donderdag 6 maart 2014

Vrijwilligerswerk en het UWV

Tegenwoordig "moet" je je nuttig maken voor de maatschappij wil je een bijstandsuitkering ontvangen. Ik ben niet voor, zeker niet in alle gevallen en we moeten er voor waken dat werken voor een bijstandsuitkering ontaardt in slavenwerk en er verdringing plaatsvindt op de arbeidsmarkt door "vrijwilligers" (hoezo vrijwillig?) die dit werk "gratis" met behoud van uitkering moeten doen.

Maar nu lees ik zo hier en daar dat je, als je via het UWV een uitkering ontvangt, je vaak helemaal geen vrijwilligerswerk mag doen! Volgens de Telegraaf (niet echt mijn krant, maar vooruit, voor deze keer citeer ik deze krant, in enigszins bewerkte vorm):
Uit een rondgang van deze krant bij vrijwilligerscentrales en zorginstellingen blijkt dat honderden mensen in de WW afgelopen jaar geen vrijwilligerswerk mochten doen. Deden ze dit wel, dan werden ze gekort op hun uitkering. Er is veel onduidelijkheid over de interpretatie van de regels door het UWV, want kennelijk worden niet in iedere regio en door iedere UWV'er de regels op dezelfde manier uitgelegd en toegepast.
Gitaarspelen voor ouderen in een verzorgingstehuis, wekelijks een kopje koffie drinken met een verstandelijk beperkte, of een uur per week fietsen met een gehandicapte op een duofiets. Het zijn slechts een aantal van de vele werkzaamheden waar WW’ers geen toestemming voor kregen.

Heel vreemd! Op het ene moment, als je de ene uitkering hebt, mag het niet, en met een andere uitkering moet het juist. Deze regels staan haaks op elkaar!

Op de website van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), vind ik het volgende bericht: 

04 maart 2014
Maandag 3 maart was er naar aanleiding van een Telegraaf artikel veel media-aandacht voor het UWV dat vrijwilligerswerk dwarsboomt. Minister Asscher heeft via media laten weten dat wat hem betreft 'De strenge regels voor mensen met een uitkering die vrijwilligerswerk willen doen, op de schop kunnen.'  

Met dank aan onze leden

Vereniging NOV heeft dankzij haar achterban, ondanks de terughoudend bij mensen in WW, voorbeelden kunnen verzamelen waaruit blijkt dat het niet altijd makkelijk is vrijwilligerswerk te doen als je een WW-uitkering hebt. In de reacties op de media-aandacht spreken lezers veel van arbeidsverdringing. In eerder overleg met het UWV en haar leden is Vereniging NOV gekomen tot onderstaand voorstel*, waarin ook arbeidsverdringing voorkomt.
* Voor dit voorstel wil ik naar de website verwijzen.


8 opmerkingen:

  1. Ik vind vooral wat je als eerste noemt een lastige; ik ben helemaal voor mensen die een uitkering krijgen en zich nuttig maken, mits ze dat kunnen. Aan de ene kant voor die uitkering, maar ook om in het werkritme te blijven, in de samenleving te blijven en te voorkomen dat ze verder afzakken, wat gewoon soms toch gebeurt. Aan de andere kant zie ik ook het gevaar van betaalde banen die vervangen worden door 'vrijwillige' banen, waardoor de kans op werk alleen maar weer kleiner wordt. Veel werkgevers kijken toch naar manieren om zoveel mogelijk te bezuinigen en waarom een betaalde kracht aannemen als je ook een gratis kracht kunt aannemen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "te voorkomen dat ze verder afzakken" ?

      Zijn ze al afgezakt omdat ze werkloos zijn?

      Verwijderen
  2. Die tegenstelling verbaasde me ook. Bovendien las ik deze week,dat bij een bijstandsuitkering in een gezin van beide partners een tegenprestatie en het zoeken naar werk gevraagd kan worden. Dat wist ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat was in de periode dat wij bijstand kregen ook al zo! Maar als je allebei in staat bent om te werken lijkt me hier niks mis mee. Toen ik in het nieuwe v.en.d. filiaal een baan(tje) kreeg was mijn man 'huisman'
      Voor hem waren er in die periode (oliecrisis) praktisch geen kansen!

      Verwijderen
  3. Volgens mij is dit de gedachte achter die regel:
    vrijwilligerswerk is weliswaar vrijwillig maar zeker niet vrijblijvend. Vaak word je geacht je voor langere tijd aan een vrijwilligersorganisatie binden. (Zo'n organisatie heeft uiteraard behoefte aan continuïteit.) Als je als werkzoekende een dergelijke verplichting aan gaat ben je minder makkelijk inzetbaar voor de arbeidsmarkt.

    Een voorbeeld:
    Zelf ben ik vrijwilliger geweest bij de telefonische hulpdienst. De vrijwilligers werden 16-20 uur per maand ingeroosterd - op onregelmatige tijden (ook 's nachts). Het is dus ergens wel te begrijpen dat het UWV niet staat te juichen als je dergelijk vrijwilligerswerk doet want daardoor ben je minder flexibel als het gaat om het vinden van een betaalde baan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vrijwilligerswerk is helemaal niet zo leuk om te doen hoor ik van 2 kennissen die om andere reden niet werken en ook niet gedwongen worden maar zelf graag iets voor de medemensen doen. Zij voelen zich soms als tweederangs behandeld en de vervelendste klusjes te moeten doen en vaak niet serieus behandeld als ze met een idee kwamen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik krijg ww en doe 8 uur per week vrijwilligerswerk op een zorgboerderij met toestemming van het UWV. Volgens mij mag je vrijwilligerswerk doen mits er maar voldoende tijd overblijft voor solliciteren en mits je maar inzetbaar blijft voor de arbeidsmarkt. Bij de zorgboerderij weten ze dat ik op zoek ben naar een betaalde baan voor 40 uur in de week.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb geen ervaring met het UWV maar stel me zo voor dat het best veel uitmaakt hoe je zelf e.e.a. richting UWV én de vrijwilligersorganisatie communiceert. Fijn dat het bij jou in dat opzicht goed gaat!

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.