Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 5 augustus 2013

Blij met contant geld

Volgens onderzoek van De Nederlandse Bank worden we blij van contant geld!
Ik denk dat ze daar bij DNB wel eens wilden weten waarom we nog niet overal pinnen en waarom consumenten nog steeds ongeveer in 59% van de gevallen contant betalen. De beleidsmakers zouden graag willen dat we allemaal overal pinden. Dat scheelt, dan hoeven er geen kassa's met contant geld meer te zijn, maar alleen pinapparaten en verder niet. Geen overvallen meer op geldtransporten, want er is geen contant geld meer.

Wat blijkt uit het onderzoek dat onder anderen op neurowetenschappelijke basis is gedaan? We worden echt blijer van geld uitgeven dan van pinnen. Oh, daarom hebben sommige mensen last van een koopverslaving. Ze zijn in feite depressief en door vaak geld uit te geven worden ze voortdurend een beetje blijer en voelen ze zich gelukkig!
Overigens is het betaalgedrag volgens dit onderzoek vaak niet gebaseerd op bewust en weloverwogen gedrag. 

Hoe is dat voor mij? Ik heb niet het idee dat ik blijer word van contant geld uitgeven. Doordat de afgelopen tijd regelmatig in het nieuws was dat er door cyberaanvallen helemaal niet gepind en niet elektronisch betaald kon worden, vind ik het toch wel een fijn idee wat contant geld om handen te hebben. Dus pin ik wekelijks geld en geef ik dat uit. Ik zorg ook voor een extra bedrag ter hoogte van ongeveer een week boodschappen, zodat ik, als alle geldautomaten en pin apparaten plat liggen, nog steeds boodschappen kan kopen. Ook speelt een rol dat ik overal traceerbaar zou zijn en er exact bekend zou zijn wat en waar ik precies overal kocht als ik alles per pin zou betalen.
Ik heb soms wel, dat ik nerveus word als ik veel geld uitgeef. Op de achtergrond spelen dan vragen als:
kan ik me dit nu echt wel veroorloven?
was ik elders misschien toch goedkoper uit geweest?
is het artikel het waard om zoveel geld aan uit te geven, levert het mij echt zo veel plezier op?
koop ik geen kat in de zak?
Op zo'n moment word ik helemaal niet zo blij van geld uitgeven, of dat nu contant gebeurt of niet.

Leuk: toen ik net, na jaren bijstand, mijn eerste geld verdiende, voelde het enorm goed om mijn eigen verdiende salaris uit te geven. Ik was ontzettend blij. Helemaal zelf verdiend geld uitgeven! Ik verdiende net zo veel als bijstand en kwam niet meer in aanmerking voor leuke regelingen voor mensen in de bijstand, dus in feite kwam er minder geld binnen dan toen ik in de bijstand zat (dat is de zogenaamde armoedeval). Maar toch voelde ik mij de koning te rijk. Eigen geld, geen controle meer, geen verantwoording afleggen. Alle boodschappen die ik toen kocht deed ik als het ware jubelend van vreugde.
Klik hier voor het bericht op Nu.nl en hier voor het bericht van DNB

13 opmerkingen:

 1. Op veel Engelse websites over geld wordt juist gezegd dat contant betalen meer "pijn" doet dan betalen met pin of de credit card. Omdat je veel duidelijker ziet dat je jouw geld ui aan het geven bent.

  Ik vind die twee resultaten - dat contant geld uitgeven een beetje meer pijn zou doen én dat contant geld uitgeven je blijer zou maken - wel behoorlijk tegenstrijdig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb veel liever contant geld op zak, ik neem een bedrag op en het is de sport om daar dan ook mee uit te komen,
  Met contant geld zie je wat je nog hebt, dus of je het goed gedaan hebt of niet.
  Als ik pin geef ik meer uit heb ik gemerkt, probeer het dus zo weinig mogelijk te doen.
  Maar contant geld in de knip ( dan heb ik dus nog veel over van het budget) maakt mij blij, dat klopt dus wel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik pin altijd alles. Op die manier kan ik namelijk precies bijhouden waar mijn geld naartoe is gegaan, zodner dat ik alle bonnetjes moet bewaren :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik betaal ook zoveel mogelijk contant en net als Anna ben ik ook altijd blij dat ik nog wat heb omdat dat betekent dat ik nog niet zoveel uit heb hoeven geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Aangezien ik altijd bewust koop is pinnen voor mij niet anders dan conrant betalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik gebruik altijd contant geld. Echt blij van uitgeven wordt ik niet, maar ik ben blij met het overzicht wat ik hou met contant geld. Ik pin zelfs zo weinig dat ik mijn pincode regelmatig vergeet ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik pin zoveel mogelijk, makkelijk en snel en zonder pinnen ben je evengoed tegenwoordig overal te volgen. En het scheelt een handeling, geld halen bij de automaat. Soms staat er een hele rij en sta je te wachten tot je bij je eigen geld kan. Daarnaast loop ik niet de kans om overvallen te worden bij een geldautomaat. Nee hoor, laat mij maar pinnen.

  Blij van contant betalen werd ik nooit, van pinnen ook niet trouwens. Ik zou blij worden als ik niet zou hoeven te betalen, maar daar trappen ze bij de kassa nog steeds niet in ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Pinnen of contant betalen maakt me niets uit. Ik koop bewust, maar een limiet op boodschappen heb ik niet. Ik heb nergens limieten voor. Als je pint kun je ook elke dag je uitgaven bijhouden en zie je aan het eind van de week of je niet teveel uitgegeven hebt. Het heeft allemaal te maken met zelfbeheersing. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. het maakt mij ook niet uit hoe ik betaal,want ik geef mijn geld erg bewust uit, nooit meer dan ik missen kan en ook niet snel aan onnodige zaken,maar heb wel tegenwoordig ook standaard contant geld bij me in geval van pin storing of voor het geval mijn bankpasje kapot gaat of ik hem kwijtraak.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik denk dat er een kern van waarheid in zit over depressie en koopaanvallen. Ik heb n.l een client met een depressie en zij mag, van haar curator, €200,- per WEEK uitgeven voor troepjes! En daar word ze helemaal happy van! Wat ik er van vind wordt niet gevraagd gelukkig maar..... Gezina

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben blij met contant betalen, vooral omdat big brother steeds meer is watching.
  Als ik contant geld verdien, tik ik altijd tegen de biljetten en berg ze weg voor het geval dat ik het nodig heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat is een onderzoek dat op neurowetenschappelijke wijze is gedaan?
  Hahaha, ik doe ff boodschappen en dat wordt dan op neurowetenschappelijke wijze onderzocht?
  Amuse yourself!

  Gertrude

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik pin aan het begin van de week mijn boodschappengeld en daar moet ik mee uitkomen. Als ik ga pinnen dan ben ik het overzicht kwijt en geef ik meer uit dan dat ik heb.

  BeantwoordenVerwijderen