Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 11 maart 2013

Gezin met bijstand houdt erg weinig over voor sport en uitgaan

Volgens het NIBUD houdt een gezin met twee kinderen per maand 5 euro over voor cadeautjes, sport en uitgaan.
Lees hier en ook hier. Van die vijf euro kun je helemaal niets, moet dan de conclusie zijn dat er bij gezinnen in de bijstand geen geld overblijft voor sport en uitgaan?
Volgens het NIBUD is een sociaal leven in de bijstand vrijwel onmogelijk. Het instituut heeft het budgetjaarboek 2013 uitgegeven, dat kost €81,95. Mij veel te duur en helaas is het niet gratis te downloaden. Gelukkig hebben ze ook een persbericht uitgegeven. Hierin kun je lezen dat gezinnen in de bijstand in 2008 nog 7%, dat is 121 euro per maand tot hun beschikking hadden voor cadeaus, sport en uitgaan, nu is dat 0,3%, dat is 5 euro per maand.

NIBUD heeft het heel mooi in een schema gezet. Klik op het schema om het groter te maken.

overzicht van uitgaven voor een gezin met 2 kinderen in de bijstand. Bron: NIBUD

NIBUD:  "Dit betekent letterlijk, niet naar verjaardagen kunnen, geen geld om te sporten en de extra bijdragen voor schooluitstapjes niet kunnen betalen, of geen geld hebben voor andere onvermijdbare uitgaven. De bijstandsuitkering voor een stel met kinderen is even hoog als de uitkering voor een stel zonder kinderen (€ 1256,-). De kosten van kinderen moet worden gedekt uit de kinderbijslag en het kindgebonden budget. "
Het is duidelijk dat de kinderbijslag en het kindgebonden budget niet toereikend is om daar de kosten die voor kinderen gemaakt moeten worden uit te betalen, waardoor een stel in de bijstand zonder kinderen relatief gunstiger af is als een gezin met kinderen.

NIBUD: Het aantal Nederlanders dat een minimuminkomen heeft groeit. Het Nibud maakt zich zorgen over hoe zij rondkomen. Het Nibud ziet dat het moeilijk is, men moet goed kunnen budgetteren, alle toeslagen aanvragen en niet voor hoge extra kosten staan zoals een schuld.
Het Nibud maakt zich vooral zorgen om de gezinnen met kinderen. Omdat niet mee kunnen doen in de maatschappij van grote invloed is op hun verdere leven. Het aantal bijstandsuitkeringen lag eind 2012 op 325.000. Hierbinnen gaat het om 37.000 gezinnen.

Persoonlijk vind ik de vergelijking met 5 jaar geleden schrijnend, toen was er in ieder geval nog een beetje geld voor sociale participatie, maar dat geld is er nu niet meer. Het verschil komt voornamelijk van de stijging van de vaste lasten: de huren, de energieprijzen en zorgverzekering zijn een stuk hoger geworden.
Het mag duidelijk zijn dat deze situatie niet alleen geldt voor gezinnen in de bijstand, maar ook voor gezinnen met een minimuminkomen en/of met hoge schulden die afbetaald moeten worden. Ook voor hen wordt het steeds moeilijker om geld over te houden om mee te kunnen doen met de maatschappij.

Ik zou zeggen: er moet gewoon geld bij! Maar tja, de regering wil bezuinigen, volgens mij ook op bijstandsuitkeringen (of heb ik dat laatste verkeerd begrepen? Misschien wordt er wel niet bezuinigd, maar moeten mensen in de bijstand meer belasting betalen?).
Hoe moeten we dit oplossen of wordt het gewoon niet opgelost en houden kinderen uit gezinnen op het minimum geen verjaardagsfeestjes, gaan ze niet mee met schoolreis en kunnen ze niet op voetbal of zwemmen?

43 opmerkingen:

 1. Bijna elke gemeente heeft een minima-regeling en anders kan men zich wenden tot Jeugdfonds of Stichting Leergeld. Er blijven dus nog mogelijkheden voor deze kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze minimaregeling beperkt zich voor mij tot € 100 per jaar. Hiervan kun je géén sport beoefenen. Het lidmaatschap is vaak al € 15 per maand. En dan heb ik het nog niet eens over de sportkleding die je nodig hebt.

   Verwijderen
  2. voetbal kost hier 95 euro, schoenen gekocht bij de kringloop 3,50, kleding kregen we van de club.. Gym, toneel, hetzelfde verhaal, je komt in ieder geval met 100 euro een heel eind.

   Verwijderen
  3. Na de minimaregeling gebruikt te hebben mag u een beroep doen op het Jeugdfonds of Stichting Leergeld!

   Verwijderen
 2. Je moet wel elke maand zo precies met je budget uitkomen, wil je ook daadwerkelijk een bedragje overhouden voor bijv. sportclubjes. Elke financiele tegenslag, hoe klein soms ook, leidt noodgedwongen tot bezuinigen op zulke uitgaven.
  Maar kinderen zijn al snel buitenbeentjes en kun je niet meedoen met bijv. de dure kadootjescultuur dan lig je er snel uit en wordt een kind vanzelf niet meer gevraagd op feestjes. Weer een zorg minder...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt mij juist een extra zorg als je kind nergens meer gevraagd wordt.
   Maar misschien bedoelde je het ironisch?

   Verwijderen
 3. Zeker zeer kwalijk, als ouder kun je deze sociale dingen nog een keer opgeven (ik althans) maar voor je kinderen moet sport ea sociale bezigheden echt kunnen. Zelfs wij onder modaal redden het net. Een kind wilde naar de sportschool en dit kost 30,00 per maand. Dit zou echt een grote aanslag op ons budget zijn. We hebben het zo opgelost: hij heeft zelf in een keer 120 betaald (van zijn vakantiebaantje) Hij gebruikt zijn abonnement ook echt heel goed 3 x in de week is hij er zeker te vinden. Ik voelde mij eerst best beschaamd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook hier kun je een pittige discussie over voeren, wat is normaal en wat is nodig. Ik vind een sportschool abonnement van bijna 400 euro per jaar echt een luxe. Mijn ww zit ruim onder bijstandsniveau, maar er ik spaar gewoon voor de contributies van 1 club per kind. En er zijn genoeg leuke extra'tjes die weinig kosten. En geen geld voor sport en uitgaan? Tja, ik denk dat die post bij heel veel mensen onder druk staat, dat blijft toch een luxe.

   Verwijderen
  2. Ja zo hebben wij dit ook besproken, een sport van 30,00 pm is toch heel wat anders dan de voetbalclub van 45 per half jaar (+ sportkleding) Hij had er wel begrip voor en samen zijn we tot deze oplossing gekomen.

   Verwijderen
  3. Wat een goedkope voetbalclub!
   Bij ons is de contributie per jaar
   € 205 en daar komt de kleding natuurlijk
   nog bij.

   Verwijderen
  4. jullie hebben het toch goed opgelost, en als het kan is het prima, ik vind het alleen niet zielig als het niet kan.

   Verwijderen
  5. Voetbal kan goedkoop zijn maar wordt vaak duurder door de reiskosten naar uitwedstrijden.
   Plus dat ouders soms wel heel behendig de 'vrijwillig verplichte' koffierondjes in de kantine moeten omzeilen. (door bijvoorbeeld voortijdig weg te gaan en bij het ophalen pas weer te verschijnen).

   Verwijderen
 4. Zelf denk ik dat gezinnen net iets boven de bijstandsnorm verdienen tegen het zelfde probleem aanlopen.
  De verwachting is dat het nog verder zal uithollen.
  De politieke denkwijze is tegenwoordig: economische groei terwijl de centrale vraag zou moeten zijn: in wat voor soort samenleving willen we hebben, daarvan uit kun je de schouders eronder zetten.

  Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In onze gemeente krijgen we elk jaar een folder in de bus waarmee mensen met een minimuminkomen zich kunnen wenden tot de gemeente wanneer hun maandelijks inkomen te laag is om kinderen te laten sporten. Dus in deze zaken wordt door de gemeente voorzien. Het geven van cadeaus kan worden opgelost door presentjes zelf te maken. Eeen leeg blik beplakken met plaatjes en evt. vernissen geeft een unieke leuke bus waar je pennen in kunt zetten of voedingsmiddelen kunt bewaren. Een kleinigheidje van de Action leuk inpakken hoeft geen fortuin te kosten. Je kunt ook heel veel gratis scoren op sites en dit ook cadeau doen. Volgens mij is en blijft het een kwestie van heel creatief blijven en open kaart spelen over je situatie waarin je niet veel kunt missen. Een eigengemaakt brood, cake of iets anders zoals pindarotsjes zijn toch ook leuke dingen om te onvangen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In consuminderland kun je er misschien wel mee wegkomen ja, maar in het echte leven zijn er veel ouders en kinderen die dit zeer teleurstellend vinden en het geeft dan alleen maar aanleiding tot meer geroddel en buitensluiting.

   Verwijderen
  2. Dat klopt. Ik heb zelf de ervaring dat mijn kind in groep 6, voorafgaand aan de Sinterklaasviering, thuis door de directeur van de basisschool werd opgebeld. De Sinterklaassurprises waren door de leerkrachten gecheckt/geopend en zijn bijdrage werd als onvoldoende beoordeeld. Hij diende binnen een paar uur een nieuwe surprise te maken, met een écht cadeau er in. Het was een traumatische ervaring voor hem en het heeft heel lang geduurd voor hij weer een beetje lol in het Sinterklaasfeest kon krijgen.

   Verwijderen
  3. Op de basisschool van onze dochter en voorheen ook van zoon krijgen alle kinderen EUR 5,00 voor een kadootje voor Sinterklaas. De kosten van de surprise zijn wel voor jezelf maar dat komt meestal wel goed.
   Kirstin

   Verwijderen
  4. Een school die kinderen geld geeft voor het Sintkado? Dat geld komt dan toch zeker uit de ouderbijdrage? En wie moeten de ouderbijdrage betalen? (Retorische vraag).

   Verwijderen
 6. Het is al zo erg voor deze kinderen laat staan als er schoolreisjes worden gepland. Bij ons kost het 25€ per kind voor de Efteling. Het kan in termijnen voldaan worden. Maar als men dit geld echt niet kan opbrengen, mag het kind niet mee. Kun je nagaan wat voor soort effect dit kan hebben op.het kind.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit vind ik ook heftig en ook van dichtbij meegemaakt. Daarom hebben wij in zo'n situatie met een paar mensen van de kerk ervoor gezorgd dat de kinderen alsnog op schoolreis konden. Dit is geregeld doordat wij met z'n allen mee zijn gaan betalen. Sommige betaalden mee voor de dag zelf en anderen betaalden voor eten/drinken voor die dag met wat lekkers. En de kinderen hebben gelukkig een hele leuke dag gehad en waren zo niet buitengesloten.

   Verwijderen
 7. De bijstands uitkeringen worden structureel verlaagd. Dat houdt in dat de uitkering 2000 euro lager wordt ten opzicht van het nivo van 2010. Dit gaat stapsgewijs over enkele jaren uitgesmeerd. Alle uikeringen die aan het bijstands nivo gekoppeld zijn gaan dezelfde weg. Mijn Wia uitkering is aan het bijstandsnivo gekoppeld en is verlaagd dit jaar naar 870 euro per kalendermaand. Dit in het kader dat werk moet lonen en mensen uit een uitkering te krijgen. En die minimaregelingen verschillen per gemeente..Zo kan het zijn datde ene gemeente wel of iets ruimer toekent en een andere gemeente niet. De gemeenten moeten het ook met minder geld doe dus wordt er veel geschrapt.Vergeet ook niet het feit dat veel mensen een paarjaar geleden uit de WAO zijn gekiept en in de bijstand terecht kwamen.Het Nibud beweerde in een eerder bericht dat het mogelijk is om 164 euro per maand te sparen met een uitkering. Ik weet niet hoe het Nibud rekent. Soms komen er cijfers voorbij waar ik vraagtekens bij heb. Ik houd het maar op mijn eigen logische boekhouding. Die klopt in ieder geval wel.
  Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Op de bijstandsuitkering wordt zoals Cisca al schreef de komende jaren structureel bezuinigd.
  Maar wat men over het algemeen even vergeet is dat dit jaar de belastingschijven zijn veranderd. Was de laagste schijf eerst 33,1% (vorig jaar) dit jaar is hij eventjes verhoogd naar 37%. En ja die schijf geldt voor iedereen maar mensen met een hoger inkomen, wat ook in de tweede of derde schijf valt, merken daar over het algemeen niet zo veel van maar mensen met een laag inkomen juist meer. Ook een bezuiniging die je met een laag inkomen maar op de een of andere manier moet opvangen naast alle andere zaken. In mijn geval (wajong) scheelt alleen al deze belastingverandering ruim € 15 per maand en als je al niet veel hebt is dat echt veel geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mensen met een inkomen dat ook in de tweede en derde schijf valt, merken de
   belastingverhoging van de eerste schijf
   net zoveel als jij hoor! Ik vind het over
   het algemeen erg makkelijk om te denken dat mensen met een hoger inkomen geld zat
   hebben en alle bezuinigingen goed kunnen
   opvangen.

   Verwijderen
  2. Als je de vergelijking helemaal eerlijk zou maken wel. Maar vaak hebben mensen met een hoger inkomen een andere manier van leven en wonen.

   Verwijderen
  3. Mensen met een hoger inkomen komen nooit
   in aanmerking voor allerlei toeslagen en
   vergoedingen. Zo kom ik echt niet in
   aanmerking voor een scholierenvergoeding
   van € 350 en als mijn kind gaat sporten
   moet ik dat zelf betalen.

   Verwijderen
 9. Ik weet dat ouders met een laag inkomen een bijdrage kunnen krijgen voor sport- of ontspanningsactiviteiten van hun kind(eren) maar... vergeet het judopak niet, het schoeisel, de andere kleding etc. die ook nog aangeschaft (en geregeld vervangen) moet worden. Vervoer en kosten voor tournooien, etc... Daarbij... niet iedere ouder wil NOG eens zijn hand ophouden bij de gemeente, lijkt mij.
  Ook is niet iedere ouder even handig met al die dingen. Ik wil niet stigmatiseren maar ik geloof dat ik al vaker heb gehoord dat een groot percentage van mensen in de bijstand een lager IQ heeft.
  De horde is dus misschien nog best wel hoog voor velen, om verschillende redenen.

  Ontspanning en sociale contacten zijn hartstikke belangrijk, vooral voor kinderen.

  Volgens mij ligt er best veel druk op onze kinderen in de huidige maatschappij. Ik zag gister nog een docu over comazuipen, 's weekends gaan die kinderen helemaal los. Persoonlijk denk ik, dat een andere, gezondere, uitlaatklep voor jongeren heel belangrijk is.

  Ik mocht twee keer ook niet mee op schoolkamp, om een andere reden dan geld en ik kan ook beamen: verre van leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind dat scholen zowiezo wel erg makkelijk zijn met geld vragen voor van alles en nog wat. Kaartjes verkopen voor een nieuw toestel, paasontbijt, met allerlei eisen, ook op de middelbare school, wintersport, even schaatsen, naar Rome, allemaal zg. vrijwillig maar wel lullig als jij niet mee kunt. scholen mogen daar wel eens wat beter bij nadenken. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar ben ik het helemaal mee eens, Julia. Ik heb 3 kinderen die nu niet meer leerplichtig zijn, en ik heb in de ouderraad en de MR gezeten. Moest daar steeds op de rem trappen als er weer idioot dure vakantie-, sorry werkweken (per vliegtuig, jawel) werden georganiseerd. Of wintersportweken.
   Scholen bieden tegen elkaar op als het om dit soort activiteiten gaat. Want een werkweek per vliegtuig naar Rome kun je van je gemeentelijke steunfondsbijdrage of welk fonds dan ook, natuurlijk niet betalen. Zo selecteren scholen leerlingen op sociaal-economische afkomst.

   Verwijderen
 11. Ik vind het bijzonder triest allemaal. Maar er zijn veel instanties die wel een bijdrage willen of kunnen leveren. De kerk etc zijn al genoemd, maar er is ook het jeugdcultuurfonds voor kinderen. Vaak is men van het bestaan niet op de hoogte. Maar ik kan me ook voorstellen dat je je hand niet wilt ophouden en dat je klem zit tusen schaamte en het beste voor de kinderen willen. Maar dat het in Nederland zo ver heeft kunnen komen...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een bijstandsuitkering is geen vetpot, vooral niet met kinderen. Toch zijn er nog extra voorzieningen voor sporten of andere extra's. Alleen kan je het maar een keer uitgeven. In Amsterdam kun je scholierenvergoeding aanvragen voor een kind op de middelbare school is dit 350 euro per jaar bestemd voor leermiddelen/ sport/ cultuur. Als je voor alles een potje creeert en goed kan bezuiningen dan kan je kind wel zeker aan iets meedoen. Maar niet aan alles, ik zou tieners dan ook aan raden om een vakantiebaantje te nemen en zelf te gaan sparen voor nog meer leuke dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ja het klopt dat sommige gemeenten een bijdrage hebben voor school en sporten. Maar ik merk dat dit de laatste jaren ook minder is geworden.

  Ik kom rond van een wao-uitkerering net onder bijstandsniveau. Ik heb 2 kinderen (9 en 14 jaar oud). Mijn kinderen zitten op scouting en op zwemles (tot eind mei). Ze kunnen alletwee mee op kamp.

  Ik zeg niet dat ik het breed heb, maar schulden heb ik niet. Ik kijk uit met wat ik uitgeef en dat is niet makkelijk met een kind met een koemelkvrij dieet.

  Dit jaar heb ik voor het eerst aangeklopt bij stichting Leergeld, omdat de oudste graag mde wilde op stedenreis met de klas. Stichting Leergeld heeft de helft betaalt. De andere helft hebt ik in 3 jaar bijeen gespaard doot iedere week 1 euro opzij te leggen. Gelukkig gaaf de school van de oudste al bij aanmelding aan wat de kosten zouden zijn voor deze stedenreis in leerjaar 3. Zodoende kan ze nu mee. Opa en oma leggen wat zakgeld voor de reis op tafel en ze krijgt van mij kleedgeld mee om daar iets leuks voor haar garderobe te kopen. Zo is het 2 vliegen in 1 klap. En leuk en practisch.

  Het is creatief worden en vooruit denken. En niet in te grote bedragen denken.

  Soms zie ik andere ouders met eenbijstnadsuitkering die in een auto rijden. Dan vraag ik me af hoe ze dat doen. Vaak rookt deze groep meer, wat ik soms best kan begrijpen. Maar aan de andere kant. sommige dingen zijn duur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat knap zeg hoe je dat hebt aangepakt met dat schoolreisje. Dat is zeker vooruit kijken. Respect.

   Verwijderen
  2. Maar dan moet de school wel vasthouden aan het beleid wat ze ooit uitgestippeld had. Bij ons gebeurde dat niet. Toen de minister besloten had dat werkweken ook als 'lestijd' mochten meetellen, werd er ineens voor elke klas een schoolreis of werkweek ingepland. Dus brugklas een kennismakingsweek, klas 2 een trip naar Engeland, klas 3 naar Lille/Berlijn/Keulen, klas 4 naar Parijs, klas 5 per vliegtuig naar Barcelona, en oh ja, als afscheid nog een keer allemaal naar Parijs. Daar viel echt niet tegenop te sparen. Ik begon me bijna een armoedzaaier te voelen, maar heb het toch steeds betaald. Maar wel aangekaart bij de school of je werkelijk voor je 20e al de hele wereld bezocht moest hebben. Helaas, de schoolleiding ging toen kennelijk al uit van YOLO...

   Verwijderen
 14. Het is weinig geld, dat klopt. Maar kijk even op de site van het NIBUD. Daar wordt een bedrag van bijna 650 euro genoemd voor eten en vervoer en 380 euro per maand voor kleding en extra ziektekosten, huis en tuin.
  Ik werk 40 uur, heb twee kids, en een bovenmodaal salaris zoals dat heet. Misschien doe ik iets fout, maar ik hou niet zo'n bedrag over (ruim 1000 euro) voor dat soort dingen. Wij hebben zo'n 700 euro vrij te besteden en daar doen we alles van. Dus sportclubje, eten, kleding, dagjes uit, vervoer, extra medicatie, etc. Wij hebben niet het idee dat we tekort komen. Ik zie in mijn omgeving wel dat mensen met weinig geld vaak een hapje bij de Mc halen. Dat doe ik dus niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nog even in aanvulling op het bovenste.
  Een gezin in de bijstand heeft in totaal 1811 euro te besteden. Daarvan is dan 5 euro bestemd voor de extra dingen. Die 5 euro is te weinig, maar ik denk dat binnen dit bedrag ruimte gevonden kan worden om die 5 euro op te hogen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die 1811 euro is dus inclusief vakantietoeslag, kinderbijslag, huurtoeslag, zorgtoeslag etc.

   Verwijderen
  2. ja, dat klopt helemaal.
   Als je een tweemaal modaal inkomen hebt (rond 3000 netto), hou je een bedrag over dat hier op lijkt. Denk aan opvangkosten voor de kinderen (>700 soms 800 euris), kosten werkkleding, kapper, "verplicht" meedoen op het werk aan verjaardagen en afscheidskado's, reiskosten werk, etc.
   Dus nogmaals: je moet kijken wat je vrij te besteden hebt. Enne... ik kom met mijn 700 euro vrij te besteden budget goed uit hoor.
   Ik heb mijn vakantietoeslag er niet bijgerekend, daar ga ik op van vakantie. Ik snap dat mensen in de bijstand dat ook willen, maar dat vind ik het verschil maken tussen werken en niet werken. In de bijstand heb je door het jaar heen tijd voor leuke dingen. Ik alleen 3 weken per jaar.

   Verwijderen
 16. 1811 euro? Mijn dochter ( gezin met drie kinderen onder de zes jaar) heeft een wia uitkering van 825 toeslagen per maand bijna 270 euro daarbij de kinderbijslag per maand gerekend kom ik op een bedrag van nog geen 1300 euro uit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb de bedragen van de NIBUDsite afgeplukt. WIA is geen bijstand overigens, soms is dat lastiger dan bijstand, je valt dan tussen wal en schip.
   Het Nibud telt mee: huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget. Als jouw dochter alleengaand is, krijgt ze ook de alleenstaande ouderkorting en in haar geval een aanvullende alleenstaande ouderkorting i.v.m. de leeftijd van de kinderen.
   Maar wat ik wilde zeggen: je moet kijken naar het bedrag dat je variabel kunt besteden. Ieder heeft immers andere vaste lasten of verplichtingen en die kun je niet beinvloeden. Probeer bijv. in deze tijd maar eens een betaalbare huurwoning te vinden, of je huis te verkopen. Of betaalbare kinderopvang te vinden, ook zo iets. Ik vind dat het Nibud hele forse bedragen hanteert voor eten en kleding, daar is best ruimte te vinden.

   Verwijderen
  2. Op de Nibud link kun je zien dat huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderbijslag en kindgebonden budget wordt meegerekend. Vooral die laatste kan flink oplopen. Het gaat in het Nibud voorbeeld om een tweeoudergezin, dus de bijstandsnorm voor een paar. Niet voor een alleenstaande ouder dus. In het bijstandsvoorbeeld van het Nibud wordt uitgegaan van een huurwoning, dus van huurtoeslag. Iemand met een arbeidsongeschiktheidsuitkering hoeft niet perse een huurwoning te hebben (dat hoeft in de bijstand trouwens ook niet). Heeft hij een koopwoning, of deelt hij een woning, dan krijgt hij w.s. geen huurtoeslag er bij.

   Verwijderen
 17. Ik als alleenstaande ouder krijg 15,- euro minder bijstand per maand,tis schandalig je hebt al zo weinig en alles wordt duurder. Voor sport van mijn dochter ga ik naar st. leergeld ik krijg maximaal 18,75 euro vergoed voor sport en ik betaal dus 6,25 zelf. Is niet veel maar toch al met alles zijn het veel uitgaves wat je hebt en weinig inkomsten.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb als alleenstaande moeder met 3 kinderen 10 jaar in de bijstand gezeten. Daarna 7 jaar gewerkt, maar na reorganisatie weer de ww en daarna de bijstand in. Ditmaal gelukkig zonder dat de kids er de dupe van zijn, want die zijn de deur uit.
  Er is een groot verschil tussen toen en nu. Met enige moeite en veel creativiteit kon ik toen redelijk rondkomen. Nu, zonder kids, lukt dat niet meer. Zoals het Nibud ook zegt: de vaste lasten zijn gestegen (huur, energie, eigen risico) en de uitkering is omlaag gegaan.
  Het is al duidelijk dat het fout gaat: meer uithuiszettingen, meer minima in de schulden.

  De huidige liberale politiek wil dat iedereen zichzelf kan redden, en de sociale voorzieningen worden steeds verder afgebouwd. Dat is een heel ander klimaat dan dat waarin ik 30 jaar geleden groot groeide. Een veel killer klimaat: ieder voor zich. Ondertussen zijn er gewoon te weinig banen.
  Dat maakt het voor mijn gevoel erg oneerlijk allemaal. Ik heb me suf gesolliciteerd, ga nu als postbezorger werken. Met behoud van uitkering, biedt allemaal weinig zekerheid. Over een half jaar zit ik waarschijnlijk weer op de bank. Nou ja, en in het vrijwilligerswerk.

  Tip om te bezuinigen: kijk es of er in jouw omgeving ruilsystemen zijn. In een stad zit je meestal het best. Ook een gezamenlijke moestuin (stadstuin)kan helpen. En www.gratisaftehalen.nl. Dat soort initiatieven.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. mijn dochter heeft 3 kinderen vader betaald geheel niets dochter heeft nog minder dan uitkering met baan nu mijn vraag jongste wil op zwem les is daar bij de overheid een potje voor

  BeantwoordenVerwijderen