Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 9 mei 2014

Handige gratis budgetadviezen

Het Nibud is een door de overheid gefinancierd bureau dat ons kan voorzien van allerlei handige budgetadviezen Voluit heet het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Helemaal gratis? Nee niet alles is gratis, het instituut wordt deels betaald uit de opbrengsten van de verkoop van hun diensten, boekjes etc. Dat lijkt me ook wel prima, anders moest alles betaald worden van onze belastingcenten.

Maar veel dingen zijn wel gratis en dat kan heel handig zijn:
Bijvoorbeeld: Grip op geld in 4 stappen
Hierin een simpele uitleg over hoe je grip kunt krijgen op je geld. Dit kan door een goede administratie, kasboek, begroten en budgetteren etc. Ook is er een leuke test waarbij je je financiële kennis kunt testen! Er zijn verschillende categorieën:  kennis van pensioenen, lenen, hypotheken, beleggingsverzekeringen of beleggen. Ik heb een aantal tests gedaan. Van pensioenen en lenen heb ik veel meer kennis dan gemiddeld. De test over hypotheken maakte ik wat minder dan gemiddeld.

Een ander voorbeeld is het persoonlijke budgetadvies. Het grappige van dit advies is dat je tekort komt als je de bedragen invult van een vergelijkbaar huishouden. Dan kom je namelijk ruim 200 euro tekort. Toch wel opmerkelijk! Als je zo zuinig bent als ik, dan houd je geld over. Dat verbaast niet echt. Toch is het wel een leuk advies, want je kunt precies zien waar je staat ten opzichte van de basis en ten opzichte van een vergelijkbaar huishouden.

Dan heb je nog de buffer berekenaar. Daarmee kun je uitrekenen hoe hoog je buffer tenminste zou moeten zijn. Er wordt in deze berekenaar berekend dat mijn buffer tenminste € 3.655,- zou moeten zijn en dat vergelijkbare huishoudens een buffer hebben van € 33.065,-. Daar gaapt nogal een gat tussen!

9 opmerkingen:

 1. Een vergelijkbaar huishouden is alleen op inkomen niet op gezinssamenstelling. Een eenoudergezin met bovengemiddeld inkomen heeft volgens het nibud geen kinderopvangkosten. Eh, hoe verdien je dan dat geld? Kind aan een boom binden overdag?
  Ik geloof die overzichten dus niet zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er wordt bij het persoonlijk budgetadvies wel naar de gezinssamenstelling gevraagd. Maar hoe het kan dat een vergelijkbaar huishouden standaard ruim 200 euro te veel uitgeeft en een enorm hogere buffer heeft? Misschien betalen vergelijkbare huishoudens die 200 euro te veel uit hun buffer? Dan is die buffer gauw op!

   Verwijderen
 2. Ik geloof die buffer voor vergelijkbare huishoudens niet. Veel te hoog. Als die buffer bij vergelijkbare huishoudens bestond, zou niemand meer een lening afsluiten. Nu de economie ietsiepietsie beter gaat wordt er al weer meer geleend. Veel mensen kopen een auto met een lening. Verbouwingen met een lening.
  Zoveel mensen hebben schulden, hoezo dan die hoger algemene onbereikbare buffer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuk, ik heb net de bufferberekenaar weer eens gedaan. Toen sander en ik samen waren hadden we volgens zeggen een lagere buffer dan gemiddeld in onze situatie. Nu met Tobias hebben we opeens een hogere buffer. Dat is fijn!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het ook een vreemde rekenwijze. Ik heb het zelf geprobeerd helder te krijgen in mijn blogje bufferen van "vetopdebotten" er wordt alleen naar de waarde van de auto gevraagd als het over spullen gaat bijv.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij mij kloppen de uitkomsten van het Nibud meestal ook niet. Maar ik vind dat ze toch ook veel interessante informatie hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zelf kon ik ook niet veel met die Nibud budgetrichtlijnen. Bij de kosten van studerende kinderen boven de 18 gaat het Nibud er van uit dat dat de ouders geen geld kost. Gaat het Nibud er dan van uit dat iedereen of een volledige aanvullende beurs krijgt of dat de student het volle pond gaat bijlenen? Voor dat laatste kiezen wij (ouders en kinderen) dus niet (zelf hele slechte ervaringen mee). En daar kan ik dus niets mee. Evengoed is de berekening maken op zich wel prima, al is het maar om te zien of je uitkomt met je inkomen, en na te gaan waarom je afwijkt van standaard gezinnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als ik het invul en uitga van de minimum bedragen die het nibud heeft voor een 1 persoonshuishouding, dan kom ik altijd een paar honderd euro te kort. Opvallend is dat toen ik het nibud een keer belde om te vragen hoe ik met mijn kleine budget (wajong met hoge (vaste) lasten voor ziekte) moest rondkomen, ze het opeens niet meer wisten. Ik werd verwezen naar het persoonlijk budgetadvies, maar daar heb ik dus niets aan. Toen ik dat zei wisten ze het niet meer.

  Volgens mij is het nibud gericht op een modaal inkomen of misschien iets daar onder, maar zit je rond het minimum dan weten het zelf niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb de bufferberekening ook gedaan. Er komt precies dezelfde minimumbuffer uit dan bij jou. ik vind dat ook te weinig voor een koopwoning. Alleen bij mij hebben vergelijkbare huishoudens zelfs €38.300,00 aan buffer. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen