Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 9 mei 2013

Minder bezuinigen, hoe dan?

Minder zuinig, royaler met geld omgaan, hoe doe je dat eigenlijk?
Ik heb jaren van een minimum geleefd, daarna, zo'n 11 jaar geleden, minder zuinig. Ik verdiende  iets meer dan een minimum inkomen en ik kon iets meer uitgeven. Een reden om niet heel veel te sparen was toen, dat als ik meer spaarde, ik boven de huursubsidigrens uit kwam. Als je een bepaalde som aan spaargeld op je bankrekening had, had je geen recht meer op huursubsidie. Nu heet dat woontoeslag, toen huursubsidie, maar ik denk dat je nog steeds een beperkt eigen vermogen mag hebben om voor deze toeslag in aanmerking te komen. Het was toen niet verstandig om geld te sparen, want we zaten al aan het maximumvermogen, ik was altijd al goed in sparen. Dus gingen wij op vakantie naar Kreta, naar Zwitserland, naar Gran Canaria, gewoon omdat het kon. We leefden er goed van, de kinderen kregen met verjaardagen en sinterklaas veel cadeaus. Want waarom niet? Als ik het geld spaarde, moest ik alle huursubsidie inleveren. OK noem mij een calculerende burger, vraag je af of jij niet hetzelfde gedaan zou hebben om te zorgen dat je geen honderden euro's aan huursubsidie wilde mislopen.

Nu kan ik dus na zes magere jaren weer wat meer geld uitgeven. Tsja, waaraan dan eigenlijk?
Ik heb me zo zeer aangeleerd met weinig innig tevreden te zijn. Ik ben heel gelukkig met wat ik heb en op zich is dat prachtig. Ik hoef niet zo nodig een nieuwe keuken, een nieuwe badkamer en ik heb mijn twijfels over die auto. Een auto is zó milieubelastend en ik heb hem, nu ik niet meer naar mijn moeder moet, eigenlijk ook helemaal niet nodig.
Lastig allemaal! Mijn houding nu: ach ik zie wel, het maakt ook niet echt uit of ik nu al direct ruimer ga leven of dat nog even zuinig doorleef als voorheen. Als ik maar plezier heb.
Ik geniet van het voorjaar, van de bloeiende bomen en struiken in mijn tuin en die van de buren (een prachtige meidoorn). Het gras moet nodig gemaaid, maar de pinkesterbloemen in het gras zijn zo mooi! Ik maak een ommetje op de fiets in de zon en voel de wind en de zon op mijn gezicht. Vanavond komen de kinderen gezellig langs. Kan het nog beter?

16 opmerkingen:

 1. Is het dan ook niet gewoon genoeg? Wij hebben ook alles wat wij willen. Soms doen we eens gek, maar zelfs cadeau's kopen voor onszelf vinden we moeilijk omdat het prima zo is!

  Maar zie je nu iets leuks wat je absoluut wil hebben moet je het gewoon doen. Zeker als het kan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik herken je verhaal.Mijn man zegt regelmatig "Als je iets graag wilt hebben,koop het dan. Want anders gaat het spaargeld later toch naar de zorg".Maar ik ben tevreden met alles,wat er is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je gelukkig ben met je leven en je uitgavenpatroon dan zou ik niets veranderen. Gewoon door sparen je weet nooit waar het voor van pas kan komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoon eerst maar een potje maken voor "luxe" uitgaven. Het komt wel op je pad, dat nieuwe boek, die leuke trui, het midweekje, etc. Je zou een lijstje kunnen maken en daar als het ware punten aangeven. Wat is de topper, toch niet de auto, maar dan misschien af en toe een auto huren( greenwheels) , in de zomer een weekje naar schiermonnikoog, of...........

   Verwijderen
 4. Als je je twijfels heb over die nieuwe auto, doe het dan niet. Nu je moeder er niet meer is, kom je ook overal met het OV. Je schreef een keer dat je een dag naar een Waddeneiland ben geweest met het ov. Waarom ga je dan niet vaker een dagje ergens heen met het ov? Je schreef eerder dat je wel graag wat luxere boodschappen wil. Waarom verhoog je niet structureel je boodschappenbudget? En dat je je kinderen weleens iets extra wil geven (aan de erfenis hebben ze niets). Of ga nog eens vaker een week weg met de kinderen (als je weer een leuk bedrag bij elkaar heb gespaard). Daar had je ook leuke verhalen over een tijdje geleden. Nu je wat meer geld heb te besteden, geef het geld uit waar je het aan wil besteden en bezuinig op de dingen die je niet belangrijk vind. Zodat je meer geld over hou voor de dingen die je wel belangrijk vind.
  Lin

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tip: blijf in ieder geval genieten! Ook van de hele kleine dingen.
  En wie weet wat er op je pad komt, wat je op dat moment wilt aanschaffen, misschien toch wel dat autootje. Jíj bent degene die zelf kan bepalen wat dat is en op welk moment.
  Fijne avond met de kinderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gewoon innig tevreden blijven!! en als je dan eens iets koopt kun je dat doen zonder schuldgevoel!
  Ben toch zo benieuwd hoe je dat treinreizen gaat bevallen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je zo tevreden bent, dan hoef je toch helemaal niet meer uit te geven? Prima zo, lijkt me!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Iets ruimer leven? Koop alle levensmiddelen van biologische kwaliteit. Want met de bagger die te koop is in de winkels wordt niemand gezonder. En ook ons aardbolletje is hier beter mee geleend van onze kinderen. Wij hebben een kleine auto. Niet goed, maar wij vliegen om die redenen nooit. Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zet je vast wat centjes opzij voor als je oude ketel het begeeft, en doe je binnenkort wat zonnepanelen op dak :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier ook wat pinksterbloemen in de tuin jammer om ze om te maaien.
  Dat kan later wel en veel paardebloemen(prachtig). De kersen zijn nu uitgebloeid en de appelboom heeft nog veel bloesem Ik hoop op nog wat appeltjes dit jaar en anders het volgend jaar als alles goed gaat met de bijen en de bijtjes. Geniet van je kinderen.Groeten Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 11. soms is weten dat iets kan al genoeg. Ik moet mezelf nog aanleren zuiniger te zijn. Sparen kan ik prima, nu zorgen dat er net iets meer overblijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat heerlijk dat je zo gelukkig en tevreden bent. Er wordt zoveel gemopperd in Nederland. En wat fijn dat je het ook echt beseft en het kunt voelen. Er zijn zoveel mensen die alles maar normaal vinden.
  Hier hetzelfde tevreden gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Onderhoud plegen en gaandeweg bedenken dat dit en dat ook best gedaan kan worden. Wordt duurder dan gedacht

  BeantwoordenVerwijderen
 14. hier niet zoveel te besteden ,maar tevreden met wat er kan en ergens wel blij dat het allemaal niet zo luxe is,want ik zie nog teveel mensen om me heen die maar dachten dat het niet op kon en zie er nu een aantal toch in de problemen komen ,omdat het werk toch minder zeker was dan gedacht ,toch gaan ze nog gewoon op vakantie en verbouwen,want dat hebben ze toch verdiend met hard werken? ik blijf gewoon zo zuinig mogelijk leven en als ik dan al wat extra uitgeef is dat aan mijn dochter die met alleen studiefinanciering het fout ziet gaan met de extra tandarts rekeningen en daardoor de hoognodige ingrepen uit wil stellen met als gevolg dat er misschien straks nog meer mis gaat met haar gebit.ik heb gelukkig een klein spaarpotje en kan haar daardoor de mogelijkheid bieden om toch de behandelingen te laten doen die nodig zijn en waarvan niet alles vergoed word door de verzekering, al had ik haar liever wat extrs gegeven om iets leuks mee te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ken je Snappcar al? Een community van particulieren die auto's huren en verhuren aan elkaar. Ideaal als je geen auto hebt (en goedkoper dan Greenwheels), en ook als je een auto hebt die vaak ongebruikt in de straat staat en veel geld kost (alles is goed geregeld en verzekerd).. Ik ben onlangs lid geworden en ga binnenkort een camperbusje huren voor een weekendje weg. Meer informatie:

  http://www.snappcar.nl

  Lizzy

  BeantwoordenVerwijderen