Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 1 september 2014

Kasboeken uit 1980-1989

Ik was voor heel iets anders op zolder en keek naar de boeken in de kasten die daar staan en dacht ineens: wat is dat? De kaft kwam mij bekend voor en het deed een belletje rinkelen.
Het was ons kasboek van de periode 1984-1989 met daarin een kasboekschrift van 1980-1984. Het schrift en het kasboek zijn inmiddels 3 keer verhuisd en ze zijn nog steeds niet door mij weggegooid.
Ik ging bladeren en ik vond het heel bijzonder, er staan dingen in die ik al lang vergeten was!

Hoe deden we het met de financiën?
In principe droegen vriend en ik evenveel bij aan onze huishouduitgaven en we betaalden die uit eigen portemonnee, we hadden geen gezamenlijke rekening. We schreven alles wat we uitgaven op en als de een meer had betaald dan de ander, dan verrekenden we dat zo nu en dan.
Vriend kreeg studiegeld van zijn ouders. Het was in de tijd vòòr de basisbeurs, destijds kregen ouders in plaats daarvan voor uitwonende studerende kinderen geen 1x kinderbijslag, maar 3x kinderbijslag. Volgens mij was de belastingheffing van ouders met studerende kinderen ook anders en hadden ze enig belastingvoordeel, maar dat weet ik niet zeker.
Ik kreeg een studiebeurs vanaf september 1980, in de maanden daarvòòr had ik een inkomen uit werk aan de lopende band in de tabaksfabriek.

Heel leuk die kasboeken, want ze brengen veel oude herinneringen terug!

Wat zijn uitgaven die mij opvallen? (Let op, alles is in guldens, dus je moet de bedragen door 2,2 delen om het te vergelijken met de prijzen van nu)

1980
Afhaalchinees voor 2 personen fl. 11,75
samen naar de film: fl. 10,- (kennelijk een goedkope aanbieding, zie 1981 en 1982)
1 kg vis: fl. 2,50
pizzeria voor 2 personen fl. 13,- (geen afhaal)
flesje vloeibare zoetstof fl. 6,35

1981
spoorboekje fl. 4,-
fietspomp fl. 12,95
abonnement krant fl. 55,50 per kwartaal
tempeh fl. 2,89
kattenbak fl. 29,25
samen naar de film (La Luna van Bertolucci); fl. 20,-
afhaalchinees: fl. 13,50

1982
kabels voor tv aansluiting (CAI kabels) fl. 47,50
snelkookpan fl 85,50
tofu fl. 2,75
thermoskan fl. 12,75
film + consumpties (Fitzcaraldo van Werner Herzog) fl. 32,50

Opvallend is dat we iedere maand wel een keertje naar de afhaalchinees gingen. Ik weet dat ook nog heel goed. Dat was de plek waar ik kennis nam van de inhoud van de Nederlandse roddelbladen.
Verder opvallend: de tofu en tempeh is helemaal niet duurder geworden, de zoetstof is veel goedkoper geworden en de vis aanmerkelijk duurder!

Ik kom nog terug op de kasboeken, ze bestrijken en periode van 9 jaren. Dat is te veel voor één bericht.

8 opmerkingen:

 1. leuk hè die oude schriften. en wat dacht 10 rijlessen fl120.00 en dat was 1984! of een buisje aspirine fl1.49 ! een recept bij de apotheek fl2.50 . mijmer ze, gezina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat lijkt me dat leuk.het vergelijken van de prijzen! Weet je ook wat gas en licht kostten in die tijd?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig, zo'n oud kasboek! En ja, dan kom je best rare dingen tegen. Vis was inderdaad echt super goedkoop, zeg! Was vlees dat toen ook? Of at je toen al geen vlees? Nu vind ik vis duurder dan vlees en daardoor komt het in ons grote gezin niet vaak op tafel. Zeker niet omdat ik mijn toevlucht niet wil nemen tot goedkope, gekweekte vis vol met antibiotica. Vlees komt hier trouwens ook maar mondjesmaat op tafel. Als het aan mij lag, helemaal niet meer, want ik ben met alle plezier planteneter en denk dat ik zo prima aan de nodige voedingsstoffen kom.
  Ik ben benieuwd naar de volgende logjes over je oude kasboek!

  Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat grappig zeg! Leuk om zoiets weer tegen te komen, zeker omdat het inderdaad ongetwijfeld weer herinneringen bovenhaalt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk zeg, ik heb eigenlijk nooit een kasboekje bijgehouden wel van elk jaar een maandelijkse inkomsten en uitgaven sheetje en dat is trouwens ook schokkend. Hoeveel we toen samen verdienden (veel meer) en hoeveel de maandelijkse lasten waren (veel minder) Dat was onze "rijke" tijd hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ook nog de kasboeken uit het begin van ons huwelijk, ong. van 1974 tot eind jaren 70. Steeds als ik ze in handen krijg denk ik erover om ze weg te doen, maar iets weerhoudt me toch. Het is nog altijd leuk om er weer eens doorheen te bladeren. Mijn man studeerde toen nog en ik zorgde voor de kost ;-). Toen mijn man afgestudeerd was ben ik gestopt met zulke gedetailleerde kasboeken bij te houden. Leontine

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat moet grappig zijn om dat zo weer eens door te lezen. Reis terug in de tijd. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze blog was een mooie aanleiding om mijn aantekeningen van destijds op te zoeken. Begin jaren negentig was de ziektekostenverzekering f 35,35 (€ 16,09 per maand). Eletriciteit voor vierpersoons gezin f 70,-- (€ 31,81) per maand, gasverbruik twee-onder-een-kapwoning f 80,-- (€ 36,36) p.m. Water f 25,-- (€ 11,36) p.m. voor vier persoonsgezin. In 1994 is het modale inkomen f 49.000,- per jaar. De modale werknemer uit de koopkrachtplaatjes uit die tijd is gehuwd met een niet-verdienende partner en heeft twee kinderen van 6 en 12 jaar. De modale werknemer verdient ca. f 2.900,-- (1.318,18) per maand incl. vakantiegeld (tariefgroep 3). Bron: Nibud Werkboek voor de huishoudfinanciën 1994.

  BeantwoordenVerwijderen