donderdag 21 februari 2013

Voortbestaan van tenminste 800 verzorgingshuizen in gevaar

Nou dacht ik dat Nederland vergrijst en er steeds meer zorg nodig is. Maar toch wordt de verzorging van ouderen alleen maar afgebroken. Op dit moment kan je naar het verzorgingshuis als je vrij intensieve zorg nodig hebt, maar nog niet in aanmerking komt voor een verpleeghuis. Je kunt niet meer alleen thuis verblijven en niet meer zelf voor je eten en medicijnen zorgen.
Nu wil de regering de verzorgingshuizen zoals ze nu zijn afschaffen en alleen de verpleeghuizen laten bestaan. De zorg die mensen nodig hebben die nu in een verzorgingshuis wonen, moet in de toekomst thuis door mantelzorgers en ingekochte professionals worden gedaan. Lees ook hier.
Wie wonen er in een verzorgingshuis? Vaak zijn het alleenstaande ouderen die het thuis niet meer alleen redden.
Mensen in een rolstoel
Dementerende ouderen
Ouderen die niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen, soms verwaarloosd en ondervoed zijn.

Het lijkt mij dat de zorg voor ouderen op deze manier op de tocht komt te staan. Wat moet ik als ik hulpbehoevend ben, maar nog niet naar een verpleeghuis mag? Wat ik hoor over de thuiszorg is ook niet al te best. Op thuiszorg wordt bezuinigd en veel ouderen krijgen niet eens meer thuiszorg. 
Dus als ik 80+ ben krijg ik misschien geen thuiszorg en verzorgingshuizen zijn verdwenen. Wat dan? Mag ik in een zorgcontainer in de achtertuin van één van mijn dochters wonen? En dan moeten zij mijn billen wassen en voor mij koken en wassen?

14 opmerkingen:

  1. Als jij straks die leeftijd hebt dan heb je vermogen in de vorm van je afgeloste huis en mag je dat fijn gaan souperen door een professional in te huren. Ik snap ook niets van het wegbezuinigen van verzorgingshuizen overigens.
    Kirsten

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het wordt er zo inderdaad niet beter op. En ouderen die zorg ontvangen, moeten hiervoor steeds meer zelf gaan betalen. Denk maar aan het onzalige plan om ouderen hun eigen huis te laten opeten voor de zorg die ze nodig hebben. Nee, tegen de tijd dat wij oud en krakkemikkig zijn, zal er helemaal niet veel meer van de verzorgingsstaat over zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is heel zorgwekkend. Ik ken genoeg ouderen die de steun die het verzorgingstehuis biedt, nodig hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er moeten eerst veel schrijnende gevallen en misschien doden komen,voor de regering inziet,waar ze mee bezig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik begrijp het ook niet te meer daar de meerderheid van de ned bevolking bestaat uit ouderen, dus die via politiek/stemmen etc dus zelf een flinke stem hebben in het geheel.http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/cijfers/extra/piramide-fx.htm
    Maar het is mij wel duidelijk dat het allemaal anders zal gaan worden, wellicht willen die (as) ouderen dat dus zelf? Is een verzorgings/bejaardethehuis niet meer wenselijk?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "de meerderheid van de ned bevolking bestaat uit ouderen,". Nou gelukkig nog niet! Tenzij je "ouderen" al rekent vanaf 35/40 jaar?

      Verwijderen
  6. De bedoeling zijn aangepaste woningen waarin je de zorg krijgt die je nodig hebt. Wonen en zorg worden dus ontkoppeld. Mijn moeder van 92 woont in zo een modern complex. Heerlijk je eigen aangepaste woningmen een steunpunt waar veel georganiseerd wordt. Verder komt alles aan huis. Incl kapper en pedicure. Dat moet je overigens wel zelf organiseren. Ook de warme maaltijd wordt aan huis bezorgd. Als je hier niet meer kunt wonen, dan ben je echt wel toe aan een verpleeghuis

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat klopt wel wat Riet zegt, ik heb zelf als verzorgende gewerkt in een verzorgingshuis en uiteindelijk hadden we heel veel verpleeghuis clienten maar wel minder handen aan het bed. dus echt de ouderen die heel veel zorg nodig hadden inclusief ouderen met een zware psychische stoornis er bij die uit de psychiatrie kwamen. groeten Tess

      Verwijderen
  7. Hier zijn recent nieuwe complexen uit de grond gestampt, aangepast aan de moderne behoeften van ouderen. Volgens mij valt het wel mee dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het enige dat misschien in het zorgpakket komt en blijft is de pil van Drion. Oud worden word een luxe die velen zich niet kunnen veroorloven. Ik hoop dat dit niet waar wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ouderen zijn gewoon burgers van deze maatschappij. Alle burgers moeten inleveren, dus ook ouderen. Ik vind ouderen op financieel gebied niks "zieliger" dan jonge werkelozen, mensen met een jong gezin en een onverkoopbaar huis enz.
    Natuurlijk moet er voor de ouderen goed gezorgd worden als ze dat nodig hebben...helemaal mee eens, maar dat daar voor betaald moet worden is ook logisch.
    Je kunt wel zeggen: "deze ouderen hebben ons land opgebouwd, heel hun leven gespaard"enz, maar als we eerlijk zijn moeten we ook zeggen dat veel ouderen ook gewoon goed hebben geprofiteerd van de tijd dat het kopen van een huis erg lucratief was.
    Na een paar jaar weer verkopen en duizenden euro's opstrijken (en dat dan een paar keer), is een tijd heel gewoon geweest.
    Nu huren deze ouderen vaak, of verblijven in een zorgflat en het lijkt mij niet onredelijk om hiervoor hun eigen kapitaal te gebruiken (minus een bepaalde vrijstelling). Waarom moet de maatschappij hiervoor opdraaien? De jongeren van nu moeten nog maar zien hoe hun leven in financieel opzicht zal verlopen.
    Geld oppotten om het aan de kinderen na te laten is in de huidige crisis niet te verantwoorden.
    Ouderen die geen geld hebben worden wel geholpen en zo hoort het ook.
    Ik ben zelf ruim 55+ dus ik spreek hier niet uit eigenbelang ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben het met je eens! Wij huren maar moeten ook onze eigen zorg betalen, niks mis mee. Wij hebben géén huis gekocht om een hele uitgebreide ziektekostenverzekering te kunnen betalen, die in mijn geval nodig is. Ook hebben we zo een beetje reserve op kunnen bouwen voor onvoorziene kosten die evt. niet (meer) vergoed worden...........wij zagen de bui al heel lang aankomen. Wel kijk ik met angst en beven naar de toekomst............geen verzorgingstehuizen meer en steeds minder plaatsingen. mijn ouders komen ook niet in aanmerking; moeder is 80, lijdend aan artrose, hartpatiënt en hardhorend en zij wordt "gezond" genoeg gevonden om mijn vader (alzheimer) 24/7 te begeleiden, in de gaten te houden en incidenteel al te verzorgen. voor thuiszorg komen ze nèt niet in aanmerking.........dus springen wij zoveel mogelijk in. we houden ons hart vast als moeder iets ernstigers gaat mankeren, want als moeder griep heeft, kost het ons al snipperdagen om pa in de gaten te gaan houden. (het kost hier al snipperdagen om in eigen arts en ziekenhuisbezoekjes e.d. te kunnen doen om zodoende ontslag te voorkomen). Leve de economie en leve het inzicht van deze regering :-(

      Verwijderen
  10. Ik moet even mijn excuses maken omdat ik met het stukje hierboven even ben afgedwaald van het topic geloof ik. mijn gedachten gingen even over de financiële kant van het ouderen-vraagstuk.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.