zondag 16 maart 2014

Werken op het stembureau

Komende woensdag is het weer zo ver. Ik ben lid van het stembureau.
Het wordt een lange dag. Ik begin om 7.00 uur en we gaan door totdat de stemmen geteld zijn, dat is meestal rond 23.00 uur. Het kan ook later worden, als er iets fout gaat in de telling en de aantallen niet kloppen, dan moet de telling over. Het stembureau telt 5 medewerkers, tussen 9.00 uur en 20.00 uur moeten er 3 van de 5 leden aanwezig zijn, alle leden hebben daarom bij toerbeurt pauze, ook de voorzitter.
Verkiezingen zijn een serieuze zaak, ik ben dan ook officieel benoemd en elk lid van het stembureau is verantwoordelijk voor de gang van zaken.
Wat zijn de taken?

Eerst moeten we beoordelen of de inrichting optimaal is: waar de stembureau leden moeten zitten, waar de stembus staat, waar de hokjes moeten staan. Dan brengen we binnen alles in gereedheid.
Vervolgens kan om half acht het stembureau geopend worden en mag er gestemd worden.
Van alle stemmers, ook mijn buurvrouw of mijn eigen kind moet gecontroleerd worden of ze mogen stemmen, of de legitimatie aan de eisen voldoet en of ze niet in het register staan van mensen die niet mogen stemmen. Over dat register later meer.
Als mensen door anderen gemachtigd zijn, dan moet gecheckt worden of dat overeenkomstig de regels is gebeurd. Alle geldige stempassen en machtigingen worden geteld. Daarmee weten we hoeveel stembiljetten er uitgereikt zijn. Zo wordt er de hele dag gestemd, wij moeten er op toezien dat in het stemlokaal geen onregelmatigheden gebeuren, geen lobby van politieke partijen, geen 2 mensen in één stemhokje, geen beïnvloeding.

Dat register van mensen die niet mogen stemmen, of eigenlijk de nummers van de ongeldige stempassen. De stempassen worden een aantal weken voor de verkiezingen aangemaakt en verzonden. Daar zit een periode tussen en in die periode kunnen passen ongeldig worden. Een stempas is bijvoorbeeld ongeldig, als degene van wie de pas was, overleden is. Als iemand anders met die pas wil stemmen, dan kan dat niet, ook al heeft hij/zij de identificatie van de overledene bij zich. Misschien is het een (tweeling)broer of -zus die sterk op de overledene lijkt. Ook komt het voor dat iemand naar het gemeentehuis gaat voor een vervangende stempas omdat zijn stempas zoek is. Dan komt het nummer van de zoekgeraakte pas in het stemregister. Als deze "oude" stempas weer opduikt, dan kan daar niet mee gestemd worden, want er is al een vervangende stempas uitgegeven. Dat alles dus om te voorkomen dat er per persoon meer dan 1 stem uitgebracht wordt. De registers worden heel kort van tevoren gemaakt.

Dan wordt het 21.00 uur en mag er niet meer gestemd worden. Helemaal niet meer? Ja, de mensen die nog in het stemlokaal stonden te wachten mogen nog stemmen, maar dan is het echt gebeurd en begint het tellen van de stemmen. Dat tellen is per lijst en later ook per persoon. Eerst per lijst. omdat de gemeente heel graag snel een voorlopige uitslag per partij wil. Verder worden de blanco en ongeldige stemmen geteld.

Behalve het tellen doen wij na negen uur 's avonds niets meer. Wel wordt gecheckt of het totaal van de stemmen overeenkomt met het aantal binnengekomen stempassen + machtigingen.
Als dat het geval blijkt, dan zijn we klaar, ruimen we alles op en wachten we op het busje dat alles ophaalt. De voorzitter gaat naar het gemeentehuis met de uitslag van ons stembureau.
Mochten er fouten zitten in de telling, dan wordt alles opnieuw geteld en duurt het nog even voordat we klaar zijn.
Normaal werk ik op donderdag tot 16.00 uur. Mocht het heel laat worden op woensdag 19 maart, dan kom ik 1 à 1,5 uur later en werk ik langer door. Op die donderdag zorg ik, dat ik flexibel kan werken. Een medewerker met slaapgebrek is ook niet ideaal.

15 opmerkingen:

  1. Dit lijkt me best wel leuk om eens te doen! Hoe ben je daar terecht gekomen? Deze woensdag had ik toch niet gekund want ik heb een tentamen, maar misschien bij volgende verkiezingen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De eerste keer hadden ze tellers nodig, ik reageerde op een oproep in een huis-huis-blad en heb stemmen geteld. Daarna kreeg ik automatisch het verzoek of ik weer mee wilde doen.

      Verwijderen
  2. leuke bijverdiensten, toch? lijkt me druk maar best gezellig.

    http://vrekkenvoordetoekomst.wordpress.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Omgerekend per uur verdien je niet zo veel, maar omdat het een lange dag is, is de bijverdienste niet slecht: 150 euro bruto.

      Verwijderen
    2. Verschilt per gemeente. Ik krijg 110 euro voor de hele dag, ongeacht hoe laat het wordt.

      Verwijderen
    3. Dat is bij mij ook zo, of het nu half elf wordt, of half twee, de beloning blijft hetzelfde. Het bedrag per gemeente is heel verschillend, elke gemeente is vrij in het vaststellen van een bedrag. Wel is het zo dat de voorzitter altijd een iets hogere vergoeding ontvangt.

      Verwijderen
  3. Ik heb ook op het stembureau gezeten. Ze willen in onze gemeente op ieder stembureau een ambtenaar en dat ben ik dus vandaar. Toen waren een stemmachines en dan was het om negen uur een uitdraai maken, proces verbaal maken alles in de koffer doen en dan naar huis. De voorzitter bracht de spullen naar het gemeentehuis. ik was meestal even over half tien thuis. Bij de vorige verkiezingen moesten ze tot half twee opnieuw tellen men was het niet eens, enz. Daar bedankt ik voor met mijn drukke gezin.
    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik wens je een voorspoedige stemdag komende woensdag. Hopelijk hoeven de stemmen niet opnieuw geteld te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Stemmen....... zelden heb ik zo slecht geweten wat ik ermee aan moet.
    Mijn vertrouwen is compleet verdwenen.

    Het ene raadslid zit driekwart jaar lang in het buitenland, maar vangt iedere
    maand E. 1700,— voor niet bijgewoonde raadsvergaderingen..;
    Een ander raadslid doet een greep in de partij-kas..;
    Andere raadsleden of wethouders declareren wat ze niet declareren mogen...;
    zoveel burgers die ruzie hebben met, of geplet worden door hun gemeente....
    door machtsmisbruik;
    zeer goede burgerinitiatieven om zeep geholpen door gemeenteraden...;
    ouderen in de steek gelaten als het gaat om hun thuiszorg, door bezuinigingen..
    ze moeten het zelf maar uitzoeken..;

    als er gemeenteraadsleden zijn die hun werk belangeloos willen doen,
    die geen vergoeding daarvoor willen hebben, omdat ze al inkomsten hebben uit hun
    gewone baan,

    maar hun vergoeding storten in de kas voor mensen in de bijstand.. of voor de thuiszorg aan
    ouderen en hulpbehoevenden..
    dan zal ik weer van harte gaan stemmen.... ( is niet helemaal een reaktie op het onderwerp, maar ja... moest het even kwijt )

    san

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik zit erover te denken blanco te stemmen.
    Dan tel je wel mee als "gestemd" maar telt je stem voor geen enkele partij. En dat komt wel een beetje overeen met mijn gevoel voor de partijen in mijn gemeente: meer ruzie onderling dan constructieve acties.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor dit stukje tekst; precies zoals ik het beleef,
      en nu weet ik ook het effect van blanco stemmen.
      san

      Verwijderen
    2. Je telt wel mee voor het opkomstpercentage, maar verder gaat je stem verloren. Net als bij helemaal niet stemmen, of ongeldig stemmen.

      Verwijderen
  7. Fijn dat je meehelpt bij het stembureau. Succes met de lange zit!
    Het herinnert mij eraan dat mijn man mij nog moet machtigen, want hij is er dan niet en een verloren stem vind ik zonde.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.