zondag 2 juni 2013

Aantal bijstandgerechtigden toegenomen

In het eerste kwartaal 2013 steeg het aantal bijstandgerechtigden evenveel als in heel 2012. Lees ook hier en hier. De crisis laat zich nu pas goed voelen. Als mensen ontslagen worden krijgen ze eerst een tijd WW en vervolgens, als ze er niet in geslaagd zijn opnieuw werk te vinden, komen ze in de bijstand terecht. Eind maart dit jaar hadden 390.000 mensen in Nederland een bijstandsinkomen. Als de toename in hetzelfde tempo doorgaat, komen er tot eind 2013 nog 33.000 bij.

Ik ben weer eens begonnen te lezen in Alle dagen schuld, geschreven door Miriam Pool. Het boek gaat over mensen met een inkomen onder de armoedegrens die schulden hebben. Wat mij het allermeest trof in het boek, is de volkomen uitzichtsloze situatie van veel van de mensen die in het boek geïnterviewd worden. Die zijn dan al soms 2e of 3e generatie werkloos, ouders die nooit gewerkt hebben en ook grootouders die nooit gewerkt hebben. Ik denk dat ook nieuwe mensen die in de bijstand terecht komen voor de komende generaties in een dergelijke fuik terecht komen. Ouders die geen enkele ervaring hebben met werk en dus ook niet weten hoe ze hun kinderen kunnen stimuleren om het anders te doen. Wat ook heel aangrijpend was, is de inzet van de vrijwillige hulpverleners die proberen mensen in schrijnende armoede te helpen: mensen van de voedselbank en andere instanties.
Ik heb al eerder over dit boek geblogd, lees hier en hier voor deze blogjes.

Het boek Alle dagen schuld is niet meer in de handel, misschien nog wel tweedehands verkrijgbaar. Onder diegenen die belangstelling hebben voor het boek en een leuke gastblog schrijven ga ik dit boek verloten. Wat moet je daarvoor doen?
Schrijf een tekst over consuminderen of armoede, een persoonlijke ervaring, een anekdote, een boekbespreking, wat je maar wilt. Mail je text naar: zuinigaan@gmail.com Dochters en ik zullen ons buigen over de selectie. De leukste 5 teksten zullen geplaatst worden op dit blog en onder deze 5 wordt het boek verloot. We houden ons het recht voor om, indien er sprake is van storende spel- en taalfouten, de tekst te verbeteren.
Deadline voor inzending: 30 juni.

7 opmerkingen:

  1. Het boek is gewoon te koop bij Bo.l. Nieuw en leverbaar binnen een dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ondanks wat Willemien heeft gevonden. EEN LEUKE ACTIE
    ben benieuwd wat er allemaal bij jullie binnen komt en wat jullie uiteindelijk plaatsen. Ik houd het in de gaten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je hebt gelijk! Bij de uitgever niet meer leverbaar, maar wil via bol. Op de site van bol staan ook een aantal reviews van lezers.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat is de deadline voor de inzending van de tekst? Want om een interessant stukje te schrijven, daar is natuurlijk wel tijd en inspiratie voor nodig. Voor mij geldt dat althans wel..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb nu een deadline gesteld en toegevoegd aan het bericht.

      Verwijderen
  5. Ik heb trouwens het boek via de bib gelezen. Het viel me op dat die generaties niet zozeer nooit gewerkt hadden, dan wel nooit in een vaste baan. Menige ouder en grootouder had wel scharrelbaantjes gehad. Tijdelijke klus hier, tijdelijke klus daar. Dat was generaties lang heel gebruikelijk.
    Niet dat ik daarmee het boek wil ontkrachten, hoor. Verre van dat. Het blijft een knap geschreven boek. Maar de maatschappelijke en culturele kloof, de afstand tussen bevolkingsgroepen werd me ten volle duidelijk toen ik het boek las.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De mensen die beschreven werden in dit boek, deden me sterk denken aan buurtgenoten in de achterstandswijk waar ik van 1981-2007 woonde.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.