Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 16 januari 2014

Keukenweegschaal stuk!

Heel lang geleden kocht ik een wandkeukenweegschaal. Dat was in 1983, ruim 30 jaar geleden, dit exemplaar had een bruine schaal. Bruin was toen heel trendy. Dat kun je je nu niet meer goed voorstellen. De schaal van deze oude weegschaal is een paar keer gevallen, er kwam een scheur in. Ongeveer 15 jaar geleden heeft mijn ex op een rommelmarkt voor een paar gulden exact zo'n weegschaal gekocht. Met deze weegschaal het ik mijn oude weer helemaal goed gemaakt. De kapotte bruine schaal ging weg, en de crèmekleurige kwam er voor in de plaats, het oude weegdeel bleef in gebruik. Nu is de "nieuwe" schaal weer eens gevallen en is onherstelbaar kapot. Ik heb nog een poging gedaan dit harde (maar intussen ook nogal brosse) plastic te lijmen, maar het lijmvlak is veel te klein. Het is niets geworden.
Raar, maar eigenlijk heb ik best moeite met het weggooien van deze weegschaal! Hij heeft zo veel jaren trouwe dienst gedaan en nu is het gebeurd. Snik!
Wat nu?
Ik heb met cadeaubonnen die ik nog had van mijn verjaardag gisteren een nieuwe keukenweegschaal gekocht. Zo'n platte, mijn oudste dochter heeft ook eentje. Volgens mij heb ik die aan haar cadeau gedaan op haar verjaardag.

15 opmerkingen:

 1. Ow sneu he als er iets stuk gaat wat je al heel lang hebt en waar je aan gewend was. Hier is de broodrooster net kapot...vorige keer kon ik die nog repareren, nu lukt het niet meer. De broodrooster is vierenveertig jaar oud. Ik denk dat ik hem bewaar, gewoon, als jeugdherinnering.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jij boft maar weer dat alles langer meegaat dan 30 jaar dat is bij velen wel anders :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn weegschaal heb ik ook al zo'n 40 jaar. De schaal is jaren geleden stuk gevallen en sindsdien heb ik er een plastic schaal op staan, gaat prima!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wilde ik net vragen, kun je er geen andere bak op zetten?

   Verwijderen
  2. Ja, er kan wel een andere 2e hands bak op. Maar dan moet het net zo'n bak met hangmechanisme zijn. De weegschalen waren in de jaren 80 in productie. Daarvan is het plastic net zo bros als van mijn oude weegschaal. Op Marktplaats wordt een dergelijke weegschaal aangeboden voor 7,50 euro. Tel daar de verzendkosten bij op, of de reiskosten om hem af te halen en je hebt een fors bedrag aan kosten. En voor wat? Een oude plastic bak die misschien na 1x vallen weer stuk is.

   Verwijderen
 4. Oh, een herinnering uit het verre verleden voor mij. Mijn moeder had ook zo'n hangende bak. Ik weet nog dat ik als kind mocht meehelpen en dat ik toen een keertje de bak verkeerd van de weegschaal af haalde en dat-ie uit mijn handen glipte. Bak niet stuk, gelukkig, maar natuurlijk wel een hoop troep op de keukenvloer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat was dat een gave weegschaal. Jammer dat hij nu stuk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waren handige bakken, bij mij moeder hing er ook een. Simpel mechaniek en geen batterijen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb precies dezelfde!!
  Gekregen in 1989.
  Gr Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo herkenbaar als iets kapot gaat wat je al heel lang hebt. Eerst kijken of het gemaakt kan worden of ergens een onderdeel vinden op een rommelmarkt.

  Mijn elektronische weegscheel (tevens mijn eerste) kocht ik bij de supermarkt 'groenwoud' (bestaat niet meer) op punten. Dat is nu 16 jaar geleden. De batterij doet het nog steeds. Zolang de weegschaal het nog doet zal ik deze blijven gebruiken.

  Mijn nilfix stofzuiger is inmiddels ook bejaard, die is nu 26 jaar oud. En ik hoop dat deze mij overleefd net als de nilfix van mijn om die bij mijn ouders staat en inmiddels ruim 40 jaar oud is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn oma had vroeger dezelfde weegschaal, leuk waren die.
  Helaas gaan volgens mij altijd de bakken stuk, volgens mij kan er niet veel meer aan kapot.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha, ha, ik heb dezelfde gehad. Inderdaad werd het plastic bros maar het was een makkelijk ding die niet veel ruimte innam!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hadden een rond, blauw exemplaar maar inmiddels een plat exemplaar die ook de tijd aan kan geven. Zinloos, want deze weegschaal wordt in de originele verpakking bewaard. Eerste batterij was snel leeg. Toen voor batterij een sleuf gemaakt in het "beschermmateriaal" en batterij wordt alleen bij gebruik in de weegschaal gestopt. Gaat zo veel langer mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je had kunnen kijken bij de kringloop; daar heb ik mijn 2 (kleine en grote) keukenweegschalen gekocht voor bijna niets....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ja daar kun je inderdaad wel kijken. Als je op mijn naam klikt heb er ook heel veel, voor weinig geld.

  BeantwoordenVerwijderen