik veel meer zelf betalen, want het UWV betaalt niets meer. Stel dat ik weer hoortoestellen koop voor ongeveer 2000 per paar. Dan betaal ik 250 euro + onderhoudsabonnement en verzekering. Niet meer ikzelf bepaal wat ik wil aanschaffen, volgens de zorgverzekeraar bepaalt de audicien dat.

Wat wil ik?
Ik gebruik nu 5 jaar hoortoestellen. Voor mijn werk voldoen ze goed. Privé gebruik ik ze weinig. Ik gebruik ze op feestjes, dan kan ik de mensen beter verstaan, soms doe ik ze in als ik een DVD wil afspelen. Het maximum geluidsniveau van de DVD speler is een stuk lager dan van de TV.  Ook als ik naar een lezing, een theater- of cabaretvoorstelling ga gebruik ik mijn toestellen.
Op mijn werk gebruik ik ze dagelijks. Bij vergaderingen zijn ze onontbeerlijk en ook telefoongesprekken gaan een stuk beter met hoortoestellen.
Doordat ik de toestellen privé weinig gebruik, heb ik ze in totaal hooguit misschien 3 gebruiksjaren gebruikt. Ik werk 4 dagen per week en ik heb veel vakanties. De toestellen zijn bedoeld voor tenminste 5 gebruiksjaren, er is mijns inziens geen enkele reden om de toestellen nu al af te danken.

Ik laat mij vanmiddag voorlichten. Ongetwijfeld is de techniek de afgelopen jaren met sprongen vooruit gegaan en zijn er betere toestellen op de markt. Wil ik daarom nieuwe? Nee, want die techniek blijft zich verbeteren, dus er is niets verloren als ik pas over twee of 3 jaar nieuwe toestellen aanschaf. Of zou de regering/zorgverzekering mensen met hoorproblemen dan alles zelf laten betalen?

8 opmerkingen:

 1. Ha Zuinigaan,
  Ik zou nu geen nieuwe kopen als je ze nu niet nodig hebt. Wanneer de regering wat al dan niet in de toekomst vergoed is koffiedik kijken (hoewel...)

  Meer onzeker is de kwaliteit en de levensduur van de nieuw aan te schaffen toestellen en de vraag hoe snel de techniek DAT weer achterhaald. Die je nu hebt zijn misschien over 3 jaar ook nog prima, terwijl die je nu zou kopen over 3 jaar misschien wel kapot zouden zijn.

  Met dit soort dingen moet je naar mijn ervaring niet te ver vooruit kijken. Of beter gezegd: wel nu al geld apart zetten voor dat soort dingen, maar pas kopen als het nodig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van mijn oma en tante weet ik dat als je ze vijf jaar intensief gebruikt dat ze dan wel op zijn. Omdat jij ze voornamelijk voor je werk gebruikt zullen ze langer meegaan.
  Ik denk wel dat er in 5 jaar veel verbeterd is aan de hoortoestellen. Tante heeft pas nieuwe en zij prijst het feit dat het achtergrondkabaal veel meer weggefilterd is. Ook is het geluid mooier geworden zegt zij. Er is dus een gevaar als je naar zo'n afspraak gaat dat je om gaat vanwege de nieuwe techniek. Maar goed daar ben je zelf bij.
  Kirsten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben blij dat ik nog net vorig jaar mijn boortoestellen heb gekocht, met bijdrage van t UWV. Die bijdrage is vanaf dit jaar geschrapt. Verder hebben de verzekeringsmaatschappijen vanaf dit jaar 5 categoriek voor de toestellen, en moet je eerst een lijst invullen bij de audicien om te zien in welke categorie je valt. En dan nnog, iemand van 80 heeft weerr een andere toestel nodig dan iemand van 50 die nog volop aan t werk is. En mijn audicien zei dat is die categorien toestellen zitten die hij al 8 jaar jaar niet meer verkoopt. Terug naar af dus...... Ik zou gewoon je toestellen houden tot het echt niet meer kan. Waarom zouden ze na 5 jaar ineens niet goed meer zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Blijf kritisch vanmiddag. Want je weet,wat het doel van de verkoper is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Zuinigaan,

  Als jij die hoortoestellen nodig hebt om je werk goed uit te kunnen voeren, zou je eens bij je werkgever kunnen aankloppen voor een (gedeeltelijke) vergoeding. Je werkgever is verplicht je werkplek zo in te richten dat je je werk kunt uitvoeren; voor jou betekent dat dat je hoortoestellen moet dragen. Misschien ben je lid van een patiënten- of belangenvereniging die je daar meer over kan vertellen? Mijn neef werkt bij de SVB in Groningen en zijn hoortoestellen worden volledig door de werkgever vergoed.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb hoortoestellen die deels door de werkgever vergoed zijn. Dit ging via het UWV. Maar .... de UWV vergoedt nu, dwz vanaf 1 januari 2013, niets meer en ik functioneer met mijn huidige toestellen goed op mijn werk. Ik kan volgens mij niet motiveren waarom ik nieuwe nodig zou hebben.

   Verwijderen
 6. Neem geen beslissing vandaag. Laat je voorlichten en denk er een paar weken over na...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan je het volgende zeggen. Ik ben 43 jaar, heb 2 hoortoestellen, continu in en ik ben niet helemaal zeker dat het iedere keer beter wordt. Ik heb tot heden elke 5 jaar nieuwe genomen. Niet de allerduurste maar kwa techniek verbeterde het volgens de audicien. Ikzelf heb ook het idee dat het een verkooppraatje is.natuurlijk zit er verschil, tussen analoog en digitaal.
  Maar verder heeft voor mij ieder soort al zijb voor en nadelen gehad

  BeantwoordenVerwijderen