maandag 28 oktober 2024

De viering van mijn verjaardag toen ik een kind was.

Nu vieren veel kinderen in Nederland vanaf het moment dat ze op de basisschool zitten, hun verjaardag met een aantal klasgenoten. Dat kan thuis, of op een andere locatie, bijvoorbeeld een binnenspeeltuin, een zwembad, de bioscoop. Altijd met lekkers en iets leuks. In Nederland is dat heel normaal, ik heb geen idee hoe dat in andere landen in de wereld is. 

De verjaardagen van mijn stiefdochters, waar ik vanaf 1973 hun feestjes organiseerde, gingen ook zo. Toen eigenlijk altijd thuis, of een georganiseerde speurtocht of zo.

Ook de verjaardagen van mijn eigen dochters gingen op die manier, toen ze oud genoeg waren, maakten we er een zwemfeestje in het zwembad van, met thuis patat of zelf van cake en versieringen (bijvoorbeeld hagelslag of smarties) een taartje maken. Later ook slaapfeestjes met film en weinig slaap.

Ook bij mijn kleinkinderen zie ik dat gebeuren, heel recent werd mijn oudste kleinkind 8 jaar.
Niet die slaapfeestjes hoor, dat komt misschien nog, nu al wel een feest in een binnenspeeltuin.

En toen moest ik ineens terugdenken aan mijn eigen verjaardagen vanaf dat ik 4 jaar was en op de kleuterschool kwam. Dat was vanaf 1957.
Ik heb nooit een feestje voor klasgenoten gehad en ben ook nooit bij verjaardagsfeestjes van klasgenoten geweest.
Op verjaardagen van mijn broer en ikzelf was 1 schoolvriendje c.q. vriendinnetje aanwezig. En verder alleen een deel van de familie. Grootouders en ooms en tantes waren er voor zover ze dichtbij woonden en het voor het werk uitkwam om op bezoek te komen.
En dat was het dan!
Ik ben nooit uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes van klasgenoten anders dan van mijn allerbeste schoolvriendin, die zelf ook geen feestje hield met andere klasgenoten.
Zouden anderen feestjes gevierd hebben zonder dat wij het wisten? Ik denk het eigenlijk niet. Ik denk dat het toen nog geen gewoonte was om kinderfeestjes voor klasgenoten te houden.
Misschien was dat in andere delen van het land wel het geval?
Ik hoor graag ervaringen van leeftijdsgenoten en van jongeren die ook nooit ter gelegenheid van hun verjaardag een kinderfeestje hebben meegemaakt.

18 opmerkingen:

  1. Mijn geboortejaar is 1950 en we trakteerden in de klas snoep, geen idee meer wat, en gingen de andere klassen rond met een chocolaatje voor de juf. Het schaaltje waarin die chocolaatjes zaten, kristal met zilver hengsel heb ik nog, maar of het altijd zo ging kan een vertekende herinnering zijn.
    Pas op de ULO werd het met vriendinnen naar bioscoop of thuis iets bakken. Maar geen grote groep, 3-5 meisjes.
    Met dochter geboortejaar 1977 kan ik me niet herinneren hoe het op school ging, wel thuis pizza's laten komen en we zijn eens naar een poppentheater geweest.
    Ik ben helaas ook veel vergeten en heb er ook geen foto's van

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik herinner me ook dat ik een trommel met toffies meenam voor klasgenoten en reepjes voor de juffen.

      Verwijderen
  2. Ik ben van 1964 en kan me wel feestjes van schoolvriendinnetjes herinneren. Ik woonde toen in een dorpje in Friesland. Vaak gewoon thuis spelletjes doen: snoephappen in een bak water, sjoelen, ezeltje prik en geblindoekt dingen proeven. Dan werden er een aantal schoteltjes gemaakt met zaken zoals suiker, ketchup, piccalilly, zout, etc. Deze schoteltjes kregen een nummer. Geblindoekt moest je dan een nummer noemen. Wat er op dat schoteltje lag, kreeg je vervolgens in je mond gestopt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn stiefdochters zijn van 1966 en 1968 en voor hen werden wel kinderfeestjes georganiseerd. Ongeveer zo als je beschrijft voor jouw feestjes.

      Verwijderen
    2. Vandaag dit nog eens overdenkende schoot me te binnen dat we een zoon van de bakker in de klas hadden op de lagere school en zijn vader kwam hoogstpersoonlijk een doos gebakjes brengen in de loop vd ochtend.
      Leuk hoor wat je vraag teweeg brengt

      Verwijderen
  3. Ik ben van 1960, woonde in Leeuwarden en ik had altijd wel een kinderfeestje op mijn verjaardag vanaf wat toen groep 3 was.
    Er kwamen ongeveer 20 meisjes en we deden spelletjes thuis die mijn moeder organiseerde. Ook werd ik regelmatig uitgenodigd bij een klasgenootje voor een feestje, altijd bij het kind dat jarig was thuis.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben geboren in 1950. Als ik jarig was mocht ik kiezen wat we die dag aten, mijn stoel was versierd, ik trakteerde op school. Mijn beste vriendin ging na schooltijd met me mee naar huis, we kregen ranja met wat lekkers en ze bleef eten. Grootouders had ik niet meer en ooms en tantes kwamen niet op een kinderverjaardag.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben van 1962 en herken deze verjaardagsfeestjes. Mijn oma's kwamen mijn moeder helpen bij mijn verjaardag. Er werden skippybalraces gehouden, koekhappen en touwtje springen met dubbel touw. Mijn oma' s stonden dan aan de touwen te draaien. Ik weet niet meer hoe deze vorm touwtje springen heet.Daarna een slaatje met een broodmannetje er in en patat eten. Een ouder buurmeisje uit een groot gezin kwam altijd onuitgenodigd meedoen. Ze wist wanneer ik jarig was en kwam aanzetten met een reep chocola. Dit tot mijn grote woede omdat ik haar niet uitgenodigd had maar mijn moeder vond het prima. Ik niet omdat zij normaal ook nooit met mij speelde maar moeders wil is wet.




    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij op school destijds in Rotterdam heette dat 'dubbele bocht springen', je moest heel snel springen en was dus ook sneller 'af' of 'uit. Conditietraining pur sang denk ik nu. Groet, Ine

      Verwijderen
  6. Ik ben van 1952. Wij vierden een echt verjaardagsfeest. Zaklopen, koekhappen en een door mijn moeder gebakken taart met chocolade klompjes. Ik mocht zelf kiezen wie ik uitnodigde. Het hele feest was lowbudget. En mijn moeder maakte het niet uit. Aan het einde bakte mijn moeder frietjes. De frietjes in een zelf gevouwen zakje met een kloddertje mayonaise. Ik heb er geweldige herinneringen aan.
    Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben van 1958. Kinderfeestjes kan ik mij niet herinneren. Hoogtepunt was op school, met een wiebelig schaaltje flikken, de klassen langs gaan. Ik geloof niet dat er een klassentraktatie was. Heb goede herinneringen aan verjaardagen, ze waren eenvoudig en toch feestelijk. Er was simpelweg ook geen geld voor allerlei extraatjes.Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben van1959 en wij hadden wel kinderfeestje, ik herinner mij spelletjes als :dingen die onder een doek lagen en dat de doek er even afging dat je mocht kijken, dan de doek er weer op en wie t meeste nog wist op te schrijven.
    En schaaltjes met dingen die je geblinddoekt moest proeven
    Natuurlijk stoelendans en koekhappen
    En schoonheidsspecialiste (met een schoteltje dat aan de onderkant boven een kaars was gehouden)de schoonheidsspecialiste had een schoon bordje, de klant een beroet bordje en moest de schoonheidsspecialiste na doen(de klant was later dus besmeurd)
    Of we deden een speurtocht die mijn vader uitzetten.
    Bij een vriendinnetje keken we op verjaardagen de familie films(en nog niet veel mensen hadden films dus dat vonden we nog leuk ook)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hier een reactie van iemand uit 1944 die opgegroeid is op een boerderij. We waren met 8 kinderen en 6 ervan waren jarig in maart of april, een in juli en een in september. Dat ik de geboortemaanden erbij zet is niet voor niks; in maart en april was het altijd razend druk op de boerderij, dus beperkte het vieren van onze verjaardag zicht tot een glas ranja en een kleine traktatie. Er was domweg geen tijd voor uitgebreid feest en bovendien was het ook weinig gebruikelijk in die tijd. Mijn zus die in juli jarig was had op een bepaalde manier geluk; haar verjaardag was net voor het begin van de graanoogst en er was daarom relatief meer tijd voor iets feestelijks, maar ook dat stelde weinig voor. De enige die wel uitgebreid haar verjaardag kon vieren was mijn in september geboren tien jaar jongere zus. De aardappel- en bietenoogst begon pas over een paar weken en verjaardagsfeestjes begonnen 'in' te komen. Zij nodigde wel vriendinnen uit en organiseerde zelf vaak wel het een en ander. Maar dat weet ik alleen maar uit verhalen, omdat ik toen al op mezelf woonde en soms moest figureren als 'vos' op een vossenjacht of iets dergelijks.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je zet de geboortemaanden erbij: meesten jarig in maart/april... Blijkbaar was het in juni/juli wat rustiger op de boerderij. Er was tijd voor "andere activiteiten".

      Verwijderen
  10. Ik ben jarig in augustus (1967) dus trakteerde ik nooit op school. Maar er was thuis wel altijd een feestje, met ons gezin of soms met andere neefjes en nichtjes. Een feestje met kinderen van de klas herinner ik me niet, ook niet dat ik er naar eentje toe ging.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Op de lagere school trakteerde je de klas en ging ook langs de andere klassen.Om de leerkrachten te trakteren.Er mocht een ander klasgenootje mee. Ik ben van 1955.
    Thuis had mijn moeder een taart gebakken. Er was vast een klein feestje maar ik herinner me dat niet zo.Wel spelletjes zoals ezeltje prik. Mijn beste vriendinnetje mocht blijven eten.
    Later op de middelbare school waren er 's avonds feestjes met cola en chips. We draaiden plaatjes en dansten. En we rookten ! Spannend was dat.Mijn ouders gingen dan op bezoek bij de buren of zoiets.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mijn ouders uit 1948 vierden nooit hun verjaardag. Ze woonden in Limburg en waren katholiek, dus wat wel werd gevierd was hun "naamdag". Je naam was altijd afkomstig van een heilige (bijvoorbeeld Marietje van Maria, en Piet van de apostel Petrus) en elke heilige wordt op een bepaalde dag van het jaar herinnerd of herdacht. En dan werd jij dus ook die dag gefeliciteerd. Mijn ouders werden gefeliciteerd door hun ouders en broers/zussen en door hun peetvader en peetmoeder.
    Toen mijn ouders wat ouder werden, werd het gebruikelijker om wel de dag van je geboorte te vieren. Bij mijn generatie (geboren 1975-1985) was het gebruikelijk om je verjaardag te vieren, te trakteren in de klas en een klein kinderfeestje te geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. ik ben uit 1967 en kom uit een gezin waar niet al te veel geld was. maar een kinderfeestje hebben we altijd gehad. ik ben in oktober jarig en dan gingen mijn zus moeder en ik van te voren kastanjes zoeken. op het feestje zelf hebben we jaren en jaren kastanjes versierd met wol tot spinnen etc etc. ik mocht dan kiezen wat we aten ik altijd friet (uiteraard zelfgemaakt) en mijn zus op haar verjaardag poffertjes. mijn zus haar feestje was in augustus en altijd buiten met allerlei spelletjes. nog steeds hoor ik wel eens van ohh jullie feestjes waren echt zo leuk.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.