Gisteren las ik een artikel in OneWorld over de milieubelasting door huisdieren. Het hebben van huisdieren levert behoorlijk wat afval op! Ik kwam op dit artikel via de site van Genoeg. Het is een artikel geschreven door journaliste Eva Schram. Zij heeft een kat en zag haar hoeveelheid afval die door de kat werd veroorzaakt toenemen. Ze ging op zoek naar cijfers over de CO2 afdruk van huisdieren en vond het boek 'Time to eat the dog?' van Robert en Brenda Vale.
Een grote hond is met een voetafdruk van 0,36 hectare het meest
vervuilend huisdier, een goudvis met 0,00034 hectare het minst vervuilend. Als je milieubewust bezig wilt zijn en je wilt een huisdier, dan kun je dus veel beter een goudvis nemen dan een Belgische herder. En volgens de site van Genoeg kun je nog beter je huisgenoot op straat zetten, want een mens heeft een CO2 afdruk van gemiddeld 2,6 hectare.
Het hele artikel van Eva Schram kun je hier lezen. Het staat op pagina 48.
Mijn CO2 voetafdruk is iets lager dan gemiddeld. Wil jij je eigen voetafdruk berekenen? Dat kun je hier doen!
Nog even als reactie op verschillende reacties: dit bericht is niet bedoeld om lezers op te roepen hun huisdier of hun huisgenoot op straat te zetten.
Ik heb het bericht geschreven omdat veel mensen zich helemaal niet bewust zijn van de milieubelasting die een groot huisdier betekent.
Ook zijn er aan het houden van een huisdier nogal wat kosten verbonden. Dat realiseert ook niet iedereen zich. Kosten voor voeding, kosten voor andere benodigdheden, kosten voor de dierenarts, vaccinaties en ga zo maar door.
Naast een gezellige, knuffelbare kameraad haal je dus ook een milieuvervuilend, geldverslindend beest in huis.
Denk nu niet dat ik een dierenhater ben. Ik heb al sinds 1981 een kat, en daarnaast hebben mijn kinderen muizen, hamsters en een konijn gehad. Die katten van vroeger en de knaagdieren hebben allemaal een plechtige begrafenis gehad, waarbij ook traantjes vloeiden.
Uiteraard kun je ook in de zorg voor je huisdier milieubewust keuzes maken. Zo zijn houtkorrels in een kattenbak beter dan kleikorrels en zijn er tussen de soorten diervoeders vast merken die beter voor het milieu zijn dan andere soorten.
Maar je beest moet het wel willen. Zo had ik houtkorrels voor poes haar kattenbak gekocht. Ze heeft 2 kattenbakken en ze kon dus kiezen. Die houtkorrels hebben er weken gestaan, maar poes bliefde niet op houtkorrels te poepen en te piesen. De korrels (ook die uit de niet aangeroerde kattenbak) zijn toen naar jongste dochter gegaan. Haar katten zijn zonder problemen overgestapt op hout.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 4 september 2014
Tijd om de hond op te eten?
Labels:
Groen
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik denk dat je vooral ook je huisdieren moet laten helpen, geen vermeerdering. Hier ook alleen maar herplaatsers en voeding is natuurlijk/ ( krijgen geen brokken met zooi erin ) dus het stuk is wel erg simpel en niet echt over nagedacht in mijn ogen.
BeantwoordenVerwijderenTja natuurlijk zijn ook dieren belastend voor het milieu, net als mensen.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat mensen meer belastend zijn voor het milieu...dus daar is meer winst te behalen.
Jazeker, mensen zijn nog meer belastend dan dieren. Mensen hebben een gemiddelde CO2 voetafdruk van 2,6 hectare. Dat haalt zelfs de grootste hond niet, maar ja om nu voor te stellen om mensen op te eten .............
VerwijderenHaha, nee dat was ook niet de bedoeling :-) Ik bedoelde meer dat mensen er zelf nog veel aan kunnen doen!
Verwijderen:( :( :(
BeantwoordenVerwijderenEen hond kan de maatschappij veel zorgkosten besparen omdat hij door knuffelen en uitlaten eenzame mensen uit hun isolement haalt en daardoor een depressie voorkomt :).
Er zijn nog veeeeeeel meer voorbeelden om honden lief en leuk te vinden.
Doe dan maar lekker de auto weg voor het milieu ( ja, ja ik weet het..de auto haalt ook mensen uit een isolement ;) )
Groet Wilma
Interessant! Maar volgens mij zijn er ook besparende zaken aan het hebben van een hond als je verder kijkt dan de voetafdruk: mensen komen de deur uit en krijgen een betere conditie en een betere gezondheid. Dat vertaalt zich misschien in lagere zorgkosten....
BeantwoordenVerwijderenDat heb ik me nooit gerealiseerd. Gelukkig heeft het hebben van een huisdier ook veel voordelen
BeantwoordenVerwijderenTja dat zat er natuurlijk in, huisdieren zijn een gevoelig punt in veel gevallen...
BeantwoordenVerwijderenDat roept bij mij de vraag op....voelt iemand zich toevallig de gebeten hond?...
Groetjes Lily
Hi, hi, ik ben 2 keer door een hond gebeten, waarvan 1x als kind. Toen zat de schrik er behoorlijk in.
VerwijderenEr wordt altijd naar de nadelen van huisdieren gekeken. Ik heb dieren en over wat zij (of ik) aan milieu-afdruk achterlaten, het zal me eerlijk gezegd een zorg zijn. Alles en iedereen heeft invloed op het milieu. Kijk eens naar de industrieën, de auto's, luiers van kinderen, (zwerf)afval, etc. etc. etc.. Het zal voor het milieu weinig schelen aan verbetering als ik mijn dieren weg zou doen, maar het zou mijzelf wel veel schelen aan plezier. Bovendien gaan de dieren dan ergens anders heen, dus belasten ze daar de co2 i.p.v. hier in mijn huis.
BeantwoordenVerwijderenAls je echt het milieu zou willen verbeteren, dan zouden alle mensen van de aarde moeten, want daar is het milieu pas echt mee geholpen. En volgens mij kan je beter een Duitse herder nemen dan een goudvis, heb je veel meer aan. ;-)
Ik heb het boek in mijn bezit en gelezen en ik denk dat de strekking niet is dat men (huis)dieren weg moet doen. Noch dat je als je een huisdier wilt je het beste voor een dier kiest met een kleine co2-voetafdruk. Dit staat ook niet in het stuk van Genoeg. Het gaat erover dat je eens kunt berekenen/kijken wat de voetafdruk van je huishouden is. Dat kan, als je er voor open staat, een eyeopener zijn. Bij het houden van bijvoorbeeldKonijnen kun je milieuvriendelijke en minder milieuvriendelijke keuzes maken.
VerwijderenHuisdieren zet je niet op straat als je ze niet meer wilt, maar breng je netjes naar de opvang of het asiel. Of je zoekt er zelf een goed huis voor.
BeantwoordenVerwijderenVerder sluit ik mij aan bij Ingrid.
Sterker nog, als je een dier hebt doe je hem niet weg 'omdat je hem niet meer wilt' . Doe je met je kind toch ook niet? Je neemt een dier om er je hele leven voor te zorgen. Het asiel is geen dumpplaats.
VerwijderenHelemaal mee eens. Als je allergisch bent of je krijgt een kindje wat allergisch is voor de hond of poes is het wat anders. Maar dan zou ik toch eerst proberen om zelf een nieuw huis voor, in mijn geval, poes te vinden.
VerwijderenIk heb het boek jaren geleden gekochte en het is heel interessant. Naast "Time to eat the dog" is ook Slow death b rubber duck" ook heel interessant. Het gaat om onderzoekers die op zichzelf testen wat het effect is van bijvoorbeeld tandpasta.
BeantwoordenVerwijderenIk moet bekennen dat ik van te voren ook niet zo bewust was van de kósten van katten. Hier op het platteland horen katten er ook gewoon bij. Maar het voer is natuurlijk wel een kostenpost. Wel hebben we het geluk dat ze buiten naar de wc gaan!
BeantwoordenVerwijderen@Zuinigaan, ik had, ook denkend aan het milieu, houtkorrels voor de kattenbak. Twee van de drie gingen erop, de deze weigerde pertinent en ging ergens anders zitten plassen. Dus ben ik weer over op gewoon grit.
BeantwoordenVerwijderen