Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 5 november 2013

Heel veel bacteriën

Gisteravond waren jongste dochter en ik naar een lezing over bacteriën. Jongste wist het allemaal wel, maar voor mij werden er interessante nieuwe dingen gemeld. Zoals het feit dat we veel meer bacteriën bij ons dragen dan dat we lichaamscellen hebben en dat de meeste bacteriën heel goed voor ons mensen zijn.  Het is zelfs zo dat we helemaal niet zonder bacteriën kunnen. In en op een menselijk lichaam "wonen" wel 10.000 soorten bacteriën.
Ik vraag me wel af waarom we altijd zo bang zijn gemaakt voor bacteriën in de gootsteen of in de wc. We zijn zelf één groot wandelend reservoir van bacteriën, maakt het werkelijk uit of er onder de rand van een toilet of in een gootsteen bacteriën huizen? Zijn die dan ineens schadelijk voor ons? Volgens mij worden we bang gemaakt om de verkoop van schoonmaakproducten te stimuleren. Het lijkt me een illusie om een toilet of een gootsteen volledig bacterievrij te maken.
Over twee weken gaan we naar de volgende lezing! Dan gaat het over bacteriën in onze poep.

17 opmerkingen:

 1. Schoon is iets anders dan volledig bacterievrij. Volledig bacterievrij is steriel en dat hoeft alleen in operatiekamers. Het is interessant ,die nieuwe inzichten over het samenleven met bacterien waar het studium generale nu over gaat. In de huishouding is het voorkomen van voedselinfectie en voedselvergiftiging een belangrijke reden om je keuken schoon te maken en te houden. In de rest van het huis gaat het vooral om het voorkomen van gezondheidsrisico door besmettingen .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ik had andere afspraken. Ik heb microbiologie altijd interessant gevonden

   Verwijderen
 2. Eerst dacht ik een beetje van 'getver' maar toen las ik dus dat bacterieën ook gezond zijn. Dat associeer je daar helemaal niet mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Te schoon zijn is ook niet gezond volgens sommige deskundigen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er zijn goede en slechte bacteriën. Dat wil zeggen, goed en slecht voor mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. op de plek waar een neutrale of goede bacterie zit kan geen pahtogeen zitten zei mijn leraar microbiologie altijd. En we maken zo schoon dat we de zwakke uitroeien maar de sterke (meestal ook de pathogenen) blijven zitten en zo wordt het eigenlijk steeds minder schoon.
  Bacterien zijn nuttige beestjes: hoe kom je anders aan je kaas, je wijn, je zuurkool en nog heel veel andere levensmiddelen. Maar er zijn natuurlijk ook gevaarlijke en die moet je onder controle houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Té veel hygiëne is ook niet goed want als het lichaam in aanraking komt met kiemen, heeft het kans om weerstand op te bouwen. Ik vind het dan ook soms overdreven dat sommige mensen in het gewone dagelijkse leven producten als Dettol in het huishouden gebruiken om bacteriën tegen te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker, omdat dettol ook de goede bacteriën dood kan het zelfs meer kwaad dan goed doen!

   Verwijderen
 7. Voor de volgende lezing kun je alvast googelen op poepinfuus. Dat zijn mooie ontwikkelingen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weet ik! Er wordt via darmsondes geëxperimenteerd met poeptransplantaties, waarmee in sommige gevallen succesvol behandeld wordt. Dochter is medisch bioloog, ze was een tijd geleden al heel enthousiast over nieuwe ontwikkelingen.

   Verwijderen
 8. Teveel hygiëne is overdreven inderdaad, maar er is dan ook genoeg viezigheid om ons heen. Je wilt niet weten wat er op je toetsenbord leeft bijvoorbeeld. Da's erger dan het toilet.
  Maar het is ook onzin om te denken dat ze allemaal goed zijn. Er zijn namelijk veel darmbacterien die direct een blaasontsteking veroorzaken als ze daarbij in de buurt komen. Dus ook niet doen alsof het niet meer uitmaakt.

  Er zijn goede en slechte bacteriën. Meer info hierover kan duidelijk geen kwaad. Dit is wel heel oppervlakkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bacteriën zijn, tenzij ze ons ziek maken, gezond voor ons. Sinds er meer en betere schoonmaakmiddelen gekomen zijn en mensen schoner zijn geworden, zijn er nog nooit zoveel kinderen geweest met allergieën.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet waarschijnlijk dat onze schone huizen het directe probleem zijn van die allergieën, maar wel het verminderde contact met de onzichtbare beestjes uit onze 'natuurlijke' omgeving. Kinderen van jongs af aan veel buiten laten spelen dus en handjes wassen bij het binnenkomen is dan geen bezwaar.
   Ankie

   Verwijderen
 10. sommigen zijn ook doorgeschoten met douchen, sommige douchen zich 2 keer per dag, , 1 of 2 keer per week is volgens mij vaak zat. ik ken een man van 85 die is nooit ziek, heeft zich vroeger nooit vaker gedoucht dan 1 keer in de week.
  volgens mij is zo vaak douchen ook niet goed voor de goede bacterieen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Te vaak douchen is niet goed voor je, dagelijks alles schoonmaken in huis en keuken is ook niet goed. We doen het uiteraard wel, maar de bacteriën kunnen zo niet leven en sommige bacteriën zijn toch echt goed voor je.

  BeantwoordenVerwijderen