Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 4 november 2013

Gratis servicebeurt

Morgen heb ik een afspraak voor een gratis servicebeurt voor mijn hoortoestellen. Ik ben benieuwd wat dit inhoudt. Met het schoonmaken zijn ze hooguit 10 minuten bezig, is mijn ervaring van vorige keren. Wat gebeurt er dan in de rest van de tijd?
Ik vrees dat die tijd voornamelijk besteed zal worden aan verkooppraatjes. Dat was de vorige keer wel zo. Mijn hoortoestellen zijn "natuurlijk" zwaar verouderd. Ze zijn al ruim 5 jaar oud. Er zijn veel betere toestellen op de markt, dus tijd voor nieuwe, zo zal de verkoper betogen.

Wil ik dat?
Mijn huidige toestellen kostten in 2008  €2225, - inclusief verzekering, oorstukjes en onderhoudsabonnement. Toen werd door de verzekeraar €1052, - vergoed en door het UWV €998,-
Vanaf 2013 is de regeling veranderd. Er is geen UWV bijdrage meer, maar ik betaal 25% van de totaalprijs van de toestellen + 350 eigen risico. Nu is dat eigen risico van mij al lang verbruikt, blijft over 25% van de kosten van de toestellen. Maar begin dit jaar had ik een gesprek met de audicien en die berekende mij de kosten. Wat je zelf moet betalen, zijn oorstukjes, verzekering en onderhoudsabonnement. Hierdoor kom je dan toch op een bedrag van bijna 1000 euro.

Hoe gaat het op dit moment met mijn hoortoestellen? Ik gebruik ze op mijn werk en in sociale situaties: als ik met meer dan 3 à 4 mensen moet communiceren. Dus werk, feestjes, borrels, uit eten, lezingen etc. Ik heb ze zeker niet altijd in en gebruik ze gemiddeld misschien 40 uren per week.  Ik ben redelijk tevreden. Ik kan mensen niet altijd even goed verstaan, maar het is een stuk beter dan zonder toestellen. Vooral in rumoerig gelegenheden, als er een kakafonie van geluiden heerst, dan laten mijn toestellen het nogal afweten. Ik vraag me wel af of er toestellen zijn die zorgen dat ik alle geluiden loepzuiver kan horen. Ik denk het niet. Stel dat ik nieuwe toestellen zou nemen. Wat voegen nieuwe toestellen toe? Ik ken mensen die recent nieuwe toestellen hebben aangeschaft. Zijn die helemaal tevreden en horen die 100%? Was dat maar waar!! Ook van hen hoor ik problemen.

Ik laat me vandaag waarschijnlijk alleen voorlichten en misschien, heel misschien, laat ik me nieuwe aanmeten en gebruik die 2 maanden op proef. Volgens de site van de audicien kan dat geheel vrijblijvend. Als mijn horen niet aanmerkelijk verbetert, dan lever ik ze weer in. Ik weet niet zeker of ik ze ook vrijblijvend kan testen als ik een 2e setje neem, of dat die 2 maanden op proef alleen gelden voor mensen die nieuw zijn in de wereld van de hoortoestellen.

3 opmerkingen:

 1. Ik kan me voorstellen dat je niet staat te springen om nieuwe hoortoestellen aan te schaffen. Het is een flinke aanschaf en waarschijnlijk geen flinke verbetering.
  Ik denk dat je zelf een goed inzicht hebt in je gebruik en je behoeften, jij laat je vast niks aanpraten :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt wel. Eventueel ben ik best te porren voor 2 maanden op proef en ik laat me niet weerhouden om ze weer in te leveren als mocht blijken dat de verbetering minimaal is.

   Verwijderen
 2. Mijn moeder heeft sinds een paar maanden nieuwe, haar oud waren een jaar of 5. Ze heeft nu het allernieuwste, geen idee welke hoor, De verbetering is echt enorm, gewoon eng zoveel als ze nu weer hoort.
  Toch de moeite waard misschien om 2 maanden uit te proberen.

  BeantwoordenVerwijderen