woensdag 18 september 2013

Einde contract

Volgens de site van de NOS (klik hier) worden mensen vaak werkloos doordat hun tijdelijk contract afloopt of als hun werk ophoudt. Dus niet eens zo zeer omdat ze ontslagen worden, maar omdat het contract niet verlengd wordt.
Ik heb de indruk dat er steeds meer sprake is van tijdelijke contracten. Bij mijn werkgever is voor nieuwe mensen bijna alleen maar sprake van tijdelijke contracten. Bij hoge uitzondering wordt na verloop van tijd een vast contract gegeven. En na maximaal drie jaar lig je er dan dus uit en kun je op zoek naar iets anders. Toen ik begon bij mijn huidige werkgever was het bij mij niet anders. Het ene tijdelijke contract van een half jaar (of korter!) volgde het andere op. Ik was alleenstaande ouder en dus kostwinner. Ik solliciteerde me een slag in de rondte, maar omdat ik rond de vijftig was, kon ik een andere baan wel vergeten. Wie wil er nu een medewerker die "al" vijftig is? Ik ben in december jarig en ik ben van 1952, vanaf januari 2002 ben ik niet meer uitgenodigd voor een gesprek. Mijn brief werd waarschijnlijk gewoon aan de kant gelegd. Mijn brieven waren niet anders als daarvoor en vóór januari 2002 ik regelmatig uitgenodigd werd voor een gesprek. Het feit dat mijn contract af zou lopen, maakte mij erg onrustig. Wat als we weer terug zouden moeten vallen op bijstand?
Steeds weer opnieuw een tijdelijke baan bij dezelfde afdeling maakte mij ook onzeker, kennelijk was er sprake van twijfel over mijn werk, mijn functioneren, mijn inzet of wat dan ook? Wat kon ik doen om mijn kansen op een vaste baan te vergroten? Ook toen kreeg bijna niemand een vast contract, dus het lag zeker niet (alleen?) aan mij. Alleen een collega van in de 30 kreeg wel een vast contract, en die trakteerde met veel bombarie op gebak. Eerlijk gezegd kon ik wel janken, waarom zij wel en ik niet?

Van de tijdelijke medewerkers die nu vertrekken bij mijn organisatieonderdeel vind ik het gewoon jammer van de ervaring, van de opgebouwde expertise die steeds weer verloren gaat. Medewerkers worden bijgeschoold, krijgen cursussen en vervolgens mogen ze hun boeltje pakken. Dat is absoluut niet efficiënt in mijn ogen.

20 opmerkingen:

  1. Uiteindelijk heb je tóch een vast contract gekregen, toch? Of niet? Hoe ging dat dan, waaom boden ze je dan toch een vaste baan aan? Biedt misschien hoop voor al die mensen die nu ook op een tijdelijk contract zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, na bijna 3 jaar zei de medewerker van P & O: waarom eigenlijk geen vast contract i.p.v. weer een tijdelijk contract? Nou dat kon eigenlijk ook wel, had mijn leidinggevende gezegd.

      Verwijderen
  2. Ik kan het alleen maar eens zijn met je, de meeste bedrijven kijken alleen maar naar personeelskosten als lasten. Ze proberen die zo laag mogelijk te houden. Maar ze kiezen op die manier voor kwantiteit en niet voor kwaliteit. Triest!

    Ik zat vanmorgen nog te bedenken, bij mijn laatste twee werkgevers hebben nu in totaal 20 oud-collega's hun baan verloren. Het is zoo verdrietig!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. PS. Bij ons moeten mensen er na drie tijdelijke contracten voor drie maanden uit en mogen ze daarna weer terug komen, weer voor drie tijdelijke contracten. Ik vind het echt verwerpelijk, zo sollen met mensen. Het enige voordeel dat ik zie is dat de expertise niet verloren gaat, omdat ze (meestal!) wel weer terug komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat gebeurt bij ons ook. Na 3 maanden en een dag mogen ze weer terug komen.

      Verwijderen
    2. Daar krijgt mijn zoon a.s jaar ook mee te maken, moet hij er 3 maanden en 1 dag uit.
      Vervelende is dat zijn baas nog niet te kennen heeft gegeven of hij daarna weer een nieuw contact krijgt :-( zoonlief gaat uit van wel..
      maar ik moet eerst nog zien.

      Verwijderen
    3. Dat had mijn dochter bij PostNl ook, die mocht op een baan met een lager uurloon solliciteren. Ze heeft dat uiteindelijk wel gedaan, omdat ze toch wat extra inkomen wilde.

      Verwijderen
  4. Ik heb het ook meegemaakt. Hier was het zelfs nog irritanter: eerst drie jaar via een uitzendbureau gewerkt en daarna kreeg ik een contract aangeboden via het bedrijf. Dat contract hadden ze ook nog eens drie keer kunnen verlengen voordat ze een keuze maakten of ze me vast in dienst wilden....

    Ik heb daar uiteindelijk niet op gewacht en ben ergens anders begonnen. Waar uiteindelijk (heel ironisch ;) ) mijn contract niet is verlengd....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oproepcontracten zijn zo mogelijk nog erger.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Maar ook het vaste contract biedt nu geen echte zekerheid meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat bied het zeker niet. manlief is toch echt ontslagen na ruim 18 jaar bij dezelfde werkgever te hebben gewerkt en met met hem 17 andere collega's waarvan er 1 met kort contract. Gewoon geen werk meer. En als je dan ziet hoe dat gaat, je wordt gewoon geloot per leeftijds categorie, niet vanwege kwaliteit oid dergelijks, vraag ik me af waar we mee bezig zijn...

      Verwijderen
  7. Veel bedrijven durven niet te veel mensen meer in vaste dienst te nemen omdat de toekomst zo onzeker is. Tijdelijke contracten niet verlengen is dan een goedkope manier van bezuinigen. De vakbond stelt nu voor dat men na 2 tijdelijke contracten een vast dienstverband MOET krijgen (is nu dus 3 voor max 3 jaar). Ik weet niet of dat gaat werken: dan wordt volgens mij het contract na 2 jaar al niet meer verlengd, nog meer onzekerheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Werkgevers hoeven helemaal niet bang te zijn dat ze teveel mensen in vaste dienst hebben, want als er niet voldoende werk meer is kunnen ze een ontslagvergunning aanvragen en de overtollige werknemers staan zo op straat, kost ze dan nog niet eens een ontslagvergoeding ook. Als het er op aankomt heb je als werknemer in vaste dienst ook nauwelijks rechten.

      Verwijderen
  8. Ik heb 2 collega's die samen een volledige werkweek vullen. Ze zijn 30 en 30+, hebben veel ervaring en hebben nu 3x een tijdelijk contract gehad. Ook heb ik een collega die net van school af is en bij ons de ziekte- en vakantiedagen invult met een 0-urencontract. De collega's met het tijdelijke contract hebben maandag te horen gekregen dat hun contract niet verlengd wordt na 3 jaar. De 0-uren collega krijgt hun baan met een tijdelijk contract...
    Juist in mijn werk (gezondheidszorg) is het zo belangrijk dat patienten je kennen en vertrouwen in je hebben. Zo jammer dat ervaring en kwaliteit weg gegooid wordt omdat een schoolverlater goedkoper is...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. de vriend van mijn dochter werkte 2 jaar geleden bij TNT en kreeg toen de kans om teamleider te worden , hij was toen 30 en na een paar jaar bij zijn vader te hebben gewoond net een eigen flatje , hij moest nog wel een opleiding volgen die betaald werd door de werkgever, dolenthousiast dat hij de kans kreeg om zich te verbeteren en meer te kunnen gaan verdienen na een aantal jaar voor het uitzendbureau te hebben gewerkt , deed hij de opleiding en slaagde met vlag en wimpel, daarna werd hij gelijk op een eigen afdeling geplaatst en was zijn leidinggevende zeer tevreden met zijn werk en hoe hij met zijn team omging en ook het team was blij met hem, alle reden om te denken dat het goed ging , maar hij was amper 3 maanden aan het werk toen hij op het matje geroepen werd en hem verteld werd dat de afdeling opgeheven werd en hij ontslag kreeg, daar sta je dan . het zure is nu helemaal dat nu hij al meer dan een jaar weg is zijn functie word vervuld door een uitzendkracht. waarom steekt een werkgever zoveel energie en geld in iemand door hem op te leiden en dan vervolgens binnen zeer korte tijd weer te ontslaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb zelf gelukkig een vast contract gekregen toen mijn jaarcontract afliep, het was toen begin 2009. Dus ik was er erg blij mee. Ik ben gegroeid in mijn functie en kan de afdeling alleen runnen. Maar...ook bij ons zijn er natuurlijk tijdelijke contracten die niet verlengd worden en na 3 jaar worden de mensen bedankt en "op straat gezet" om vervolgens fijn na 3 maanden weer te komen. Ik weet niet hoe mijn toekomst eruit ziet gezien de politieke beslissingen en samenwerking met de gemeenten, maar ik blijf vechten voor mn baan. Willen ze me er toch uit gooien, dan zullen ze me moeten hebben aan een nieuwe baan, eventuele scholing etc. Ik val namelijk wel onder een goede CAO. We wachten het af....

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
  11. moeten helpen moet het zijn....

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik besef me ook steeds meer dat de manlief en ik erg gezegend zijn met beiden een vast contract. Al is dat inderdaad ook niet zo'n zekerheid in deze tijd....
    Eigenlijk heb ik niets te vrezen, wij komen mensen tekort en er staat nu zelfs een vacature uit.
    Bij mijn man weet je maar nooit of het bedrijf (zeer groot concern) delen afstoot en dan heeft ook hij het nakijken. Alhoewel hij deze baan pas twee jaar heeft (na drie maanden een vast contract!) en tijdens het sollicitatieproces 3 banen aangeboden kreeg.
    Hij heeft bepaalde vaardigheden en diploma's die erg in trek zijn, dus dat heeft hij dan wel weer mee.

    Wij mogen dus absoluut niet klagen en dat doen we dus ook niet. Heel vervelend om zoveel hardwerkende en goedwillende mensen te zien die gewoon geen baan wordt aangeboden.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het is inderdaad heel erg. Ook in ons kringetje komen steeds meer mensen zonder werk te zitten. Ik zelf heb een vast contract. Dat is natuurlijk heel leuk maar als het erop aan komt, geeft dat ook geen zekerheid. Ik ken ook mensen die 40 jaar voor een bedrijf hebben gewerkt en net voor hun zestigste ontslagen worden. Met sollicitatieplicht hè... En dan een paar weken later een vacature voor op jouw oude afdeling voorbij zien komen... Heel zuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Gelukkig werk ik bij een bedrijf dar verder kijkt dan de korte termijn. Als je goed presteert krijgt je een vast contract. Wij stimuleren interne doorgroei en ik heb deze week iemand aangenomen van 55+.Ik kijk niet naar leeftijd maar naar competenties en relevante werkervaring.

    Groetjes Annelieya

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.