woensdag 15 januari 2014

Te goedkope boodschappen

Afgelopen donderdag keek ik naar Zembla (KLIK)

Ik vond het een zeer interessante aflevering, hoewel het mij als zuinig inkoopster ook danig in verwarring bracht. 
Het ging over de prijzen in de supermarkten van vlees en brood en andere boodschappen. Die zijn zo goedkoop en er wordt zó met de prijzen gestunt dat de bedrijven die deze producten maken nauwelijks kunnen bestaan. Er moet regelmatig onder de kostprijs gewerkt en geleverd worden. Dat goedkoop leveren heeft consequenties voor de kwaliteit van de geleverde waar. Want voor die prijs kan geen goed product geleverd worden, is de boodschap. Om toeleverancier te blijven van de grote supermarkten in Nederland, voelen bedrijven zich verplicht om goedkoop te leveren. Anders zoeken de supermarktketens gewoon een ander bedrijf en ben je als bedrijf je bestaansrecht kwijt.
Hoe ver gaat het?
Om maar goedkoop te leveren wordt gesjoemeld met de hygiëne in slachterijen. Er zit bijvoorbeeld ontlasting uit de darmen van het dier op het vlees. Dat was laatst in het nieuws.
Er wordt gewerkt moet oude, asbesthoudende bakovens, waardoor er asbest vrij komt. Dat asbest zit waarschijnlijk op en in het brood. Verweer van het bedrijf: er is niet bewezen dat consumptie van asbest leidt tot kanker. Fijn, zo'n bewering, want hoe onderzoek en bewijs je dat? Als je vermoedt dat het wel schadelijk is, en het programma suggereert dat wel degelijk, dan kun je toch niet willens en wetens voor je onderzoek mensen blootstellen aan schadelijke stoffen? Volgens een bericht op 14 januari waren er in de afgelopen jaren 38 bakkers met astbestkanker.
Supermarkten hebben ook wat melk, groenten en fruit betreft volgens mij erg veel macht en kunnen de prijzen (te?) laag houden.
De prijzen van levensmiddelen in Nederland behoren tot de laagste in West-Europa, maar dat heeft dus wel degelijk een prijs.
Wat nu, dit constaterende?
Om hun concurrentiepositie te handhaven doen alle supermarkten mee aan het prijsbeleid. Naar een andere supermarkt gaan heeft dus niet erg veel zin.
Vaker op de markt voedsel kopen?
Vaker naar eco winkel?
Wat vind jij?

38 opmerkingen:

  1. Het is inderdaad zo dat er bij (te) goedkope dingen iets anders heeft moeten lijden. De kwaliteit, of de producent. Goedkope kleding uit landen waar mensen veel armer zijn dan wij, zodat we ze lekker niet zoveel hoeven te betalen voor hun arbeid. Of goedkoop vlees waar het dier echt flink onder geleden heeft.

    En tegelijkertijd moeten mensen vaak woekeren met het weinige geld dat ze hebben, en zijn ze dus blij dat ze hun gezin voor weinig kunnen voeden en kleden.

    Dat is dus een moeilijk gebied.

    Omdat we het kunnen missen, koop ik altijd biologisch vlees voor mijn vriend (zelf eet ik meestal geen vlees omdat ik het niet lekker vind). Maar ik koop wel goedkope kleding. Die dus misschien niet heel zuiver op de graat is.

    En ik blijf ook coca cola kopen, terwijl ik het eigenlijk heel erg vind dat dat bedrijf de Olympische Spelen in Rusland sponsort.

    Het leven van een consument is niet gemakkelijk...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Even los van je verhaal is er iets wat veel mensen niet weten. Op groente en fruit zitten de hoogste winstmarges voor de supermarkten. Mensen die gezond willen eten kopen het toch wel, en nee, de boer krijgt er geen goede prijs voor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is een belangrijk punt! Daarom probeer ik groente en fruit zo veel mogelijk direct bij de boer te kopen.

      Ook voor meel, vlees en zuiver zoek ik bij kleinere (boeren) bedrijfjes.

      Daarnaast probeer ik voedsel zo veel mogelijk onbewerkt te kopen.

      Verwijderen
  3. Dit soort verhalen zorgen er bij mij altijd voor dat ik bepaalde voedingsmiddelen maar wat meer mijd. Voor vlees kies ik sowieso meestal altijd voor biologisch, maar ik eet het ook steeds minder. Ik vind namelijk niet dat je er altijd op kunt vertrouwen dat b.v. duurder beter is, helaas. Voor groenten en fruit ga ik gewoon naar de Lidl, die komen altijd goed uit de test. Maar ik verbouw ook zelf, wat mogelijk is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zag ik programma en besloot vaker bij de boer te kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Waar ik veel biologische produkten koop is bij www.ekonoom.nl. Voor vlees ga ik naar de slager en brood bak ik zoveel mogelijk zelf. Ik kom zo weinig mogelijk bij (grote) supermarkten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wat een probleem, misschien moeten we allemaal maar niet meer eten en drinken, gaan we allemaal dood en zijn alle problemen opgelost! kom op zeg, we weten toch al lang wat er allemaal mis is op deze aarde, vandaag dit en morgen dat, asbestkanker komt trouwens niet van doorslikken, maar van het inademen van de asbestdeeltjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ... En dat is waarom de bakkers asbestkanker krijgen. Van de asbestdeeltjes die uit de ovens dwarrelen. Beroepsrisico?

      Verwijderen
    2. Dat kun je helemaal niet weten, want er is geen onderzoek gedaan naar kankerrisico bij eten/doorslikken.

      Wilma

      Verwijderen
    3. Daar is wel degelijk onderzoek naar gedaan! Vwa heeft er een factsheet over. Er is geen duidelijk verband aangetoond tussen orale opname en kanker, bij opnames van 20 mg/ kg lg/pd. Dit is gedaan via dierstudies en epidemologisch onderzoek.
      Inhalatie is daarom de risico factor. En alleen bij langdurige blootstelling aan verhoogde concentraties. Asbest zit namelijk normaal al in de lucht.

      In de factsheet van vwa staan de literatuurreferenties.

      Verwijderen
    4. Ik heb me geinformeerd middels het kijken naar Zembla en daar werd gezegd dat er onvoldoende is onderzocht of het eten van asbest kankerverwekkend zou kunnen zijn.
      Afgezien daarvan is het inademen door de bakkers al erg genoeg. Vervangen die ovens, dan maar duurder brood. Volgens mij kunnen veel mensen dit wel compenseren door minder te roken/snacken.
      Wilma

      Verwijderen
    5. Zembla als bron is niet betrouwbaar, het is een programma dat het vooral moet hebben van stemmingmakerij en daarvoor de bronnen zeer selectief gebruikt. Als je het programma kijkt lijkt het allemaal te kloppen, maar als je dan zelf verder zoekt kom je zeer vaak tot heel andere en zowiezo tot meer genuaanceerde conclusies.

      Verwijderen
  7. Ik denk dat het indirect ook komt omdat de Nederlander erom bekend zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk geld te willen, dat supermarkten hierop in gaan door de prijzen te verlagen. Het laat ook zien dat de prijzen normaal gesproken veel te duur zijn, omdat er altijd wel korting gegeven kan worden, maar er is natuurlijk wel een ondergrens waar zij eigenlijk niet doorheen zou mogen kunnen gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben hier al langer bang voor en dat wordt nu bevestigd. Ik zie en proef het gewoon dat producten soms "verbeterd recept" hebben en veel minder kwaliteit is overgebleven.
    De beste oplossing is misschien om zoveel mogelijk basisproducten/ onbewerkt voedsel te eten. Veel zelf maken en ook eens vegetarisch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het probleem is dat zelfs basisprodukten steeds minder te vertrouwen zijn. Vlees met mestbesmetting, gewoon vlees verkopen als biologisch vlees, met kwik verontreinigde vis etc. En al zou asbest in brood niet schadelijk zijn bij eten, wat ik betwijfel, brood wordt wel gesneden en dan komen er wel vezels vrij volgens mij. Kortom met alleen basisprodukten kopen ben je er nog niet, helaas. En niet iedereen heeft de mogelijkheid om rechtstreeks bij een boer te kopen of bij een slager die zelf slacht.Bestaan die nog wel? Tenzij je alles zelf kunt verbouwen zijn we helaas overgeleverd aan producenten en winkels. Leontine

      Verwijderen
    2. En nog even en vis is steeds vaker radioactief besmet. De ramp van Fukushima is helaas nog niet over.

      Verwijderen
    3. Er zijn nog genoeg slagers die zelf slachten, het voer wat deze beesten krijgen wordt door hen gecontroleerd en werkelijk alles wat in hun winkel verkocht wordt zelf maken. De sterrenrestaurants kopen daar ook hun producten. En deze biologische slagers zijn niet eens zo gierend prijzig. Er is een tussenhandel weggevallen, voor rundvlees van zo'n slager betaal ik ongeveer 3 euro per kg. meer. En het is of dit of geen vlees.

      Verwijderen
  9. Door de media van het internet (dus ook deze blog) zijn de sluiers van alle voorheen niet door de beugel kunnende activiteiten tav zoveel mogelijk winst, langzaam aan steeds naar buiten aan het komen. Steeds meer informatie is voor jan en alleman (gelukkig en soms ook moeilijk) beschikbaar. Dus deze problemen waren er altijd al. Alleen de soort en de mate waarin verandert door de jaren. Te denken valt aan de soort vervuiling (chemisch, of hormonaal, of hygienisch, of ongezond - zonder goede bouwstoffen) Dit verandert al naar gelang de maatschappij verandert. En als wij als consumenten onszelf meer gaan inlezen (informeren) over de manier waarop alles gemaakt wordt, zullen we hopelijk ook steeds meer de verantwoordelijkheid hiervoor gaan nemen. Zelf veel 2derhands kleding om die reden. Ook financieel, maar ook uit ecologisch oogpunt. Veel bio-eten. En i.d.d. meer betalen als het te slecht is voor mens en milieu om de goedkopere versie te kopen (koffie-chocolade-katoen etc.). Jammer alleen dat veel mensen nu echt het gevoel hebben dat het veel slechter gaat met de wereld. Aan de ene kant is dat zo. Aan de andere kant weten we nu dat we er met z'n allen wat aan kunnen (gaan) doen en dat we zelf de macht terug pakken, die we aan de grote bedrijven en overheid hebben gegeven. http://zinnedproject.org/materials/you-cant-be-neutral-on-a-moving-train-dvd/ Deze filosoof zegt er mooie dingen over. Succes mensen, en ga net als ik, de wereld beetje bij beetje mooier maken. Dan heeft iedereen er wat aan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik sluit mij daar volkomen bij aan .
      Wij zijn het die de wereld beter kunnen maken.
      ik realiseer mij wel dat je het niet allemaal kunt voorkomen.
      Maar ik heb mijzelf de vraag al gesteld of ik aan een
      wereld mee wil werken die ons dat slechte eten verkoopt.
      Wij willen allemaal graag gezond blijven.
      Ik koop nu helft bio helft gewoon maar dan wel vers en niet meer uit zakjes.


      Verwijderen
  10. Ik koop veel bij de bioboer en bak zelf brood van biologisch graan, hier in het dorp gemalen. De slager slacht nog zelf, gelukkig, maar ik eet sowieso weinig vlees, Nu kan ik me dit alles nog veroorloven maar helaas houdt het werk van mijn partner binnenkort op en dan zal ik toch wat meer op de centjes moeten gaan letten. Bio (en gezond) is helaas nog steeds duurder.

    Erica

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik koop vanaf dit nieuws niet meer het brood bij de supermarkt maar bij de bakker in mijn dorp. Die bakker is prima, heerlijk en heeft een eigen bakoven. Maar het brood was ontzettend duur daarom jarenlang de supermarkt in gedoken. Tja.. dan koop ik dit duurdere brood maar bespaar op andere dingen. Anders voelt het niet goed. Kan weinig missen.

    Wist je dat de accijnzen op vruchtensappen dit jaar omhoog gegaan zijn? Zodoende heb ik Roosvicee en drink voornamelijk water. Frisdrank haal ik sowieso niet in huis, kost extra geld en geeft een suikerverslaving. Alleen voor verjaardagen wil ik het halen, anders staat het zo 'ongastvrij' terwijl ik eigenlijk blij ben met mijn principes... durf het alleen niet goed op die manier (verjaardagen) uit te dragen... veel stellen om me heen met twee banen en dus geld over. Maar goed, brood vanaf nu bij de bakker dus!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het dilemma is dat bij de industrieele bakkerijen er vaak veel meer controles zijn dan bij de kleine bakkers terwijl de risico's kleiner zijn, er is meer ruimte voor gespecialiceerd personeel. Als klant van mijn buurt bakker voer ik persoonlijk geen veiligheidsaudit uit, ik vertrouw op de overheid. Heb je al eens gevraagd of je hun HACCP certificaat mag zien of hoe ze omgaan met allergene stoffen, hoe de grondstoffen opgeslagen zijn? De industrie doet dat niet, die gaat zelf bij hun leveranciers kijken met speciaal daar voor opgeleide mensen. De grootbakkerijen hebben daarom zeer regelmatig hun kritische klanten in de keuken. Zo'n audit kan gerust meer dan een dag duren. Ook als die leverancier in bv China of Australie zit.

      Je kunt dus niet 1-2-3 zeggen dat de bakker op de hoek veiliger is.

      Verwijderen
    2. Dat is interessant, Willemien. Voer tot nadenken. Zelf broodbakken kost me te veel tijd maar zelf groenten verbouwen doe ik al wel in mijn tuin. Ook nog een ukkepuk om me heen dartelen:) dus als hij op school zit is brood bakken misschien een optie. Al denk ik daarover weer; net als die Senseo...die pads zijn duur en zal de mix voor het bakken dat dan ook niet zijn? Ik probeer 'gewoon nergens in te trappen'...

      Verwijderen
    3. Je kunt er op vertrouwen dat het voedsel goed gecontroleerd wordt, je kunt alleen nooit alles testen want dan heb je geen voedsel meer. De meeste voedselonveiligheden zijn bij de consument thuis. Ons voedsel is n veiliger dan 10 jaar geleden en toen was het veiliger dan 10 jaar er voor. Levensmiddelenbedrijven hebben er geen enkel belang bij dat hun industrie onveilige producten leveren. Let op: onveilig is iets anders dan ongezond. Verder zijn er veel voedingsgoeroe's die de amerikaanse situatie klakkeloos overnemen mbt de europeese markt terwijl de europeese wetgeving veel strenger is op bv gmo, antibiotica en hormonen. Ook mbt stoffen met een E-nr is er veel informatie die niet helemaal klopt of uit zijn verband is gerukt. Er zijn nog veel meer stoffen in voeding aanwezig die uberhaubt niet getest zijn. Kan ook niet, dat zijn er veel te veel. Maar bv een tomaat bevat van nature meer msg dan de industrie mag toevoegen. Je lichaam maakt het ook zelf aan voor de smaak van borstvoeding.
      Het is een complex geheeld waar net als in de rest van de wereld zeker rotte appels die er uit moeten tussen zitten maar de overgrote meerderheid probeert op een eerlijke en integere manier geld te verdienen.
      Zelf maak ik ook de keuze voor biologisch als er dierlijke grondstoffen betrokken zijn, bij voorkeur lokaal ivm transport. Maar niet omdat het veiliger is, daar vertrouw ik op.

      Verwijderen
    4. En na deze lezing die ik gister heb mogen horen http://www.sg.uu.nl/prog/2007b/eten/Van%20Knapen_veilig%20vlees.pdf (bijna het zelfde als in deze link) denk ik dat de voedingsindustrie erg zijn best doet, maar tegengewerkt wordt door wel willende maar onjuist geinformeerde burgers zo als u en ik.

      Verwijderen
  12. het blijft een dilemma, schipperen tussen wat je te besteden hebt en zo gezond mogelijk leven, voorlopig los ik het op door in ieder geval minder vlees te eten en waar mogelijk zelf te maken zoals brood , verder probeer ik zo economisch mogelijk met producten om te gaan, waar ik vroeger veel weggooide probeer ik nu veel anders te gebruiken, zo maak ik appelazijn van schillen en klokhuizen, gebruik ik de stronkjes van bloemkool en broccoli in soepen en sauzen , ik snijd ze zo klein mogelijk en daardoor zijn ze prima bruikbaar, aardappelen schild ik zelden meer en doe ik het wel dan frituur ik de schillen, wel alles goed wassen natuurlijk, op deze manier haal ik meer rendement uit mijn groente en fruit. en kan ik betere producten kopen dan normaal zou kunnen met mijn inkomen
    hetzelfde doe ik met dingen zoals kleding en dergelijke, zoveel mogelijk 2e hands en alleen als ik het echt nodig heb

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het valt op dat de prijzen van voedingsmiddelen in NL ten opzichte van bijv. Spanje of Finland (weet ik van zoon) 'belachelijk' laag zijn.
    Daar is ergens in de keten 'iemand' voor uitgeknepen!
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Nederland is veel concurrentie tussen supermarkten. We hebben veel verschillende supermarkten dicht bij elkaar. Dat zie je in andere landen niet zoveel.
      Verder komt er heel veel voedsel uit Nederland zelf.
      Dat zijn ook redenen waarom de prijzen hier wat lager liggen dan in andere landen.
      Niet dat het daardoor allemaal oké is.

      Soms hoor/lees je in de media dat het percentage van het inkomen dat Nederlanders kwijt zijn aan voeding vrij laag is. Dat is maar deels omdat de voeding hier goedkoper is. Deels is het zo dat andere zaken zoals huisvesting, energiekosten, zorgkosten, autokosten hier veel hoger liggen dan in andere landen. Dan wordt het appels met peren vergelijken (om in voedseltermen te blijven).

      Verwijderen
  14. De conslusies van Zembla zijn te voorbarig meldt het IAS:

    http://www.bakkerswereld.nl/Nieuws/Algemeen/2014/1/IAS-conclusies-asbest-bij-bakkers-voorbarig-1444316W/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toch: http://www.nrc.nl/achterpagina/2014/01/15/fokke-sukke-nemen-geen-risico/

      Verwijderen
  15. Groente uit eigen tuin eten, wordt als oplossing genoemd. Net zoals de eieren van de hobbyboer? Daar zit veel te veel dioxine in, was op het nieuws. Hoe zit het dan met de eigen verbouwde groente? Dat zou eigenlijk ook eens gecontroleerd moeten worden. Het gif zit ook in de lucht en in de grond.
    Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. en wat moet je dan als je geen tuin hebt? ik heb echt geen ruimte voor een groentetuin en ik verbouw wel wat in potten ,maar daar heb ik echt niet voldoende aan en voor fruit heb ik al helemaal geen plek

      Verwijderen
  16. Ik zie nergens terug dat in dit programma ook aan de orde kwam dat er op vlees het etiketje biologisch geplakt wordt om de prijs op te drijven. Dus ik zou je maar niet op de borst kloppen dat je alles biologisch koopt want wie heeft dat dan gecontroleerd? Het valt me op dat mensen de neiging hebben om het onmiddelijk voor " waar" aan te nemen als ergens het labeltje biologisch aan gehangen wordt. Is dat ook niet een beetje naief? waarom zou dat wel waar zijn en is alles wat de niet biologen zeggen gelogen? Ik koop vanwege mijn budget het meeste regulier. Een groentenpakket op de markt voor de hele week 3 euro, prima groenten! Vlees eet ik bijna niet en ik probeer zoveel mogelijk zelf te maken. En zoals iemand al opmerkte: ademen is ook slecht en van leven ga je nu eenmaal nog steeds dood op den duur. Ik wil graag ook nog een buffer houden voor onvoorziene uitgaven en gewoon omdat dit mij rust geeft. En dat ik dan misschien ietsje pietsje minder gezond leef neem ik dan op de koop toe. De biologen hier volgen ook maar gewoon de trend want iedereen zal toch wel weten dat bio booming business is op dit moment. In mijn omgeving zijn veel mensen die deze trend volgen en met beschuldigende vingers wijzen naar mensen die het anders ( regulier ) doen. Maar ondertussen geen cent aan de kous want in deze hobby gaat heel veel geld zitten. Dat hebben ze er dan allemaal graag voor over maar als de wasmachine stuk gaat hebben ze niks... Volgens mij is het een grote kwestie van mee willen doen en erbij willen horen. Je kan ook proberen je gezonde verstand te gebruiken. Dus zo weinig mogelijk bewerkte producten gebruiken en veel zelf maken. Soms krijg je het gevoel dat je je zo langzamerhand moet schamen als je reguliere producten koopt. Kiloknaller plofkip dat doet toch niemand meer? ( ik zelf ook niet want ik eet bijna geen vlees ) maar hoe komt het dan dat alle schappen in de super vol liggen elke dag? Dat zal toch heus gekocht worden anders lag het er niet. Het is een heel moeiljk verhaal en iedereen tast in het duister. Maar ook van de bio kant wordt je genoeg in de maling genomen want je kan dan nu eenmaal veel geld vragen voor je product. Denkt daar wel eens iemand aan, dat je misschien opgelicht wordt met je bio?

    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik zie onderweg ook wel eens zogenaamde biologische geteelde aardappelvelden,maar die liggen wel vlak langs drukke auto wegen ,hoe gezond zijn die aardappels dan nog?

      Verwijderen
  17. @anoniem: inderdaad, dat van die aardappelvelden. Die liggen bij ons ook midden tussen de autowegen en sloten die ook langs de gewassen van de niet-bio buurman stromen. Hoe zou dat dan zitten met het grondwater? Ik probeer mensen duidelijk te maken dat ook bio een hype is en dat je eerlijk voor jezelf moet nagaan of je dat echt allemaal voor jezelf doet en er in geloofd of omdat je gewoon gebrain washed wordt door alle media er om heen. Ik moet toch echt constateren dat ook met bio waar gesjoemeld wordt maar dat wil dan niemand geloven want dat is dan niet zo... Er hangt om de bio retailer een soort heilige waas waardoor niemand hem of haar zal beschuldigen van schimmige praktijken. want bio is nu eenmaal bio en dat is goed... Nou, droom lekker verder... Op deze blog valt het allemaal wel mee maar op de meeste weblogs wordt je doodgegooit met bio. Je voelt je bijna schuldig als je er niet aan mee doet. Zelf op de vroeger, van oorsprong vrekken blogs. Onbekommerd zuinig zijn mag niet meer... Nee tegenwoordig moet je krom liggen voor bio... Ik krijg steevast te horen dat ik dan wel geld spaar ( overhoud ) voor meer vrijheid maar daar zou ik dan niet van kunnen genieten omdat ik niet oud zal worden vanwege ongezonde voeding en nog meer van die niet bewezen speculatieve drogredenen. Ik vind het ook zo erg voor de mensen die afkomen op de vrekkenblogs omdat ze al zo weinig hebben en dan telkens de boodschap krijgen dat ze verkeerd bezig zijn en bio moeten kopen al is het voor hun laatste centen.. want dat heb je toch over voor je gezondheid? Ik vind dat echt zielig en ik kan me hier boos over maken. Van enkel zakken patat en chips zal heus niemand beter worden dat beweer ik ook niet maar om alle reguliere voeding die heus ook door telers en boeren met zorg gekweekt wordt af te doen als vergif en rotzooi gaat veel te ver. Ik zou mensen die twijfelen en niks durven te zeggen willen mee geven dat het om je eigen portomonnee gaat. Jij moet betalen. De lieden die zo hard schreeuwen dat alles bio moet zijn betalen niet bij de kassa voor jou hoor. Dus als bijna niet rond kan komen zou ik deze hype toch liever overslaan.

    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mirjam, dit is een betoog naar mijn hart.
      Ik koop zelf biologisch vlees en scharrelkip i.v.m. diervriendelijkheid, maar van de gezondheidsaspecten van bio ben ik helemaal niet overtuigd.
      Wij hebben hier in Nederland de beste en meest gevarieerde voeding van de wereld. Het is gewoon een luxe-item.
      Mensen met intoleranties buiten beschouwing gelaten is het voor iedereen verder prima om normaal te eten aan de hand van de schijf van vijf.
      Aanbevolen bron: het boekje " wat is nu gezond" van prof. Martijn Katan., hoogleraar voeding en gezondheid.

      Groet Wilma

      Verwijderen
  18. Sommigen kiezen voor teelt van eigen grond,dat zou gezonder zijn. Maar van de eieren bij de hobbyboeren bleken de eieren te veel dioxine te bevatten. Dus hoe zit het dan met teelt van eigen grond? De vervuiling zit ook in de grond en in de lucht. Zo gezien zou de groente uit de supermarkt wel eens veiliger kunnen zijn dan die van eigen grond.
    Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Denk eens aan een wild varken: woont die in een wei of in het bos. Dat bos heeft ie nodig om niet levend te verbranden. En wij willen ze dan zo gezellig buiten in een wei laten scharrelen. Lekker dier vriendelijk. Gisteren een prachtig plaatje gezien van een diervriendelijke en mileuvriendelijke en ook nog eens kostenbesparende en een gegarandeerde voedselveilige productie gezien. google maar eens op vertical farming.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.