Over het belang van een buffer.
In de media verschijnen steeds weer berichten dat mensen te weinig spaargeld hebben om in geval van nood op terug te vallen. Lees bijvoorbeeld hier, op Nu.nl.
Als je weinig spaargeld hebt en je heb een financiële tegenvaller, dan ben je geneigd om te gaan lenen. Want ..... je kunt niet zonder die broodnodige aankoop, je moet wel. Maar wat gebeurt er als je gaat lenen? Lenen zorgt er voor dat je bestedingsruimte kleiner wordt. Je moet immers rente betalen over je lening. Stel, je leent geld voor een auto. Die auto heb je nodig voor je werk, het OV is zo slecht dat het heel lastig is om je werk met het OV te bereiken.
Voor die auto leen je pakweg 5000 euro. Daarvoor heb je geen nieuwe auto, maar een acceptabele tweedehands, hoop ik, ik heb er niet zo veel verstand van. Maar, en nu komt het, hoeveel rente ben je kwijt aan deze lening? De rente is al gauw tussen de 6 en 10%. Uitgaande van 8% betaal je al snel 400 euro rente per jaar en dan heb je nog geen cent afgelost.
Als je al weinig geld per maand overhoudt, wordt het, doordat je leent, nog moeilijker om geld te sparen. Op die manier is de kans groot dat je van de regen in de drup komt, je leent nog meer geld, misschien zelfs wel om je dagelijkse boodschappen van te betalen.
En als je een buffer had gehad? Dan had je die auto van je buffer betaald en dan had je vrolijk door kunnen sparen voor een nieuwe buffer. Op die manier kun je nieuwe tegenvallers opnieuw de baas zonder gebukt te gaan onder een schuldenlast.
Er zijn periodes in mijn leven geweest dat ik erg weinig spaargeld had. Het maakte mij altijd nerveus, dat leven zonder buffer. Ik maakte mij zorgen, wat als de wasmachine het begeeft? Of de koelkast? Wat als mijn fiets gestolen wordt? Ik kom uit een familie waar we niet eens weet hadden van consumptieve kredieten. Je leende geld om een huis te kopen, maar verder ging alles handje contantje. Dat je ook geld kon lenen voor een wasmachine, dat wist ik als jongvolwassene niet eens. Ik heb vanaf dat ik zelfstandig woonde als het maar enigszins kon spaargeld opgebouwd. Ik vond het een heerlijk gevoel, om geld achter de hand te hebben. Het was geruststellend, als ik geld nodig had, kon ik dat zo van mijn rekening halen. Ik kan het iedereen aanraden. En als je een flinke buffer hebt opgebouwd, dan krijg je daar ook rente over. Toegegeven, die rente is wel eens veel beter geweest, maar als je nu een fijne riante buffer van 20 duizend euro hebt, dan ontvang je daar toch al gauw 390 euro per jaar van. Als je zo'n grote buffer hebt, dan zou je ook kunnen overwegen geld vast te zetten in een deposito, dan is de rente hoger. Stel dat je 10 duizend euro vastzet gedurende 10 jaar, dan is de hoogste rente nu 3,5%. Dan ontvang je over het deposito in die 10 jaar 4109 euro rente.
Het kon minder, zeggen ze hier in het noorden.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 22 augustus 2013
Kopen met geleend geld? Nee!!!!!! Sparen!
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Helemaal mee eens. Een buffer(tje) geeft rust. Wat betreft die auto: het is maar waar je tevreden mee bent. Wij rijden nu al meer dan twee jaar in een auto die ons 1.000 euro kostte. Ik moet wel toegeven dat Man er zelf veel aan kan doen en voor de rest kennen we een monteur die niet veel vraagt. De auto is bijna 20 jaar oud en we verwachten er nog een wel een paar jaar mee toe te kunnen. Hij is al twee keer moeiteloos door de APK gekomen en ziet er zelfs nog mooi uit. Maar stel dat de auto het vandaag zou begeven, kunnen we inderdaad zo een andere kopen. Ook weer oud, ook weer goedkoop maar ik kan wel weer naar mijn werk.
BeantwoordenVerwijderenWij gaan met onze auto gewoon naar een erkende garage. Van auto's hebben wij geen verstand. Het huis wordt onderhouden door onszelf, maar voor specialisten gaan we naar een erkend bedrijf. Als iedereen "een mannetje" weet is de economie helemaal naar de knoppen. Dan komen er nog meer mensen in de WW en sociale uitkeringen. En we hollen al zo achteruit.
VerwijderenAls je eenmaal gaat lenen kom je inderdaad vaak in zo'n kringetje terecht, omdat je niet meer kan sparen ivm het terugbetalen... en als je dan eenmaal terugbetaalt hebt gaat vaak het volgende alweer kapot en heb je dus wéér geen buffer...
BeantwoordenVerwijderenSoms kan het niet anders, maar lenen voor luxe dingen zoals een auto zou ik dus niet snel doen...
Ook hier opgevoed met hetzelfde principe maar zelf wel iets te roekeloos geleefd, nu flink de pas op de plaats inmiddels weer een fijne buffer achter de hand, de zere buik is weg :-)
BeantwoordenVerwijderenGroet, Johanna
Ze zeggen wel eens, als je niet kan sparen kan je niet lenen ook, omdat je de aflossing dan niet kan betalen. Lenen moet je koste wat het kost zien te voorkomen.
BeantwoordenVerwijderenIk had ook tijden dat ik geen buffer had. 20 Euro op een spaarrekening is geen buffer. Het maakt zeer kwetsbaar. Een extra rekening, iets belangrijks wat stuk gaat, dieren die ziek worden. Ik zag hele doomsenario's opduiken en terecht. Want er hoeft maar iets te gebeuren en het gaat verkeerd. Geld achter de hand is een veiliger gevoel en hoe meer hoe beter vind ik.
Ze zeggen wel eens, als je niet kan sparen kan je niet lenen ook, omdat je de aflossing dan niet kan betalen. Lenen moet je koste wat het kost zien te voorkomen.
BeantwoordenVerwijderenIk had ook tijden dat ik geen buffer had. 20 Euro op een spaarrekening is geen buffer. Het maakt zeer kwetsbaar. Een extra rekening, iets belangrijks wat stuk gaat, dieren die ziek worden. Ik zag hele doomsenario's opduiken en terecht. Want er hoeft maar iets te gebeuren en het gaat verkeerd. Geld achter de hand is een veiliger gevoel en hoe meer hoe beter vind ik.
Helemaal mee eens. Ik denk wel dat het moeilijker is om zo te leven als je het vanuit je opvoeding niet hebt meegekregen. Ik wist ook niet dat je voor van alles kon lenen en ben heel erg opgevoed met het spaarprincipe. Dat voorkomt vaak wel dat je b.v. in je studententijd stomme fouten maakt waar je nog lang voor moet boeten.
BeantwoordenVerwijderenHelemaal eens. Ik zag een documentaire op y.outube "poor kids BBC". Daarin zie je een arm gezin die een tv gehuurd hebben en ze moeten er geld in stoppen voordat hij het doet, evenals de stroom. Ze hebben geen geld om iets in een keer aan te schaffen en daardoor zijn ze uiteindelijk duurder uit.
BeantwoordenVerwijderenPersoonlijk zou ik dan liever en tijdje zonder tv doen en dan sparen, maar ik krijg geen duidelijk beeld van de situatie verder.
Ik heb ook geleerd te sparen ipv te lenen. Mijn zus daarentegen, leent liever en spaart dan 'achteraf'.
BeantwoordenVerwijderenMijn man heeft nooit geld gehad, dus die weet niet zoveel van sparen, maar ziet dat zijn vrienden geld lenen, en vindt dat dus de normale gang van zaken. Langzaam verandert dat inzicht, en nu hebben we een buffer. We hebben een tweede spaarrekening geopend om de grote uitgaven bij elkaar te sparen, en laten op de eerste spaarrekening de buffer lekker staan. We kwamen erachter dat we (allebei) het geld gingen uitgeven als het boven een bepaald bedrag kwam. Nu gaan we onszelf dus een beetje voor de gek houden :-)
Siebrie
Sinds ik mijn rijbewijs lang geleden haalde, spaar ik voor een auto. Ik heb inmiddels al heel wat auto's versleten en mijn spaardoel is nog altijd een auto. Ik woon erg afgelegen en openbaar vervoer komt hier niet en daardoor ben ik afhankelijk van een auto en ik heb altijd geld op mijn spaarrekening staan om een andere te kopen. En daarnaast moet er geld zijn voor onverwachte uitgaven en dat is er ook.
BeantwoordenVerwijderenToevallig hadden we het gisteren op mijn werk nog over sparen en dan blijk ik toch een van de weinigen te zijn die ook daadwerkelijk spaart. Dat anderen niet sparen deden ze af als niet belangrijk. Nou laat ik dan maar de wijste zijn...
Dit stukje zou de regering eens moeten lezen. Die zeuren,dat nederlanders te weinig uitgeven. Dat lijkt wel een aanmoediging tot onverantwoorde uitgaven.
BeantwoordenVerwijderennog nooit geld geleend ,altijd gespaard, maar een goed voorbeeld doet niet altijd volgen ,want mijn dochter kan ook niet goed met geld om gaan en heeft dus het spaargeld wat zij had opgemaakt zodra zij zelf over haar pasje kon beschikken ,dat was toen ze 18 werd. nu had ze vorig jaar een laptop nodig voor haar opleiding,maar ja geen geld, toen wou ze ook geld gaan lenen voor een laptop, waarna ik voorgesteld heb om bij mij geld daarvoor te lenen en mij dan maandelijks terug te betalen, dan zat ze in ieder geval niet vast aan een hoge rente, natuurlijk had ik haar ook het geld kunnen geven ,maar dan leert ze er helemaal niets van, dus gewoon netjes maandelijks een bedrag terugbetaald, wat ik voor haar apart gezet heb zonder dat ze dat wist dan heeft ze straks en een goede laptop die afbetaald is en weer wat geld op de bank.
BeantwoordenVerwijderenIk heb ook een fijne buffer opgebouwd. Ik had mn doel bereikt, maar de auto moest gekeurd worden en het 1 en ander vervangen worden, dus ik spaar nog even weer door tot mn doel bereikt is. Dan pas ben ik rustig. Ik blijf doorsparen natuurlijk. Van dat "overige" spaargeld kan ik dan dingen kopen die ik toch wel graag zou willen hebben.
BeantwoordenVerwijderenIk heb nooit geld geleend, heb zelfs geen hypotheek, heb altijd wel iets van spaargeld gehad, variërend van 100 euro tot 4000 euro. Stond nooit geen geld op zegmaar.
Gr. Boukje
Ik vind het dan wel weer interessant om in dit licht een studieschuld te bezien. Daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Veel mensen vinden een studieschuld 'een investering in je toekomst' en dus eigenlijk geen schuld. Maar hoe dan ook, je begint je werkzame leven met een schuld. Of met die van van je partner, omdat zijn/haar maandelijkse aflossing betekent dat jij meer moet bijdragen aan het huishouden.
BeantwoordenVerwijderenWij betalen een fors bedrag per maand aan onze studerende kinderen, opdat zij geen studieschuld hoeven aan te gaan. Dat gaat dan wel ten koste van de aflossing van onze hypotheek (dat zouden we sneller kunnen doen als we de kinderen niets gaven) maar dat is dan maar zo.
Mijn ouders hadden een zakelijke hypotheek en betaalden daarom niets voor de opleiding van hun kinderen, dat voorbeeld volg ik liever niet. Natuurlijk weet je niet of de kinderen werk zullen gaan vinden, maar ik denk dat een opleiding na de middelbare school zichzelf uiteindelijk wel uitbetaalt.
natuurlijk mooi als je je kinderen zo op weg kunt helpen ,voor mij als alleenstaande moeder was dat geen optie en de vader van mijn kind heeft wel alimentatie betaald zo lang hij dat wettelijk verplicht was,maar daar na was het van zoek het maar uit, dus heeft mijn dochter wel zelf haar school moeten betalen d.m.v. studiefinanciering, had het liever anders gewild,maar ja wat niet kan kan niet.
VerwijderenEen heel rare vergelijking, dat geef ik direct toe. De bank en wij hebben een huis. De restschuld is niet aflosbaar omdat het zo weinig is. En we hebben een prima buffer. Als ik bij een erkend bedrijf in Vriescheloo een bankje koop doe ik dat dus met geleend geld. Want ons huis is nog niet volledig afbetaald. Zo zie je maar, veel meer personen kopen met geleend geld. Heb het goed.
BeantwoordenVerwijderenIk heb mijn auto geleased. Heel stom maar echt super handig. 1 vast bedrag per maand en weet zeker dat ik geen extra kosten bij krijgen kan.
BeantwoordenVerwijderen