Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 29 april 2013

Waarom sparen?

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag las ik een artikel over dat ouderen veel meer moeten betalen voor thuiszorg en voor verzorgings- en verpleeghuizen als ze meer vermogen hebben. Het vermogen wordt voor een veel groter deel meegerekend dan vroeger.
In feite is het zo, dat mensen zonder spaargeld veel goedkoper uit zijn. Ze hoeven hun vermogen niet aan te spreken, want dat hebben ze niet. Dus als je gedurende de periode dat je werkt ten volle geniet van al je inkomsten en op reis gaat naar Thailand, naar Zuid-Amerika of waar dan ook, in een dure auto rondrijdt en geld over de balk smijt (in mijn ogen dan hè), dan hoef je een minder grote eigen bijdrage te betalen als je zorg nodig hebt, dan als je altijd zuinig bent geweest. Als ik doe aan vermogensopbouw door hypotheekaflossen en sparen zou ik dus daarmee mijn eigen zorgbehoefte in de toekomst moeten financieren. Het is dus financieel gezien helemaal niet zo slim om te sparen. Spaarders benadelen zichzelf, in ieder geval op de lange termijn.

Toch een raar idee, misschien vind ik vanaf nu wel dat het mooi is geweest met het zuinige leven. Ik maak gewoon op wat ik ontvang aan salaris en geniet er van. Wie houdt me tegen? Misschien is het wel héél dom om mijn hele hypotheek af te betalen met mijn inkomen van 1528 euro netto per maand.
Ik heb sinds augustus 2007 door hypotheekaflossing en aflossing van een verbouwingslening mijn (hypotheek)rente met 374,- verlaagd en daarmee dus mijn vaste lasten met 374 euro verlaagd. Verder heb ik ook de kosten van gas + stroom + netwerkkosten  flink verlaagd door jaarlijks over te stappen en goed op te letten op mijn verbruik. In augustus 2007 betaalde ik voor energie €146 per maand, nu €67. Ook dat was dus een fikse verlaging van de vaste lasten. In totaal zijn mijn vaste lasten voor energie en hypotheekrente in vergelijking met 5,5 jaar geleden op jaarbasis ruim €4500 lager.
Ik houd nu geld over! En daar kan ik leuke dingen mee doen, en waarom eigenlijk niet? Het is goed voor de economie om geld uit te geven.
Eigenlijk wil ik wel weer een auto. Niet dat ik hem echt nodig heb, maar ik mis mijn oude auto, die ik vijf jaar geleden heb weg gedaan, nog steeds. Stel je voor, dan kan ik helemaal gaan en staan waar ik wil en ben ik niet afhankelijk van OV of fiets.

En die kinderen van mij? Die krijgen als ik de plannen van de overheid goed begrijp toch nauwelijks een cent erfenis, want als ik oud en behoeftig word, dan moet ik eerst al mijn geld opmaken en het huis "opeten". Dus die piesen tegen de tijd dat ik dood ben so-wie-so naast de pot, ben ik bang. Ik had ze graag t.z.t. een leuke erfenis gegund, maar ik denk dat ik ze beter nu zo nu en dan kan verwennen.

46 opmerkingen:

 1. Vanwege zuinigheid en vlijt breekt de overheid kastelen af, een vrije interpretatie van een oud spreekwoord,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Groot gelijk, geniet er van, pluk de dag! Ik gun je na de zeven magere jaren nu zeven vette jaren!
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dan geef je je kindere n toch bij leven al geld? "Estate planning" heet dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het lijkt me een fijn idee dat je later je vaste lasten met een flink lager inkomen makkelijk kunt betalen. En een mooie buffer is ook goed maar daar zou het voor mij ophouden. Ik leef nu. We sparen en willen ook gaan aflossen maar verder ga ik niet. In jou geval zou ik die auto kopen en de kachel lekker laten snorren. Verder de teugels wat laten vieren en regelmatig lekker op vakantie gaan. In plaats van een erfenis, kun je je dochters ook regelmatig een centje geven. Ik krijg EUR 50,00 pm van mijn ouders en we gaan regelmatig een weekendje weg. Zij geven het liever met een warme hand.
  Reken er maar op dat je later steeds meer zelf moet gaan betalen. Op zich ook niets mee als je echt geld hebt vind ik.
  Wel een beetje jammer als dat het resultaat is van een levenlang zuinig aan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Naar mijn mening zorg je genoeg voor je kinderen als je ze de kans geeft om te studeren. Dat lijkt me voldoende. Verder heb ik zelf en in mijn omgeving gemerkt dat de basiszorg snel versoberd. En de nieuwste plannen met de AWBZ gaan veel meer van zelfredzaamheid uit. De overheidszorg wordt heel kaal. Als je nog een beetje lol wil hebben kun je maar beter voor een potje zorgen. En dat autootje zou ik maar kopen! Groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh en nog even ter aanvulling: nog steeds leven we in een luxe situatie. In Duitsland moeten de kinderen voor je betalen als je het zelf niet kunt.

   Verwijderen
  2. Is dat echt zo in Duitsland? Het lijkt me vreselijk voor bejaarden om zo afhankelijk te zijn van je kinderen. ook al heb je een goede relatie met je kinderen, het financieel afhankelijk zijn geeft een enorme druk.

   Verwijderen
  3. Daarom worden ook steeds meer Duitse bejaarden in verzorgingstehuizen buiten Duitsland gebracht. Daar hoeft een Duitser niet voor zijn ouders te betalen. Een boekje dat op deze problemen ingaat, heet 'Als onze oude ouders sterven'. Het is van een Duitse schrijfster, Barbara Dobrick, dacht ik. Het gaat in op de verstoorde verhoudingen tussen Duitse generaties omdat kinderen de ouders moeten onderhouden of zelfs in huis nemen. Kanttekening: de verstoorde verhoudingen hadden ook te maken met het oorlogsverleden van veel Duitse ouderen. Je ouders eren is lastig, zo niet onmogelijk, als je kennis had van wat ze in de oorlog hadden gedaan.

   Verwijderen
  4. En het rijke Duitsland kent ook geen ouderdomspensioen zoals wij dat kennen. En verder zelf betalen voor zorg geeft ook keuze mogelijkheden. Na mijn hartoperaties ben ik heerlijk bijgekomen in een particulier herstellingsoord (waarvoor ik mij wel deels verzekerd had). Voor drie weken 1500 euro. Mijn buurman tobt nu thuis in zijn eentje, kan de trap niet op of af, na eenzelfde operatie . Zijn vrouw moet werken en er is overdag niemand die voor hem zorgt. Tja dan maar lekker zelf betalen, ipv te horen dat je geen recht hebt op hulp.

   Verwijderen
  5. Binnenkort moet je in NL ook voor je ouders betalen als zij zelf geen geld hebben en je te ver woont voor mantelzorg.

   Verwijderen
 6. In jouw geval snap ik dat je de teugels gaat laten vieren en misschien niet de hele hypotheek meer aflost. In mijn geval en voor vele andere dertigers is het wel een goed idee om de boel helemaal af te lossen. Wij zijn in elk geval op mijn 49e klaar, maar hopelijk eerder. Dan hebben we hopelijk zo'n 15-20 jaar waarin we gratis wonen en kunnen genieten. Pas wanneer je echt niets meer kunt hoef je de boel pas op te gaan eten, en da's misschien pas op ons 80e. Tegen die tijd schenken we de boel alvast aan de kinders (als we ooit kinders krijgen) en betalen we dus evenveel als die mensen die altijd geld over de balk hebben gesmeten.
  Jij zou ook kunnen overwegen om net voor je echt heel hulpbehoevend wordt (hopelijk duurt dat nog 30 jaar!) alles aan je kinderen te schenken. Erica Verdegaal schreef er een artikel over, zie haar blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je laatste zin is heel waar. We gaan weer terug naar de jaren '70 en '80. Toen moesten ouderen met spaargeld in een verzorginghuis het volle pond betalen tot het spaargeld op was.Mijn man zegt steeds "koop waar je zin in hebt,straks gaat het geld naar de wmo." Maar ik ben tevreden. En wacht maar af,hoe gezond ik zal blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt wel, dat moesten mijn oma's ook. Mijn oma foeterde op haar schoonzus die altijd alle geld dat ze had uit had gegeven en maar een schijntje hoefde te betalen. Zij moest vanaf 1968 eerst haar spaargeld en geld uit de verkoop van haar huis opmaken.

   Verwijderen
 8. Als je het niet meer weet is het ook goed om nog eens naar je doelen te kijken. Die waren redelijk rondkomen op je 65 / 66 e. Heb je helder hoeveel je precies krijgt? Kun je daar met deze maandlasten mee rondkomen? Als dat zo is kan je nu wat ruimer gaan leven. Je zou de helft van wat je nu spaart kunnen gaan gebruiken voor dingen die je je tot nu toe ontzegt hebt. De andere helft kun je dan sparen om straks die iets ruimere leefstijl te kunnen voortzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tja, ik zou zeggen zoek een leuke notaris en bouw daar een warme band mee op. Vertel wat je nu denkt en wil voor de toekomst en kijk of ze je daarbij kunnen helpen. Niet vergeten dat er wel eens het een en ander kan veranderen, zowel in regelgeving als in je eigen wensen die je in verschillende levensfases kan hebben. Dus kijk regelmatig of dat wat je geregeld hebt nog bij je past. Met andere woorden ongeveer eens in de 5 jaar gezellig op de koffie of thee bij de notaris die je dan weer even helemaal kan bijpraten over de nieuwe ontwikkelingen. Kost dat geld? Ja, natuurlijk (de bakker bakt ook geen gratis brood). Brengt het geld op? Ja, die kans is ook groot. Het gevoel van alles geregeld hebben zoals jij het graag wil? Onbetaalbaar.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tja, leef nu zou ik zeggen. Wat misschien wel belangrijk is om te weten en rekening mee te houden, hoe staat het met je hypotheeklasten als je straks 66 bent en met pensioen gaat. Als je dan nog goed rond kunt komen en leuke dingen doen, zou ik me daar nu op richten. Als jij zin hebt om weer een autootje te kopen, dan doe je dat toch. Maarrreee.......je stopt toch niet met schrijven dan he? Ik vind het zo leuk om 's morgens met mijn 1e bakje koffie, je blog te lezen :D

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je kunt ook nog even heel zuinig aan doen en dan eerder stoppen met werken!! Maarja...dat moet fiscaal ook allemaal kunnen natuurlijk. Mijn ouders potten ook alles op, niet omdat het moet, maar omdat ze niet weten wat ze met het geld moeten doen. Zij zijn van de generatie: waarom iets vervangen als het oude nog goed is? Mn pa wil graag een volvo auto, staat 1 te koop voor 26.500 euro, hij kan hem zo cash aftikken, maar toch zegt ie: onze auto rijdt ja nog goed....tja zeg ik dan, maar wat als je nog maar 1 jaar te leven hebt? Ja, dat weet ik ja niet zegt ie dan. En dat is ook zo. En zo vult een ieder zijn/haar bestedingspatroon in. Mijn pa zei al: dan hebben jullie ook wat meer (ik en mn 2 broers). Ik zei dat we genoeg zelf hebben en dat zij er meer van moeten genieten!

  Koop gewoon een leuk autootje, je kunt de lasten maandelijks dragen en je wordt weer wat meer mobieler. Zomaar even de auto in stappen en lekker rondtoeren zonder eerst de site van het OV te checken hoelaat en of er wel bussen/treinen rijden. Het geeft mij een vrij en onafhankelijk gevoel ook al heb ik hem ook niet echt nodig.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je zult er inderdaad opstandig van worden!
  Ik zou zeker in jouw situatie heerlijk die auto kopen. Lekker genieten van die vrijheid en niet altijd meer afhankelijk te zijn van het o.v. Een klein zuinig belastingvrije (tot 2014 nog) auto zoals een citroen c1 ofzo is echt top en niet duur in onderhoud en brandstof. Het is je zo gegund! En als het kán, waarom niet? Helemaal met het oog op de toekomst in NL; waarvoor zou je nog?
  Juist nu je nog vitaal bent! Je hebt al zoveel extra afgelost (Respect!)
  Ik lees je blog graag, ik heb er heel veel aan sinds ikzelf weinig te besteden heb. Dank daarvoor.
  Het lijkt me wel lastig voor je om ineens ruimer te gaan leven.. je bent al zo gewend aan zuinig-aan-doen, zal een omschakeling zijn als je dit echt door gaat zetten. Ben benieuwd!
  groetjes van een stille meelezer, Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ter aanvulling nog: mijn ouders hebben in de jaren 80 toen die regeling ook gold, hun huis op papier geschonken aan de kinderen. Je moet daar wel voor naar een notaris. Dat kan nu ook weer. Er zijn zelfs notarissen die er reclame voor maken...
  Zo voorkom je dat je straks zelf je huis moet opeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Beste Zuinigaan,

  Ik zou zeggen. Wacht even af. Het zijn nog maar plannen. Wie weet veranderen die.
  Groeten Caro

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Is het nou echt zo erg om zelf te betalen voor de zorg die je nodig hebt als je daar het geld voor hebt? Waarom afhankelijk willen zijn van de overheid, alleen omdat de buurman/vrouw minder zelf hoeft te betalen?
  Wees juist trots dat je het zelf kan betalen en dat je daar voor gespaard hebt.
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ontzettend ontmoedigend om jaren lang van alles NIET te doen als je uiteindelijk daar geen enkele meerwaarde voor terug krijgt. Want die buurvrouw heeft wel die auto, gaat lekker op vakantie en koopt die nieuwe keuken. En weet je, als het beleid zo door gaat, kan je niet anders dan haar groot gelijk te geven en ben je inderdaad stom om te sparen. J

   Verwijderen
  2. Dat is precies mijn gevoel, ik wil niet meer allerlei dingen NIET doen om hypotheek af te lossen en te sparen. Als ik niet altijd heel zuinig was geweest, dan zat ik nu waarschijnlijk in een slecht huurhuis in een achterstandswijk en betaalde ik een schuld af.

   Verwijderen
  3. Wij zijn ook altijd zuinig geweest met alles, maar hebben wel 2 auto,s wonen in nette huurwoning in een goede wijk waarom was dat u niet gelukt ?

   Vanwaar de drive om zo snel mogelijk de hypotheek af te lossen, snap ik als je dertig bent en koopt waarom heeft u überhaupt op zo,n late leeftijd gekocht ?

   Mvg Peter

   Verwijderen
  4. @Peter: Ik kocht begin 2007, ik had geen rekening gehouden met een woningcrisis, ik had de verwachting dat een huis in de loop van de tijd steeds meer waard zou worden, een goede investering dus. Ik had sinds een aantal jaren een vaste baan en ik had wat geld van mijn moeder gekregen omdat zij haar huis verkocht had, zodat ik baanzekerheid en eigen vermogen had dat ik kon gebruiken bij de aankoop van een huis. Bovendien had ik destijds schoon genoeg van alle overlast in de achterstandswijk waar ik 26 jaar gewoond had. Ik wilde daar erg graag weg, ik had geen huisvestingspunten voor een sociale huurwoning (je moet tenminste 5 jaar ingeschreven staan voor een huis, meestal wéér in een achterstandswijk) en voor een huurhuis in de vrije sector verdiende ik te weinig!

   Verwijderen
 16. Oe Mariska, dat ben ik toch helemaal niet met je eens, tenminste op het gebied van zelf zorg betalen. Als mijn buurman maar altijd alles heeft uitgegeven en er vrolijk op los heeft geleefd en diezelfde buurman met zijn oude dag ook nog geholpen wordt, zou ik op in mijn steigers staan. Altijd goed opgelet, zorgzaam geleegd en daarom een cent gespaard. Het zou helemaal niet eerlijk zijn en dat heeft verder nergens mee te maken. Die zou dus twee keer voordeel hebben door zijn levenshouding.
  Zuinigaan, wij zitten in een vergelijkbare situatie. Wij lossen weliswaar wel nog een 15 jaar af, maar financieel hebben wij het ook voor elkaar door zorgzaam te zijn geweest. Zodra het straks als de kids volwassen zijn, mogelijk is, gaan wij hen ook schenkingen geven i.p.v. ons zuurbijeengespaarde geld meer moeten betalen als de buurman die maar alles uitgegeven heeft in zijn leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Er wordt hier van de gedachte uitgegaan dat de overheid wel voor ons zorgt, als het zover is en we geen geld hebben. Dat kan ook een misrekening zijn. We zijn er met deze crisis nog lang niet.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De zorg van de overheid in de huidige vorm verdwijnt. Zie de plannen die nu gepresenteerd zijn. Het wordt nl onbetaalbaar. En dus zorg dat je niet afhankelijk bent van de overheid

   Verwijderen
 18. ik denk dat ik tegen die tijd maar niet in een verzorgingstehuis wil leven. Want ik moet nu heel zuinig leven om rond te komen. Heb waarschijnelijk ook geen cent te makken dan.
  Maar dan word ik daar met de nek aangekeken want ik zal het geld wel over de balk hebben gesmeten !

  Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is niet zo, maar het is ook niet zo dat gespaard geld altijd maar luxe-over-geld is. Je betaalt inkomsten belasting, en elk jaar belasting over je spaargeld. Dat je de keuze maakt om het niet uit te geven is jouw keuze, en dat de overheid daar zicht op heeft door op bankrekeningen te gluren en vind dat zij dan wel mogen bepalen waar dat geld naar toe gaat klopt gewoon niet. J

   Verwijderen
 19. Erica Verdegaal is het met de gedachte van 'big spending' niet eens. Zie de column van Opnieuw Begonnen, over haar nieuwe boek: http://opnieuwbegonnen.blogspot.nl/2013/04/nieuw-boek-van-erica-verdegaal.html

  Het zou idd nog wel eens kunnen dat in de toekomst de AOW inkomensafhankelijk wordt en de toeslagen afgeschaft worden. Zie bijv. de massale fraude die met de toeslagen gepleegd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste anoniem, als alles goed gaat met het ABP ontvang ik vanaf mijn 66e bruto 8421,84 per jaar. Het lijkt mij niet dat ik gekort ga worden op mijn AOW omdat ik als alleenstaande te veel verdien.

   Verwijderen
  2. Dat bedoel ik ook niet, ZuinigAan, met jou zal het vast wel los lopen/meevallen. Maar voor mensen die nu 45 of 50 zijn, weet ik het niet zo net.

   Verwijderen
  3. Dat is dus 700 per maand bruto, dat is ruim 500 netto. Dan heb je 1540 per maand, welis waar zonder vakantiegeld en zonder decemberuitkering. Dat is vergelijkbaar met 1400 euro per maand. Dat ga je wel redden. Als je nu per maand 1400 euro gaat uitgeven spaar je nog wat en heb je toch ruimte voor een autootje

   Verwijderen
  4. @Jannie: dat klopt wel ongeveer. Het zou evenwel best zo kunnen zijn dat ik over 6 jaar meer belasting zou moeten betalen, dus dat de nettobedragen wat lager uitvallen.

   Verwijderen
  5. Daarvoor spaar je dan nu nog wat bijv 150 per maand. Dan heb je over 5 of 6 jaar een mooie extra buffer voor tegenvallers. Je moet ook niet te bang zijn vind ik.

   Verwijderen
  6. maar als je nu ongeveer 150 euro per maand spaart ( en dan dus op het uitgavenpatroon zit wat je tot voorbij je 80e kunt volhouden) bouw je nog mooi een extra buffer op van ongeveer 10000 euro. Daar moet je toch heel veel tegenslag mee kunnen opvangen. Ik zou ook niet te bang zijn.

   Verwijderen
  7. Zag niet dat de opmerking al aangekomen was, daarom dubbel

   Verwijderen
 20. ik leef niet alleen zuinig om te sparen ,maar ook om bewust om te gaan met het milieu, dus ik ga echt niet nu ineens maar mijn geld aan allerlei dingen uitgeven ,om te voorkomen dat ik straks zelf mijn oude dags voorzieningen moet betalen, ik ga me echt niet druk maken over het feit dat mensen die er nu op los leven straks niets hoeven te betalen en ik misschien wel, want dat feit ligt er nu ook al ,kijk maar eens naar mensen die door hun eigen bestedingsbedrag in de schuldsanering komen uitgezonderd degenen die er buiten hun schuld inkomen natuurlijk ,die betalen een bepaald bedrag af en de rest word hun kwijtgescholden, gelijkheid bestond al niet en zal ook nooit bestaan, ik vind het niet leuk,maar ik ga er niet naar leven, ik wil zo lang mogelijk alles wat ik zelf kan betalen ook zelf betalen en dus ga ik niet nu mijn geld opmaken om straks eventueel gratis het bejaardentehuis in te mogen.Ans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Al mijn hele leven ben ik zuinig. Ik ga nu niet ineens geld uitgeven aan allerlei dingen waar ik vroeger geen geld aan uit wilde geven, en mijn hypotheekschuld is nu €43.700 en zal niet hoger worden. Maar .... ik wil vaker leuke dingen doen en niet meer zo gericht zijn op sparen en aflossen.
   Ik zal nooit goed worden in geld over de balk smijten, dat weet ik nu al wel!

   Verwijderen
 21. Het heeft alles te maken met de veranderingen in de zorg. Niet met de crisis. En de regeling is al van kracht sinds 1 januari 2013. Mijn vader heeft het aan den lijve ondervonden: betaalde hij voorheen € 350,=, miv 1 januari is dat 1300 geworden!! Zijn hele AOW en Pensioenuitkering wordt ingehouden. En hij krijgt daar geen extra zorg voor. Feitelijk betaalt ie mee voor anderen die geen spaargeld hebben overgehouden..altijd zuinig geleefd....en dan word je als een kind betutteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Waar nog niemand over praat en een groot taboe is. Klasseverschillen. Ik denk dat dit weer terug komt ook in de zorg. Ziekenhuizen met verschillende tarieven zoals nu in de zorgverzekering, maar ook in de ziekenhuizen zelf mbt de behandeling nl. basic, ietsje
  meer en beste behandeling allemaal afhankelijk van wat je kunt betalen. Dus eigen geld blijft belangrijk vooral wat eigen keuze betreft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou best kunnen dat de klassebehandeling weer helemaal terug komt. In de jaren 70 kon je je nog verzekeren voor een klasse ziekenhuisbed. Mijn schoonzus was zelf verpleegkundige en hoofd van een afdeling in een ziekenhuis. Die kwam in een kamertje apart en kreeg een speciale behandeling omdat ze daarvoor verzekerd was.

   Verwijderen
 23. Mijn buurman betaalt net zoveel zorgpremie als ik doe maar ik krijg geen zorgtoeslag en hij 55 euro per maand. Hij drinkt alcohol, rookt, eet vet en veel en beweegt bar weinig. Ik drink niet, rook al 15 jaar niet meer, eet gezond, wandel en fiets veel en ga minstens een keer per week naar de sportschool. Hij slikt veel medicijnen, is onder behandeling van diverse specialisten, verschillende malen geopereerd aan problemen die terug te voeren zijn op zijn levenswijze. En dat van het geld van ons, van mensen die zo gezond mogelijk willen leven. Hoe lossen we dit op......Misschien ook zo gaan leven om waar voor mijn geld te krijgen? Nee toch.........
  Leef je leven op een goede manier en als je geld overhoudt en daarvan je zorg zou moeten betalen, so what.......Het is jouw leven

  BeantwoordenVerwijderen
 24. ik maak me wel eens zorgen hoor, er verandert zoveel. Met de crisis als motor. De overheid moet kleiner en efficiënter en niemand betaald graag belasting. En dat terwijl ons sociaal vangnet nu juist daaruit betaald moet worden. De overheid kan straks gewoon minder dingen regelen voor de bevolking, dat moet ieder voor zich doen.
  We krijgen minder kinderen, vroeger was de groep die werkte simpelweg groter dan de groep die niet werkte. Uit dat geld konden al die geweldige zaken als bejaardentehuizen betaald worden. Straks mag een mens alleen nog naar een verpleeghuis als hij thuis echt niet meer te houden is. Zwaar dement bijvoorbeeld. Hopelijk, want hoe moet er anders waardig voor zo iemand gezorgd worden..
  Als de economie zou aantrekken zou er op dit soort fatsoenszaken niet zo akelig bezuinigd moeten worden, maar vooralsnog lijkt dat er niet op. Dus bereid ik me maar voor op het feit dat als je niet gereserveerd hebt je ook geen zorg in zult kunnen kopen. En dan is het toch wel handig om reserves te hebben. Want wat als alle regelingen die er nu zijn tegen onze tijd en wellicht veel sneller niet meer beschikbaar zijn.
  En er voor die buurman die er maar op los leefde geen bejaardentehuis meer is waar hij "gratis" terecht kan of in ieder geval voor veel minder dan iemand die wel zijn best heeft gedaan en veel heeft gelaten om een reserve te kweken..

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Beetje late reactie, maar ik voel een grote criminele maatschappij aankomen.
  Ik ga echt niet accepteren dat ik nu elke dag keihard werk, niets overhoudt voor hobbies, maar dan straks zeker nog meer moeten betalen voor zorg.
  Als ik straks na jaren werken en pogingen om te sparen, financieel uitgekleed wordt, dan ga ik wiet kweken. De eerste die binnenkomt om te ruimen sla ik de hersens in. Ik betaal me helemaal scheel aan van alles maar heb slechts 1 lening, mijn hypotheek van 125.000 eu. En ik verdien echt goed hoor, alles gaat weg aan vaste lasten.
  Sluit me dan maar op, dan krijg ik zorg.
  Ik accepteer simpelweg niet dat ik nu netjes mee doe aan de wet, maar daar dan voor ga betalen. Dan "deepthroat" ik liever een pistool, maar niet voordat ik anderen mijn punt heb laten zien. Den Haag is "the place to be".

  BeantwoordenVerwijderen