Volgens de nieuwste berichten is er absoluut geen wetenschappelijk bewijs dat superfoods nut hebben. De hype rond superfoods zoals gojibessen, hennepzaad en tarwegras is zonder wetenschappelijke basis. En ondertussen verdienen producenten en handelaren véél geld met de goedgelovigheid van consumenten die denken dat superfoods het gezondste zijn dat je maar kunt bedenken. Als je veel eet van bepaalde superfoods, kom je voedingstoffen te kort omdat je zo eenzijdig eet. Eenzijdig eten is gegarandeerd ongezond. Superfoods zouden veel vitamines bevatten, mineralen en anti-oxidanten en heel erg goed zijn voor de gezondheid. Vooralsnog onbewezen en misschien wel onzin dus!
Je betaalt je blauw en het doet niet iets extra's voor je!
Mijn zuinige tip: eet gevarieerde voeding en eet nergens te veel van!
Er zijn overigens ook "gewone" voedingsmiddelen die als superfoods bestempeld worden:
havermout
noten
zonnebloempitten
abrikozen
banaan
dadels
pinda's
sesamzaad
Lijkt mij niets mis mee, dat eet ik ook wel!
"Geloof" jij in de heilzame werking van superfoods en eet jij die?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 7 maart 2014
Onzin met een prijskaartje!
Labels:
Consumentenzaken,
Voeding
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Als mensen zich goed voelen bij een bepaalde voeding,is daar toch niets mis mee? Ik twijfel aan de waarde van zulke berichten. En sta ook niet achter alle voedingsadviezen van het voedingscentrum. Zelf eet ik hennepzaad,omdat ik niet van vis houd.
BeantwoordenVerwijderenEigenlijk is 'geloof je in superfoods' een rare vraag... Want geloof jij in zuurkool, rode paprika en blauwe bessen? Die zou je ook als supefoods kunnen beschouwen, volgens mij valt daaraan niet zoveel te geloven, je eet het of je eet het niet. En waarom zou het eten van bosbessen en avocado"s wel gezond zijn en het eten van gojibessen en moerbeien niet? Onzin dus! Jammer dat het Voedingscentrum zich weer heeft laten verleiden om degelijke zinloze discussies aan te gaan en mensen tegen elkaar op te zetten ipv betrouwbare en eerlijke informatie te geven. Ook jammer dat veel mensen degelijke info als ' waarheid' beschouwen. Wil je meer, goede informatie over superfoods, dan is het boek Superfoods van Jesse van der Velde een aanrader.
BeantwoordenVerwijderenZelf eet ik zuurkool, bananen, goji- acai- en blauwe bessen, frambozen, chiazaad, moerbeien, hennepzaad, gerstegraspoeder, rauwe honing, chlorella, tarwegraspoeder, avocado's en veel bio groente en fruit en mij bevalt dat uitstekend!
Achter dit machientje zit ook iemand die niet meer gelooft dat onze normale levensmiddelen nog voldoende stoffen bezitten die ons gezond moeten houden. Ontzettend veel wordt gekweekt op glaswol en daar komt dan water met voedingstoffen bij. Eet gevarieerd. En dat doe je niet met de onzin van Unilever. Want dat is het Voedingscentrum. 's Morgens maken we een smoothie met allemaal ongezonde dingen volgens die grote fabrikant. Oh ja, er komen ook sla, of andijvie, of spinazie bij in en een appel en een banaan. Geen enkele groente of fruit bezit het volledige pakket. En als bijzaak; mijn HbA1c is met 0,8 punt naar beneden gegaan met dat onzin eten. Zuinigaan je weet welke waarde ik bedoel.
VerwijderenHaha, inderdaad een gekke vraag Jolanda. Superfood is niet meer en niet minder dan gezonde voeding. Niemand eet alleen maar superfoods, net zo min als jij alleen maar brood eet. Het jammere is dat veel mensen niet doorhebben dat het voedingscentrum dit roept omdat zij gigantisch gesponsord worden door Unilever en dáárom dit soort berichten rondstrooien. De superfoods worden veel verkocht en dat kost Unilever veel geld. Dus heel logisch dat zij dan weer het voedingscentrum achter de vodden zitten dat die maar eens iets moeten schrijven daarover.
BeantwoordenVerwijderenHet gaat niet om geloven of om alles maar onzin te noemen,maar het gaat wel om de gezondheidsclaims van de superfoods. En dat begint toch wat te rammelen
BeantwoordenVerwijderenIn sciencepalooza.nl kun je de kritiek van James Watson lezen op de claims van de superfoods. James Watson is samen met Crick de ontdekker van de structuur van Dna en heeft hier de nobelprijs voor gekregen, hij heeft zijn verdere leven in het kankeronderzoek gewerkt.
Verwijderenhier kun je het artikel vinden http://www.sciencepalooza.nl/2013/02/watson-waarschuwt-%E2%80%98wantrouw-antioxidanten%E2%80%99/
VerwijderenIk eet het niet. Ik let op dat ik gevarieerd en vers eet.
BeantwoordenVerwijderenZelf zie ik het nut er ook niet echt van, die superfoods. Een groene salade met een haring of sardientje is imho beter voor je... Maar het voedingscentrum... de enige die welvaren bij die schijf van vijf zijn de unilevers van deze wereld. Twee x brood en 's avonds een schep pasta, matig met suiker en smeer maar lekker 'gezonde' margarine? Tuurlijk....
BeantwoordenVerwijderenZe moeten als spreekbuis van 'big food' hun mond gewoon houden. Laat ze eens wat meer roepen over al dat gemaksvoer, suiker en optimel dat ze propageren.
helemaal eens met minimalismemetkinderen wat betreft het voedingscentrum.
BeantwoordenVerwijderenIk heb wel ook zo mijn persoonlijke bedenkingen bij al die dure superfoods. Nu ben ik van nature nogal achterdochtig met dat soort gezondheidsclaims. Wat dat betreft denk ik ook dat de afwisseling het beste is. En dan speelt ook wel mee dat we die gooi-bessen [zoals manlief ze zo leuk noemt] niet te nassen vinden, en toevallig wel dol zijn op blauwe bessen, die volgens mij minstens zo goed zijn en toch vaak beter te betalen.
Ik vind het goed dat het even iets minder positief word gebracht. Er word niet gezegd dat het ongezond is, maar wel heel duur voor iets wat je ook kan bereiken zonder die kosten te maken. Dan is de keus aan mensen zelf om alsnog de dure superfoods te kopen. prima (goed voor de economie) Maar een kritische noot kan geen kwaad! Ik zelf eet gewoon gevarieerd en daar zit geen pot superfood bij! Wel gewoon voldoende fruit en groenten van het seizoen.
BeantwoordenVerwijdereneven een andere insteek, waarom zegt het voedingscentrum niets over b.v. het enorme gebruik van energiedrankjes,(kosten 39 cent per blikje) als ontbijt met een croissantje, als lunch met een zak chips en in de middagpauze nog even als opkikkertje..
BeantwoordenVerwijderenga eens kijken in een supermarkt bij een school en je schrikt je rot!! al dat suiker elimineert namelijk vitaminen! en is fysiek verslavend!
tussen haakjes dat zelfde voedingsbureau dat beweert dat 2 stuks fruit en 200 gram nper dag genoeg vitaminen en mineralen zou opleveren, geeft toe dat slecht 4!!! procent dat aantal haalt, dus 96% van de Nederlandse komt niet aan zijn minimale inname vitaminen met normaal eten.
Dus de Nederlander die wel nadenkt en wel stappen wil zetten naar gezondheid wordt nu afgeschilderd als sukkels die trappen in de commercie.
Even een vraag wie is de Hoofdsponsor van dit Voedingscentrum, ze zouden zichzelf beter Vulcentrum kunnen noemen, want hun adviezen komen absoluut niet meer overeen met de Voedingsbehoeften van ons lichaam! Marga H.
Inderdaad omdat U.n.ilever=sponsor van het voedingscentrum daar wel lekker aan verdiend. Neem het voedingscentrum echt al jaren niet meer serieus.
Verwijderengroet, Tina
Ik zie dat deze Anoniem ondertekent met Marga H. Dat ben ik dus niet, mijn reactie staat al iets verder naar boven.
VerwijderenNeemt niet weg dat ik wel eens ben met wat deze Marga H zegt.
VerwijderenHet voedingscentrum wordt niet gesponsord door U.nile.ver. kijk maar naar de financieringsstructuur.
VerwijderenDe Stichting Voedingscentrum Nederland wordt via een instellingssubsidie gefinancierd van het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Hiernaast ontvangt het Voedingscentrum projectsubsidies van de bovengenoemde ministeries en van andere subsidieverstrekkers zoals ZonMw.
Het Voedingscentrum accepteert geen financiële bijdragen van bedrijven of andere instellingen in ruil voor het overnemen en/of uitdragen van een bepaalde stellingname. Daarvoor is deze Gedragscode opgesteld.
Dat mensen dit steeds blijven roepen wil nog niet zeggen dat het waar is of waar wordt.
Lobke, het voedingscentrum promoot actief het 'Ik kies bewust logo'. Daar heb je al de belangenverstrengeling. Chips met minder vet als ik kies bewust promoten? Voor de gezondheid van de consument? Natuurlijk niet, om het goed te verkopen!
VerwijderenMaar zoals het hierboven geschetst wordt, vindt volgens anoniem het voedingscentrum het best dat er energiedrankjes gedronken worden en geluncht met chips. Dat is natuurlijk onzin. Het voedingscentrum promoot gevarieerd eten en minstens 2 stuks fruit en 2 ons groenten per dag. Of men dat haalt, is natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid. Ik zag de boodschap meer als: Leuk al die superfoods, maar ze zijn niks gezonder als gewoon fruit, groenten en noten/zaden van het seizoen/ uit de streek. Ik geef mijn geld liever uit aan seizoensgroenten en fruit, dan het 3 dubbele aan de zogenaamde superfoods.
VerwijderenGr. Immy
Zijn er echt mensen dan die hun voeding hier volledig door vervangen? Dat lijkt mij dan (zoals gewoonlijk) een kleine groep die zo extreem te werk gaat. Ik vermoed dat meer mensen het gebruiken als aanvulling of juist om de diversiteit aan producten te vergroten. Als het is naast ander voedsel en niet uitsluitend superfoods zou ik niet weten waarom daar zo'n drama van gemaakt moet worden. Ik richt mij er niet speciaal op maar als er af en toe iets op mijn pad komt zeg ik ook geen 'nee'. Mijn tante had laatst een heerlijke fruit smoothie met allerlei toevoegingen. Heel erg lekker en leuk om te proberen maar ik ren ook weer niet meteen zelf naar de winkel. Zoals met alles zal ieder zijn eigen balans moeten zien te vinden, denk ik.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Lily
Het voedingscentrum valt helaas niet serieus te nemen.
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik sommige 'superfoods' als extraatje als ik aan het bakken ben. Ik ben sinds januari mijn suiker inname aan het verminderen. En probeer verschillende bessen/zaden/noten etc uit om te kijken wat ik lekker vind als extraatje bij de koffie in plaats van al die zoete koekjes. En soms ontstaat er een hype zoals nu met die superfoods. Een paar jaar terug was het koolhydraat arm dieet. Zolang we maar gevarieerd eten en voldoende fruit en groente tot ons nemen eten we echt wel gezond. Hoe deden onze voorouders het dan? Haalden die ook hun eten uit verre landen en uit potjes?
BeantwoordenVerwijderenNatuurlijk verdienen producenten aan superfoods. Maar het voedingscentrum wordt gesubsidieerd door de voedingsindustrie en adviseert ook dingen waar geld mee verdiend wordt. En waarom moet er voor een goijbes ineens van alles wetenschappelijk bewezen worden en voor een banaan niet?
BeantwoordenVerwijderenDe NTTP artsen van de MoermanVereniging zijn ook niet geloofd. Toch langzamerhand komt er positieve verandering.
BeantwoordenVerwijderenDe broccoli is niet meer aan te slepen. Wist je dat er veel meer vitamine C in broccoli zit dan in sinaasappelen?
MMV jubileert dit jaar en komt vaker in het nieuws.
Wist je dat mannen met een tumor in de prostaat, veel biopsies krijgen terwijl dat niet nodig is? Er zijn ziekenhuizen met betere middelen, maar sommige artsen sturen ze niet door. Ze zijn te trots om door te sturen.
Wist je dat veel kankerpatiënten in Duitsland beter geholpen kunnen worden dan in Nederland?
Wist je dat het voedingscentrum bewust niet adviseert om vitamine D bij te slikken, terwijl wij in ons kikkerlandje dit nodig hebben.
Wist je dat het pas de laatste 10 jaar mensen boven de 55 wordt geadviseerd om vitamine D te nemen, terwijl het in de natuurgeneeskunde al veel eerder werd geadviseerd?
Ik kan nog wel even zo doorgaan, maar geloof ajb niet alles.
Marga.h..ik heet echt zo,wist niet dat deze naam al gebruikt wordt, zal voortaan posten als Bieke..
BeantwoordenVerwijderenOnze voorouders aten onbespoten van de koude grond groenten en fruit dat rijp werd geoogst vlees zonder antibiotica en hormonen
Waren meer buiten en in beweging
Minder milieu vervuiling dus niet te vergelijken Bieke
Hormonen en antibiotica zijn in de EU nog steeds verboden in vlees, daarom is er nog steeds een import beperking vanuit de US, alleen gecertificeerd en gecontroleerd vlees mag de EU binnen.
VerwijderenOké Bieke/Marga H. Toeval dus dat we beide dezelfde naam hebben.
VerwijderenDat kan natuurlijk, is geen ramp hoor maar ik wilde wel even laten weten dat ik dat niet was met die reactie. :-)
Wetenschappelijk bijblijven over voeding lukt als je Jacob Seidell volgt op Twitter en de aangehaalde wetenschappelijke artikelen leest. Verder kun je Martijn Katan in de media en op zijn website volgen. Allebei gerenommeerde voedingsprofessoren. Ook een aanrader zijn de blogs va de epidemioloog Luc Bonneux. Het gaat in de wetenschap niet om geloven .iets is waar tot experimenten, resultaten etc een theorie of hypothese omverwerpen
BeantwoordenVerwijderenHet kies bewust logo is geen promotie voor gezonde voeding, het promoot een betere keuze binnen dezelfde product groep. Als consumenten appels met chips gaan vergelijken dan loopt het spaak natuurlijk.
BeantwoordenVerwijderenDit was een reactie op Martine van Min of Meer trouwens
VerwijderenEn aan dat logo hangt een fiks prijskaartje waardoor het voor kleinere bedrijfjes niet haalbaar is.
VerwijderenTijdje terug was er een lokale appelboer die graag het certificaat wilde voor zijn appelsap maar dat bleek financieel onhaalbaar.
Wat een onzinnig verhaal van het voedingscentrum. Ik neem dat instituut niet serieus. 6 Boterhammen per dag met halvarine, kaas en leverworst, kant-en-klare vleesproducten, het wordt als goede voeding gezien door dat voedingscentrum. En niemand voedt zich toch alleen maar met genoemde 'superfoods'. Havermout, sardines, broccoli, eieren, dat zijn ook, meer gangbare, voedingsmiddelen die je 'superfoods' zou kunnen noemen. Gesubsidieerde conservatieve flauwekul, dat voedingscentrum.
BeantwoordenVerwijderenAmen. Helemaal eens met je verhaal.
VerwijderenEen beetje kritischer kijken naar de informatie van het voedingscentrum mag wel, Zuinigaan! :-)
BeantwoordenVerwijderenBovendien is het bericht van het voedingscentrum nogal vreemd gesteld, niet? Je zou toch denken dat ze blij zijn met weer nieuwe voedingsmiddelen erbij, want dat is nog meer variatie. En gevarieerd eten is goed, of niet soms.
Kortom, ik vraag me af wat de motivatie is van het voedingscentrum om dit bericht de wereld in te sturen.
Ben benieuwd wat u, Zuinigaan, nu denkt na de verschillende commentaren op uw bericht.
groet,
Inte
...de gezondheids claims van de superfoods zijn (nog) niet wetenschappelijk bewezen en daarom vindt het Voedingscentrum de prijzen veel te hoog.
BeantwoordenVerwijderenIk heb niks met het Voedingscentrum maar ook weinig met hele dure produkten met al-of-niet terechte gezondsheidsclaims. Eet gezond, gevarieerd en niet teveel is een betere optie!
Ben ook geen groot voorstander van het voedingscentrum, maar het artikel op hun site is best redelijk genuanceerd. De NOS maakt het bonter. Mensen die superfoods toevoegen aan hun dieet, zijn over het algemeen heel goed geinformeed over voeding. Je geeft er ten slotte best wat voor uit. Dus ik zie werkelijk niet wat hier een probleem zou zijn. Groetjes, Em
BeantwoordenVerwijderen"Als je veel eet van bepaalde superfoods, kom je voedingstoffen te kort omdat je zo eenzijdig eet."
BeantwoordenVerwijderenMaar niemand zegt toch dat je alléén maar dát eet. Als je het toevoegt aan een varieerd dieet, dan is het prima en sommige dingen zijn wel degelijk goed. Het voedingscentrum zou overigens wel de laatste partij zijn die ik voedingstechnisch serieus neem.
Ik ga niet 'los' met superfoods, maar een paar toevoegingen vind ik wel een positief effect hebben. En in dit geval ga ik voor 'baat het niet dan schaadt het niet'. Er zijn veel 'wijsheden' over voeding. Ik geloof ook niet dat jij de aangewezen persoon bent om dit alles te weerleggen.
Gewoon op je eigen gevoel afgaan. hebt je het nooit mis....
BeantwoordenVerwijderenMijn gevoel zegt: jammie, jammie: slagroomijs, chips, vette kaas en droge worst. Ik ga liever niet op mijn gevoel af, want dat is zeer ongezond.
VerwijderenSommige zgn. superfoods, zijn "gewoon" voeding uit andere landen waar ze net als onze eigen "superfoods" zoals bosbessen, boerenkool, appels etc. etc. al eeuwen worden gegeten. Gojibessen en Chia etc. worden in bv. Austalie al heel lang gegeten, 50 jaar geleden hadden we ook nog niet veel van de groentes die nu zo vrolijk in de schijf van 5 staan waaronder een superfood zoals broccoli.
BeantwoordenVerwijderenIk geloof in superfood...in havermoutontbijt, in zelfgebakken koekjes en brood met meel van de molen zonder verbeteringsmiddel met haar, in geen plofkip, in geen fabriekskaas, in zelfgemaakte jam, in geen kant en klaar pakjes en zakjes, in groenten en fruit, in thee en zelfgeperst sinaasappelsap en geen frisdrank, en in ingrediënten die mijn oma nog kent én kan uitspreken. Bij chiazaad en chlorella haakt oma af hoor, maar met havermout en boekweitpannenkoeken of moestuingroenten heeft ze geen probleem.
BeantwoordenVerwijderenHet ligt er dus maar aan wat je definitie van superfood is.
Is het zogenaamd onzin omdat het niet gezond is, of omdat wij bezuinigers niet van prijskaartjes houden?gr. Bianca
BeantwoordenVerwijderen@Consuminderen met plezier:
BeantwoordenVerwijderenLees wel je blogs maar ik snap niet wat jij consumindert als ik je lijstje van superfoods zo lees. Alles wat een smak geld kost heb jij in je kast staan. En dat is met schoonmaakmiddelen en voeding net zo. Ook al maak je veel met water schoon daar tegenover staat dan weer dat je hele dure ecover spullen gebruikt. Volgens mij had je het beter: Bewust leven met plezier " kunnen noemen wat mij logischer lijkt. Alles wat je koopt is duur! Ik snap echt niet dat jij jezelf steeds met consuminderen vergelijkt.