Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 8 juli 2014

Geen goedkope boodschappen in Duitsland meer

Mijn broer woont in Nijmegen en wilde nog wel eens over de grens boodschappen doen: benzine, alcoholische dranken en eigenlijk was het dat wel. Soms ging hij ook voor de lol even naar Kleef. Het voordeel dat hij had wordt binnenkort (vanaf 2016) teniet gedaan want er komen tol-vignetten voor alle wegen, ook de lokale. Lees ook hier op NOS.nl
Citaat van deze site:  Wie regelmatig in Duitsland boodschappen doet of tankt, is op jaarbasis tientallen euro's kwijt aan tol. Gemiddeld zou het gaan om 88 euro per jaar. Hoe groter de auto hoe duurder de tol.
Deze maatregel kan 2 gevolgen hebben: òf Nederlanders gaan nog meer met voordeel kopen in Duitsland om het tolgeld te compenseren òf ze laten Duitsland voortaan links liggen en doen hun inkopen weer in Nederland.

22 opmerkingen:

 1. Extreem lullige maatregel, vind ik :/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja ik had het al gelezen dat dit ging gebeuren.
  Wel jammer voor degenen die er regelmatig heengaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met oudere auto's ben je ook duurder uit. Ik geloof auto's die van 2009 en ouder zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben maandelijks ongeveer 40 euro goedkoper uit door in Duitsland te winkelen. Dat zou dan ongeveer 29 euro per keer zijn, nog altijd genoeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben bang,dat de duitse middenstand het gaat merken. En de tankstations hier misschien weer winst gaan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Balen zeg! Ik wist dit nog niet. Mijn man zal het ook jammer vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk dat de winkels in het grensgebied het zullen gaan merken. Wat heel jammer is voor die middenstand aldaar.
  Misschien gaan die nog protesteren. Ik zag gisteren op tv dat mensen daar het eigenlijk ook niet zagen zitten. Aanvankelijk zou het een ander systeem zijn, alleen voor hoofdwegen en dat is waar ze wel voor/over gestemd hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja ik baal er ook van. Ik was zaterdag nog even in Kleef. Wij wonen ruim een uur van de grens, maar we maken er een dagje van met boodschappen en een uitje. Ook voor de bedevaart in Kevelaer op 1 mei zal het gevolgen hebben. Ik baal er echt van, want ik kom vaak in Duitsland.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij komen niet alleen voor de goedkope boodschappen in Duitsland. We komen er ook graag om bijvoorbeeld te wandelen. In de Achterhoek heb je nou eenmaal een drie kanten Duitsland om je heen (niet helemaal maar zo voelt het). Heel raar dat je nu dus moet gaan betalen om een uitstapje te kunnen maken. Dat heeft zelfs mijn opa niet meegemaakt en die kwam al in Duitsland voor allerlei zaken.
  Anwb is een petitie gestart: http://www.anwb.nl/belangenbehartiging/verkeer/tol-duitsland?ovaherk=news-and-tips

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij gaan niet voor boodschappen naar Duitsland, maar voor de gezondheidszorg. Mijn man heeft kanker en in Duitsland kunnen ze hem veel beter behandelen dan hier in Amsterdam. Die 150 euro extra aan tol, ik vind het niet leuk, maar als we de keus hebben tussen overleven en betalen of doodgaan en niet betalen, weet ik het wel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb ik ook gelezen in het tijdschrift van de MMV en mijn zwager is prima behandeld in Duitsland, reden te meer om op te letten welke zorg verzekering je neemt. Een paar zorgverzekeringen vergoeden het helemaal.

   Verwijderen
  2. Kan je hierover meer vertellen? Wij twijfelen al een tijd of we voor de gezondheidszorg naar Duitsland zullen gaan! Sophie

   Verwijderen
  3. Zie www.zorgloketduitsland.nl. Dit is maar een van de mogelijkheden, er zijn er vast meer. Wij zijn erg goed geholpen bij het zorgloketduitsland

   Verwijderen
 11. Eerst zien, dan geloven. En de soep wordt meestal niet zo heet gegeten zoals die wordt opgedient.

  Vanuit de EU zijn er ook al meerdere geluiden te horen geweest over dat het discriminatie zou zijn, omdat de Duitser het namelijk niet hoeft te betalen. Dus dit verhaal krijgt nog wel een staartje

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ga af en toe naar Duitsland, maar vraag me inderdaad af of dat dan nog uit kan. Maar ben inderdaad benieuwd of het doorgaat, er wordt vaak eerst toch nog veel gepraat, voor het daadwerkelijk tot een besluit komt. Overigens vind ik tolwegen wel een beetje achterhaald inmiddels, zeker met zo'n vignet.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mensen, die in Duitsland wegenbelasting betalen, hoeven minder wegenbelasting te betalen zodra het tol-vignet verplicht wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik ga naar Duitsland als uitstapje en voor boodschappen. de benzine is ook meer dan 10 cent per liter goedkoper. ik woon in Ede en dat is niet eens zo dicht bij de grens. voor de tien euro per keer ga ik echt niet minder naar Duitsland.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind het op zich een slecht idee, al is het vast goed voor de Nederlandse economie. Als je heel dicht bij de grens woont blijven veel mensen vast nog in Duitsland boodschappen doen, maar veel anderen niet. Wij gaan het niet meer doen. Deden het meestal eens per jaar, maar straks loont dat dus niet meer.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Als het is dat dit komt, dan zullen wij de jaarkaart moeten kopen. Wij wonen zo dicht bij dat wij vaker binnendoor via Duitsland rijden om sneller te zijn. Afgelopen week getankt. 153.9 t.o.v. 177.9. 24 cent dus goedkoper. x 50 liter. = 12 euro verdiend in één tankbeurt. De jaarkaart is voor ons zeker rendabel. Jammer van de kosten, maar dan nog op jaarbasis veel verdiend. Dan heb ik het nog niet eens over alcohol, schoonmaakmiddelen en douchespullen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik woon in Voorburg en Euro 95 kost hier € 1,859 !!
   Vergeleken met € 1,539 is dat dus 0,32 per liter duurder !!
   Tel uit als je 40 of 50 liter tankt ! Wij rijden dus weinig meer.

   Verwijderen
  2. Annelies, in jouw woonplaats zit ook een Tinq: daar kost de Euro95 1,759 per liter. En er zijn meer benzinestations die onder de adviesprijs zitten. Google is your Friends !

   Verwijderen
 17. Het zit hem niet alleen in dat toeristen komen maar veel Nederlanders zijn momenteel ook bezig met een baan in Duitsland , dat belemmerd hier ook de economie weer. Maar los daarvan het is een idee van een partij en de EU moet het geloof ik ook nog bekijken. Los daarvan zijn lang niet alle partijen in Duitsland het hiermee eens. Eerst moet er nog veel bekeken worden de vraag is of het wel doorkomt...

  BeantwoordenVerwijderen