donderdag 12 december 2013

Zakgeld

Ik lees op veel weblogs over zakgeld dat mensen zichzelf toebedelen. Ik heb als kind zakgeld gehad, maar daarna niet meer. Als volwassene had ik het meestal krap, te krap naar mijn idee om mezelf zakgeld te gunnen. Ik had weinig inkomen, studeerde, zat in de bijstand of had een parttime baan, ik was alleenstaande ouder. Het geld kwam hier niet met bakken binnen en dat zal ook nooit gebeuren. Maar er is wel genoeg.
Nu lees ik, dat ook iemand op bijstandsniveau, namelijk KoninginMinima, zichzelf zakgeld toebedeelt en zij is vast niet de enige. Als ik goed op de blog van KoninginMinima lees, dan reserveert ze voor zichzelf 80 euro in de maand zakgeld.

Zakgeld! Ik geef mezelf helemaal geen zakgeld. Ik doe boodschappen en doe uitgaven die min of meer noodzakelijk zijn (daarover valt te discussiëren) en verder niet. Waarom geef ik mezelf geen zakgeld? Dat is een goede vraag!

Eigenlijk weet ik helemaal niet waar ik dat aan uit zou moeten geven.
Wat valt er onder?
Een uitstapje? Een etentje? Een ijsje? Een nieuwe elektrische tandenborstel?
Ooit, wel 18 jaar geleden, ik zat nog in de bijstand, heb ik een mooie (dure!!) kerstengel gekocht. Dat soort aankopen vallen denk ik onder zakgeld.
de kerstengel (cadeautje aan mijzelf)
Vraagje: heb jij zakgeld en waar geef je dat aan uit?

30 opmerkingen:

  1. Nee heb ik ook nooit over nagedacht, maar misschien het het best leuk. Uitgeven aan niet noodzakelijke dingen en daar dan niet over te hoeven nadenken of het wel kan. Zeker voor diegenen met een vast budget voor alles lijkt het me nuttig en leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zakgeld is voor af en toe zomaar ergens iets gebruiken en dan een cappuccino bestellen met iets erbij ligt eraan hoeveel je jezelf toebedeelt p/m. Ik heb zelf geen vast bedrag maar ga er nu ook over nadenken. 80 Euro vind ik voor mezelf teveel. Denk eerder aan 40 euro en als ik daar iets van over hoe heb ik die maand daarop meer 'zomaar uit te geven'. Ja, ik ga een potje maken hiervoor. En ook nadenken waar ik het voor zou willen gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb mezelf wel een tijd lang zakgeld gegeven, die ik dan mocht uitgeven voor dingen die ik leuk vond, dingen voor het raam,voor op tafel.enz mijn man had ook zakgeld, die mocht hij ook vrijbesteden.
    Ik geloof alleen niet als ik zoals jou alleen woon of ik me dan ook zakgeld gaf, ik bedoel je hebt alleen zeggeschap over het geld, en kunt[dat doe je niet] het overal aan besteden wat je zelf wilt.
    Bij ons begon het dat ik het jammer van het geld vond , dat hij er bv bier voor kocht, en hij vond dat ik teveel prullen kocht.daar kregen we dan ruzie over.
    Toen we allebei een vast bedrag in de maand kregen, toen moesten en mochten we het zelf weten waar we het aan besteden.als het maar binnen dat bedrag bleef
    Gr Diana

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zakgeld? Eigenlijk nooit behoefte aan gehad. Als ik iets (groots) wil kopen overleg ik dat met mijn partner en dat heeft nooit geen problemen opgeleverd. Een kop koffie of zo maar een broodje gaat gewoon uit de gemeenschappelijke pot. Zelf vind ik een bedrag van 80 euro als je krap zit een belachelijk bedrag.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik werk wel met een soort zakgeld, hoewel ik het noteer als een potje met een vrij te besteden doel (dus niet al met een label van het is voor dit of dat) wat ik noem 'overige'. Een ijsje kan ook uit het boodschappenbudget of het budget voor uitjes maar als het bijvoorbeeld een extreem luxe coupe is waarop ik mezelf en iemand anders (want in mijn eentje heb ik daar per definitie geen behoefte aan) trakteer dan doe ik dat dus weer van 'overige'. Er is voor mijn geen rijtje met regels dat bepaald waar iets uit betaald moet worden maar dat bekijk ik per keer. Ik denk dat in vogelvlucht bezien vooral de uitgaven die ik als echt luxe beschouw, categorie 'mooi dat het kan maar ik had het ook zeker kunnen laten' vooral van 'overige' worden betaald.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  6. tijdschriften, puzzelboekjes, make up, dingen voor in huis, een leuke tas een shawl, allerlei dingen die je niet echt nodig hebt, waar je best zonder kunt, maar wat toch wel leuk is dat je dat af en toe koopt, een soort beloning voor jezelf. dat koop ik allemaal van mijn zakgeld.ik spaar het ook wel eens op , dan koop ik aan het einde van de maand een duur ding.
    Ik mag dit van mijzelf, en ga hier geen noodzakelijke dingen voor kopen, daar is het huishoudgeld voor

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb een 'zak'-geld en daar moet ik het mee doen. Ik ben de enige die er over beslist dus waarom zakgeld? Ik doe gewoon wat ik goed acht.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nee ik heb geen zakgeld, manlief ook niet. We eten vrij veel bio en daar willen we niet teveel op interen dus dan blijft er geen zakgeld over. Hoeft ook niet, het is het één of het ander.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb nooit zo nagedacht over zakgeld. De komende jaren zal ik in de schuldsanering zitten. (Is nog niet zo ver maar zit er aan te komen.) Inmiddels leef ik al zo'n halfjaar op dat niveau, d.w.z. dat ik € 225 per maand te besteden heb voor huishouden, kleding, kapper, reiskosten enz. Dat is mogelijk maar mezelf zakgeld geven is in deze situatie voorlopig niet aan de orde.
    Het is echter zeker iets om te overdenken voor wanneer ik schuldenvrij ben. Dan is het raadzaam om met vaste budgetten voor de verschillende kosten en uitgaven te gaan werken en ja, daar zou ook een vast bedrag aan zakgeld bij kunnen gaan horen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hallo butterfly,
      ik heb ook in de schuldsanering gezeten. het geld van de lege flessen, het kleine geld op zaterdag in mijn portemonnee ging in een apart bakje. zodat ik toch ook af en toe iets voor mezelf kon kopen. zeker in zo'n periode erg belangrijk. succes

      Verwijderen
  10. Ja, wij hebben dat ingevoerd januari 2013 en weer gestopt oktober 2013. Wij hadden het gewoon niet nodig en die lippenstift of dat leesboek dat daarvan gekocht werd, haal ik toch wel. Daar hebben wij het zakgeld niet voor nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij zijn al 40 jaar getrouwd en wij heb nog nooit zakgeld gehad. Ik beheer het geld, de beurs. Als ik iets wil hebben, dan koop ik het. Zakgeld zou bij mij ook niet werken. Zakgeld vind ik iets voor de jeugd en kinderen, die nog op de zak van hun ouders teren. Voor 80 euro in de maand mogen kleren er ook wel bijzitten, anders is het belachelijk veel.
    Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hier wel zakgeld, mijn partner gaat graag naar (dure) festivals en ik brei vrij veel. Omdat deze uitgaven "extra" zijn, geven we elk zakgeld dat we aan onze hobby kunnen spenderen, zonder overleg.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Zuinigaan, wat leuk dat je naar me linkt. Ik noem het zakgeld, maar kan het ook "vrije besteedruimte' noemen. Voor mij werkt het overzichtelijk op die manier. Ik kan van nature niet zo goed met geld omgaan als jij, dus op deze wijze werkt het goed voor mij. Als ik het overzicht niet bewaar, gaat het echt mis. Ik ken mezelf goed genoeg. De stap van bijstand naar schuldsanering is niet groot.
    Het lijkt veel die 80 euro, maar ik koop van mijn "zakgeld" cadeautjes voor anderen, persoonlijke verzorgingsartikelen, leuke dingen (uitjes) komen ook uit dat potje. En spulletjes in huis, zoals nu enkele kerstspullen, kerstkaartjes, postzegels....etc Gaat best hard.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb geen zakgeld, maar ik koop dan ook zelden zomaar iets voor mezelf. Mijn partner heeft wel behoefte aan 'zakgeld', een vast bedrag wat hij wekelijks kan verbrassen aan onzinnige dingen en lekkere lunch in zijn pauze. Soms spaart hij het op en koopt er een andere luxe van. Het bedrag is klein genoeg zodat we het makkelijk kunnen missen en groot genoeg voor hem om er leuke dingen mee te doen. En hij heeft er echt plezier van, dus dat leek me het geld dubbel en dwars waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Zakgeld is voor kinderen die nog met geld moeten leren omgaan. Als volwassen mens (moeten) zeggen: ik heb zakgeld........ vreemd!
    Geld besteden aan al of niet dure hobbies, concertkaartjes, luxe artikelen doe je als je daar geld voor hebt en eventueel in overleg.
    Janne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ach als het de term 'zakgeld' is die je dwars zit, dan noem je het toch anders? Ik hoor 'spending money' ook wel eens in mijn omgeving en dat komt feitelijk op hetzelfde neer...

      Ik weet juist dat geld er is OMDAT het in dat potje zit dat mij vertelt dat ik niet in de problemen kom met uitgaven die ik echt moet doen. Koop ik nu een mooi sieraad voor mezelf, dan doe ik dat met een goed gevoel want ik weet dat het geld er is en ik kan er nu echt van genieten. Ik heb voor mezelf dit overzicht nodig, zou er enige twijfel zijn over of er wel genoeg geld voor is (ook al zou dat uiteindelijk wel zo zijn) dan zou ik het vermoedelijk niet kopen. Kocht ik het toch dan kon ik er niet echt van genieten voor ik wist dat het financieel goed uitpakte.Dus voor mij is dit potje/budget/'zakgeld' (noem het zoals je het noemen wil..) juist een middel om te durven te genieten...het kan, het mag en zo durf ik het ook.

      Groetjes Lily

      Verwijderen
  16. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry er ging iets mis.
      We gaan in 2014 voor ons twee zakgeld invoeren
      Geen groot bedrag maar daar mogen we dan leuke dingen mee doen.
      Want ik kom tot de ontdekking dat we het hele jaar weinig leuke dingen hebben gedaan.
      En dat ga ik nu missen.
      Dagje naar zee of zo Het hoeft niet duur te zijn .

      Verwijderen
  17. Zakgeld-geld voor kleine uitgaven.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik heb wel eens een testje gedaan met zakgeld voor mezelf, maar ik ga daar dus eerder meer, dan minder geld van uitgeven...

    Ach weet je... als ik eens een kop koffie ergens wil drinken (eens per maand of zo- de eigen koffie is vaak beter en die taart ook) dan doe ik dat gewoon. Verder hoef ik eigenlijk niet zoveel...

    Ja de thuiskapster eens in de 6 weken voor 12 of 30 euro. Tja en wat dan nog? Kerstspullen heb ik al, de bieb heeft boeken, kleding koop ik bij vlagen (tweedehands of nieuw) en dat doe ik zo weinig dat ik mezelf daar echt niet in ga beperken 'omdat mijn zakgeld op is'.

    En verder zijn spullen gewoon maar spullen en daarvan hebben we er zat. En als er eens iets op het verlanglijstje staat (een theeketel!) dan komt dat ook wel weer eens voorbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. zakgeld heb ik ook niet. ik heb wel geld voor Uitjes/cadeautjes/kleding/persoonlijke verzorging komt in principe op t zelfde neer :)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wij hebben het wel en bevalt goed. We kunnen beide prima met geld omgaan. Het is gewoon lekker dat ik bij wijze van mijn tiende zwarte truitje kan kopen en hij zijn in mijn ogen te dure computeronderdeel. De ergernis die er vroeger was is er niet meer, want het gaat van je eigen geld. Wij hebben ieder 150 per maand, dat is voor persoonlijke uitgaven die niet het gezin betreffen, uitjes, kapper, kleding, kadootjes ed. Het bevalt ons heel goed. Het is ook deels het pleziergeld dat we onszelf gunnen voor het werken dat we doen. Onze gezinsuitgaven hebben we allemaal redelijk strak gebudgetteerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ergens begin ik me af te vragen of wij nou raar zijn. We hebben na de vaste lasten (wonen, verzekeringen, giften, sparen, auto) 350 euro over, daar moeten we van eten, cadeautjes en overige boodschappen mee kopen, van uitgaan, kleren en schoenen van kopen, de bieb van betalen, het eigen risico in de zorg moet daar ook van. En wij vinden dit riant! De eerst vijf jaren samen hadden we hiervoor maar 200 euro. Onze buren zitten inde schuldsanering en ontvangen samen 90 euro in de week.. En maar klagen hoe weinig dat is. Tot ik ze voorrekende dat wij maar 87,50 euro in de week te besteden hebben. En dat we daar ook van moeten eten, zij halen elke week een voedselpakket bij de voedselbank.
    Wij doen niet aan zakgeld, we kopen het noodzakelijke. Als de kaarsen op zijn koop ik nieuwe, als het kan. Zodra het salaris gestort wordt zet ik het restant van de vorige maand op de spaarrekening, soms bijna 200 euro.. Dat is dan dus leven van nog geen 40 euro in de week.
    Elke dag opnieuw bedenken we hoeveel we hebben een warm, droog huis, eten, kleren, mooie meubels, boeken, internet, maar vooral elkaar en vrienden.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Nee, ik heb geen zakgeld, maar denk dat ik het ga invoeren. Ons inkomen is met 1/3 gedaald en ik heb de neiging om helemaal niets meer 'voor mezelf' te kopen. Terwijl dat best zou kunnen. Vanaf volgende maand 50 euro dus !

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik heb nooit zakgeld gehad, heb het ooit wel overwogen.
    Heel langgeleden dat wel, de hypotheek rente torenhoog, 2 kleine kinderen en 1 inkomen, geen vetpot.
    Mijn man kreeg wel zakgeld, kon hij besteden voor zijn hobby.
    Ik had helemaal niks en voelde me heel schuldig dat ik van het huishoudgeld iets voor mezelf kocht.
    Dus vond ik dat ik ook zakgeld moest krijgen, misschien 1 of 2 keer een paar gulden voor mezelf apart gelegd, het hielp niet echt het vloeide al vlot terug in de huishoudpot.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik besef soms helemaal niet dat ik in een luxe positie zit. Manlief en ik werken allebei full-time. Manlief in een HBO++functie en ik in een HBO-functie, dus er komt fors geld binnen. We hebben na aftrek van alle kosten (ook uitjes en interieurdingetjes, maar geen spaargeld) allebei nog 1000 euro per maand van ons salaris over. Manlief zet daarvan zo goed als alles weg als spaargeld. Ikzelf leef er wel royaal van, maar houdt toch ook zeker 600 euro aan spaargeld over. Wat ik mezelf kado geef: een tijdschrift voor het weekend. Een lekkere lunch in een restaurantje als ik ergens shop op mn vrije dag. Extra kadootjes voor mn neefjes en nichtjes. Heel veel kaartjes die ik via postcrossing verstuur. Een keer een boek of dvd, etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Nee ook ik heb mezelf nooit zakgeld gegeven, heel simpel als ik iets leuk vind en er is ruimte voor dan koop ik het en anders niet.
    Stel ik geef mezelf zakgeld, en heb geen geld meer voor boodschappen dan koop ik dat toch van het zakgeld...
    Het is jezelf dan toch belazeren?

    Als ik geld voor mijn verjaardag krijgt, stopt ik het apart... maar loop ik bij de winkel en is mijn maandje iets langer dan het salaris dan gebruik ik toch echt het geld voor het eten.
    Wat is dat de clou van zakgeld?

    Zakgeld is dan toch echt geld wat je over heb?

    Euroman heeft wel wat zakgeld maar dat is eigenlijk omdat hij zich totaal niet bemoeid met het salaris.
    Als alles betaald word, eten op tafel is vind hij het prima.
    Zakgeld wat hij heeft is om op zijn werk af en toe een soepje of een visje te kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Wij hebben zeker 'zak'geld. Oftewel ieder een vrij te besteden bedrag. Elke maand gestort op onze eigen privé rekening. Voor een keer een kadootje voor elkaar, zonder dat we dan zien aan de pinbetaling wat het gekost heeft :) Maar ook voor de dingen die we gewoon leuk vinden, maar die niet noodzakelijk zijn. Zoals mijn zoveelste vel met stickers, garen voor brei of haakwerk voor mij. En voor mijn partner voor dingen waarvan ik denk, nou, lekker belangrijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.