Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 12 maart 2013

Tevreden met heel veel

Toen ik gisteren door de snijdende kou naar huis fietste, bedacht ik hoe tevreden ik ben:
- tevreden met mijn lekker warme huis. Ik kwam binnen en het was meteen behaaglijk. Het was weliswaar op dat moment 15 graden, maar door het verschil met de gevoelstemperatuur buiten van ongeveer -9, voelde het binnen heerlijk warm aan.
- tevreden met mijn verwarming en thermostaat. Ik kan mijn woonkamer zo warm stoken als ik zelf wil.
- tevreden met alle gezellige spulletjes en planten in mijn woonkamer. Ik vind het knus en fijn om in mijn woonkamer te zijn. 's Avonds gezellig een kaarsje aan, lampen waarbij alles voldoende verlicht is.
- tevreden met het lekkere eten dat ik net gekocht had en ging maken voor mezelf. Altijd genoeg te eten. Nooit noodgedwongen honger lijden.
- tevreden met mijn warme bedje. Een elektrische deken en genoeg dekbedden om mij in de koude nacht heerlijk warm te houden.
- ik hoef niet bang te zijn voor de dag van morgen. Ik kan er, afgezien van natuurrampen, van uitgaan dat ik ook in de toekomst kan genieten van alles wat ik nu heb.
- tevreden met mijn werk. Leuke collega's, lichamelijk niet te belastend. Soms wel héél druk, maar dat is beter dan me vervelen.
- heel tevreden het contact met mijn dochters. Het zijn schatten van meiden. Ik heb het heel erg met hen getroffen, vind ik zelf.
- tevreden met mijn gezondheid. Ik heb diabetes, astma, een schildklierkwaal en last van slechthorendheid, maar met medicijnen, inwendig in het oor een (hoor)prothese en hoortoestellen is er prima mee te leven. Natuurlijk zou het leuker zijn zonder. Het vergt wat aanpassingen, maar doordat ik alle genoemde kwalen al weer járen heb, heb ik geleerd om er mee om te gaan en daardoor voelt het nauwelijks als een belemmering. Ik ben in zijn totaliteit wel tevreden over mijn gezondheid.
Er is nog veel meer, al met al heel veel om tevreden mee te zijn.
Je moet je zelf nooit vergelijken met anderen, maar ik denk dat er veel mensen zijn die het een stuk minder hebben, die werkloos zijn, kou en honger lijden.
Wat vind jij?

15 opmerkingen:

 1. Ik voel helemaal met je mee Zuinigaan!
  Zelf heb ik wat kwaaltjes (niks ernstigs) maar kan daar goed mee leven en verder voel ik precies dezelfde tevredenheid als jij..
  Heerlijk toch.
  Fijn dat we het beseffen en er van genieten.

  Groet Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn beide al bijna drie jaar werkloos en hebben daarnaast veel zorgen in het gezin, maar we proberen er toch wat van te maken met wat er wel is. Dat is vaak best een hele opgave doordat alles overschaduwd wordt door verdriet zorgen en stress. Het is echt een absolute must om vooral toch steeds bewust te blijven proberen om elkaar gezelligheid liefde en aandacht te geven. Dan blijft er genoeg over om tevreden mee te zijn, hoe moeilijk het ook is om er oog voor te blijven houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is erg makkelijk om blij te zijn als je gezondheid je niet zoveel beperkingen oplegt ondanks chronische ziektes.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jouw tevredenheid is een groot goed. Jammer,dat het niet te koop is. Ik gun het zoveel mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een kleine 14 dagen geleden precies zo'n blog geplaatst over hoe tevreden ik wel niet ben met mijn leven. Ondanks mijn ziekte en medicijnen voel ik mij super. Huis, warmte, veiligheid en eten is het allerbelangrijkste.
  Als ik nu naar buiten kijk word ik niet vrolijk. Het sneeuwt hier gigantisch en er ligt al een berg. Brrr dat wordt weer binnenblijven komende dagen, maar dat mag de pret niet drukken. Zoeken wij gewoon de gezelligheid in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben het helemaal met je eens. Goed om je zegeningen te tellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een heerlijke, positieve blog is dit, Zuinigaan!Er zijn natuurlijk genoeg mensen in deze tijd, die minder tevreden in het leven staan, vanwege geldzorgen, gezondheid, ruzies, enz.
  Maar daarom des te fijner om dit te lezen!
  Ik hoop, dat je zo tevreden blijft!
  Groet, Tineke.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben ook zo´n tevreden mens, Zuinigaan. Het gekke is dat ik een chronische depressie heb, waardoor ik ook niet alles kan doen wat ik wil. Dat rijmt eigenlijk niet met elkaar. Maar dat en wat andere kwaaltjes en goede pillen, een lieve vriend, fijne kinderen en een warm huis, goed te eten, ondanks een bijstandsuitkering, ben ik ook heel tevreden met mijn leven. Natuurlijk gaat hier ook niet alles van een leien dakje, maar dat is niet erg. Na hele zware jaren kan ik intens genieten. Vooral vanmorgen met zo´n heerlijk zonnetje in de kamer.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn om te lezen dat er nog zoveel tevredenheid is.Ik noem mijn momenten van intense tevredenheid GELUK.Geluk met een grote G.Niks niet nastreven van allerlei extra zaken,maar proberen in het hier en nu de momenten te zien en ze vast te pekken.Soms lukt het niet of nauwelijks,maar soms ook juist extra en dan zorgt het delen van al dat positiefs ook nog voor een verdubbeling van het gevoel!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. lekker positief bericht om te lezen! hou dit gevoel zo vast.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Toen mijn vader 84 was had ik ( eindelijk) eens een wat diepgravend gesprek met hem. Ik vroeg wat de fijnste periode uit zijn leven was. Hij gaf als antwoord toen jullie nog thuis waren en alles gewoon lekker draaide, maar...... Zei hij en aarzelde.. dat heb ik toen niet zo beseft. Hij zei het met spijt in zijn stem en het was een heel belangrijke les voor mij.
  Als het lekker draait moet je er van genieten en dat doe jij, prima!!!
  Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een fijn stukje heb je geschreven! Heerlijk hè, om zo de mooie dingen van het leven in te kunnen zien. Ik ben ook heel dankbaar voor alles en vooral voor het inzicht hoe goed wij het hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tevreden mensen zijn ook nog eens prettige mensen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik wilde schrijven: AMEN maar dat deed Kniepertie al. Ja we zijn ook tevreden mensen ondanks dat mijn man weer ernstig ziek is zonder dat je het kunt zien en hij zich goed voelt. Morgen start er weer chemo. Daarom is het o zo belangrijk om bij het heden te leven en van de dagen samen te genieten.
  Maar ook in de tijd dat ik alleen was voor ik in 2007 met hem trouwde, was ik een tevreden mens.

  BeantwoordenVerwijderen